Sari la conținut

Interpretare precizie frecventmetru si schema frecventmetru !

Postări Recomandate

Am gasit in comert mai multe aparate de masura care au posibilitatea de a masura frecventa. Pe mine ma intereseaza unul care masoara bine in domeniul 10 Hz ... 200kHz in mod special. LA unul dintre aparatele de masura am vazut ca este specificata asta:

Frequency (Hz): 10Hz-220MHz ±(0.01%+5)

Adica daca masor, sa zicem 10kHz, care este toleranta de masura (sau abaterea, cum ii spune!): 0,01 /100 x 10000 Hz = +/-1 Hz ??? Am calculat bine ?

Si nu mai deschid un topic la microcontrolere, stie cineva o schema testata de frecventmetru care masoara bine, gen cu tolerante de masura gen +/-1 Hz ... +/-5 Hz ?

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/7082-interpretare-precizie-frecventmetru-si-schema-frecventmetru/
Distribuie pe alte site-uri

Eu am asamblat un kit de pe ebay si merge perfect de mai bine de doi ani. L-am testat impreuna cu un sistem de achizitii de date Bruel&Kjaer si masurarea este foarte precisa. Pentru verificarea semnalelor cu amplitudine mica, i-am adaugat un preamp cu OP, cu gain variabil.

https://www.ebay.com/itm/1Hz-50MHz-Crystal-Oscillator-Frequency-Counter-Meter-Tester-DIY-LED-DISPLAY-KIT/254553622756?epid=10019482097&hash=item3b449408e4:g:XSYAAOSwwyFea6LI

• Thanks 1

Am vazut si eu pe banggood.com frecventmetrul asta:

https://www.banggood.com/Geekcreit-DIY-Frequency-Tester-1Hz-50MHz-Crystal-Counter-Meter-With-Housing-Kit-p-1063307.html?rmmds=search&cur_warehouse=UK

dar cred ca e la fel ca cel cumparat de tine: cica nu masoara frecventa la semnale mai mici de 3V !!!? Cred ca din cauza asta i-ai adaugat un AO cu gain variabil !!! Asa e ?

Acum 5 ore, dan_e a spus:

Am gasit in comert mai multe aparate de masura care au posibilitatea de a masura frecventa. Pe mine ma intereseaza unul care masoara bine in domeniul 10 Hz ... 200kHz in mod special. LA unul dintre aparatele de masura am vazut ca este specificata asta:

Adica daca masor, sa zicem 10kHz, care este toleranta de masura (sau abaterea, cum ii spune!): 0,01 /100 x 10000 Hz = +/-1 Hz ??? Am calculat bine ?

Eu zic ca ai calculat bine.

Nu e rau nici frecventmetru recomandat de remus, daca nu ma insel are vreo trei intervale sau domenii de masura (se autoscaleaza in functie de valoarea frecventei masurate), iar pe primul domeniu de frecventa care cuprinde si cei 200kHz are vreo +/-5Hz eroare de masura, ceea ce e bine, pe urmatorul domeniu mai adaugi un 0 (adica +/-50Hz) si pe al treilea inca un zero (+/-500Hz).

Eroarea de masurare a frecventei depinde de baza de timp. (adica de oscilatorul intern al aparatului)

Eroarea e de doua feluri (care de fapt sunt 3) 

-  eroarea de frecventa initiala a bazei de timp  (si aici se suprapune o eroare in timp din cauza imbatranirii cristalului) - se masoara in ppm (parts per milion)

- eroarea data de modificarea (din cauza temperaturii) a frecventei bazei de timp (se masoara in hz/grad C)

- eroarea din cauza jitter-ului (eroare de faza)   frecvente mari unde valoare jitterului devine semificativa fata de perioada osilatiei

Eroare initiala se poate scapa de ea prin calibrare (daca aveti un oscilator de referinta) - la fel si cea de data de batrinetea cristaluiui prin recalibrare repetata

Eroarea de temperatura se poate compensa in software masurand temperatura sau folosind un oscillator termostatat (TCXO)

Eroarea de jitter (de faza) e ce mai greu de contracarat pe termen scurt (adica de la o perioada la alta) si e irelevanta (suma zero) pe un numar mare de perioade.

RR

Ai nevoie de un frecventmetru pentru o aplicatie specifica sau te gandesti sa-l ai in laborator in caz de nevoie?

PS2 - cel mai bun lucru e sa faci un frecventmetru - orice MCU care are 2 timere (din care unul sa poata numara de la un pin extern) e bun - sa fiu sincer nu cred ca exista un MCU sa nu poata face asta. - e un proiect perfect pentru a invata programare MCU.

Editat de roadrunner
  • Like 1
  • Thanks 1
Acum 9 ore, dan_e a spus:

Si nu mai deschid un topic la microcontrolere, stie cineva o schema testata de frecventmetru care masoara bine, gen cu tolerante de masura gen +/-1 Hz ... +/-5 Hz ?

Eu interpretez asa:

La orice frecventa din domeniul 10Hz-220MHz precizia este ±(0.01%+5) adica la valoarea de 0,01% se adauga in plus de la 1 la 5 digiti in functie de frecventa, semnal, etc.

si obligatoriu +/-1 un digit suplimentar ca la orice aparat digital.

@gsabac

• Thanks 1
Acum 11 ore, gsabac a spus:

La orice frecventa din domeniul 10Hz-220MHz precizia este ±(0.01%+5) adica la valoarea de 0,01% se adauga in plus de la 1 la 5 digiti in functie de frecventa, semnal, etc.

si obligatoriu +/-1 un digit suplimentar ca la orice aparat digital.

Cum de la 1 la 5 digiti ? Parca era al cincilea digit, adica daca rezultatul e sub forma 0.0000 inseamna a patra sau ultima zecimala este nesemnificativa in masuratoare, nu? Eu asa inteleg.

Acum 13 ore, roadrunner a spus:

Eroarea de masurare a frecventei depinde de baza de timp. (adica de oscilatorul intern al aparatului)

Eroarea e de doua feluri (care de fapt sunt 3) 

-  eroarea de frecventa initiala a bazei de timp  (si aici se suprapune o eroare in timp din cauza imbatranirii cristalului) - se masoara in ppm (parts per milion)

- eroarea data de modificarea (din cauza temperaturii) a frecventei bazei de timp (se masoara in hz/grad C)

- eroarea din cauza jitter-ului (eroare de faza)   frecvente mari unde valoare jitterului devine semificativa fata de perioada osilatiei

Eroare initiala se poate scapa de ea prin calibrare (daca aveti un oscilator de referinta) - la fel si cea de data de batrinetea cristaluiui prin recalibrare repetata

Eroarea de temperatura se poate compensa in software masurand temperatura sau folosind un oscillator termostatat (TCXO)

Eroarea de jitter (de faza) e ce mai greu de contracarat pe termen scurt (adica de la o perioada la alta) si e irelevanta (suma zero) pe un numar mare de perioade.

RR

Ai nevoie de un frecventmetru pentru o aplicatie specifica sau te gandesti sa-l ai in laborator in caz de nevoie?

PS2 - cel mai bun lucru e sa faci un frecventmetru - orice MCU care are 2 timere (din care unul sa poata numara de la un pin extern) e bun - sa fiu sincer nu cred ca exista un MCU sa nu poata face asta. - e un proiect perfect pentru a invata programare MCU.

Mersi, as face eu un frecventmetru cu MCU dar nici nu stiu sa fac asta cap-coada si acum mi-ar trebui unul sa verific niste semnale (frecventa lor). Am facut comanda pe aliexpress de un frecventmetru asemenea celui recomandat de @remus68

Totusi, daca ai vreo idee de cod pe un MCU mai bun decat versiunile comerciale (sau altfel), deschide un topic. As fi bucuros sa-l dezvolt cu ajutorul tuturor de aici si poate iese la urma ceva mai bun. Sunt sigur ca astea din comert (sub forma de kit) au si plus si minusuri si daca reusim sa facem ceva ca sa elimine macar o parte din minusurile celor din comert facute in mare parte cu PIC-uri, atunci eu cred ca va fi un proiect apreciat de foarte multa lume, nu numai de pe la noi, nu?!

Editat de dan_e

Cum de la 1 la 5 digiti ? Parca era al cincilea digit, adica daca rezultatul e sub forma 0.0000 inseamna a patra sau ultima zecimala este nesemnificativa in masuratoare, nu? Eu asa inteleg.

cred ca a vrut sa spuna de la 1-5 in valoare absoluta altfel nu are sens.

oricum specificatia cu "5" nu are sens. Incertitudinea la frecventmetru este de +1 (sau -1) in functie de tipul de numarare. (pe front, trecere prin zero, sau doua fronturi)

incertitudinea apare din cauza ca impulsurile care le numeri sunt asincrone cu baza de timp interna si ai sansa sa prinzi perioade incomplete la inceputul ferestrei de numarare si a sfarsit. Chiar si asta se poate reduce prin mai multe masuratori pe ferestre (window) diferite si facand media aritmetica pe mai multe ferestre.

Eroarea procentuala e constanta pe gama de masurare pentru ca ferestra de numarare se mareste cand se schimba frecventa. - la frecvente mici se mareste timpul ferestrei (ca sa fim siguri ca prindem multe impulsuri) iar la frecvente mari se micsoreaza.

RR

• Like 1
  • Thanks 1

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock