Sari la conținut

Lipire platbanda pe terminale baterii Li-Ion

Postări Recomandate

Am vazut recent o baterie de laptop care avea lipite bateriile cu ajutorul unei platbande, probabil din Cu, dar nu erau fludorate terminalele ci lipite in puncte. Exista pe net mai multe tutoriale cu ajutorul caruia se poate construi un transformator cu lipire in puncte si ma gandeam, daca terminalele astea de la bateria de care va spuneam sunt sudate in puncte de platbanda cu ajutorul unui transformator ? Adica cum e mai bine, sa fie lipite in puncte in curent alternativ sau in curent continuu ? E posibil sa se deterioreze bateria ?

Am vazut clipul aici:

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/7017-lipire-platbanda-pe-terminale-baterii-li-ion/
Distribuie pe alte site-uri

Despre constructia aparatelor de sudura in puncte observ ca ai intrebat si anul trecut:

In legatura cu partea ca sa lipesti pe bornele baterilor din comert o platbanda subtire de Cupru, nu stiu ce metoda se foloseste. Eu cred ca ar suporta bateria o sudura in puncte pana la urma, mai ales ca timpul expunerii este mic.

Acum 18 ore, elco a spus:

Am vazut recent o baterie de laptop care avea lipite bateriile cu ajutorul unei platbande, probabil din Cu, dar nu erau fludorate terminalele ci lipite in puncte. Exista pe net mai multe tutoriale cu ajutorul caruia se poate construi un transformator cu lipire in puncte si ma gandeam, daca terminalele astea de la bateria de care va spuneam sunt sudate in puncte de platbanda cu ajutorul unui transformator ? Adica cum e mai bine, sa fie lipite in puncte in curent alternativ sau in curent continuu ? E posibil sa se deterioreze bateria ?

In videoclip am vazut altceva, poate imi aratati unde gresesc.

Platbanda de conectare dupa unii este din nichel dar eu cred ca este fier nichelat, ca si caseta si capacul polului pozitiv al bateriei.

Doar portiunea dintre electrozii de sudura este strabatuta de curent, cu scopul de a incalzi punctele de contact

si daca este curent alternativ de joasa frecventa, CC sau inalta frecventa nu este nici o deosebire. Evident ca bateria

se poate deteriora sau deprecia, daca forta de apasare axiala este prea mare sau daca in timpul de lipirii temperatura

din interiorul baterei are o supracrestere, nu aveti cum sa verificati!

si pentru veridicitate trebuie sa cutati o sursa de informatii care a facut masuratori statistice pe diverse tipuri de baterii.

image.png.940eeb8dd5b7b21ca65147af68f2357b.png

Asa ca pentru utilizare personala, eu am pilit o zona de cativa mm pe marginile polului negativ(pe fundul castei) si bornei pozitive, am dat cu pasta de lipit pentru tevile de cupru din instalatiile de apa si am cositorit rapid pe zona pilta cu un letcon de 50W(350 grade) cu varf masiv. Ulterior dupa racire am lipit terminalele. Am considerat ca temperatura si timpul nu sunt mai mari decat la sudura prin puncte, chestie de experienta, dexteritate si risc personal. Am folosit procedeul la acumulatori cu Cd-Ni, cu litiu(nu pastla) dar si la baterii cu zinc cilindrice.

@gsabac

Editat de gsabac
  • Thanks 1
Acum 2 ore, Dan57 a spus:

Platbanda care se foloseste in sudura prin punctura la bateri este din Nickel si se gaseste de cumparat in China, inclusiv aparatura de sudat (cine doreste) (nu este o reclama). 

Mersi. Despre ce aparat e vorba in China, la ce pret ? Vreau sa fac o comparatie sa vad daca e rentabil sa cumpar sau sa-l construiesc.

Editat de elco

In link este prezentat aaparatul datele si pretul: https://www.epicworldstore.com/products/sunkko-737g-battery-spot-welder-1-5kw-led-light-spot-welding-machine-for-18650-battery-pack-welding-precision-pulse-spot-welders

Are electrozi mobili dar si tipuri cu montare pe aparat:

image.png.71404a4ca5d887337a30fb3b35690a38.png

image.thumb.png.227ef425a590cdd5fef6dd6d12c8e94d.png

@gsabac

• Thanks 1

scuze ca poluez topicul cu o intrebare dar a incercat vreodata cineva sa foloseasca un aparat de genul celui de mai sus ca sa lipeasca (sudeze in puncte) profile din aluminiu, de 1...2mm grosime ? Merge.

Editat de dan_e

Un aparat de sudura a tablelor de aluminiu necesita puteri mari, electrozi puternici si forta de apasare deosebita.

Puteti citi datele tehnice la adresa: https://sudometal.ro/aparat-sudare-in-puncte-cu-brat-oscilant/c-128

@gsabac

La 12.08.2019 la 18:20, elco a spus:

Mersi. Despre ce aparat e vorba in China, la ce pret ? Vreau sa fac o comparatie sa vad daca e rentabil sa cumpar sau sa-l construiesc.

Uite un aparat din China ceva mai ieftin: https://www.banggood.com/SUNKKO-787A-LED-Pulse-Battery-Spot-Welder-Precision-Welding-Machine-with-Pedal-Power-for-Phone-Battery-p-1108489.html?rmmds=detail-bottom-alsobought__12&cur_warehouse=CN

• Thanks 1
La 12.08.2019 la 16:10, Dan57 a spus:

Platbanda care se foloseste in sudura prin punctura la bateri este din Nickel si se gaseste de cumparat in China, inclusiv aparatura de sudat (cine doreste) (nu este o reclama). 

La adresa este descrisa constructia unui aparat de sudura prin puncte: https://avdweb.nl/popular/spotwelder/diy-spot-welder

din care am extras un paragraf;

Settings for nickel plated steel strips of 0.15mm thickness

Most used are nickel plated steel strips with a thickness of 0.15 mm, these can be welded the best. You may have to experiment with the weld times and the electrode force, but start with these values:

• Weld electrode force 0.4kg (4N)
  • Pre-weld time 50ms
  • Pause 500ms
  • Weld pulse time 100ms (50 to 250ms)
  • Electrode tip diameter 1.5mm
  • Electrode outer distance 5mm

Note: Nickel-plated steel strips are cheaper than pure nickel strips and have a higher resistance which makes welding easier

Preambulul se traduce astfel: Cele mai utilizate sunt benzile de oțel placate cu nichel cu o grosime de 0,15 mm, acestea pot fi sudate cel mai bine. Poate fi nevoie să se experimenteze cu timpii de sudură și cu forța electrodului, dar se începe cu aceste valori:

Nota se traduce astfel:

Notă: benzile din oțel placat cu nichel sunt mai ieftine decât benzi de nichel pur și au o rezistență mai mare, ceea ce face sudura mai ușoară.

Asa ca intradevar pentru cele mai multe aplicatii se folosesc benzile de otel placat cu nichel, asa cum am afirmat cu cateva postari mai inainte, dar la fel de bine se pot folosi si benzile de nichel.

@gsabac

• Thanks 1

Nu contest cele afirmate, probabil se folosesc ambele feluri de benzi, eu am vazut doar pe cele de nickel la chinezi dar or fi si de otel. Cand imi voi face un aparat de genul asta atunci voi putea face diferenta calitativa.

• Thanks 1
La 21.08.2019 la 21:32, Dan57 a spus:

100Pcs Pure Nickel 99.96% Low Resistance Battery Tabs Mat for Welding 0.1x4x100mm

Pentru necredinciosii electronisti.

Screenshot_2019-08-21 100Pcs Pure Nickel 99 96% Low Resistance Battery Tabs Mat for Welding 0 1x4x100mm Professional Tools [...].png

Am gasit si eu pe aliexpress. Au inceput chinezi sa fabrice lucruri atat de ieftin ca nici nu are rost sa-ti bati capul in Ro sa le faci. Chiar acum am vazut un invertor de sudura la cca 100USD- pomana curata!

La 21.08.2019 la 21:32, Dan57 a spus:

100Pcs Pure Nickel 99.96% Low Resistance Battery Tabs Mat for Welding 0.1x4x100mm

Pentru necredinciosii electronisti.

Screenshot_2019-08-21 100Pcs Pure Nickel 99 96% Low Resistance Battery Tabs Mat for Welding 0 1x4x100mm Professional Tools [...].png

Daca stiati sa cititi un prospect sau o reclama, putin mai jos de poza sunt detaliate performantele, adica sunt din otel placate cu nichel si este o reclama falsa in prezentarea produsului, dar nu si in datele tehnice. De fapt ma intereseaza, costa sub 4$, dar nu inteleg de ce ati folosit expresia aiurea de tipul "Pentru necredinciosii electronisti" si fake-ul din postare mai este si apreciat de 2 useri. Poate reusiti dvs. sa lamuriti aceste aspecte

Features :

Nickel-plated steel can be welded and does not affect the use, you can connect the battery cells.
Corrosion resistance, have gloss, durable.
4 mm width, 18650 dedicated, can DIY.

Specification :

Size: 0.1x4x100mm (100pcs Strap)
Material: Nickel (99.96%)
For 18650 batteries connecting ,6 batteries in parallel.

Package includeds :
100 x Nickel Ni Metal Strap Sheet

Acest fake este vazut si postat mai jos pe site de catre un vizitator dar nu a primit raspuns.
Q: Hi, I\'m confused of this post, is it Nickel-plated steel or pure Nickel (99.96%)? Thank you

@gsabac

1 oră în urmă, gsabac a spus:
Features :

Nickel-plated steel can be welded and does not affect the use, you can connect the battery cells.
Corrosion resistance, have gloss, durable.
4 mm width, 18650 dedicated, can DIY.

Specification :

Size: 0.1x4x100mm (100pcs Strap)
Material: Nickel (99.96%)
For 18650 batteries connecting ,6 batteries in parallel.

Package includeds :
100 x Nickel Ni Metal Strap Sheet

Acest fake este vazut si postat mai jos pe site de catre un vizitator dar nu a primit raspuns.
Q: Hi, I\'m confused of this post, is it Nickel-plated steel or pure Nickel (99.96%)? Thank you

@gsabac

Nu-mi ,place sa ma contrazic pe ceva la care interesul meu este minor si nici nu sufar de mandrie dar eu spun sa citim din nou ce scrie acolo:

" Oțelul placat cu nichel poate fi sudat și nu afectează utilizarea, puteți conecta celulele bateriei.
Rezistenta la coroziune, are luciu, rezistent.
4 mm lățime, dedicat 18650, poate DIY.
"

Nu scrie ca benzile sunt din sau si cu otel ci ca SE POT FOLOSI (ca au si din alea cu otel)

Scrie ca sunt din:

Specificație :

Dimensiune: 0.1x4x100mm (curea de 100 buc)
Material: nichel (99.96%)
Pentru 18650 baterii care se conectează, 6 baterii în paralel.
Pachetul inclus:

Foaie de curea metalică 100 nichel

DACA era si cu otel scria la material :Nickel-plated steel

Unde e otelu?

Sincer aceste bare le am trecut pe lista mea de achizitii ca nu scrie nicaieri ca sunt din otel placat ca la celelalte. Unde este fake-ul din postarea mea? 

"https://www.banggood.com/100Pcs-Pure-Nickel-99_96-Low-Resistance-Battery-Tabs-Mat-for-Welding-0_1x4x100mm-p-1362428.html?akmClientCountry=RO&rmmds=cart_middle_products&cur_warehouse=CN"

Asta e un fake pentru credinciosii electronisti.

Editat de Dan57

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock