Sari la conținut

Despre casete audio si benzi de magnetofon la modul general !

elco

Postări Recomandate

Vorbeam mai demult cu cineva despre cat de bine suna muzica reprodusa de o caseta audio sau o banda de magnetofon. Eu nu stiu ce sa zic, magnetofon nu am avut, dar un casetofon dupa revolutia din '89 cam toata lumea a avut. Cu un deck audio, amplificator si ceva boxe pe masura inregistrarile analogice bune pe caseta parca aveau dinamica lor. Apoi a aparut CD-ul care a venit cu SNR mai bun desi multi pasionati de magnetofoane spun ca o banda de magnetofon bine trasa suna mult mai bine.

Totusi, care era diferenta intre diversele benzi de casete audio si magnetofon? Ce avantaje avea spre exemplu o banda de magnetofon fata una de casetofon sau viceversa ? De ce s-au catalogat benzile de casete audio de tip1, 2... s.a.m.d ? Obisnuiti si acum sa ascultati o caseta audio ? :scratchchin:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Scoate din ecuatia asta caseta audio. Oricat s-ar stradui nu poate concura cu banda de magnetofon care e mai lata si are o viteza cel putin dubla.

Acum 2 ore, elco a spus:

Obisnuiti si acum sa ascultati o caseta audio ?

Doamne fereste!  Am mai avut, pana acum cativa ani ,casetele doar pentru anumite concerte.

La un moment dat, le-am aruncat pe toate cu tot cu casetofoane si alte acareturi adiacente, fara a avea vreun regret. N-are niciun farmec al calitatii audio, doar amintirile unor vremuri si cam atat. 

• Thanks 1
Link spre comentariu

Intr-adevar, banda de magnetofon este net superioara benzii din casetele audio desi in anii '80 si '90 s-a dezvoltat o industrie dedicata casetei audio "PHILIPS" care a incantat destul de multi posesori. Astfel s-a ajuns ca firme ca Nakamichi sau Yamaha sa produca aparatura audio destul de performanta la redarea casetelor audio. Un exemplu in acest sens este deck-ul audio din seria Dragon produs de Nakamichi - chiar acum am observat in galeria foto Tehnium Azi o poza cu deck-uri audio Nakamichi. @elco pesemne ca aceasta pasiune pentru casete dainuie mai de mult timp!!!

Acum am observat ca o caseta audio costa noua cam 5 lei, o nimica toata comparativ cu preturile pe casete neinregistrate care circulau pe la inceputul anilor '90 !!! Mi-aduc aminte ca la vremea respectiva dintr-o alocatie de abia daca cumparam doua-trei casete si nu iti permiteai lucrul asta lunar. In fine, au fost niste vremuri cu nostalgia lor aparte unde se produceau incinte acustice de buna calitate care produceau SPL grozav folosind un amplificator audio de maxim 50W canal si un deck audio de asa si asa calitate. Actualmente, nu stiu ce sa zic, nu stiu daca mai sunt cat de cat OK casetele audio din vremea respectiva deoarece in timp, daca nu sunt pastrate corespunzator, se "altereaza" si sound-ul reprodus lasa mult de dorit. 

• Thanks 1
Link spre comentariu

Salutare tuturor!

Casetele audio inregistrate cu simt de raspundere si intretinute au o calitate a sunetului peste ceea ce se asculta pe youtube. Am vreo 40 de litri (Cam asa este cutia) de casete audio colectate de prin 84-92 si pe care le ascult cu mare placere (cand prind momentul....), si nu intentionez sa le arunc vreodata, si nici aparatele Philips, Sharp si Onkyo, nu chiar cele mai de top, dar foarte reusite. Desi sunt sub banda de magnetofon, ofera cam tot ce poate auzi o ureche obisnuita.

Link spre comentariu

Sunt multe inregistrari pe youtube care ofera mai mult decat posibilitatile unei casete, sa nu exageram.  Multe dintre ele nefiind inregistrate corespunzator, iar timpul, indiferent de felul in care se pastreaza, isi spune cuvantul.  '84-'92  => 35- 27 ani.

Apropo, stiti ce caracteristici, banda de frecventa , se folosesc la o inregistrare de calitate pentru o caseta si de ce?

Ma repet, e doar o nostalgie care nu are nimic de a face cu calitatea audio. In definitiv, muzica poti asculta si la un radio miniatura si iti place cutare piesa, dar pana la o redare cum trebuie e cale lunga.

Editat de Ovidiu
  • Like 1
Link spre comentariu

Scuza-ma dar te inseli . Banda magnetica e cu mult calitativa peste mp3-uri. Din pacate banda magnetica are in momentul de fata puternice neajunsuri dar nu au legatura cu calitatea audio. Punctele slabe sunt: daca nu ai benzi crom nu tin inregistrarile mult in timp, gabaritul mare, nu poti depozita multa informatie pe ele, marketingul pentru lucruri minuscule si de unica folosinta. Fa un experiment : trage pe o banda buna de pe cd (nu mp3) si ascultale. O sa fi uimit cum se aude banda. Scuze daca am jignit dar asta este concluzia la care am ajuns eu.

Link spre comentariu

In regula , am inteles. 

In concluzie, CD-ul ( in CD-player)  pus la acelasi amplificator, pierde in fata unul deck care reda o caseta trasa de pe acel CD, legat si el la acelasi amplificator.

Se subintelege ca boxele sunt aceleasi...

• Like 2
Link spre comentariu

Acum 21 ore, d-david a spus:

Scuza-ma dar te inseli . Banda magnetica e cu mult calitativa peste mp3-uri. Din pacate banda magnetica are in momentul de fata puternice neajunsuri dar nu au legatura cu calitatea audio. Punctele slabe sunt: daca nu ai benzi crom nu tin inregistrarile mult in timp, gabaritul mare, nu poti depozita multa informatie pe ele, marketingul pentru lucruri minuscule si de unica folosinta. Fa un experiment : trage pe o banda buna de pe cd (nu mp3) si ascultale. O sa fi uimit cum se aude banda. Scuze daca am jignit dar asta este concluzia la care am ajuns eu.

Benzile Crom sunt cele mai bune ? Dar astea de aici, catalogate normal type cum sunt ?

https://www.emag.ro/caseta-audio-maxell-90-min-ur-90-caseta-audio/pd/DZ2HN4BBM/?X-Search-Id=0083b6888698a0524485&X-Product-Id=37672627&X-Search-Page=1&X-Search-Position=3&X-Section=search&X-MB=0&X-Search-Action=view

Link spre comentariu

@elco, mi-ati reinviat interesul pentru a vedea cat de bine mai suna casetele audio de odinioara. Acum un an sau doi in urma, am incercat sa achizitionez un deck audio, mi-aduc aminte ca vazusem unul in Bucuresti, marca Tehnics, si chiar il rugasem pe utilizatorul @niksound sa faca o auditie dar din pacate proprietarul aparaturii parca vandu-se deck-ul si am abandonat ideea achizitionarii unuia. Acum, nu stiu ce sa zic, parca as incerca din nou dar din pacate un deck cat de cat bun e peste 500lei si mai mult de atat nu as da!!! In fine, mai ma gandesc. Daca stie cineva vreo oferta de pret buna de un deck audio, chiar il rog sa-mi spuna?!

In ceea ce priveste tipurile de casete audio:

Tip I = Fe2Osau simplu Fe

Tip II = CrOsau simplu Cr

Tip III = FeCr

Tip IV = Metal

Tip IV erau cele mai evoluate casete prezentand un raspuns mult mai bun la frecvente inalte si o dinamica foarte buna, comparabila cu cea a unui CD-Player. Functionau bine pe deck-uri audio cu bias auto-reglabil. Si cele de tip II erau bune dar se zvonea ca tocesc mai repede capetele audio.

• Thanks 1
Link spre comentariu

@elco, clasamentul prezentat de donpetru este foarte corect. Benzile de tip ll, lll, lV, sunt bune spre foarte bune in ordinea enumerata. Cele de tip l sunt slabute indiferent de marca. Deck-urile si magnetofoanele mai performante si in stare buna sunt scumpe si benzile de asemenea. Nu renteaza economic vorbind iar partile lor negative (care sunt majore) le-au pecetluit soarta.  

Link spre comentariu

Salutari.Sa stiti ca o caseta (in special cele metal) suna mai bine ca si un Mp3 actual ,depinde foarte mult si de deckul cu care inregistram si redam caseta.Singurul dezavantaj la cele metalice e ca nu se pot inregistra cu nivel mare.Apropo cel mai bun deck (pe care l-am intalnit) pt redarea caseterol audio a fost Sharp RT100 cu un dolby bestial.De multe ori nu faceai diferenta la sunet dintre un compact disc si o caseta audio.

Link spre comentariu

Acum 55 minute, Ldhas a spus:

Sharp RT100

E departe de normele HI-FI.  Un CD player ii da clasa si fara sa-l bagi in priza.

Daca ai specificatiile tehnice, compara-le cu a unui CD player, cel mai amarat pe care-l gasesti.  Comparati casetele si tehnica lor de redare intre ele, nu cu un compact disc, poate cu alea pirat, ca altfel nu-mi explic asemenea balanta intre tehnici total diferite.

• Like 2
Link spre comentariu

Acum 13 ore, Ovidiu a spus:

E departe de normele HI-FI.  Un CD player ii da clasa si fara sa-l bagi in priza.

Daca ai specificatiile tehnice, compara-le cu a unui CD player, cel mai amarat pe care-l gasesti.  Comparati casetele si tehnica lor de redare intre ele, nu cu un compact disc, poate cu alea pirat, ca altfel nu-mi explic asemenea balanta intre tehnici total diferite.

Si un amplificator pe tuburi are un raspuns in frecventa si SNR sub a CD-Player-ului daca iaca tuburile suna mai bine. Care o fi cauza?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock