Sari la conținut

Problema etaj final SONY TA-F 270

aureliann

Postări Recomandate

Am citit, rezistenta imi asigura inchiderea buclei de reactie in cc. Dar in cazul in care am intrerupere a cursorului mai am reglajul joaselor pe canalul respectiv?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 11 ore, aureliann a spus:

Salutare tuturor! De inlocuit nu prea sunt sanse, nu stiu unde as gasi modelul acesta de piesa. dar voi incerca o spalare cu spray si dupa caz, desfacere apoi (de la caz la caz), reconditionare sau renunt la el. Mai am de asteptat pana sa mai pun mana pe el. Stima.

aureliann, arunca o privire in alliexpress. Am vazut acolo mai multe modele, inclusiv ALPS (intre 2-12 euro). 

Screenshot_20200310_075113.jpg

Link spre comentariu

Multumesc pentru sugestie. La piesa din ampliful meu terminalele sunt 3 in stinga -3 in dreapta si sta perpendicular pe placa de circuit imprimat. Nu am apucat sa-l pozez. La fel si cel de balans.Stima.

Link spre comentariu

Salutare tuturor! Am extras de pe placa potentiometrul de bas si l-am inlocuit cu alte doua mono. Montajul merge foarte bine, doar ca nu stiu de unde sa iau la un pret rezonabil modelul acesta, de 100 k. Ciudata schema, la care un potentiometru scoate din uz aproape toata partea de preamplificator/corector.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

Link spre comentariu

Acum 2 ore, aureliann a spus:

Ciudata schema, la care un potentiometru scoate din uz aproape toata partea de preamplificator/corector.

Daca montai rezistenta aia asa cum ti-am spus, defectiunea potentiometrului NU mai "scotea din uz" ...

Link spre comentariu

De acord, insa pe un canal l-am gasit intrerupt ,rezistenta infinit intre extremitati, iar pe celelalt canal, disparea basul la maximul cursei, si revenea la rotirea inversa cu un bump in boxa.

Link spre comentariu

Partea cu terminalele mai lungi a cazut la propriu dupa ce am desfacut clemele, iat ca sa fie si mai bine, celalalt care vine in capatul axului e aproape nituit, nu-l pot scoate fara distrugere, asa ca trebuie inlocuit....

Link spre comentariu

Acum 2 ore, aureliann a spus:

Partea cu terminalele mai lungi a cazut la propriu dupa ce am desfacut clemele

Deci era retezata placuta cu stratul rezistiv. Asta inseamna ca piulita potentiometrului nu a fost stransa si la actionarile repetate ale axului, zona dintre terminalele lipite si carcasa a fost supusa la tensiuni mecanice. Daca piulita era stransa corespunzator, inseamna ca nu a fost fixat pcb-ul prea bine, dar acest fapt ar fi putut duce la defectarea mai multor potentiometre fixate pe pcb. Toate acestea le presupun considerand ca ai dezlipit corect potentiometrul de pe placa, indepartand complet cositorul de pe paduri inainte de a trage de potentiometru sa iasa din gaurile de prindere.

Link spre comentariu

• 2 weeks later...

Salutare!

Am renuntat la ideea de a inlocui cu un potentiometru original (nu prea am de unde) asa ca am procedat la inlocuirea cu unul de 2x100k uzual . L-am fixat mecanic numai pe carcasa de plastic (de sub panoul frontal metalic) si am dus fire scurte (max 4cm) la pcb-ul preamplificatorului. Isi face bine treaba, doar ca nu mai marcheaza puncul mijlociu al cursei. Am inlocuit si FET-ul vechi de pe canalul unde era bun. Acum merge tot, inafara comutatorului de intrari, pe care l-am fixat pe AUX. Dar......la bornele fet-urilor...diferentele fata de schema sunt mari. Nu stiu de ce, pentru ca dupa ce am pus fet-ul de proba care era bun pe un canal, tensiunile aratau foarte aproape de schema....In scimb ofsetul a scazut de la 147mV pe un canal la 135, iar la celalalt a ramas la 50 mV, fara sa incerc metoda sugerata de @donpetru. 

tensiuni FET.jpg

Link spre comentariu

Salutare tuturor!

Am incercat sa reduc offsetul pe canalul drept, care e acum de cca 135mV prin montarea de semireglabil in locul lui R609. Am pus unul de 100ohmi dar efectul a fost foarte redus si numai aproape de valoarea zero a semireglabilului. Am incercat si in locul lui R610, iar rezultatul a fost de circa 10mv pt valoarea de 27 R a semireglabilului....Dar in aceste conditii se incalzeste prea tare fet-ul 2SK246, asa ca am pus rezistenta la loc. Ce ar fi mai bine sa fac in continuare?

Link spre comentariu

Ce este mai bine sa faceţi numai dvs. veţi hotarâ. O idee ar fi sa masurati tensiunea de ofset la cald si la rece si daca nu creste la valori mai mari, amplificatorul poate fi considerat ca este foarte bun, dar cam obosit, prea multe interventii pot duce si la alte deranjamente. Important este sa nu se modifice prea mult valoarea, altfel este greu de rezolvat ceva.

Amplificatorul de la iesire se strica si de la intrare se regleaza, deoarece bucla de reactie negativa corecteaza in mare masura erorile din schema intermediara, asta in cazul in care nu sunt si ceva stricaciuni fatale. Daca perechea complementara Q608-Q609 este cu ambii tranzistori valizi (fara curenti reziduali si rezistente baza emitor sau colector emitor), aproximativ egali cu beta(barem 50%) la fel si pentru perechea Q610-Q611, atunci puteti testa curentii de scurgere prin C600 si C608. Daca condensatorii sunt buni, atunci perechea Q600 este mult dezechilibrata si trebuie inlocuita cu originalul, sau cu o pereche selectata.

Rezolvarea in ultima instanta se poate face cu un potentiometru de reglaj al ofsetului pe una din bazele lui Q600, notate -1 sau -2.

@gsabac 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock