Sari la conținut

Ajutor depanare amplificator JBL prx 525


Postări Recomandate

Buna ziua!
Am fost intrebat de un amic daca pot arunca o privire in doua boxe JBL prx 525.
Boxele au fost alimentate de pe un generator si de atunci nu au mai pornit. (alte detalii nu stiu).
Acum, ele au mai fost 'depanate'. Una are maturate 5-6 SMDuri din sursa, din IC-ul care comanda IGBT-urile.
Cea de-a doua, are toate piesele, dar au fost incalzite si 'rearanjate'.
Am ales placa cu toate piesele:
Am gasit cele 2 IGBTuri arse, scc, si un tranzistor SMD din precomanda IGBT-urilor ars, intrerupte jonctiunile.
Acum, la alimentare, releul clantane, cam de 2x pe secunda.

Atasez schema sursei, poate are timp cineva sa-mi dea o idee unde as putea sa mai intervin!
Multumesc!

JBL_PRX518S.pdf

Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Releul K601 este alimentat cu +5VD prin intermediul U801 (TL494) si Q802, direct din +Vcc iesire sursa. O functionare fluctuanta a releului denota ca tensiunile de pe iesirea sursei (+Vcc in mod special) nu sunt stabile si nici nu au valoarea corecta. Acest lucru se poate intampla din cauza ca forma tensiunii aplicata primarului transformatorului in comutatie T601 nu este cea corecta iar circuitul are tendita de a intra si in protectie. Deci, intr-o prima faza asigurate ca comanda IGBT-urile e corecta si bineinteles IGBT-urile sunt OK. La asemenea scheme de SMPS-uri de regula, in marea majoritate a cazurilor, pica si driver-ul U603 (FAN7380). Acest circuit integrat cum este ?

P.S. Era bun un osciloscop.

  • Like 1
Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Verificati RT601, D605, R626, R628. Ce nu regasesc eu in schema si mi se pare destul de ciudat - circuitul de protectie la supracurent sau scurtcircuit.

Editare ulterioara: Daca au crapat IGBT-urie 100% e defect si driverul FAN.

 

Editat de vijelie02
  • Like 1
Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Am verificat toate cele mentionate, la masuratoare par OK.
Azi merg la un magazin local sa vad daca au FAN7380.
Revin dupa ce schimb driverul!
Multumesc!

Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Am inlocuit FAN7380, a functionat pentru 10sec dupa care bum!
S-au ars ambii tranzistori IGBT si Tranzistorul smd dinnou Q604

Am incercat sa alimentez dupa sursa de pe placa cu un transformator, +/-30w, lui ii trebuie +/-50.
Partea de preamplificare, unde se afla le-urile ce arata prezenta semnal functioneaza, dar la iesire nu am sunet in boxe.
Din schema pare ca daca ar avea cei +/- 50v ar trebui sa porneasca.
Mai este nevoie de alta alientare in afara de ce am scris?
Eu am alimentat pe condensatorii mari de filtraj din partea de amplificare!

Multumesc!

Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Am verificat tranzistorii finali, nu erau in scc. 

Nu am deconectat amplificarea (nu m-am gandit) 

TL nu a fost inlocuit... Am inlocuit doar FAN.

Acum, nu stiu daca sa mai continui avand in vedere esecul...

Multumesc pt sfaturi! 

Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Acum 1 oră, dem3ntor a spus:

Nu am deconectat amplificarea (nu m-am gandit) 

Daca in cele 10 secunde pana au facut BOOM IGBT-urile se monitoriza tensiunea secundara (vezi TP601, TP603) , mai mult ca sigur puteau fi salvate IGBT-urile. E o lectie care trebui invatata - niciodata nu testezi un SMPS in sarcina fara sa verifici curentul si tensiunea de pe sarcina. Bineinteles, etapa asta daca este completata de forma de unda aplicata transformatorului, ne da niste informatii mult mai complete referitoare la cat de bine functioneaza sursa. Aici, repet o vorba spusa de foarte multa lume, ca o sursa SMPS nu prea merge reparata fara un osciloscop.

In situatia actuala ar trebui verificate toate piesele din secundarul transformatorului in comutatie, inclusiv puntea redresoare formata din D612...D615, bineinteles schimbate IGBT-urile, urmarite forma tensiunile de c-da a IGBT-urilor, pe secundarul trafo etc. Totusi, siguranta F1 de 3A din secundarul trafo ati inlocuit-o cumva cu o simpla lita ? 

Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

In cazul in care TL494 a scapat si are pe iesiri semnal corect pentru o semipunte, in urma celor 10 secunde de functionare tind sa cred ca sunt probleme ori in secundar ori in partea de amplificare. Cu alte cuvinte o dioda sarma sau un tranzistor sarma din finalul audio. Aceasta sursa nu are protectie la scurt sau suprasarcina. Cel putin in schema nu regasesc asta.

Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock