Sari la conținut

depanare osciloscop Tektronix 5112

rai ionut

Postări Recomandate

buna seara tuturor

daca cineva cunoaste acest osciloscop cer ajutor

o alta achizitie este un Tectronix 5112 dual band 4canale pe care l-am readus la viata negasind schema lui am lucrat dupa un 5113 pana la un punct.daar a aparut o problema in timpul functionari si o descriu mai jos.

o problema in timpul fumctionari a eclatat de 2 ori pe placa cu inalta tensiune si reglajele de intenitate.

am pus o poza cu schema dupa care am lucrat este de la un 5113 si am marcat cu rosu unde s-a intamplat necazul

prima data a eclatat intre punctul 1 si apoi in punctul 2 s-au stins punctele marcate cu A si B si ma lasat fara reglaj la intensitate.s-a intrerupt Baza-Colector la tranzistorul Q545 si l-am inlocuit cu un altul 2n5416 originalul fiind in  151-280-00,si daca functioneaza vreo 5 min incepe sa se defocalizeze trasele adica incep sa se ingroase nu mult dar se fac cam de aproape 3-4 mm.

mentionez ca tesiunile sunt ok,restul pieselor par a fi in regula.

daca aveti vro idee ce as putea sa mai fac s-au unde sar putea ascunde defectul

PS:se aude ceva ca si cum se incinde ceva dupa ce il opresc toate piesele temperatura normala pare a fi in TUB nu reusesc in timpul functionari sa depistez unde se aude exact ar insemna sa ma fac cret si cu fum iesiind din cap 😙

cu respect tuturor

20200202_111711.jpg.18a091b5c1da225b8d1c4fd2eb18e2cb.jpg

20200202_111722.jpg.7d9ea14324d6031b570418632a279c2c.jpg

29838797_TEKTRONIX-5113DUALBEAMSTORAGEOSCILLOSCOPEINSTRUCTIONMANUAL_0041.jpg.c27d737b0a95db2893b87173403102a4.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Comparati schema de service cu partea practica si unde gasiti piese defecte sau devalorizate, inlocuire. Este un osciloscop vechi si are nevoie de un RK, nu merge ca la astea mai noi, schimbat doua-trei piese si gata. Verificati si lipiturile. Eu unul nu m-as baga sa repar asa ceva, timp mult si apoi cum il calibrezi ? :scratchchin:

Link spre comentariu

Acum 5 minute, prog a spus:

Comparati schema de service cu partea practica si unde gasiti piese defecte sau devalorizate, inlocuire. Este un osciloscop vechi si are nevoie de un RK, nu merge ca la astea mai noi, schimbat doua-trei piese si gata. Verificati si lipiturile. Eu unul nu m-as baga sa repar asa ceva, timp mult si apoi cum il calibrezi ? :scratchchin:

este functional problema doar pe placa de inalta tensiune probabil a eclatat din cauza prafului si condensului din care a rezultat caderea intensitati nu se mai poate regla in rest merge perfect de aceea am postat si schema si locul unde a eclatat pt a putea vedea cinva care isi poate da seama ce ar fi putut sa se arda.in afara de acel tranzistor nu am mai gasit nimic ars

Link spre comentariu

1 oră în urmă, rai ionut a spus:

este functional problema doar pe placa de inalta tensiune probabil a eclatat din cauza prafului si condensului...

Campulung e cam departe de Timisoara... altfel veneam eu sa sterg praful si condensul...

Link spre comentariu

Acum 7 minute, remus68 a spus:

Campulung e cam departe de Timisoara... altfel veneam eu sa sterg praful si condensul...

conosc geografia tari.....cand l-am luat si l-am probat s-a intamplat.

de ce oare peste tot dau numai de mistocari?

multumesc de ajutor

Link spre comentariu

Acum 1 minut, rai ionut a spus:

conosc geografia tari.....

E foarte bine... ma gandeam ca Petrian Gabor l-o fi curatat intre timp de praf si a verificat daca a mai eclatat in zona aia.

Link spre comentariu

Acum 3 minute, remus68 a spus:

E foarte bine... ma gandeam ca Petrian Gabor l-o fi curatat intre timp de praf si a verificat daca a mai eclatat in zona aia.

ati citit cu atentie ce am scris in descriere ?

normal ca l-am curatat si este functional m-ai putin intensitatea

ps.nu asa se ajuta

Link spre comentariu

Acum 16 ore, rai ionut a spus:

daca functioneaza vreo 5 min incepe sa se defocalizeze trasele adica incep sa se ingroase

Asta inseamna ca se modifica in timp potentialele pe pinii tubului --> se verifica etajul de alimentare si piesele asociate tubului.

Link spre comentariu

Acum 3 minute, remus68 a spus:

Asta inseamna ca se modifica in timp potentialele pe pinii tubului --> se verifica etajul de alimentare si piesele asociate tubului.

tensiunile si piesele sunt ok nu am inteles cum functioneaza acelele neonase A-B in schema nu le inteleg principiu

Link spre comentariu

Tuburile cu descarcare in gaze din schema au rolul de a proteja spatiul grila-catod in caz de supratensiuni accidentale si nu au rol in functionarea normala.

Sunt 2 in serie pentru tensiune mai mare si 2 perechi deoarece tubul are 2 catozi independenti deci 2 spoturi independente.

Eu as incepe cu masurarea tensiunii de 3,5KV (este posibil sa fie prea mare) si urmarirea valorii cateva minute, apoi as testa condensatorii C241, C243, C441,C443.

Daca tensiunea de 3,5KV scade, este posibil ca si condensatorii C246, C247 sa aiba ceva scurgeri de curent.

Pentru masuratori va trebuie un voltmetru de minimum 5KV, cu impedanta mai mare de 100MOhmi.

Atentie ca sunt posibile descarcari spre mâini sau corp!

Spor!

@gsabac

Link spre comentariu

Acum 1 oră, gsabac a spus:

Tuburile cu descarcare in gaze din schema au rolul de a proteja spatiul grila-catod in caz de supratensiuni accidentale si nu au rol in functionarea normala.

Sunt 2 in serie pentru tensiune mai mare si 2 perechi deoarece tubul are 2 catozi independenti deci 2 spoturi independente.

Eu as incepe cu masurarea tensiunii de 3,5KV (este posibil sa fie prea mare) si urmarirea valorii cateva minute, apoi as testa condensatorii C241, C243, C441,C443.

Daca tensiunea de 3,5KV scade, este posibil ca si condensatorii C246, C247 sa aiba ceva scurgeri de curent.

Pentru masuratori va trebuie un voltmetru de minimum 5KV, cu impedanta mai mare de 100MOhmi.

Atentie ca sunt posibile descarcari spre mâini sau corp!

Spor!

@gsabac

asta este  problema ca inainte sa eclateze acele 4 tuburi erau aprinse apoi s-au stins si un aparat de 5 kv nu am de unde procura aici chiar este o problema serioasa

Link spre comentariu

Daca erau aprinse becurile cu neon, atunci luminozitatea, stingerea spotului si modulatia erau blocate si desigur exita o supratensiune.

O sonda pentru masurat 3,5KV se construeste prin montatarea a 9 rezistente de 10M Ohmi la 0,5W(>500V vedeti TME) in serie cu un voltmetru

cu impedanta de 1MOhm pe scala de 200V. Raportul de divizare este 100 si atunci indicatia numerica va fi 035.0,  pentru 3,5KV.

O sonda de inalta tensiune facuta de mine arata asa:

image.png.f9338e626bed0eac02a565d60e355ecc.png

Rezistentele sunt lipite una de alta cu terminale scurte, bagate intr-un tub de plastic cu peretii grosi si umplut cu vaselina siliconica.

@gsabac

• Like 1
Link spre comentariu

Acum 20 minute, gsabac a spus:

Daca erau aprinse becurile cu neon, atunci luminozitatea, stingerea spotului si modulatia erau blocate si desigur exita o supratensiune.

O sonda pentru masurat 3,5KV se construeste prin montatarea a 9 rezistente de 10M Ohmi la 0,5W(>500V vedeti TME) in serie cu un voltmetru

cu impedanta de 1MOhm pe scala de 200V. Raportul de divizare este 100 si atunci indicatia numerica va fi 035.0,  pentru 3,5KV.

O sonda de inalta tensiune facuta de mine arata asa:

image.png.f9338e626bed0eac02a565d60e355ecc.png

Rezistentele sunt lipite una de alta cu terminale scurte, bagate intr-un tub de plastic cu peretii grosi si umplut cu vaselina siliconica.

@gsabac

cu respect

aici este problema ce nu o inteleg cand erau aprinse functiona cand s-au stins nu mai am intensitate,exact invers la prima vedere

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock