Sari la conținut

Proiectul 68

viobio

Postări Recomandate

Proiectul 68

PP UL , clasă AB .

4XEL34&2XECC82&1XECC83 

Pentru că o să folosesc acest transformator de alimentare https://www.tube-town.net/ttstore/Transformer/Power-Transformer/Marshall/TT-Powertransformer-100-Watt-for-Marshall-JCM-800-Plexi::8300.html sunt nevoit iar să stabilizez tensiuea anodică .

Transformatoarele de ieșire https://www.tube-town.net/ttstore/Transformer/Outputtransformer/Audio-PP/Hammond-1650P-OUT-OF-STOCK::252.html

Alimentarea etajului defazor " este mai altfel " .

După cum observați ....filamentele tuburilor ECC83/ECC82 sunt alimentate cu 12,6V cc stabilizat , fără apariția lentă a tensiunii de 12,6V  , pe pinul 9 am să montez un circuit care ridică potențialul filamentului față de catod .

Tensiunea anodică de 440V apare cu întârziere , fiecare canal are alimentarile anodice separate .

P67 A.jpg

S67.jpg

• Thanks 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

De ce in schema sursei de alimentare ai facut reglabila iesirea de 440V ? Care este scopul ? Observ iesiri separate de 440V pentre canalele L si R ?

Editat de dan_e
Link spre comentariu

Acum 10 ore, dan_e a spus:

De ce in schema sursei de alimentare ai facut reglabila iesirea de 440V ? Care este scopul ? Observ iesiri separate de 440V pentre canalele L si R ?

De ce am facut sursa reglabila , pentru că oricât ai calcula rezistențele care atenuează tensiunea ...... tot îți dă " cu virgulă " tensiunea cand faci montajul practic , ca să obțin tensiunea de 450V stabilizată folosesc 3..4 diode zenner in serie , fiind diode ,zenner de tensiune mare au abateri mari , de ex am intalnit zennere de 120V/3w care stabilizau 117V sau 127 V , așa că nu prea mă mai interesează cât stabilizează zennerele , am posibilitatea să reglez tensiunile care alimentează cele două canale cu fix 440V . 

Am separat alimentarea celor două canale pentru a avea diafonie cât mai mare intre canale , este o practică mai de finețe , sursa de alimentare a unui amplificator are multe de spus in soundul final al amplificatorului .

Știu că acest fel de surse sunt mai scumpe dar și rezultatele sunt pe măsură .

• Thanks 1
Link spre comentariu

Am separat alimentarea celor două canale pentru a avea diafonie cât mai mare intre canale , este o practică mai de finețe , sursa de alimentare a unui amplificator are multe de spus in soundul final al amplificatorului . 

Știu că acest fel de surse sunt mai scumpe dar și rezultatele sunt pe măsură .

Diafonia este cuplajul intre etaje (adica se aude canalul stanga peste dreapta si vitzavercea) si vrei sa-l ai cat mai mic nu "cât mai mare intre canale". Faptul ca ai separat alimentarile nu ajuta cu nimic la reducerea diafoniei ca nu prin alimentare se intampla ci prin cuplaj capacitiv (camp electric) sau inductiv (camp magnetic) de regula din cauza proximitatii.

RR

Editat de roadrunner
  • Like 1
Link spre comentariu

Acum 1 oră, roadrunner a spus:

Diafonia este cuplajul intre etaje (adica se aude canalul stanga peste dreapta si vitzavercea) si vrei sa-l ai cat mai mic nu "cât mai mare intre canale". Faptul ca ai separat alimentarile nu ajuta cu nimic la reducerea diafoniei ca nu prin alimentare se intampla ci prin cuplaj capacitiv (camp electric) sau inductiv (camp magnetic) de regula din cauza proximitatii.

RR

Da....m-am exprimat gresit cu " cat mai mare " .

Si sursele de alimentare au o influență în separația dintre cele două canale , in general nu incerc sau nu vreau să conving pe nimeni de nimic , fiecare crede ce dorește ......

De curiozitatea , ați vazut aparate audio care au alimentarile separate L/R ? De ce le au ? 

Editat de viobio
Link spre comentariu

De curiozitatea , ați vazut aparate audio care au alimentarile separate L/R ? De ce le au ? 

degeaba.

daca chiar vrei sa fi sigur ca nu ai cuplaj galvanic al semnalului atunci pui niste filtre taie banda pe ramurile respective. (asta se face la echipamentele de RF) la audio e cam frectie ca banda de trecere prin circuitul de alimentare e redusa de filtraj-ul de DC

raspunsul meu era pentru Dan (Dan pune intrebari inteligente) si se bazeaza pe legile fizicii, esti liber sa-ti faci circuitul dupa bunul plac.

RR

PS - mie nu imi plac argumentele de tipul punem ceva pentru ca au pus si altii dar imi plac argumentele dintr-o carte/curs care se pot sustine cu experimente etc.

Link spre comentariu

Acum 7 minute, roadrunner a spus:

degeaba.

daca chiar vrei sa fi sigur ca nu ai cuplaj galvanic al semnalului atunci pui niste filtre taie banda pe ramurile respective. (asta se face la echipamentele de RF) la audio e cam frectie ca banda de trecere prin circuitul de alimentare e redusa de filtraj-ul de DC

raspunsul meu era pentru Dan (Dan pune intrebari inteligente) si se bazeaza pe legile fizicii, esti liber sa-ti faci circuitul dupa bunul plac.

RR

PS - mie nu imi plac argumentele de tipul punem ceva pentru ca au pus si altii dar imi plac argumentele dintr-o carte/curs care se pot sustine cu experimente etc.

Cum spuneam.... eu nu vreau să conving pe nimeni de nimic, numai că la o auditie în orb între un amplificator care are alimentare comună pentru ambele canale și unu cu alimentari separate.... cam orice om cu ureche poate face diferența între cele două. Ca să încheiem discuția.... poate avem cunoștințe diferite..... despre sunet. 

Link spre comentariu

La diafonie nu trebuie sa ai ureche muzicala. Pui semnal pe un singur canal (cu o sarcina pasiva - rezistenta in loc de difuzor) si asculti pe canalul celalalt (cel fara semnal) cu sarcina difuzor. Daca nu ai diafonie nu trebuie sa se nu se auda nimic.

RR

PS - Cea mai mare diafonie e din cauza corpului uman - mult redusa cand asculti in casti, chiar daca asculti in casti cu un canal complet oprit o sa auzi si cu urechea cealalta sin cauza cutiei craniene.

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

se pare m-am certat cu gramatica limbii romane - imi cer scuze (de porumbelu' scapat)

Daca nu ai diafonie nu trebuie sa se nu se auda nimic

trebuia spus

Daca nu ai diafonie trebuie sa nu se auda nimic.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Acum 12 ore, roadrunner a spus:

foarte frumoasa!

RR

Multumesc.

Ca tot se vorbește de " industria electronică " , eu nu prea lucrez pe cablaje imprimate , acel cablaj imprimat este desenat old school pe caiet de matematică , date găurile apoi desenat cu marker permanent , spre rușinea mea de mare leneș nu am învățat un program de desenat pe calculator , am vrut intr-o Duminică să mă joc cu Eagle dar..... după două ore ......m-am lăsat . 

Link spre comentariu

Aveti realizari de actualitate cu tehnologia pentru tuburi si nu numai, asa ca sunt sigur ca sunteti mandru de aceste realizari.

Proiectarea asistata necesita determinare, timp si poate o "scolarizare" cu un prieten priceput, cu circuite de la simplu la complex, spor!

In legatura cu diafonia prin alimentare, la amplificatoarele stereo PP ea este foarte mica, dar este mult mai puternica la amplificatoarele stereo SE clasa A.

Acestea din urma necesita un filtraj foarte bun pe alimentare, deoarece au un CMMR de circa -20dB, spre deosebire de un PP bine realizat la care

CMMR poate atinge -90dB. Practic aceasta atenuare la modul comun prin alimentare, are importanta atit la frecvente joase cit si la frecvente inalte

si este amplificata de cuplajele inductive si capacitive dintre modulele unui amplificator stereo, sau preamplificatoare pentru diverse surse de semnal.

Ca o exagerare sau nu, pentru micsorarea diafoniei se construiesc amplificatoare asa zis dual-mono, apreciate de unii "audiofili"

@gsabac

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock