Sari la conținut

Sfat sursa reglabila (0-50)V, (0-5)A

Postări Recomandate

Si daca rotiti de P1 ce se intampla?

Editare ulterioara:
Mi-a scapat cand am citit ca la rotirea lui P1 se modifica curentul. Din P3 se modifica maximul, apoi el nu se mai actioneaza fiind semireglabil.

Editat de vijelie02
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Variaza curentul ... de la 0A pana la 2.95A, iar daca adaug inca un bec de sarcina, se aprinde led-ul notat cu "Áramhatár elérése" pe schema si tensiunea de la iesirea sursei scade de la 19.94V la 5.82V.

Probabil ca nu am inteles eu ce face P3...

Editat de Mihai3
Link spre comentariu

Pana acum sursa functioneaza corect. Este normal sa scada tensiunea la iesire cand se depaseste maximul de curent reglat.
Acum ar trebui sa stabiliti care va fi curentul maxim dorit, trebuie sa luati aminte de postarile anterioare ale colegului @remus68 care sunt foarte importante, dimensionati corect radiatorul tranzistoarelor, eventual si un ventilator pus pe radiator, apoi reglati din P3 curentul maxim.

Editare ulterioara: Puneti ceva poze cu realizarea d-voastra sa ne "clatim" ochii.

Editat de vijelie02
Link spre comentariu

Daca reglez tensiunea de iesire la 25.5V, si conectez sarcina atunci daca rotesc P3, curentul variaza de la 3.25A la 3.36A.

Si in momentul in care se atinge valoarea de 3.36A, led-ul rosu este semiaprins si palpaie. Iar daca rotesc de P1 si curentul incepe sa scada, led-ul incepe sa fie aprins tot mai ferm si nu mai palpaie.

Editat de Mihai3
Link spre comentariu

11 minutes ago, Mihai3 said:

Si in momentul in care se atinge valoarea de 3.36A, led-ul rosu este semiaprins si palpaie. Iar daca rotesc de P1 si curentul incepe sa scada, led-ul incepe sa fie aprins tot mai ferm si nu mai palpaie.

Pai asa si trebuie sa se intample. Sursa intra in regim de curent constant.
Sper ca acel radiator este doar pentru teste, cel final banuiesc ca va fi mai mare....
Sarcinile facute din becuri nu sunt tocmai indicate pentru ca rezistenta becului se modifica odata cu cresterea temperaturii. Faceti o proba: masurati rezistenta unui bec de 12V/20W cand e rece. apoi alimentati becul cu 12V oferindu-i minimul de curent(1,66A pentru cei 20W) timp de cateva minute si masuratii rezistenta cat mai rapid. evident dupa intreruperea alimentarii.

• Like 1
Link spre comentariu

Radiatorul este doar pentru teste, cel final va fi mai mare.

Am masurat rezistenta becului si am obtinut: 1 ohm la rece, 1.5 ohmi dupa intreruperea alimentarii. Din pacate nu am reusit sa fiu foarte rapid la conectarea multimetrului dupa deconectarea becului...

Link spre comentariu

Acum 13 ore, vijelie02 a spus:

masurati rezistenta unui bec de 12V/20W cand e rece. apoi alimentati becul cu 12V oferindu-i minimul de curent

Este suficient sa masoare cu ohmmetrul rezistenta la rece, iar pentru perioada cat becul este alimentat, rezistenta sarcinii se poate calcula cu ajutorul Legii lui Ohm,  masurand caderea de tensiune la bornele sarcinii si curentul ce trece prin sarcina. Masurarea rezistentei becului dupa intreruperea alimentarii nu da rezultate, deoarece filamentul unui bec de 21W nu are o inertie termica ridicata si se raceste destul de rapid, modificandu-se semnificativ rezistenta.

Link spre comentariu

Rece este aproape de temperatura camerei, dar cald nu reflecta temperatura filamentului. Se poate aproxima temperatura filamentului

dupa culoare, la rosu are cam 800 de grade si la tensiunea nominala cam 2500 de grade. La 2500 de grade rezistenta electrica a unui bec cu filament

de wolfram este de circa 10 ori mai mare decit rezistenta la temperatura camerei.

Pentru orice temperatura se poate folosi formula:  R=R0(1+alfa*T) unde  alfa este 0,00045 pentru wolfram,

dar in final tot metoda masurarii propusa de @remus68 da rezultate corecte.

Metoda conectarii unor becuri cu incandescenta de putere la tensiunea nominala, aproape probeaza protectia la scurtcircuit a stabilizatorului

si ca rezultat, stabilizatorul testat a trecut proba.

@gsabac

• Like 1
Link spre comentariu

Un bec auto pe care scrie 12V/ 21W, alimentat cu o tensiune de 12V, ar trebui sa fie parcurs de un curent de sarcina de 1,75A (P=UI). Utilizatorul ar trebui sa masoare cu un voltmetru tensiunea de 12V existenta la bornele becului si cu un ampermetru inseriat in circuit sa masoare curentul. Aplicand Legea lui Ohm, vom obtine R=U/I=12V/1,75A=6,8 ohmi.

• Like 1
Link spre comentariu

Multumesc tuturor pentru raspunsuri.

Am observat ca dupa ce opresc alimentarea cu 230V (adica dupa ce scot din priza transformatorul), dupa cateva secunde se aprinde led-ul rosu si apoi se stinge treptat. E normal sa fie asa ? In acest timp, nu exista la iesire niciun consumator, iar tensiunea de iesire este reglata la 25.4V.

Editat de Mihai3
Link spre comentariu

Multumesc.

Ce efecte are daca folosesc in locul lui D2 si D5 1N5408 ? D2 si D5 sunt diode care protejeaza sursa la aplicarea unei tensiuni dinspre iesire ? Nu inteleg de ce trebuie schottky sau fast recovery pentru D2 si D5...

Later edit: am folosit 1N5408 la montajul actual.

Editat de Mihai3
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock