Sari la conținut

Transformare flex intr-un flex cu turatie variabila ?


Postări Recomandate

A incercat vreodata cineva sa transforme un flex obisnuit, de genul BOSCH PWS 750, intr-un flex cu turatie reglabila ? Oare merge integrat un montaj cu triac in interiorul flex-ului, ceva mic, ce ziceti ?

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/7026-transformare-flex-intr-un-flex-cu-turatie-variabila/
Distribuie pe alte site-uri

Salutare!

Eu presupun (nu am experimentat) ca ar putea fi folosit un sistem asemanator celui de la masinile de gaurit. Dar cred ca o problema o constituie cuplul necesar rotirii discului in sarcina, mai mare la flex. Cred ca merita incercat.

In urma cu mai bine de 15 ani am cumparat primul meu "flex" cu turatie reglabila... Am montat circuite electronice pentru reglarea turatiei in mai multe polizoare unghiulare. In unele am adaptat circuite regulatoare din masini de gaurit si pentru altele am construit in regin diy, dupa binecunoscuta schema cu triac + diac.

Mersi, deci se poate cu triac dar nu cumva trebuie montat un radiator pe triac, are cineva vreo schema ? Si in ce zona din corpul flexului ati pozitionat circuitul ? Si cum se comporta in sarcina ?

Acum 35 minute, leo_electro a spus:

in ce zona din corpul flexului ati pozitionat circuitul ? Si cum se comporta in sarcina ?

Nu cred ca se poate monta in alta parte decat in zona capacului detasabil din spate. Comportament in sarcina? Depinde la ce doresti sa utilizezi aparatul... Pentru taiere cu disc abraziv sau polizare, cu cat este turatia mai mica, discul se va uza mai accelerat in raport cu cantitatea de material indepartat.

Eu as testa flexul separat pe un variator de tensiune si dupa aia daca totul e in regula m-as apuca sa bag circuitul in interiorul flexului. Am auzit ca sunt flexuri care se inneaca la tensiuni reduse si s-ar putea asa sa nu obtii o variatie de turatie spectuloasa.

  • 11 months later...

Buna ziua, ma intereseaza si pe mine un variator de tensiune pentru flex. Am incercat cu un variator recuperat dintr-un aspirator de 2000W (acest variator foloseste un CI U2008B - care din cate am inteles se gaseste mai greu) dar ii lipseste functia soft start, adica flexul imi porneste brusc si scutura mana, ceea ce este neplacut.

Am nevoie, daca cunoasteti, de o schema cu soft start si variator de viteza. Flexul este un Makita, 720W, 125mm.

Va multumesc anticipat. 

Editat de Mihai3

Care este polaritatea corecta din schemele de mai jos pentru VT3 (schema1) respectiv Q2 (schema2) ? 

In schema finala vad ca persoana care a construit circuitul l-a pus invers fata de schema originala ... 

schema1.jpg

schema2.jpg

Editat de Mihai3
  • 4 months later...

Am construit schema atașată si am verificat-o cu un bec de 70W/230V și apoi cu un flex de 720W. Motorul este un motor universal cu perii. A funcționat Ok. Circuitul de soft start trebuie pornit în același moment cu pornirea flexului, si am schimbat cablul de alimentare al flexului (care era de 2x1mmp) cu un cablu 3x1.5mmp (aș fi dorit 3x1mmp, dar nu am). Apoi am conectat ca în schema de mai jos (B1 și notațiile cu roșu): 

flex_turatie_variabila.jpg.675b6f77baecbdd24f799c301fde4921.jpg

Am câteva nelămuriri legate de conectarea motorului și a soft starter-ului:

1. Am citit ca exista mai multe moduri în care un motor se poate conecta la sursa de curent alternativ. În situația mea, am lăsat motorul și periile colectoare conectate așa cum erau când am cumpărat flex-ul, adică 2 cabluri merg la bobinele statorului (de la întrerupător), apoi 2 cabluri ies din bobinele statorului si merg la periile colectoare. Există vreo modalitate mai bună de conectare ? care ar fi aceasta ?

2. În schema originală (cea de pe forumul Radiokot.ru) este precizat că se întrerup ambele fire care merg la soft starter. Este corect și dacă se întrerupe un singur conductor (cel menționat pe schema de mai sus) ?

3. Când am desfăcut carcasa flexului, am găsit un condensator (0.22uF/275V), care era conectat la întrerupător, la 2 contacte diferite de cele care mergeau la motor. Mai este necesar acest condensator ?

 

Editat de Mihai3

Am vazut de la inceput acest topic, fara sa intervin, deoarece schemele pentru variatia turatiei unui electromotor au devenit destul de raspandite. In afara de modificarea ca atare a polizorului unghiular, mai este disponibila si varianta cu regulatorul construit separat - spre exemplu in carcasa unui prelungitor cu priza multipla.

Cu toate acestea, eu am intervenit dintr-o cu totul alta cauza. Practic, nu stiu la ce este bun un variator de turatie in cazul unui polizor unghiular!? Daca analizam un polizor unghiular uzual, vom constata ca electromotorul de tip sincron cu perii, are o turatie foarte mare (cateva zeci de mii de rotatii pe minut). De la arborele motorului, se face o reducere de turatie cu reductor mecanic (care confera flexului si un moment mecanic suficient de mare la arbore) spre exemplu pana in jurul valorii de 11.000... 12.000 rpm la un flex pentru discuri cu diametrul de 125... 115 mm. Daca citim intr-un catalog al unui producator de discuri de debitat / polizat, vom constata ca exista o turatie recomandata si de asemenea exista un diametru minim, pana la care discul se poate utiliza pentru acea turatie. De asemenea vom mai constata ca vom avea nevoie de o turatie cu atat mai mare, cu cat diametrul discului este mai mic, deoarece aschierea are loc pentru un domeniu limitat al vitezei periferice - in metri / secunda. Pentru schemele care s-au vehiculat aici, turatia nu poate fi decat micsorata. Pai, prin uzarea discului, diametrul sau scade si prin urmare turatia ar trebui marita si nu micsorata, astfel incat sa se pastreze aproximativ constanta viteza liniara periferica a discului. Cam asta este ideia, si inafara de un exercitiu (mai putin, sau mai mult util) de electronica, nu stiu ce altceva (benefic din punctul de vedere al utilizarii flexului) s-ar putea obtine.

 

Editat de ola_nicolas
  • Like 1

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock