Sari la conținut

Amplificator Audio 1200W Operational TL071


PetruS

Postări Recomandate

Buna seara! Am gasit aceasta schema pe un website portughez, as vrea sa aflu mai multe despre ea (stiu ca este una din acele scheme mult blamate pe net, dar facand abstractie de acest lucru). In primul rand care este rolul Rezistoarelor R7 1k*, R6 68K*, se poate cumva mari semnalul de intrare de acolo? In al doilea rand se poate folosi cu finali de tip MOS-FET si daca da care sunt modificarile (intreb asta deoarece pe youtube am vazut schema modificata cu finali mosfet cu doar 2 modificari). Va multumesc.

Screenshot_1.png

Screenshot_2.png

Editat de PetruS
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

1. Raportul dintre R6 si R7 modifica amplificarea (o creste sau o scade). La puteri mari, e de preferat un raport mai mic de 68 cat e acolo din considerente de stabilitate si de curba de distorsiuni armonice in functie de P (putere). Bineinteles ca merge si asa (presupun ca cine a proiectat schema a testat-o si s-ar putea sa fie stabila pe iesire si cu acest factor de amplificare!).

2. O metoda simpla sa folositi acolo MOSFET-uri (verticali tip IRFP240-9240) e sa modificati R17 si R18 de la 100 Ohm la o valoare mai mare astfel incat tensiunea pe aceste rezistoare cand amplificatorul functioneaza in gol fara incinta acustica conectata pe iesire dar cu intrarea la masa, sa fie cca 3...3,2Vdc iar prin MOSFET-uri sa aveti un curent de mers in gol de cca 10...20mA (per pereche de finali, cel putin).

  • Like 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Amplificatorul este de 600W-700W pe canal si circa 1300W stereo, asta rezulta din tensiunea de alimentare si impedanta de sarcina de 4 ohmi

 dar si din datele modelului de la care s-a pornit care are 500W pe canal, prezentat mai jos.

   image.png.f76660146cf8a0bbb6e614894c0752e0.png

Mai mult, are o eroare de proiectare datorita careia semnalele amplificate nu se racordeaza corect in origine, curentul de bias prin finali este zero

 si astfel calitatea sunetului este mai slaba.

Sigur ca se poate proiecta fara probleme cu tranzistori MOS, dar aveti experienta si curajul sa experimentati un amplificator de 1200W pe canal ?

@gsabac

 

 

  • Like 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Multumesc tuturor pentru raspunsuri. @gsabac Sigur ca da, am mai construit amplificatoare de putere. In concluzie, legat de rezistoarele R6 si R7 ce valoare imi recomandati astfel incat sa obtin o amplificare cat mai mare. Dar rezistoarele R17 - R18. Va multumesc!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Pentru puterea maxima este necesar un semnal de intrare de circa 1Vef, cu valorile rezistentelor R6 si R7 de pe schema postata de dvs. Schema are deci o amplificare cam mare pentru asemenea putere, de aceea nu trebuie marita amplificarea ci micsorata si sa se foloseasca un preamplificator adecvat. Micsorarea amplificarii se face cu R6 mai mic, de exemplu pentru 2Vef, R6 ar fi de circa 33K, dar asa cum v-a semnalizat voalat @donpetru schema are potential de instabilitate si orice modificare trebuie testata cu aparatura de masura, in speta generator si osciloscop, cu diverse sarcini de iesire rezistive si diverse boxe de difuzoare de mare putere, cu sau fara twitere.

Dupa mine R17 si R18 trebuiesc lasate ca originalele, deoarece nu au rol in stabilirea tensiunii de polarizare a finalului si nu am simulat daca schema este stabila termic in conditiile in care s-ar regla un curent de bias de 15-20mA prin fiecare tranzistor final, are potential de instabilitate termica.

Va semnalizez deasemenea ca schema nu are protectie la scurtcircuit sau suprasarcina integrata si nici reglaj al curentului de bias, care este zero,

 dar daca doriti sa o construiti va urez succes!

Ca idee, o schema posibila de peste 1200W este in poza, dar impedanta optima de sarcina este 2 ohmi.

  195997211_finalcumosfet.png.ac523a5b5f98f53eb084e3e9690f1cf4.png

 

PS. Am o intrebare, este vorba despre o modificare cu TL071 in loc de LM741 din schema originala?

     Daca nu a experimentat-o nimeni si nu aveti rezultatele altora o puteti face, succes!

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

@gsabac da, se poate folosi TL071 in locul LM741. Autorul sugereaza asta in lista de componente, chiar si in asezarea pieselor PCB-ului. Am mai construit o schema asemanatoare in trecut doar ca nu cu operational pe intrare (rezultatele au fost multumitoare), este vorba de aceasta:

image.thumb.png.61e16cdfd97e70fa7d8b7c6bbc3c446e.png

 

Screenshot_1.png

Screenshot_2.png

 

Editat de PetruS
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Felicitari pentru realizare, este un amplificator de mare putere bun si simplu.

In poza este o schema cu MOS-FET de 800W, ce se poate realiza cu mici modificari ale circuitului imprimat existent, sau chiar cu o placuta auxiliara.

Click pentru marire.

  800Wamplifier.thumb.jpg.d48bd62cd2bd7b9d523f977861e62152.jpg

800W, 0,1% distorsiuni, 10Hz-40KHz, liniara la 0,3dB in banda si daca va inspira o puteti realiza. R55 de 320 ohmi este valoarea de reglaj al biasului

 de circa 15mA si se foloseste un trimer multitura de 1K. Initial se regleaza la 1K si se scade cu atentie valoarea pina curentul de bias devine cam 15mA.

Diodele zener de 4,7V sunt puse pentru evitarea fenomenului se "agatare" a intrarii de catre tensiunea de iesire a amplificatorului, iar Q27 se monteaza

  pe radiatorul de putere.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Da este o greseala pe schema postata, tranzistorii ECW au capacitati de intrare mai mici si mergeau bine cu 1K,  este posibil sa mai fie greseli evidente sau chiar vicii de proiectare ascunse, multumesc.

Schema se poate imbunatati cu un operational dedicat pentru audio sau cu protectie la scurt sau suprasarcina,

 ceea ce implica reproiectarea circuitului imprimat, depinde de constructor.

@gsabac

 

Editat de gsabac
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

O analiza mai aprofundata a schemei de 1200W cu bipolari releva etajele care trebuiesc reproiectate si erorile facute de cel care a proiectat schema.

Click pentru marire.

 1308574549_1200wcubipolaricorectura.thumb.jpg.777cf16a234ab26c0d652862c5699fbf.jpg

Din aceasta analiza sumara se vede ca mai trebuie sa ai si ceva cunostinte avansate pentru a modifica o schema pentru o putere mai mare.

Asa cum spunea si @donpetru, asemenea scheme functioneaza citeva ore, zile sau chiar minute pana se defecteaza, dar o atractie mare pentru simplitatea lor si pentru proiectul gata facut si gratuit.

@gsabac

 

 

Editat de gsabac
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock