Sari la conținut

Sistem pentru controlul automat al unui hidrofor - PIC12F675

Postări Recomandate

Microcontrolerul masoara  valoarea tensiunii  primita de la un senzor extern, in gama  0 si 5V,   si o compara cu valorile  prestabilita intern pentru  trei situatii distincte.  Dispozitivul   semnalizeaza  prin LED-uri la atingerea pragurilor  stabilite si da comanda unui releu extern la depasirea pragului superior. Programarea celor trei valori de comparatie se face simplu, prin apasarea butonului aferent. Valoarea tensiunii aplicate de senzor  la intrare  la momentul apasarii pe buton este  memorata ca noul nivel de comparatie. Schema este  implementata cu un microcontroler de tip PIC12F675. Proiect realizat in 2005 de catre  Jose Pino.

jose4n.jpg

jose4a1.jpg

jose4b1.jpg

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/7008-sistem-pentru-controlul-automat-al-unui-hidrofor-pic12f675/
Distribuie pe alte site-uri

Proiectul initial este  de aici:

http://josepino.com/microcontroller/?page=30

Cred ca fisierul de acolo a inclus si cateva greseli de copiere, eu l-am utilizat in varianta corectata si  publicata de mine  aici:

https://forum.softpedia.com/topic/207152-fisiere-hex-pt-microcontrolere/

Si apropo, probabil am facut o eroare de descriere in textul anterior, releul este actionat la atingerea pragului minim, nu la cel maxim. 🙂

water.rar

Cam cat costa cu totul o astfel de automatizare?! Un presostat mecanic cu contacte, costa cam 45 lei (ca piesa de schimb) si rezolva complet problema automatizarii unui hidrofor. Orice ban in plus inseamna necompetitivitate. Eu am schimbat unul, dupa aproape 30 de ani de serviciu neintrerupt.

Editat de ola_nicolas

Ce importanta are cat costa atata timp cat e facut in regim diy. Ramai cu satisfactia ca e facut de tine. Stim cu totii ca orice montaj electronic realizat unicat in regim diy e mai scump decat unul facut in serie mare.

• Thanks 1

Daca  incercam sa reducem totul la costuri, atunci va informez ca rezervoarele de apa pentru un WC au o solutie simpla, brevetata de sute de ani si nu necesita prea multa intretinere. 🙂
Pe de alta parte, aceasta mini-automatizare flexibila, are o multime de avantaje:

1. Utilizarea unor senzori de presiune, care nu sunt in contact direct cu lichidul din recipient.
2. Posibilitatea etalonarii la fata locului, indiferent de tipul de vas, cantitatea de lichid, tipul de senzor, etc.Nu discutam aici doar de un volum de 10-100 de litri, ci de rezervoare cu capacitate mare
3. Posibilitatea utilizarii pentru gaze/lichide inflamabile
4. Posibilitatea schimbarii datelor de alarmare, fara modificari in instalatie
5. Posibilitatea emiterii de semnale de alarma, in cazul cand se considera la atingerea unor anumite praguri prestabilite
6. Elimina aclansarea/declansarea  hidroforului in zona de incarcare maxima. Histerezis este variabil, functie de cerintele utilizatorului.
7. Posibilitatea folosirii sistemului pentru alte automatizari simple, utilizand de exemplu senzori tensiometrici pentru masurarea greutatii unor  containere. (Recipiente care colecteaza alte materiale sau substante solide).

Si aici am enumerat o mica parte din avantaje.

Am inteles. Este vorba despre hidrofoarele speciale, pentru lichide periculoase, si / sau inflamabile. In aceste cazuri, costurile suplimentare sunt justificate. Atunci insa, trebuia specificat acest lucru in titlul topicului. Eu, atunci cand aud (citesc) despre un hidrofor, ma gandesc la cel mai comun hidrofor, acela al instalatiilor de apa potabila / menajera.

Editat de ola_nicolas

Montajul nu exclude hidroforul uzual. Este o prima aplicatie pentru care a fost initial proiectat. Eu doar am aratat ca se poate extinde aria de aplicare cu exemple diverse, in sensul in care la intrare se pot conecta senzori de diferite tipuri. In foarte multe automatizari este necesara semnalizarea a trei situatii distincte: maxim, minim si o varianta intermediara. Foarte multe sisteme inca folosesc divizoare rezistive sau semireglabili pentru a controla  detectia acestor praguri. Montajul elimina practic necesitatea elementelor de reglaj externe, pragurile de declansare sunt introduse la punerea in functiune, prin apasarea celor trei butoane. Daca de exemplu se doreste ca rezultatul  sa fie prin actionarea cu prag de histerezis variabil intre MEDIU si MAXIM, se poate introduce un simplu circuit  bistabil, comandat ON si OFF de iesirile de MEDIU si MAXIM. Asta face ca acest mic montaj sa fie destul de versatil.

Ctrl2.jpg

• Thanks 1

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock