Jump to content
gsabac

Constructie baterie externa diy pentru smartphone

Recommended Posts

Posted (edited)

Mi-am propus si am realizat o baterie de 8Ah la 12Ah pentru incarcat acumulatorul unui smartphone, deoarece am primit de la nepoti un smartphone Huawei 5x cu bateria cam uzata, bineinteles in schimbul unui telefon performant nou nout. Cum aveam toate cele necesare prin sertare, am facut un tur pe internet sa vad ce s-a realizat, cu gandul sa gasesc o schema utila cu componente discrete, nu am gasit. Acest inarcator ar trebui sa preia energie din bateria externa (3,6V la 4,1V) si sa o converteasca cu un randament cat mai bun la o tensiune intre 5V si 5,4V si minimum 1A si consumul in repaos sa fie foarte mic, maximum 5mA.

Se gasesc de vanzare nenumarate tipuri de incarcatoare la preturi foarte accesibile si exemple de realizari cu module chinezesti foarte versatile.

Schema bloc completa consta intr-un alimentator de la retea, un incarcator al bateriei externe si un convertor pentru incarcat telefonul.

 Poza bateriei externe realizata intr-o cutie de modem si partile componente.

1612368298_Modulebaterieexterna.thumb.jpg.32355135779f140c387055199b75d821.jpg

Schema convertorului de 5V si simularea.

incarcator.thumb.png.9e8afb50e05f9f88c5ee5e8e7e09dff9.png

Cu randamentul de 80% sunt foarte multumit, mai ales ca este net superior unui stabilizator clasic de la doi acumulatori in serie si pentru un consum minim in repaos am folosit un oscilator local pe circa 25KHz cu circuite CMOS.

Va continua.

@gsabac

  

 

Edited by gsabac
 • Like 1
 • Thanks 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Foarte frumos lucrat !  Cum ati construit cablajul ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Am construit doua module, convertor si incarcator pe doua placute de circuit cu buline iar conexiunile le-am facut pe partea lipiturilor cu strapuri din conductor subtire izolat. Interiorul este in poza.

1558181851_interiorbaterieexterna.jpg.8e86082c2759f0f5528485df4855d918.jpg

Arata ca un model de proba putin mai elaborat si sunt multumit ca pot incarca bateria telefonului de 2 ori, sau merge in tampon mai multe ore pe internet sau WiFi. De fapt am cumparat ulterior si o baterie noua, pe care am montat-o acasa, dupa modelul filmuletelor de pe internet, deoarece mesterii mi-au cerut intre 100lei si 150 lei pentru montaj si pe riscul meu, desi bateria noua (replacement) costa circa 50 de lei.

@gsabac

Edited by gsabac
 • Like 1
 • Thanks 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

 

Am pornit cu simularea mai multor scheme, atat de convertor cat si de incarcator si am ales doar pe cele care au dat cele mai bune rezultate la simulare. Restul performantelor sunt realizate prin topologia ansamblului si calitatea componentelor.

Schema incarcatorului si simularea aferenta.

   126417346_schemaincarcator.jpg.d16a39c95b174c042ee6ae2639e66c2c.jpg

Pe simulare sunt marcate pragurile de "aprindere" a ledurilor si odata cu ledul 4 se opreste si incarcarea. Dioda D3 are rolul de a micsora curentul prin incarcator la cativa microamperi atunci cand nu se incarca iar curentul total consumat in repaos este de cativa microamperi, datorita tranzistorului MOS care este blocat cu tensiune de grila zero.

Incarcatorul in actiune.

1692574429_bateriaseincarca.jpg.77f9de1211ae1fe85df684e5828b4fe8.jpg

 

@gsabac

Edited by gsabac
 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
La 17.03.2020 la 8:57, gsabac a spus:

Am construit doua module, convertor si incarcator pe doua placute de circuit cu buline

Circuit cu "buline", pare ceva nou pentru mine. Puteti sa detaliati!? Se gaseste asa ceva, gata pentru utilizatre?!

Edited by ola_nicolas

Share this post


Link to post
Share on other sites

Va salut.

Am folosit portiuni din prima pozitie din poza

 image.png.032f13ce3c5fd2997647673e2c250872.png

Daca doriti, puteti cauta circuitul imprimat dorit, cu buline de proba, dupa denumirea din poza si veti gasi mai multe modele de la diverse firme.

@gsabac

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Acum 48 minute, gsabac a spus:

Am folosit portiuni din prima pozitie din poza

Am primit cateva placute de astea de la un prieten, in urma cu cativa ani, atunci cand m-a rugat sa ii construiesc un montaj, dar nu le-am utilizat. Ce avantaje au fata de constructia clasica, in care piesele se monteaza pe o placuta din material izolant si pe cealalta fata se executa legaturile intre componente cu bucatele de conductor?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Acum 4 ore, gsabac a spus:

Am folosit portiuni din prima pozitie din poza

Multumesc mult pentru informatie. Toata stima.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pentru userii pe care "ii frige buza" sa realizeze ceva rapid, circuitele imprimate cu buline, cu sau fara gauri, sunt de mare ajutor. Pe site am remarcat ca si adminul @donpetru a realizat astfel un model experimental de mega amplificator audio de sute de wati, pe care l-a prezentat intr-un filmulet, este metoda cea mai facila. Eu am realizat mai multe aparate in acest fel si in poza este un circuit ramas de la un experiment de osciloscop cu tub catodic.

image.png.9158d62dfeb141ab3ea7e173ca4924a4.png      image.png.024cffdeb32a2ac2af00109ee8c39714.png

Am folosit o placuta 7x9 cm cu buline, am aranjat piesele, ca la carte, cu terminalele in gauri si lipite pe spate pentru rigidizare si realizarea conexiunilor iar circuitul integrat TL494 s-a potrivit perfect in gauri. Poate nu este placut la vedere, chiar dezagreabil, dar functioneaza foarte bine.

Desigur @remus68, ati dorit ca si alti useri sa participe cu experienta proprie la topic si sper ca asa sa fie.

@gsabac

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Salutare tuturor!

Montajul realizat de dvs. @gsabac este documentat teoretic si realizat practic prin forte proprii. Nu arata dezagreabil, arata a munca de electronist. Sunt sigur ca si alti useri au folosit cablaj de acest fel. Si eu am folosit la cateva montaje, si pentru ca nu intentionam sa fac alt cablaj, am asezat piesele asa incat sa arate cat mai pe gustul meu si asa au ramas. Si isi fac treaba de ani buni. Stima pentru munca si rezultatele dvs!

Edited by aureliann
corectie gramaticala

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multumesc.

Am refolosit un incarcator Apple cu bateria uzata, prin inlocuirea bateriei cu 2 acumulatori de laptop mai bunicei dintr-o baterie de laptop

 si a rezultat un incarcator ca in poza.

     2028790815_incarcatorApple.jpg.2d5dc7cc22e56bb11f4ac1d28f6f6257.jpg

Il folosesc cu un telefon Wiko Lenny3 care avea bateria defecta, dar cu conexiune din conductori lipiti direct pe bornele conectorului de baterie si a rezultat o durata de functionare pe Wi-Fi  de vreo 10 ore. In placa Apple sunt trei leduri albastre care se lumineaza succesiv pe masura ce acumulatorii se incarca si un led rosu care semnalizeaza baterie descarcata.

@gsabac

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...

Important Information

We use cookies and related technologies to improve your experience on this website to give you personalized content and ads, and to analyze the traffic and audience of your website. Before continuing to browse www.tehnium-azi.ro, please agree to: Terms of Use.