Jump to content
Sign in to follow this  
mister_rf

Sistem pentru controlul automat al unui hidrofor - PIC12F675

Recommended Posts

Microcontrolerul masoara  valoarea tensiunii  primita de la un senzor extern, in gama  0 si 5V,   si o compara cu valorile  prestabilita intern pentru  trei situatii distincte.  Dispozitivul   semnalizeaza  prin LED-uri la atingerea pragurilor  stabilite si da comanda unui releu extern la depasirea pragului superior. Programarea celor trei valori de comparatie se face simplu, prin apasarea butonului aferent. Valoarea tensiunii aplicate de senzor  la intrare  la momentul apasarii pe buton este  memorata ca noul nivel de comparatie. Schema este  implementata cu un microcontroler de tip PIC12F675. Proiect realizat in 2005 de catre  Jose Pino.

jose4n.jpg

jose4a1.jpg

jose4b1.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Se poate atasa programul PIC-ului ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Proiectul initial este  de aici:

http://josepino.com/microcontroller/?page=30

Cred ca fisierul de acolo a inclus si cateva greseli de copiere, eu l-am utilizat in varianta corectata si  publicata de mine  aici:

https://forum.softpedia.com/topic/207152-fisiere-hex-pt-microcontrolere/

Si apropo, probabil am facut o eroare de descriere in textul anterior, releul este actionat la atingerea pragului minim, nu la cel maxim. 🙂

water.rar

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cam cat costa cu totul o astfel de automatizare?! Un presostat mecanic cu contacte, costa cam 45 lei (ca piesa de schimb) si rezolva complet problema automatizarii unui hidrofor. Orice ban in plus inseamna necompetitivitate. Eu am schimbat unul, dupa aproape 30 de ani de serviciu neintrerupt.

Edited by ola_nicolas

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ce importanta are cat costa atata timp cat e facut in regim diy. Ramai cu satisfactia ca e facut de tine. Stim cu totii ca orice montaj electronic realizat unicat in regim diy e mai scump decat unul facut in serie mare.

  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daca  incercam sa reducem totul la costuri, atunci va informez ca rezervoarele de apa pentru un WC au o solutie simpla, brevetata de sute de ani si nu necesita prea multa intretinere. 🙂
Pe de alta parte, aceasta mini-automatizare flexibila, are o multime de avantaje:

1. Utilizarea unor senzori de presiune, care nu sunt in contact direct cu lichidul din recipient.
2. Posibilitatea etalonarii la fata locului, indiferent de tipul de vas, cantitatea de lichid, tipul de senzor, etc.Nu discutam aici doar de un volum de 10-100 de litri, ci de rezervoare cu capacitate mare
3. Posibilitatea utilizarii pentru gaze/lichide inflamabile
4. Posibilitatea schimbarii datelor de alarmare, fara modificari in instalatie
5. Posibilitatea emiterii de semnale de alarma, in cazul cand se considera la atingerea unor anumite praguri prestabilite
6. Elimina aclansarea/declansarea  hidroforului in zona de incarcare maxima. Histerezis este variabil, functie de cerintele utilizatorului.
7. Posibilitatea folosirii sistemului pentru alte automatizari simple, utilizand de exemplu senzori tensiometrici pentru masurarea greutatii unor  containere. (Recipiente care colecteaza alte materiale sau substante solide).

Si aici am enumerat o mica parte din avantaje.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am inteles. Este vorba despre hidrofoarele speciale, pentru lichide periculoase, si / sau inflamabile. In aceste cazuri, costurile suplimentare sunt justificate. Atunci insa, trebuia specificat acest lucru in titlul topicului. Eu, atunci cand aud (citesc) despre un hidrofor, ma gandesc la cel mai comun hidrofor, acela al instalatiilor de apa potabila / menajera.

Edited by ola_nicolas

Share this post


Link to post
Share on other sites

Montajul nu exclude hidroforul uzual. Este o prima aplicatie pentru care a fost initial proiectat. Eu doar am aratat ca se poate extinde aria de aplicare cu exemple diverse, in sensul in care la intrare se pot conecta senzori de diferite tipuri. In foarte multe automatizari este necesara semnalizarea a trei situatii distincte: maxim, minim si o varianta intermediara. Foarte multe sisteme inca folosesc divizoare rezistive sau semireglabili pentru a controla  detectia acestor praguri. Montajul elimina practic necesitatea elementelor de reglaj externe, pragurile de declansare sunt introduse la punerea in functiune, prin apasarea celor trei butoane. Daca de exemplu se doreste ca rezultatul  sa fie prin actionarea cu prag de histerezis variabil intre MEDIU si MAXIM, se poate introduce un simplu circuit  bistabil, comandat ON si OFF de iesirile de MEDIU si MAXIM. Asta face ca acest mic montaj sa fie destul de versatil.

Ctrl2.jpg

  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We use cookies and related technologies to improve your experience on this website to give you personalized content and ads, and to analyze the traffic and audience of your website. Before continuing to browse www.tehnium-azi.ro, please agree to: Terms of Use.