Jump to content
Sign in to follow this  
dan_e

Ce ARM-uri sau microcontrolere mai sunt la moda acum ?

Recommended Posts

In ultimii ani au aparut pe piata diverse tipuri de microcontrolere si ARM-uri de la diversi producatori, dar la ora actuala care device-uri sunt mai potrivite spre exemplu la constructia unui PLC cu 16intrari -16iesiri sau in automatizarea unui lift de persoane ? Cu siguranta tehnologia a evoluat, fata de anii '90, si acum foarte multi producatori merg chiar si in aplicatii relativ banale pe ARM-uri de 32bit. Am auzit ca sunt si producatori asiatici mai putini cunoscuti pe la noi care incetul cu incetul vor sa intre pe piata europeana. Cum vad programatori de device-uri aceasta atitudine ? Credeti ca ARM-urile Atmel sau PIC vor mai ramane mult la putere ?? Sau sunt altii cu greutate mai mare in domeniu care deja spun ceva si nu vedem noi romanii !!!

Edited by dan_e

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dan,

sa alegi un microcontoller nu e numai o chestiune de pret. (sau de moda) e o decizie de business care are multi prametrii si pretul e forate jos in lista de parametrii.

Pretul nu mai relevant decat la proiecte foarte simple fara mult software.

Cand calculezi partea economica la un proiect ai urmatoarele costuri

 • cheltuieli initiale (in engleza. NRE - non recurring cost - traducere. costuri care nu se repeta) - costuri cu inginerii care fac proiectul, licente software, costul prototipurilor. (si variabila timp care se inmulteste cu toate acese costuri)
 • costuri de productie - aici ai costul BOM-ului (al pieselor) costul de productie (asamblare) costul cu testarea.
 • Costuri de vanzare - ai costuri cu ambalajul, etichete, transport - daca vinzi online ai costuri cu cei ce proceseaza comenzile iar daca vinzi cu distribuitori ai costul cu distribuitorii (ca adaosul lor apare ca un cost pentru tine)

Revenind la alegerea unui MCU - aceasta are impact in urmatoarele puncte

 • cheltuieli initiale - daca alegi un MCU care are o gramada de biblioteci software testate (software robust) si compilatoare bune atunci salvezi o gramada de timp (care sunt bani de salarii la ingineri) - si pui produsul pe piata mult mai repede.
 • Costul BOM-ului : aici pretul MCU conteaza - dar atentie conteaza numai daca produci cantitati mari altfel e doar o falsa economie. Alegerea capsulei poate sa influenteze costurile PCB-ului (un pcb pentru o capsule BGA cu distanta 0.4mm intre pad-uri si via in pad-uri costa mai mult decat pentru o caspula TQFP). Un alt lucru important e sa stii cum se acorda reducerile de pret la cantitati si sa vezi daca poti obtine reducerile de pret dorite. Si cel mai important cat de repede poti obtine MCU-ul respectiv din momentul cand plasezi comanda. (degeaba folosesti un MCU ieftin care nu-l poti gasii in cantitati mari cand ai nevoie sa asamblezi)

De cele mai multe ori algerea unui MCU intr-o firma e si o chestiune de traditie. - daca ai facut inca 20 de produse cu o anumita familie de MCU si inginerii sunt familiarizati cu arhitectura si cu tool-urile software, mai mult decat sigur ai scris si testat o gramada de software care o sa-l refolosesti atunci trebuie sa fii nebul sa schimbi microcontrollerul sau furnizorul. Microcontrollerele bazate pe ARM (cortex) fac mai usoara migratie de la un fabricant la altul pentru ca intern sunt destul de similare (diferentele sunt combinatia de periferice, capsula, viteza) iar tool-urile software sun aceleasi (merg cam la toate)

Roadrunner

PS - am scris o tona si n-am raspuns la intrebare.

In colectia vara-toamna de microcontrolere pentru anul acesta se poarta ARM 32 de biti asortate cu compliatoare GCC (free) si cu nuante de TQFP 32 - 48 pini sau casule BGA pentru cei mai pretentiosi. Ca acessorii se pt folosii 2 quarz-uri unul pentru clk cpu iar al doilea pentru RTC-ul integrat.

RR

Edited by roadrunner
 • Like 1
 • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multumesc foarte mult pentru explicatii. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Si eu sunt încântat de retrospectiva realizată de @roadrunner şi aş dori sa încerc sa arăt unele probleme utile în adoptarea unui nou microcontroler.

Se începe prin căutarea câtorva componente MCU, cu performanţe adecvate pentru aplicaţia curentă, se caută dacă sunt obtenabile, preţul,

 capsula utilizată (mai ales pentru realizari amatoriceşti) şi pentru aplicaţii de perspectiva este bine ca sa fie in producţia curentă si de viitor.

Pentru reuşita proiectării trebuie ales un mediu de dezvoltare accesibil, preferabil cu performante de simulare completă a produsului finit. Am copiat de pe un site următoarele:

"Uneltele trebuie să ofere cât de multă vizibilitate în sistem fără pătrunderea în funcţiile produsului finit. Sculele de bază se adresează dezvoltării hardware/software, integrării şi testelor finale. Emulatoarele in-circuit trebuie să permită vizibilitate totală în interiorul procesorului şi al perifericelor astfel încât să poată fi observate toate interacţiunile. Un mediu de dezvoltare integrat care fixează toate fazele procesului de dezvoltare software poate ajuta la minimizarea erorilor şi implementarea codului sursă de control al calităţii produsului.
Companiile urmăresc să facă din flexibilitate punctul central în strategia de dezvoltare a produselor viitoare şi se aşteaptă ca vânzătorii să ofere o serie de unelte complete precum cele descrise mai sus. Dar, în acelaşi timp trebuie să urmăriţi existenţa unui solid program de dezvoltare a unor unelte speciale care să asigure mai multă performanţă în problemele dificile de depanare. În timp ce procesoarele de ultimă generaţie oferă capabilităţile sculelor de dezvoltare, cele mai multe medii ale microcontrolerelor de 8 şi 16 biţi nu au mai fost actualizate de mulţi ani. Cum complexitatea sistemelor creşte, capabilitatea sculelor de dezvoltare devine cea mai importantă opţiune în alegerea unui microcontroler."

Pentru un amator problemele practice sunt complexe şi presupun investiţii importante în software, placă de dezvoltare, dar pe lângă toate acestea este bine sa se caute

 aplicatii complete, cu software simulabil, funcţional, pentru studiu detaliat, deoarece nu se poate pleca în "orb" cu adoptarea unui nou MCU.

Şi ajutorul unor colegi experimentati sau profesori pot fi de mare folos în realizarea unui model funcţional cu MCU.

@gsabac

 • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...

Important Information

We use cookies and related technologies to improve your experience on this website to give you personalized content and ads, and to analyze the traffic and audience of your website. Before continuing to browse www.tehnium-azi.ro, please agree to: Terms of Use.