Sari la conținut

Program pentru Calculul Transformatoarelor

Postări Recomandate

Atasez un program pentru calcularea transformatoarelor ""Trans50Hz v.4.3"". L-am tradus din ruseste in limba romana , si va rog cine are timp si cunostinte mai avansate sa il probeze si sa ne comunice si noua precizia parametrilor calculati ,__(daca este posibil sa se dea note intre 5 si 10).  Va multumesc pentru intelegere si colaborare.

__

Trans50Hz_v 4.3_.zip

• Like 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Felicitari pentru initiativa!

Am testat sumar programul si este promitator, util pentru ca are si diverse tipuri si forme de miezuri.

Nu am constatat nici o referire la inductia in miez(pare a fi luata in calcul valoarea de 1,1Tesla), ar fi necesara pentru tolele disponiile;

Programul nu estimeaza suprafata miezului in functie de putere, doar da o atentionare(oare ce spune?) cind se depaseste o anumita putere in secundar

si se poate calcula orice putere mica sau mare pe un miez oarecare, fapt inedit in proiectare.

image.png.0f6d37d2f70bfa46e412a81d583099dd.png

@gsabac

Link spre comentariu

Deci, nu este vorba despre cele 3 randuri incercuite si ca dvs. observati mai bine si ma citati pe mine ca nu am observat, ca doar nu am orbul gainilor, :sign_sorry:

mai ales ca eu am realizat introducerea datelor. Pentru ca nu m-am facut inteles, revin cu postarea mea, poate este de folos pentru useri.

Acum 22 ore, gsabac a spus:

Nu am constatat nici o referire la inductia in miez(pare a fi luata in calcul valoarea de 1,1Tesla), ar fi necesara pentru tolele disponiile;

Programul nu estimeaza suprafata miezului in functie de putere, doar da o atentionare(oare ce spune?) cind se depaseste o anumita putere in secundar

si se poate calcula orice putere mica sau mare pe un miez oarecare, fapt inedit in proiectare.

@gsabac

Adica pentru un transformator de 100W, daca am un anumit tip de tola, programul ar trebui sa calculeze dimensiunile pachetului de tole

si nu face asta, incercati, nu este complicat si o sa va lamuriti ce am afirmat. Deasemenea nu se specifica nicaieri inductia in miez si poate userul are alt miez decit

cel implicit din program. Aditional, rezultate slabe am mai observat la factorul de umplere, de aceea pentru un calcul corect trebuie stabilita o metoda

interactiva de lucru, pana factorul de umplere da o valoare acceptabila.

@spark, programul este realizat cu Visual Studio 8, functioneaza fara erori si ma mir ca mai folositi un astfel de compilator.

Si eu am realizat programe complexe de calcul pentru transformatoarele de retea, daca doriti va pot transmite sursele de program, poate va folosesc.

image.png.b0d3eb351836161b7da389c7c7555e17.png

Deasemenea, daca doriti, as vrea sa cercetez sursele programului si eventual sa imbunatatesc programele mele.

Multumesc anticipat.

@gsabac

• Thanks 1
Link spre comentariu

Nu am incercat (ce-i drept) insa puterea se estimeaza in orice tip de calcul, cunoscand aria suprafetei transversale a miezului. Rusii, in mod specific, utilizeaza acea formula putin mai complicata pe care eu am prezentat-o scanand cateva pagini din cartea lui V. Bruskin - Nomograme pentru radioamatori. Nu mai retin exact unde am atasat acele imagini pe forum. De asemenea, in mod sigur se cunoaste si inductia prin miez. Probabil ca autorul programului a considerat ca nu este util sa fie afisata printre parametrii cei mai importanti. Fara a fi cunoscut formatul sectiunii transversale (latimea x grosimea miezului) nu s-ar fi putut calcula lungimea aproximativa a conductorului si deci nici rezistentele de curent continuu ale infasurarilor. Fara a se cunoaste inductia in miez, nu s-ar fi putut calcula tensiunea indusa intr-o spira si ca atare nu se putea calcula numarul de spire din primar si secundar. Cei ce vor insa sa cunoasca inductia in miez, o pot calcula in mod independent din relatia B=U1/[w1(4,44x10-4fS)] - unde U1 este tensiunea la bornele primarului in V; w1 este numarul de spire din primar; f este frecventa retelei in Hz; S este aria suprafetei transversale a miezului in cm2.

Acum 6 ore, gsabac a spus:

Deasemenea, daca doriti, as vrea sa cercetez sursele programului si eventual sa imbunatatesc programele mele.

Va pot trimite prin E-mail, unul dintre programele mele in MathCAD 14. Nu l-am mai apdatat de mult, dar puteti sa il folositi ca baza de calcul. Trimiteti-mi adresa dumneavoastra de E-mail in privat daca doriti. Programele realizate de mine, au aceleasi posibilitati ca si acest program executabil. Ba chiar cred ca programele mele sunt putin mai evoluate, in sensul ca se pot varia o serie de parametri dimensionali ai carcaselor si ca atare se pot obtine in unele cazuri adaptari ale bobinajelor la tipuri de tole diferite.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu

Multumesc, nu doresc decit programe Fortran, Pascal, Basic, C, C# sau C++.

Acest program din topic este scris in C sau C++ si ma intereseaza daca aplica diversi coeficienti sau relatii suplimentare pentru calculul numarului de spire,

dar si relatiile de estimare a randamentului.

Deasemenea la transformatoarele toroidal, banda, banda dubla, E-I manta si L-I coloana, vreau sa aflu daca se calculeaza doar dimensiunile carcasei

si factorul de umplere sau sunt ceva fineturi pentru ajustarea numarului de spire, calculul puterii maxime si a diametrului sirmei,

aceasta deoarece stim ca @flomar60 a construit transformatoare atipice cu puteri marite.

In program este si un fisier pdf. tradus de @spark care cuprinde experimentari, relatii si considerente privitoare la utilizarea transformatoarelor

toroidale in aplicatii audio de calitate, merita studiat.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Nu cunosc termenii specifici, dar, nu puteti compila (daca acesta este termenul) un program oarecare intr-unul C / C++, sau intr-altul dintre cele vizate de dumneavoastra? Eu nu cunosc fineturile traducerilor din sistemele accesibile direct omului si cele destinate sistemelor de calcul. Eu cunosc (cel putin asa sper) matematica pe care am studiat-o de-a lungul anilor de studiu si produc calcule intr-un asemenea program. Eu le utilizez la fel de bine ca si programele executabile si nu simt nevoia sa le inlocuiesc cu acest tip de programe. In ceea ce priveste problema coeficientilor, exista intr-adevar chestiuni de finete, in sensul ca ei sunt dati tabelar (matriceal) si trebuiesc stabiliti tot de program, in cadrul unor subprograme specifice de calcul. In ceea ce-l priveste pe flomar, pe care il apreciez in cel mai inalt grad pentru spiritul sau de cercetare stiintifica, dupa parerea mea el a avut niste rezultate absolut normale. Eu ma straduiesc de cativa ani (pe doua forumuri) sa-i conving pe constructorii pasionati de transformatoare, ca extensia puterii, in conditiile reducerii sectiunii miezului, este posibila doar la miezurile cu doua coloane, pe care se bobineaza separat cate o jumatate din primar si cate o jumatate din secundar, legate apoi in serie. Acest lucru este posibil conform unor relatii matematice specifice, din motivul ca la aceste tipuri de transformatoare se dubleaza numarul de faze. Tot de atata timp sunt luat in ras de oameni care nu au pus niciodata mana pe o carte, sau un curs de bazele electrotehnicii. Mai mult decat atat, am fost sanctionat de doua ori pe un forum si o data pe acest forum, pentru ca sustin exact necesitatea ca cei care vorbesc, ar trebuii sa aiba studii in domeniu, sau cel putin sa utilizeze in mod corect si etic argumentatia tehnico-stiintifica pe diferitele topicuri ale forumurilor. Stiiu ca dumneavoastra sunteti un om format in cercetarea tehnico-stiintifica - spre deosebire de altii, care nici nu vor sa spuna unde, cum si cand si-au definitivat studiile, desi in mod formal lucreaza in cercetare. De aceea v-am si propus sa va dau spre studiu un program matematic (rod al priceperii si stradaniilor mele) din care sa puteti trage concluziile necesare. Altcuiva, in nici-un caz nu i-as fi facut o asemenea concesie. Daca nu doriti, este treaba dumneavoastra. Cu toata stima.

P.S. - In programele mele, eu am rezolvat problema calculului randamentului, scazand din puterea teoretica, pierderile in miez si pierderile in cupru, si impartind apoi rezultatul la puterea teoretica. Rezultatele sunt foarte bune. Dar acest sistem nu este posibil, decat luand in calcul un subprogram de analiza a materialului electrotehnic utilizat la tolele de transformator.

Editat de ola_nicolas
  • Like 1
Link spre comentariu

Multumesc de aprecieri si eu va apreciez foarte mult abilitatile matematie si aplicatiile lor in cazul transformatoarelor, tuburilor si simularilor.

Da, stiu sa rescriu orice program matematic dintr-un limbaj intr-altul si sa il introduc intr-o aplicatie vizuala interactiva.

In legatura cu transformatoarele mai caut relatii matematice si evaluari practice cu materiale noi de izolatie si de emailare.

Am vazut ca se comercializeaza sirme emailate ce rezista la peste 200 de grade la fel si pentru materialele izolatoare si carcase.

Evident un astfel de transformator are un alt mod de calcul, iar regimul termic este diferit fata de al unui transformator obisnuit.

@gsabac

Link spre comentariu

La transformatoarele de retea de putere mica (P<1000 W) nu se utilizeaza conductori si izolatori speciali, rezistenti la inalta temperatura, deoarece miezul magnetic din tole limiteaza buna functionare a transformatorului, doar pana la o temperatura de 80 grade. La transformatoarele supradimensionate, se poate introduce o protectie termica, al carui contact se inseriaza cu primarul. Corpul protectiei se va fixa in bobina primara, astfel incat sa aiba un bun contact termic cu aceasta. In acest fel se poate rezolva orice caz de transformator special, si deci izolatoarele si conductorii special emailati nu se justifica.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
 Share

• Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock