Sari la conținut

Diode...diode

adry

Postări Recomandate

Am un transformator 220V-3V-5V-9V-13V, adica din 220V imi scoare 3, 5, 9, si 13V, curent alternativ. Ce diode pot folosi ca pe partea de 13 V sa imi scoata minim 11V curent continuu si de amperaj cat mai mare? Si cum trebuie sa leg diodele?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 47
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

Ce diode pot folosi ca pe partea de 13 V sa imi scoata minim 11V curent continuu si de amperaj cat mai mare? Si cum trebuie sa leg diodele?

"Amperajul" este direct proportional cu puterea transformatorului si influenteaza alegerea diodelor punti redresoare. Diodele se aleg in functie de schema de redresare (monoalternanta, bialternanta...) adoptata conform urmatorului tabel:

Redresoare.jpg

OBS. Din motive de siguranta se recomanda o usoara supradimensionare a diodelor (atat in curent cat si in tensiune).

Pe circuitul de 13V~ puteti conecta o punte redresoare dublalternanta pe iesirea careia sa conectati un stabilizator de 12V. Totusi, de ce aveti nevoie de 11V ? Stabilizatorul se dimensioneaza sa suporte curentul cerut de sarcina, curent care treibuie sa fie capabil sa-l redea transformatorul in valoare efectiva cu circa 50% mai mult decat cel de pe ramura de c.c dorit.

Link spre comentariu

Il folosesc pentru teste. Orice circuit pe care il fac il testez cu el pentru a vedea daca e functional, eventualele probleme, etc. si pana acum nu am avut probleme, dar lucrez la un circuit care nu merge decat pe cc. oricum multumesc mult!

Link spre comentariu

• 4 weeks later...

Am spus mai sus ca vreau sa redrezez curentul de la un transformator. Am legat pe o borna a transformatorului (asa il am eu, cu pinii conectati la borne) o dioda (cu capatul nemarcat spre transformator). Cum de face, ca atunci cand masor curentul cu multimetrul, imi arata 6V cc si cand il schimb la acurent alternativ, 13 ca???

Link spre comentariu

Pentru ca nu ai filtrat tensiunea redresata.

Ceea ce ai facut se numeste redresare monoalternanta.

Dupa dioda se regasesc numai alternantele pozitive (ai pus dioda cu terminalul nemarcat,

deci anodul,catre transformator).

Pentru a se putea numi curent continuu aceste alternante trebuie filtrate cu ajutorul

unui (unor) condensator electrolitic.

Pentru a afla valoarea tensiunii redresate si filtrate se inmulteste valoarea tensiunii

alternative cu 1,414 (Ucc=1,414 x Uca).

Link spre comentariu

Dar ce valoare trebuie sa aiba condensatorul

Depinde de aplicatie.

si trebuie sa fie polarizat sau nu???

Pentru capacitati mari,este de preferat,din cauza volumului(dimensiunilor).

P.S. Unde il leg, pe pinul diodei???

Da,dar daca folositi condensatori electrolitici(polarizati)trebuie sa respectati polaritatea.

V-am atasat o schema de aplicatie cu o singura dioda.

post-9-1207058276_thumb.jpg

Link spre comentariu

Pentru a fi mai simplisti, pot folosi orice condensator, cu conditia sa-i respect polaritatea?

Prin "depinde de aplicatie", ce intelegeti? Adica unde trebuie cu valoare mai mare si unde cu valoare mai mica?

Si cum il leg, in serie sau paralel?

Link spre comentariu

Pentru a fi mai simplisti, pot folosi orice condensator, cu conditia sa-i respect polaritatea?

Da si polaritatea si tensiunea de lucru.

Prin "depinde de aplicatie", ce intelegeti?

Cat de performanta trebuie sa fie filtrarea.

Adica unde trebuie cu valoare mai mare si unde cu valoare mai mica?

Pretentia mai mare este la aplicatiile audio de semnal mic.

Si cum il leg, in serie sau paralel?

Paralel fata de sarcina(consumator),intre masa si tensiunea redresata.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock