Sari la conținut

Clasele amplificatoarelor

SIG

Postări Recomandate

Referitor la partea teoretica imi permit sa-l citez pe @donpetru:

"Avantaje, dezavantaje, parcularitatii... ?

In general, cam asa stau lucrurile:

1. Amplificatoare audio in clasa A:

Dezavantaje:

- randament scazut;

Avantaje:

- probabilitatea de aparitie redusa a distorsiunilor de racordare indiferent de nivelul semnalului de atac a circuitului de amplificare (cu conditia ca acesta sa nu depaseasca sensibilitatea nominala a circuitului);

- distorsiunii armonice si de intermodulatie scazute;

2. Amplificatoare audio in clasa AB;

Dezavantaj:

- randament relativ scazut;

- probabilitate mare de aparitie a distorisuniilor de intermodulatie la puteri mari daca nu se iau masuri suplimentare in ceea ce priveste diminuarea riscului de aparitie a acestora;

Avantaje:

- aceasta clasa de polarizare asigura cele mai bune performante in ceea ce priveste raportul randament/THD amplificator.

- obtinerea cu usurinta a unor viteze mari de crestere a tensiunii pe iesirea amplificatorului in comparatie cu celelalte tipuri de clase de polarizare (acest aspect depinde foarte mult si de topologia circuitului de amplificare).

3. Amplificatoare audio in clasa B:

Dezavantaj:

- aparitia la nivel mici modulate pe impedanta de iesire a distosiuniilor de racordare si armonice;

Avantaje:

- randament ridicat;

- putere disipata redusa a etajului final;

- la puteri mari se obtine un raport putere modulata/THD foarte bun.

- excursie mare a tensiunii de iesire sau altfel spus factorul de utilizare a tensiunii de alimentare ridicat - depinde foarte mult de valoarea rezistentelor din emitoarele tranzistoarelor finale.

4. Amplificatoare audio in clasa C, H si G:

Dezvantaje:

- probabilitatea de aparitie a distorsiuniilor armonice de valori ridicate la excursii mari a tensiunii la iesirea amplificatorului;

- necesita un control riguros in ceea ce priveste comutarea pe cea de a doua pereche a tensiuniilor de alim. a amplificatorul ceea ce denota din punct de vedere a procesului de productie o analiza si o sortare mai elaboroasa.

Avantaje:

- randament ridicat;

5. Amplificatoare audio in clasa D:

Dezavantaje:

- raspuns la frecvente inalte slab;

- distosiunii de intermodulatie ridicate;

Avantaje:

- randament ridicat;

- putere disipata redusa de etajul final.

Aceste sunt doar cateva din aspectele importante ale claselor de polarizare a amplificatoarelor de audiofrecventa. Fiecare clasa mai are si anumite particularitati, care nu au fost redate de mine, si care depind in oarece masura de topologia circuitului de amplificare. Asadar, astept sa veniti si cu completari."

Intrebarea mea suplimentara este:

Din ce clasa de amplificatoare se fac in mod obisnuit amplificatoarele ptr. acasa?

Mersi.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Incerc si eu o alta abordare a claselor de amplificare, mai simpla, dupa parerea mea si poate aici iti vei gasi si raspunsul la intrebarea ta. Voi nota in continuare cu EA elementul activ (sau elementul amplificator) care poate fi tranzistor sau tub electronic (numai la aceste doua categorii ma voi referi eu, elemente active sunt mai multe, poate vom discuta si despre asta).

1. Clasa A

Punctul de functionare al EA se afla la mijlocul portiunii liniare a caracteristicii Ic=f(Ib), EA conduce tot timpul, semnalul redat are cele mai mici distorsiuni (este cea mai "curata" clasa). Randamentul scazut nu este determinant deoarece amplificatoarele din aceasta clasa lucreaza cu semnale mici. Utilizare: preamplificatoare audio, video sau de RF(radiofecventa), finale video sau RF (modulatie AM) de puteri relativ mici, in general acolo unde este nevoie de o redare cat mai fidela a semnalului de la intrare.

2. Clasa B (push-pull)

Punctul de functionare al EA se afla la un capat al portiunii liniare a caracteristicii, astfel incat EA conduce numai o semiperioada (semialternanta) din semnalul aplicat la intrare, urmand ca un alt EA sa conduca cealalta semiperioada. Deci, un etaj in clasa B contine doua EA care conduc alternativ. Conditia stricta este ca cele doua EA sa aiba amplificarea egala. Aceasta clasa are distorsiuni mai mari decat clasa precedenta, dar un randament mult mai bun (aici conteaza randamentul pentru ca se lucreaza cu curenti mari). Utilizari: etaje de putere audio, video sau RF-AM.

2'. Clasa AB

Este o clasa intermediara intre A si B (mare intelepciune !), in sensul ca EA conduce mai mult de o semiperioada. Utilizari: aceleasi ca si la clasa B

3. Clasa C

EA este practic blocat, semnalul este cel care il deschide. Forma semnalului aplicat la intrare este puternic alterata, dar sunt situatii cand acest lucru nu conteaza. Are un randament mai bun decat clasa B. Utilizari: amplificatoare RF-FM (modulatie in frecventa).

4. Clasa D (amplificatoare de impulsuri)

Oarecum asemanatoare clasei C (in sensul functionarii EA). Semnalul de la intrare este transformat intr-un tren de impulsuri, mult mai usor de prelucrat si amplificat, apoi, la iesirea amplificatorului este refacut cu ajutorul unor circuite LC. Are cel mai bun randament. Utilizate initial in aparatura digitala si in RF, aceste amplificatoare incep sa-si faca loc si in audio, datorita aparitiei CI dedicate si dezvoltarii tehnologiei MOS.

PS. Desi initial am vrut o prezentare mai simpla, dupa ce am recitit postul mi se pare cam stufos. Daca reusiti sa intelegeti ceva, ma bucur. Daca nu, ma astept la critici. Daca mai puneam si poze, chiar iesea un roman.

Link spre comentariu

Banuiesc ca te referi doar la etajul de putere: clasa B. (clasa D e pentru profesionisti adevarati, nu stiu pe cineva sa o fi incercat, pentru ca de la schema la montaj e cale luuuunga)

Dar am impresia ca n-ai citit atent ce scria mai sus.

PS. Incearca mai ales amplifurile cu tuburi, stii tu de ce...

Link spre comentariu

La puteri mari (mai mari de 100W) e bine amp in clasa "B", pana in 100W e bine sa mergi pe clasa "AB". Totusi, eu personal am polarizat AV400 la un curent de mers in gol de 80mA - coresp. clasei AB si merge foarte bine, chiar parca putin mai bine fata de cazul cand l-am polarizat in clasa B. Asadar, parerile sunt impartite, totul depinde de schema etc....

Link spre comentariu

• 2 weeks later...
  • 3 months later...

Inca o prezentare a claselor :

Amplifier Classes

There are different amplifier designs: Class A, A-B, B and D

Class A amplifiers are the most sonically accurate. On the other hand, they have some drawbacks that make them a rare breed. Class A amplifiers use only one output transistor that is turned "on" all the time, giving out tremendous amounts of heat. Class A amplifiers are very inefficient (less than 25%). More heat means more heatsink area, so even though most class A amps have built-in cooling fans, they are big. Class A amplifiers are usually and expensive choice.

Class B amplifiers are the most common by far. They use two output transistors. One for the positive and one for the negative part of the cycle. Both signals are then "combined". The problem with this design is that at the point when one transistor stops amplifying and the other one kicks in (zero volt line), there is always a small distortion on the signal, called "crossover distortion". Good amplifier designs make this crossover distortion very minimal. Since each transistor is "on" only half of the time, then the amplifier does not get as hot as a class A, yielding to a smaller size and better efficiency (typically 50%).

Class A-B amplifiers are a combination of the two types described above. At lower volumes, the amplifier works in class A. At higher volumes, the amplifier switches to class B operation.

An increasingly popular kind is the class D amplifier (known as digital amplifier). These amplifiers are not really digital (there is no such thing), but operate similarly in the same manner as a digital-to-analog converter. The signal that comes in is sampled a high rates, and then reconstructed at higher power. This type of amplifiers produce almost no heat and are very small in size, but really expensive. Although there are full-range class D amplifiers available, most high-end manufacturers are designing amps for low frequency applications. These amps are capable of over 1000 Watts. Efficiency is much higher in class D amplifiers (~80%).

Sursa:

http://www.carstereo.com/help/Articles.cfm?id=40

Link spre comentariu

An increasingly popular kind is the class D amplifier (known as digital amplifier). These amplifiers are not really digital (there is no such thing), but operate similarly in the same manner as a digital-to-analog converter. The signal that comes in is sampled a high rates, and then reconstructed at higher power. This type of amplifiers produce almost no heat and are very small in size, but really expensive. Although there are full-range class D amplifiers available, most high-end manufacturers are designing amps for low frequency applications. These amps are capable of over 1000 Watts. Efficiency is much higher in class D amplifiers (~80%).

De genul acesta de amplificator,am auzit in `85,dar nici pana azi,nu am vazut o schema functionala,as fi curios daca are cineva,sa vad si eu.

Link spre comentariu

De genul acesta de amplificator,am auzit in `85,dar nici pana azi,nu am vazut o schema functionala,as fi curios daca are cineva,sa vad si eu.

Dl.miron1947, daca doriti sa vedeti cateva din proiectele destinate elaborarii unor amplificatoare audio care lucreaza in clasa D, va recomand sa rasfoiti paginile forumului www.diyaudio.com (trebuie sa aveti cont ca sa puteti rasfoi anumite scheme acolo unde sunt postate).

Prezint mai jos cateva topicuri utile in acest sens:

http://www.diyaudio.com/forums/showthread....&highlight=

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock