Sari la conținut

Amplificator Hibrid Lampa MOS FET

burn.out

Postări Recomandate

Am trasat faza semnalelor prin schema propusa si daca fazele sunt corecte, este necesara o modificare a schemei, pentru ca semnalul

care este livrat finalului sa fie in faza pe ambele ramuri de polarizare S5 si S6.

1763636702_semnaleleprinamplificatorulHT300.thumb.png.9ae431ab8784f5ead6ac75d542162d92.png

O problema pe care o studiez de ceva vreme este amplitudinea livrabila de lampa, aici circa 100Vvv, pe sarcina dinamica destul de mica

necesara tranzistorilor MOSFET, pentru o curba de frecventa acceptabila. La aceasta schema amplificarea de tensiune o apreciez prea mica

pentru obtinerea de performante electrice prin reactia negativa, dar poate auditiv sunetul este de o calitate apropiata

de un amplificator SE clasa A cu trioda finala, un plus pentru realizarea acestei idei, in care finalul cu semiconductori are o influenta minima.

@gsabac

Editat de gsabac
  • Like 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Fiind o schema prototip oricand se poate cizela spre o versiune valida. Am luat in calcul si la renuntarea la unul din capacitoarele C1 sau C2.

In ceea ce priveste tensiunea Vpp livrabila de lampa, ganditi-va totusi ca un etaj VAS dintr-un amplificator uzual trebuie sa asigure pe iesirea lui o tensiune asemenea celei de pe iesirea amplificatorului. Cum pe iesire, luand in calcul si randamentul avem 100Vpp, deci acei 100Vpp livrabil de lampa ar fi suficienti desi cred ca sunt mai mult de atat. Deci, va rog sa simulati schema cu C1 sau C2, sau numai cu un asemenea capacitor.

Link spre comentariu

Va furat pasiunea si frumusetea schemei.

Schema este in progres dar unde trebuiesc conectate sau poate rezistentele R23 si R24 de 680 ohmi au alta valoare,

pentru ca scurtcircuiteaza semnalul audio prin zenerele D3 si D4.

Editare ulterioara. Scurtul este cu semnal pe R23 sau R24, de amplitudine mai mare decit 12V, la inlaturarea diodelor,

se obtin 300W cu 0,5% distorsiuni, cu unele valori de polarizare a finalului. FFT-ul este superb, de lampa!!!

@gsabac

Editat de gsabac
  • Like 1
Link spre comentariu

Schema functionala arata ca in poza, sper sa nu contina nici o inadvertenta. Click pentru marire.

1907098468_HT300functionalschema1.thumb.png.36e01ce628cbea0d475f0402d4b63884.png

Din schema au fost inlaturate diodele zener D3, D4 si un condensator de cuplaj pe ramura de sus, ofsetul zero a rezultat cu R26=47,5K

si curentul de bias cu R30=389 ohmi. Componenta armonica la 310Wef este mai jos. Schema cu 2 condensatori nu functioneaza.

Valorile curentilor si tensiunile sunt trecute pe schema, sunt aproape optime ca si performantele electrice la 25 de grade.

174232282_componentaarmonicala310W.png.8e8a461953af7231c6593a8ff09fc60e.png

Daca temperatura se modifica si cu 30 de grade, ofsetul si curentii de bias se modifica dramatic in special datorita dezechilibrului

dintre cei doi generatori de curent. Pentru rezolvarea corecta a problemei ofsetului se poate completa schema cu componente discrete

sau cu un circuit operational, pentru crearea unui DC-server iar curentii de bias cred ca vor rezulta aproape bine.

@gsabac

• Like 1
Link spre comentariu

Multumesc pentru simularea efectuata in LT Spice. As fi vrut un maxim 0,1% THD la Pmax pe aceeasi distributie armonica. O metoda ar fi sa ne raportam la o putere mai mica sau o sa mai ma gandesc la o topologie pe partea de tuburi mai diferita. Ma gandeam daca nu ar merge ca cele doua sectiune a tuburilor folosite pe partea de intrare sa fie folosite intr-un montaj diferential, la fel si urmatoarele tuburi. Mai cercetez problema poate ajungem la o versiune prototip mult mai buna.

Ca si pana acum, orice sugestie de imbunatatire a schemei e binevenita. E cert faptul ca intre C1 si C2, va trebui folosit doar un capacitor.

Link spre comentariu

@burn.out, o schema functionala de calitate cu tuburile 6J1 si tranzistori MOSFET este in poza. Click pentru marire.

1678062596_Hibrid6J1andMOSFET35Wamplifier.png.227eb0dfd1b3b0990f8bd31129253747.png

Pe schema sunt trecute tensiunile si parametrii schemei, schema este stabila cu temperatura si are un bun CMMR.

Fiecare tranzistor de putere disipa cam 15W cu sinusoida la putere maxima, data necesara pentru dimensionarea radiatorului.

Rezistenta R17=32,89K de pe schema, se inlocuieste cu o rezistenta de 27K in serie cu un trimer de 10K

iar rezistenta R15=4900ohmi cu 0 rezistenta de 3K6 in serie cu un trimer de 2K5 si nu este nevoie de selectia vreunei componente.

Succes la circuit si probe!

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Ultima schema postata de qsabac mai sus reprezinta o varianta buna desi, din ultimele simulari facute in Multisim pe genul asta de etaje finale, offset-ul e mult mai mare ca in simularea din LT SPice. Deci, un circuit de corectie a lui, preventiv, pe prototip, ar fi o alegere buna.

EDITARE ULTERIOARA: Am gasit o topologie pe tuburi folosind conceptul de etaj final prezentat de qsabac care se pare ca da rezultate peste asteptari. Revin cel tarziu maine cu o alta varianta de prototip. Deci, urmariti TEHNIUM AZI.

Link spre comentariu

Eu am continuat simularea in MultiSim a mai multor variante / etaje si sper ca maine sa revin cu un alt prototip. Si da, burn.out, ultima schema postata de qsabac ar merita testata practic. Succes la constructia PCB-ului.

Link spre comentariu

Am incercat sa gasesc o solutie pana la urma de compromis si cred ca solutia prezentata mai jos reprezinta o solutie foarte buna. Mai ramane de validat practic si tot practic va trebui stabilit modul de corectie a OFFSET-ului daca va fi cazul. Aspectul asta il putem detalia atunci.

Deci, prototipul HT300 - MK2:

HT300 - Hi-end HiFi 300W Audio Amplifier - v.2 - prototip Mk2.pdf

Link spre comentariu

Acum 8 ore, donpetru a spus:

Am incercat sa gasesc o solutie pana la urma de compromis si cred ca solutia prezentata mai jos reprezinta o solutie foarte buna. Mai ramane de validat practic si tot practic va trebui stabilit modul de corectie a OFFSET-ului daca va fi cazul. Aspectul asta il putem detalia atunci.

Deci, prototipul HT300 - MK2:

HT300 - Hi-end HiFi 300W Audio Amplifier - v.2 - prototip Mk2.pdf 58 kB · 4 descărcări

R11 nu trebuia să fie conectat in pinul 1 de la prima triodă din etajul diferential ? 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock