Sari la conținut

Postări Recomandate

Acum 3 ore, Ovidiu a spus:

Lasand tranzistorii deoparte, punand C la o valoare sigura , vreau sa stiu cum apar acele plusuri de curent.

Din explicatiile de mai sus nu am inteles, sau sunt mai greu de cap la ora asta si nici un LM324 nu am in preajma.  Nu ma pricep la simulari...

Am facut simulari in doua variante, aici cu 1nF:

45485914_scurtcu1nF.thumb.png.fc041f0bf55515459440088b56afed38.png

Zona incercuita cu rosu reprezinta circuitul de protectie rapida, care sare peste circuitul operational care se ocupa cu limitarea de curent.

Acest circuit a fost eliminat pentru masuratori.

Pentru 100pF.

2037582457_scurtcu100pF.thumb.png.1f703dea8f01cc04f3cdf2b5e09fef43.png

Schema prezentata contine tranzistori de 30MHz si operationale de precizie OP07, de aceea pulsurile sunt mai scurte ca in postarea anterioara, 260uS respectiv 84uS,

dar totusi periculoase, de 22A respectiv 13A la virf.

@gsabac

• Like 2
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6948-sfat-sursa-reglabila-0-50v-0-5a/page/4/#findComment-77395
Distribuie pe alte site-uri

@vijelie02 M-ati inteles gresit. Sursele sunt finalizate doar ca nu functioneaza asa cum ar trebui. Mai lipseste numai carcasa. Cel putin asa imi zice lumea aici pe forum, cu toate ca la ultima sursa construita (cea despre care am discutat astazi aici pe forum) nu am observat inca probleme. Am verificat aceasta sursa si cu osciloscopul si am ajuns la concluzia ca nu oscileaza iar riplul este foarte mic, ceea ce este multumitor pentru mine, dar daca protectia este prea lenta atunci nu cred ca am ce sa ii fac. Totusi, proiectul lui donpetru pare foarte intersant, dar si foarte complicat.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6948-sfat-sursa-reglabila-0-50v-0-5a/page/4/#findComment-77396

1 hour ago, gsabac said:

Daca ati facut 5 puteti face si mai departe, succes la constructii!

Nu, nu vreau sa fac mai departe, ma costa timp si bani. Eu speram ca in urma proiectelor sa ajung la o schema care sa fie ok. 

Aici gasiti discutia (in limba maghiara) despre sursa despre care s-a discutat azi: https://www.hobbielektronika.hu/forum/labortapegyseg-keszitese?pg=724

Sunt 725 de pagini, nu cunosc limba maghiara deci nu pot sa traduc, m-am uitat pe ici colo si am tradus cu Google Translate. Se discuta in acel topic despre mai multe scheme, nu numai cea prezentata aici.

LE: Am gasit o schema actualizata pe site-ul respectiv, este mai buna din punct de vedere al protectiei la scurt circuit decat prima schema ? Protectia intra mai rapid in aceasta schema ?

schematic_lm324_power_supply.PNG

Editat de Mihai3
  • Like 1
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6948-sfat-sursa-reglabila-0-50v-0-5a/page/4/#findComment-77397

Mihai,

treaba cu "pulsurile de curent" (un termen pompieristic) care se numeste de fapt regim tranzitoriu, e destul de simpla.

In cazul unui scurtcircuit sarcina devine foarte mica (scurtcircuit) si curentul creste foarte repede si tensiunea la iesire scade (de unde si numele de regim tranzitoriu) - sursa tinde sa mentina tensiune constanta deci incearca sa debiteze curent mai mult (prin cresterea tensiunii prin sarcina) dar la un moment dat (in functie de cat de rapida e protectia) atinge curentul de limitare.

Aici vezi primul impuls din regimul tranzitoriu - sursa a limitat curentul la cat l-ai potrivit dar tu ai inca energie in condesatorul de iesire si aici se intampla cel de-al doilea impuls care arata altfel si nu e limitat decat de grosimea circuitelor de la condensatorul de iesire la calea scurtcircuit-ului.

Descarcarea de energie din condensatorul de iesire nu produce supratensiune la iesire daca sursa e in scurtcircuit (ca tesiune de iesire e zero din cauza scurtcircuitului) - in cazul tau daca ai un curent de scurt circuit de 15A (luat din simularile de mai sus) care e limitat de PCB+sarme+contacte la 100mOhm, tensiune de scurtcircuit e 1.5V (U=R*I   adica 15A * 0.1Ohm) care nu-ti va distruge sarcina.

Ca sa ai regim tranzitoriu mic poti sa reduci valoarea condesatorului de iesire la valoarea minima ca sa obtii stabilizare. Condensatorul de iesire nu are rolul de a reduce riplul ci de a face stabil feedback-ul de tensiune. De reducerea riplului se ocupa condesatoarele imediat dupa redresor.

O alta tehnica de a reduce regimul tranzitoriu e sa izolezi complet sursa printr-un mosfet (sau bipolar) fata de sarcina in cazul unui scurtcircuit incluzand si condensatorul de iesire.

In concluzie sursa ta e destul de buna.

RR

Editat de roadrunner
  • Like 1
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6948-sfat-sursa-reglabila-0-50v-0-5a/page/4/#findComment-77482

La 13.03.2019 la 19:09, Mihai3 a spus:

LE: Am gasit o schema actualizata pe site-ul respectiv, este mai buna din punct de vedere al protectiei la scurt circuit decat prima schema ? Protectia intra mai rapid in aceasta schema ?

Da, acum schema este completa, are si protectie rapida pe linga limitarea de curent, atentie ca vrea radiatori foarte mari, minimum 1200CM patrati pe o fata.

Succes la finalizare si asteptam rezultatele practice, poze sau filmulete, felicitari @mihai3.

PS. Am mai postat odata aceste concluzii, dar au fost sterse.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6948-sfat-sursa-reglabila-0-50v-0-5a/page/4/#findComment-77489

Puteti aborda sursa dl. @Donpetru, mai exact SA100, la care cate am inteles ideea a fost exact aceea sursa de pe forumul maghiar si perfectionata.

Daca totusi vreti sa construti sursa respectiva cu traducerea va pot ajuta eu. 

Mult succes! 

Editat de hixpp02
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6948-sfat-sursa-reglabila-0-50v-0-5a/page/4/#findComment-77539

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock