Jump to content
Sign in to follow this  
elco

Despre vizita Papei Francisc in Romania 2019

Recommended Posts

Nu sunt catolic dar vazand intalnirea intre reprezentatul biserici ortotodoxe Romane si Papa, nu stiu, poate mi se pare doar mie dar papa mi se pare o persoana mai modesta, mai aproape de oameni sau este doar o impresie personala ? Voi cum ati privit aceasta intrunire ?

Si ce parere aveti, intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat sunt sanse sa se uneasca catolicismul si ortodoxismul ? Daca nu, de ce nu este posibil asta ? :scratchchin:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu cred ca se va reusi o reunificare a religiilor crestine (catolica si ortodoxa) atat timp cat fiecare parte isi mentine propria optica asupra crestinismului iar un punct de mijloc nu vad sa existe, nici acum, nici in viitorul apropiat.

In ceea ce priveste atitudinea papei, e greu de spus ca exista un plus, doar in comportament si faptul ca s-a plimbat cu un papa-mobil duster comparativ cu reprezentatul ortodoxiei noastre.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Acum 21 ore, elco a spus:

 

Si ce parere aveti, intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat sunt sanse sa se uneasca catolicismul si ortodoxismul ? Daca nu, de ce nu este posibil asta ? :scratchchin:

Catolicii (mă refer mai ales la papa) doresc această unire dar să rămînă cu abaterile lor doctrinare şi noi să ne dăm după ei.

Diferenţele dintre noi (ortococşii) şi ei (catolicii) sunt foarte mari chiar mai mari decît între ortodocşi şi protestanţi.

Lucrul cel mai greu de depăşit este primatul papal, noi o numim "panerezia". A te numi pe tine locţiitorul (vicarul) lui Hristos e cea mai mare erezie. Cel care vrea să-i ia locul este anticristul şi care la sfîrşitul vremurilor va veni să înşele lumea .  Al doilea e faptul că îşi intemeiază (catolicii) biserica pe Petru şi nu pe Hristos. Biserica e întemeiată (nevăzut) pe cruce de Hristos prin jertfa Sa iar văzut la Cincizeciime prin ogorîrea Sfântului Duh în chip de limbi de foc. Al treilea lucru e erezia "filioque" adică spun catolicii că Sfântul Duh purcede şi de la Tatăl şi de la Fiul . În Evanghelii însuşi Mântuitorul spune că Sfântul Duh purcede de la Tatăl. Şi aşa catolicii au stricat şi Sfînta Treime. Şi sunt multe alte în care diferim total  de exemplu la Sfînta Liturghie noi avem Epicleza adică rugăciunea de chemare a Sfântului Duh pentru a sfinţi şi a preface pîinea şi vinul în trupul şi săngele Mîntuitorului iar catolicii nu au această rugăciune . Pîinea de împărtăşanie la noi e dospită  şi reprezintă pîinea Noului Legămînt iar la catolici e nedospită. Practic mai multe ne despart decît ne unesc. Dar sunt vicleni catolicii şi încearcă o unire de faţadă doar exterioară în care să conteze doar forma şi nu conţinutul care este esenţial în credinţă.

Vizita papei mie îmi aduce aminte de vizitele lui Ceauşescu de prin anii 70-80. Seamănă aceste vizite ca două picături de apă, tot aşa discursuri care nu spun nimic folosind un limbaj de lemn şi la care vin mulţi gură-cască să-l vadă pe papa în "batmobilui" său.

  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aia cu painea dospita sau nedospita pare intradevar o piedica insurmontabila . 

 

Cat despre vizita Papei in Romania , desi n-am inteles exact care a fost scopul acesteia ma bucur ca a a avut loc ; am avut de castigat de pe urma acestei vizite atat din punct de vedere al imaginii Romaniei in lume cat si din punct de vedere economic .

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cînd faci un amplificator audio îl poţi face cu lămpi, tranzistori, şi circuite integrate. Fiecare sună bine dar detaliile fac diferenţa ca fiecare să sune în felul său. Aşa şi în credinţă aceste mici detalii (pentru că aşa am trecut pîinea dospită, nu la cele principale)  fac diferenţa între noi, ortodocşi şi catolici, mai ales că sunt foarte multe aceste "mici" diferenţe.

S-a văzut la ONU cît de mare importanţă a avut vizita papei. Am pierdut locul din Consiliu de securitate în faţa unei ţări mici căt Moldova.

Poate nu sa observat dar şi acestă vizită a papei cît şi a celui precdent de acum 20 de ani au avut loc tot în Duminica Orbului. Şi anumite alegeri politice (nefaste) în România anilor 90 au avut loc tot în Duminica orbului (dacă nu mă înşel 3 sau patru). Şi aceasta este o dovadă în plus că nimic nu e întâmplător ce se petrece în România ci totul este dirijat din afară aşa cum spunea şi Radu Vasile (fostul premier în guvernarea CDR).

 

Edited by minitehnicus
completare

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We use cookies and related technologies to improve your experience on this website to give you personalized content and ads, and to analyze the traffic and audience of your website. Before continuing to browse www.tehnium-azi.ro, please agree to: Terms of Use.