Sari la conținut

DP0142 - MX800 - 800W/4Ohm PRO Audio Amplifier

donpetru

Postări Recomandate

1 oră în urmă, outtek a spus:

Salutare donpetru, pentru ce tranzistoare MJ 340/350 ar fi recomandate radiatoare in acest amplificator, in afara de cele doua evidente de pe silkscreen( ce model anume ati folosit?). Tranzistoarele  BC trebuiesc neaprat sa fie c3l3 cu terminatia C ( hfe mare) sau putem folosi si B-urile sau care ar fi valoarea hfe recomandata? 

Multumesc anticipat.

Pe intrare recomand neaparat BC-urile cu terminatia C.

Se vor atasa radiatoare numai celor doua tranzistoare MJE care au amprenta PCB de radiator. Este vorba de radiatoare de acest tip:

https://www.aliexpress.com/item/32621716444.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4diyBifi

Tranzistorul superdioda neaparat MJE340.

De asemenea, daca veti folosi in locul 340, 350, de pe intrare tranzistoare in capsula TO-126 de tipul 3 buc. 2SC si 3 buc. 2SA (conform celor mentionate in documentatie la capitolul echivalente), deci nu ma refer la modelele care trebuie sa aiba un radiator mic, tranzistoarele care au un radiator micut puteti sa le lasati 340-350; deci, daca faceti acest mic update, sound-ul mi s-a parut mai bun desi s-ar putea sa fie doar o impresie personala. Ramane fiecare sa testeze asta si sa-si expuna un punct de vedere in aceasta privinta daca doreste.

• Like 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Deci, Q10, Q27 sunt MJE cu radiatorul mic, Q25 si Q12 MJE , Q1,Q3,Q11,Q16,Q18,Q28 pot fi 2SA/2SC - daca am inteles bine....

Editat de hixpp02
Link spre comentariu

Da, din datasheet capsula SMD a lui 2901 este compatibila la pini cu varianta THT a aceluias integrat.

Sufixul are legatura mai mult cu un anume domeniu de temperaturi ambiante unde functionarea este garantata dar si cu domeniu industrial pentru care a fost construit circuitul integrat, ca de exemplu: 

Sufix Comparators.jpg

Link spre comentariu

Salutare donpetru, C8 de 100pF care este mentionat fie de polipropilena fie ceramic la 500V , tensiunea de lucru din ce observ nu e cazul sa o alegem mai mare de 100V, eu am de 100V deja de polipropilena, ar trebui sa fie foarte ok la 100V. Corectati-ma daca gresesc.

Cele de 10nF in schema se mentioneaza la 100V dar in lista de piese la tensiunii mult mai mari ce ar fi ok de folosit ca intr-adevar la 100V este suficient a se folosi. E vreun motiv de ati mentionat la tensiunii mai mari de lucru? 

Multumesc.

Editat de outtek
Link spre comentariu

Cele de 10nF din circuitul de limitare pot sa fie de poliester la 100V, dar nu mai putin de 100V. Se pot folosi acolo si varianta ceramica de tensiuni mai mari asa cum am precizat in lista de piese.

Pe intrare, capacitorul de 100pF, e suficient sa fie de PP la 100V.

Link spre comentariu

• 5 weeks later...
On 11/13/2019 at 3:05 PM, hixpp02 said:

Deci, Q10, Q27 sunt MJE cu radiatorul mic, Q25 si Q12 MJE , Q1,Q3,Q11,Q16,Q18,Q28 pot fi 2SA/2SC - daca am inteles bine....

Salutare donpetru,  deci cele mentionat3 sunt corecte din vad, o nelamurire am, Q15 se prinde de radiator care il recomandati ca ar fi mai ok sa nu fie un MJE, Q25 si Q12 neaparat MJE ca si cele care necesita radiatorul mic, o intrebare stupida poate dar de ce  Q15 este montat pe radiatorul mare?  (superdioda) . Care este cel superdioda in acest caz, stiu intrebare stupida dar ramasesem cu impresia ca  25 si 12 nu ar fi superdioda,  acestea nu  vor veni in contact cu radiatorul mare din ce se poate deduce din layout-ul cablajului.

Am montat pentru R77 si R2 doua de 10K/3W, daca il voi alimenta la mai mult de 70V, probabil aproape de 80V asa cum ontrebasem anterior ar trebui sa fie ok, ceva mai multa cakdura de la zenere si acest grup de rezistoare, sper ca nu va afecta prea mult fiabilitatea.

Multumesc,

Florin

Editat de outtek
Corectie text
Link spre comentariu

Q15 este tranzistorul circuitului "superdioda" si da, trebuie sa faca contact cu radiatorul mare pe care sunt dispusi finalii.

In ceea ce priveste R2 si R77, folositi cu incredere: 2x10k-3W sau 2x15k-3W

Link spre comentariu

Multumesc mult, cred ca am balarit textul scris, acum citind-ul pe calculator este cam indescifrabil 🙂 dar se pare ca ati inteles, ca sa sumarizez , Q15  va fi MJE, cele doua cu amprenta de radiator  pot fi MJE,  si restul se pot inlocui cu seria 2SC/2SC, binenteles cu exceptia lui BD140 , 15032 si 15033 si celor finale de putere :).  

Apropo pentru cei care cauta seriile 2SA si 2SC mentionate in documentatie si nu le gasiti de la vanzatorii reputabili orientati-va catre KSA si KSC ca sunt identice si in productie inca, asa ca nu riscatii sa luati nimic contrafacut daca luati de la mouser, RS sau distribuitorii mari.

Mersi inca odata,  donpetru.

Link spre comentariu

Salutare inca odata 🙂 , referitor la optocuplorul mentionat PC817, eu am din nefericire o varianta de la Sharp la care este mentionata Uce =35V  nu 80V cum e in documentatie ( in graba am apucat sa ii si lipesc pe placa 😞 , sper sa nu fie cazul sa ii scot ), sa inteleg ca nu il pot folosi? Semireglabilul de 10K in documentatie se mentioneaza ca trebuie lasat la valoare maxima, cumva vreti sa spuneti ca trebuie dus cursorul cat mai departe de masa (GREF3) ? 

Multumesc,

Florin

Link spre comentariu

Folositi acel PC817 cu incredere si da, tensiunea intre cursor si masa trebuie sa fie maxima intr-un prima faza. Acea tensiune stabileste pragul de actionare a protectiei termice, spre exemplu, 1V corespunde lui 100 grade Celsius.

Link spre comentariu

Multumesc de raspuns, ok ramane sa le las asa in cazul asta acele optocuploare ca intr-adevar acea jonctiune nu vede in acel circuit 35V  si voi instala semireglabilul de 10k exact cum am mentionat, adica cu cursorul cat mai departe de GREF3.  Presupun ca daca depasim cu cativa volti cei 100V pe latura nu e mare problema? Intreb deoarece as avea pentru test o sursa in comutatie care debiteaza aproape +/- 110V. Momentan nu dispun de cantitatea necesara de 2SC/2SA dar am versiunea noua TTA/TTC. Daca inca se doreste achizitie de grup la MJ-uri eu ma inscriu inca de acum. 

O seara buna tuturora.

Florin

Editat de outtek
Corectie text
Link spre comentariu

Daca folositi acele TTA/TTC (1943/5200) la +/-110Vcc, verificati caderea de tensiune in sarcina si daca tensiunea nu coboara sub +/-100Vcc, atunci folositi incinte de 8 Ohm. De fapt, din ultimele teste efectuate, depinde si radiatorul folosit (lungimea acestuia), e mult mai recomandat si sigur deopotriva sa mergem pe incinte de 8 Ohm mai ales cand avem 2SC5200/SA1943 din surse "neconsacrate". Pentru 4 Ohmi recomand acele MJL-uri, mai scumpe, dar mai "safe".

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock