Sari la conținut

Despre casete audio si benzi de magnetofon la modul general !

Postări Recomandate

Acum 17 ore, donpetru a spus:

@elco, mi-ati reinviat interesul pentru a vedea cat de bine mai suna casetele audio de odinioara. Acum un an sau doi in urma, am incercat sa achizitionez un deck audio, mi-aduc aminte ca vazusem unul in Bucuresti, marca Tehnics, si chiar il rugasem pe utilizatorul @niksound sa faca o auditie dar din pacate proprietarul aparaturii parca vandu-se deck-ul si am abandonat ideea achizitionarii unuia. Acum, nu stiu ce sa zic, parca as incerca din nou dar din pacate un deck cat de cat bun e peste 500lei si mai mult de atat nu as da!!! In fine, mai ma gandesc. Daca stie cineva vreo oferta de pret buna de un deck audio, chiar il rog sa-mi spuna?!

In ceea ce priveste tipurile de casete audio:

Tip I = Fe2Osau simplu Fe

Tip II = CrOsau simplu Cr

Tip III = FeCr

Tip IV = Metal

Tip IV erau cele mai evoluate casete prezentand un raspuns mult mai bun la frecvente inalte si o dinamica foarte buna, comparabila cu cea a unui CD-Player. Functionau bine pe deck-uri audio cu bias auto-reglabil. Si cele de tip II erau bune dar se zvonea ca tocesc mai repede capetele audio.

FeCr si Metal fac muci capetele , in plus îți trebuia si un deck care avea frecventa oscilatorului de ștergere si premagnetizare mare , că altfel nu se putea sterge banda  bine .

Intre anii 1987 si 1992 mă ocupam cu înregistrarea muzicii pe casete si benzi , in primavara anului 1989 aveam douăzeci de casetofoane deck Akai , diverse modele , și cateva magnetofoane , printre care si un Akai 747 DBX  ( il foloseam rar ) , calul de bataie la maguri ca  sursă era un Rostov 105  , trageam pe Kastan si Tesla B115 .

In 1992 sau 1993 nu mai țin minte sigur , am vandut Akai 747 DBX ( 300$ ) cu banii ăia am cumpărat un cdp Philips CD104 pe care il am si acum .

Este dumă că un mag sau cas redă sau înregistrează mai bine decât ce este pe un disc cd , un cd-player bate la curul gol un casetofon sau mag .

Altă dumă împrăștiată de unii care nu au treabă cu sunetul , că dacă înregistrezi pe mag/cas  de pe un cdp sau altă sursă digitală vei obține un sunet mai bun cand redai înregistrarea pe cas sau mag .  Unii au ajuns la extreme și mai mari ! Adică .... să înregistrezi pe un anumit mag/cas  dar redarea să o faci pe alt mag/cas .

Eu inteleg patimile unora , in special a celor care acum 30...35 ani nu își permiteau un mag sau deck de calitate , acum punind mâna pe câte un mag/cas deck și-au împlinit visul tinereții , numai că ar trebui să se abțină de la dume care pot fi demontate imediat , cu argumente tehnice . Sunetul pe bandă este mort de mult , îmbălsămat si cu pomană de cam 25 ani .Mai am si eu cam 500 casete si cam 200 benzi , pe care le mai ascult așa ....de nostalgia tinereții , dar nu pot spune că sunetul pe bandă este superior celui redat de un format cd,wav,DSD,Hi-ress . De curând am cumpărat un mag Akai 630 , urmează să mai cumpar un Teac .

Editat de viobio
Acum 2 ore, viobio a spus:

Altă dumă împrăștiată de unii care nu au treabă cu sunetul , că dacă înregistrezi pe mag/cas  de pe un cdp sau altă sursă digitală vei obține un sunet mai bun cand redai înregistrarea pe cas sau mag .  Unii au ajuns la extreme și mai mari ! Adică .... să înregistrezi pe un anumit mag/cas  dar redarea să o faci pe alt mag/cas .

Mi-aduc aminte ca prin anii '90 circula ideea asta, de fapt atunci se practica imprimarea casetelor audio folosind ca sursa de semnal audio un CD-Player. La vremea respectiva la moda erau convertoarele analog digitale de 16biti care la o frecventa de esantionare de 44,1kHz permitea obtinerea unui raport semnal zgomot de 98dB la o banda de frecventa audio Hi-Fi de 18kHz, capat de banda care putea fi atins la 0dB, poate nu stiai, si de un deck audio, cei drept la un SNR mai mic. Totusi, mi-aduc aminte la vremea respectiva ca ascultasem o caseta rulata la un deck Nakamichi care se laudau cu SNR peste 90 dB si frecventa de raspuns: 20...22kHZ +/-3dB (Nakamichi Dragon). Totusi, dinamica si finetea sunetului "analog" la acest nivel are timbru său aparte, care, intr-adevar, era si mai bine pus in evidenta de benzile de magnetofon.

Pe de alta parte, e adevarat faptul ca, o data cu aparitia convertoarelor AD de 24 biti in CD-Playere la frecvente de esantionare de peste 100kHz (chiar cei de la Tehnics lansase in anii '90 un asemenea model), caseta audio a pierdut definitiv batalia dar asta nu inseamna ca nu se mai merita ascultata o caseta trasa bine la un deck audio de calitate. 

Domnule viobio aveti mare dreptate, eu am renuntat de mult la benzi . In 1992 mi-am luat primul cd un yamaha sh nu-i mai stiu modelul, foloseam un kashtan si un rostov pentru benzi. Va respect produsele manufacturate de dvs. si cunostintele mai ales in domeniul lampilor unde excelati. Trebuie insa sa mai jigniti si sa vorbiti cu aere de superioritate? Greseala mea este ca am inteles gresit titlul topicului. Imi cer scuze.

Acum 4 ore, viobio a spus:

Eu inteleg patimile unora , in special a celor care acum 30...35 ani nu își permiteau un mag sau deck de calitate , acum punind mâna pe câte un mag/cas deck și-au împlinit visul tinereții , numai că ar trebui să se abțină de la dume care pot fi demontate imediat , cu argumente tehnice . Sunetul pe bandă este mort de mult , îmbălsămat si cu pomană de cam 25 ani .Mai am si eu cam 500 casete si cam 200 benzi , pe care le mai ascult așa ....de nostalgia tinereții , dar nu pot spune că sunetul pe bandă este superior celui redat de un format cd,wav,DSD,Hi-ress . De curând am cumpărat un mag Akai 630 , urmează să mai cumpar un Teac .

Sunetul analogic va avea specificul sau aparte oricate ai spune. Am cunoscut oameni care si acum nu dau pe nimic in lume o banda de magnetofon trasa bine pe niste boxe Infiinity din generatia old. La ce dinamica are banda aia, multe din CDPLayere de pe piata sunt un fas. 

Bine, eu stiu la ce te referi tu, la CD-Playere de top care citesc CD-uri audio bune, hei, aia e altceva dar majoritatea am avut pe acasa CDPlayere de combine muzicale de tot rasul.

• Like 1
Acum 3 ore, d-david a spus:

Domnule viobio aveti mare dreptate, eu am renuntat de mult la benzi . In 1992 mi-am luat primul cd un yamaha sh nu-i mai stiu modelul, foloseam un kashtan si un rostov pentru benzi. Va respect produsele manufacturate de dvs. si cunostintele mai ales in domeniul lampilor unde excelati. Trebuie insa sa mai jigniti si sa vorbiti cu aere de superioritate? Greseala mea este ca am inteles gresit titlul topicului. Imi cer scuze.

Dacă spun un adevăr si unii se simt jigniți este treaba lor , pot veni oricând cu argumente tehnice de necontestat , repet asta .

De la 12 ani am microbul sunetului in sânge , am avut studio de înregistrări , am facut înregistrări , mixaje , master sound , știu bine ce vorbesc , nu vorbesc din auzite sau de pe net .

Mai repet ceva , am spus că si eu mai ascult cate o casetă sau o bandă , zilnic ascult viniluri , totuși nu pot susține că un vinil , bandă sau casetă sunt net superioare unui format digital de calitate .

Că are farmecul lui analogicul .... așa este ....dar este limitat din multe puncte de vedere .

Dacă sunteți pasionat de analog si doriti discuții cu alti pasionați puteți intra pe grupul fb Vintage Audio România , acolo am citit cele mai multe dume despre formatele analogice , o să vă distrați .

La 11.03.2019 la 21:06, elco a spus:

Vorbeam mai demult cu cineva despre cat de bine suna muzica reprodusa de o caseta audio sau o banda de magnetofon. Eu nu stiu ce sa zic, magnetofon nu am avut, dar un casetofon dupa revolutia din '89 cam toata lumea a avut. Cu un deck audio, amplificator si ceva boxe pe masura inregistrarile analogice bune pe caseta parca aveau dinamica lor. Apoi a aparut CD-ul care a venit cu SNR mai bun desi multi pasionati de magnetofoane spun ca o banda de magnetofon bine trasa suna mult mai bine.

Totusi, care era diferenta intre diversele benzi de casete audio si magnetofon? Ce avantaje avea spre exemplu o banda de magnetofon fata una de casetofon sau viceversa ? De ce s-au catalogat benzile de casete audio de tip1, 2... s.a.m.d ? Obisnuiti si acum sa ascultati o caseta audio ? :scratchchin:

Avantaje casete 

1 se poate " intorce " mai repede ca o bandă .

2 marime mai mică 

3 ieftine 

Avantaje benzi 

1 calitate superioară a sunetului , la toate capitolele ! 

2 manevrare mai greoaie

3 studiourile au folosit pentru înregistrări magnetofone , magnetofoane multitrak ,Studer ,Otari,Teac , sunt marci care au  facut istorie 

Odată cu apariția erei digitale a fost înlocuit si magnetofonul .In studiouri sunetul se înregistrează , mixează, masterizează digital .Un inginer cu ureche bună poate masteriza orice inregistrare digitală să sune analogic , numai să vrea , are cu ce ! 

• Thanks 1
Acum 7 ore, prog a spus:

Si un amplificator pe tuburi are un raspuns in frecventa si SNR sub a CD-Player-ului daca iaca tuburile suna mai bine. Care o fi cauza?

Care raspuns in frecventa, adica de unde pana unde? La fel si cu SNR-ul. Avem lilieci printre noi care dupa o auditie iti lasa un biletel cu SNR-ul cum ca nu prea a fost multumit din cauza lui?

Superman e mai tare decat Omul-paianghen? Depinde...   Cam la asta asistam aici.

Fantastic cate controverse,domnilor vorbim de casete folosite in anii 90 la noi mai exact dupa revolutie,pe vremea lui chiar a fost ceva ,ascultate cu un deck bun.Tin minte ca aveam la acea vreme o sursa(studio de inregistrari) care folosea compact discul ca sursa de semnal si sunetul reprodus de acea caseta era fenomenala,iar dupa 96 foloseam doar CD.Actualmente casetele ca si CD-urile sunt istorie (nu am mai ascultat caseta de mai bine de 20ani si CD de mai bine de 10ani).Chiar nu inteleg rolul disputelor, toate au avut farmecele lor cu bune si cu rele.

Acum 1 oră, Ldhas a spus:

Fantastic cate controverse,domnilor vorbim de casete folosite in anii 90 la noi mai exact dupa revolutie,pe vremea lui chiar a fost ceva ,ascultate cu un deck bun.Tin minte ca aveam la acea vreme o sursa(studio de inregistrari) care folosea compact discul ca sursa de semnal si sunetul reprodus de acea caseta era fenomenala,iar dupa 96 foloseam doar CD.Actualmente casetele ca si CD-urile sunt istorie (nu am mai ascultat caseta de mai bine de 20ani si CD de mai bine de 10ani).Chiar nu inteleg rolul disputelor, toate au avut farmecele lor cu bune si cu rele.

Nu ai auzit domnule că dacă tragi pe casetă sau bandă  dintr-un DAC,  care poate decoda DSD sau Hi-ress , inregistrarea  de pe bandă sau casetă are un sound mai bun decat ce poate livra pe ieșiri un DAC ? 

Aici este problema , unii au rămas in epoca de piatră a formatelor audio , nu vor să accepte realitatea actuală .

Sunt de acord că fiecare are o placere anume când ascultă un format audio sau o anumită sursă de semnal , dar să fim si lucizi când vorbim de calitatea sunetului anumitor formate audio sau surse . 

Mai era cineva pe un grup fb care se închina la un mag Majak 203 si susținea  că antichitatea bate un mag Teac de studio , trăim vremuri cam agitate si nu stiu dacă avem scăpare spre evoluție , dezvoltare personală .

Multumesc de raspunsuri tuturor.

Deci dupa atata timp, am ajuns la concluzia ca mai bun e un CD-Player. Ma uitam la cateva CD-Player-ere Tehnics pe olx.ro din anii '90 si ma gandesc ca CD Playerele actuale, cum este si acest YAMAHA:

https://www.emag.ro/cd-player-yamaha-cd-s300-negru-4957812462297/pd/DVHJYMBBM/?X-Search-Id=d122c08a30e8f5782d55&X-Product-Id=11075526&X-Search-Page=1&X-Search-Position=1&X-Section=search&X-MB=0&X-Search-Action=view

este mult peste Tehnics-urile din anii 90. Adica ma gandesc ca convertoarele Digital-Analog au mai evoluat, adica sunt mult mai bune CD-Playere-ele prezente ?? Sau nu este asa ? Daca nu e asa, argumentati!  :scratchchin:

Dle.Elco eu consider ca CD-urile actualmente sunt depasite.Pentru redarea unui sunet de calitate avem nevoie pe langa sursa de semnal si amplificator si de niste boxe de calitate.Nu merita sa investiti in playere la acest pret,nici amplificatoare de 100Khz(multi nu aud peste 12khz) daca nu avem cu ce asculta.Boxele sunt la fel de importante ca tot lantul audio.Pe boxe bune (de calitate) totul va suna bine si banala caseta audio.E doar o parere personala nu va infuriati pe mine.Numai bine .

Acum 14 ore, Ldhas a spus:

Dle.Elco eu consider ca CD-urile actualmente sunt depasite.Pentru redarea unui sunet de calitate avem nevoie pe langa sursa de semnal si amplificator si de niste boxe de calitate.Nu merita sa investiti in playere la acest pret,nici amplificatoare de 100Khz(multi nu aud peste 12khz) daca nu avem cu ce asculta.Boxele sunt la fel de importante ca tot lantul audio.Pe boxe bune (de calitate) totul va suna bine si banala caseta audio.E doar o parere personala nu va infuriati pe mine.Numai bine .

Cei 100khz nu au treabă cu cât aud unii .

Acum 18 ore, elco a spus:

Multumesc de raspunsuri tuturor.

Deci dupa atata timp, am ajuns la concluzia ca mai bun e un CD-Player. Ma uitam la cateva CD-Player-ere Tehnics pe olx.ro din anii '90 si ma gandesc ca CD Playerele actuale, cum este si acest YAMAHA:

https://www.emag.ro/cd-player-yamaha-cd-s300-negru-4957812462297/pd/DVHJYMBBM/?X-Search-Id=d122c08a30e8f5782d55&X-Product-Id=11075526&X-Search-Page=1&X-Search-Position=1&X-Section=search&X-MB=0&X-Search-Action=view

este mult peste Tehnics-urile din anii 90. Adica ma gandesc ca convertoarele Digital-Analog au mai evoluat, adica sunt mult mai bune CD-Playere-ele prezente ?? Sau nu este asa ? Daca nu e asa, argumentati!  :scratchchin:

Nu m-am uitat sa vad ce DAC-uri se folosesc in acel CD-Player YAMAHA sau in CD-playere de top actuale, dar e de asteptat sa fie ceva mult mai bun in sculele actuale si la un pret mult mai mic. Adica, acum un CD-Player de top il cumperi cu vreo 300...500Euro, pe cand in anii 90 raportat in dolari costau mult mai mult. Deci, asta de acum de 300Euro eu cred ca bate lejer aproape orice CD-Player din anii '90.

• Thanks 1

Imbunatatirea performantelor sistemului de conversie D/A a unui CD-PLAYER audio

In procesul de refacere, ca si in procesul de esantionare, datorita folosirii unor semnale sub forma de impulsuri apare un spectru foarte larg de semnale nedorite.

Situatia este prezentata in figura de mai jos:

FTJ%20normal.gif

Aceste semnale parazite pot afecta calitatea semnalului audio refacut. Deoarece se lucreaza pe 16 biti marimea raportului semnal/zgomot este de 96 dB atit la inregistrare cit si la redare. Intrucat zgomotul se insumeaza patratic, zgomotul final va fi de circa 93 dB, valoare care nu multumeste pe toata lumea.

Lucrand cu un convertor D/A pe 16 biti si folosind filtre analogice raportul semnal/zgomot la redare nu poate fi mai bun de 96 dB, iar utilizarea filtrelor analogice cu panta mare duce automat la aparitia unor neliniaritati in banda si distorsiuni de faza ale semnalului audio.

O solutie a imbunatatirii situatiei consta in marirea frecventei de esantionare. La simpla sa dublare lucrurile s-ar imbunatati simtitor. Panta de taiere a filtrului ar putea fi mult mai lenta iar raportul semnal/zgomot ar creste cu 6 dB.

Acest lucru se poate face cu ajutorul unor "filtre digitale". Un filtru digital este un dispozitiv care, primind la intrare o serie de cuvinte digitale, cu frecventa de esantionare egala cu cea de la inregistrare, asigura la iesire un numar de cuvinte (esantioane) mai mare decit cel de la intrare, avind frecventa multiplu de 2 a frecventei de la inregistrare. Dintre esantioanele de la iesire, unele vor fi esantioane originale iar altele vor fi create in " filtru ".

Aceasta prelucrare se numeste supraesantionare sau oversampling.

Imbunatatirea performantelor sistemului CD-DA folosind supraesantionarea

OVERSAMPILING

FRECVENTA

(kHz)

SNR

(dB)

Banda de frecventa care desparte semnalul util de semnalul perturbator

( kHZ )

NONE

44.1

96

2.05

2 TIMES

88.2

102

48.29

4 TIMES

176.4

108

136.39

8 TIMES

352.8

114

310.79

Se observa din tabelul de mai sus ca la marirea de 8 ori a frecventei de esantionare ( sloganul publicitar "8 TIMES OVERSAMPLING") sarcina pe care o are FTJ de la iesire este mult usurata. Panta filtrului poate sa fie lenta iar in banda de trecere se poate obtine o liniaritate foarte buna.

Situatia este prezentata in figura de mai jos:

FTJ%20oversampling.gif

Concuzia ar fi ca in CD-Playerele actuale se folosesc metode numerice imbunatatite de refacere a semnalului audio,

prin folosirea unor functii numerice de interpolare gen SinC si a filtrelor FIR si se creste astfel calitatea semnalului audio la iesire,

desi rata de esantionare pe CD este aceeasi 44100Hz.

@gsabac

• Thanks 1

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock