Sari la conținut

Despre industria electronica romaneasca

Postări Recomandate

Acum 29 minute, George Carlin a spus:

@Ovidiu,
cu privire la "presimtirile" despre eventuale discutii despre "daci, traci etc" nu prea le nimeresti bine.
Eu am intrebat clar cu subiect si predicat daca Romania poate sa ajunga din urma dpdv al electronicii
tari care au deja zeci de ani in asa ceva iar domnul Nicolas a expus un punct de vedere cu care sunt
sunt de acord pt. ca daca se analizeaza situatia din perspectiva, cumva toate se leaga intre ele.
Problema cea mai grava este ca fiecare interpreteaza informatia din proprie constiinta cum ii convine.
Concluzia pe care o trag este ca Romania detine capacitatea de a deveni independenta dpdv electronic
insa cu schimbari "crase" de administrare, mentalitate etc.
Va doresc mult succes in activitatile desfasurate domnilor!

Asta cu " Romania să ajungă din urmă ...." este un mare fisssss , acum nu mai trebuie privită țara  moț și sfîrc intr-un domeniu ,  firmele sau oamenii care lucrează in anumite domenii pot fi condiderate/considerați de top , in Romania sunt n firme la care lucrează x români , firme de top mondial , așa zisele multinaționale , există si firme românești care sunt de top in multe domenii , dacă este să ne referim doar la una , foarte cunoscută peste hotare , intrați pe acest link http://www.rockna-audio.com 

Pină la urmă de ce ar trebui Romania să fie moț intr-un anumit domeniu ???  A fost intr-un domeniu pe primul loc in lume sau le-a dat rușine " capitalistilor care sug sangele muncitorilor " ? 

Se tot aduce aminte de ARO , un cazan pe roți , in perioada când comuniștii se lăudau cu cazanul ARO , pe planetă se fabricau masini de teren la care noi nici nu visam . Mare  afacere ce a facut bâlbâitul că a vandut ARO in Canada , export la preț de duping numai să ia ceva dolari pe ele , le cumpărau cei mai săraci dintre săracii canadieni .

Editat de viobio
Acum 8 minute, un_alt_prost a spus:

ce inseamna "independenta dpdv electronic" ca pe mine ma depaseste rau de tot termenul asta? (mi-e si frica sa intreb dar am senzatia ca o se ne cacam pe noi de ras)

UAP

Înseamnă o prostie clișeu rămasă de pe vremea împușcatului .

• Like 1

"Astazi (prin comparatie) cei care au pile, cunostinte, relatii si / sau rude suspuse, isi cumpara diplomele de la numeroasele "fabrici de diplome" aparute dupa revolutie, iar cand au intrat in posesia acestora sunt propulsati direct in functii si pozitii de top. In acest mod sistemul bazat pe pile, cunostinte, relatii si inrudiri s-a pastrat si chiar a luat forme extreme, care exclud competenta profesionala." 

Da .....poate la stat ! 

La o firmă " cu patron " , multinațională , nu se întâmplă asa ceva , uneori nici nu contează ce diplomă ai , contează ce știi să faci .

O firma nu ține idioți pe salarii călduțe ,acolo este pe performanță , nu ești bun ....zbori că ii incurci pe alții buni , in domeniile tehnice ai proiecte de finalizat intr-o anumită perioadă de timp , nu il faci.....te duci acasă  și îți cauți de muncă .

Asa funcționează o economie performanta si o firmă care se vrea de top , indiferent de domeniul in care activează .

Ce lipsește la noi , in primul rand cheful tinerilor de a învăța, părinții nu vor trăi etern sau se poate termina cașcavalul lor , lipsesc scolile de meserii , fostele scoli profesionale  , pentru cei care vor să învețe o meserie si nu au unde .Din licee 90% ies loturi de oameni care nu știu să facă nimic ......chiar dacă au luat bacul , unii ajung în facultăți  .....pe care le termină dar tit bâtă sunt ,  cei care învață si vor să facă ceva in viața ..... reușesc .....si nu pe salarii de rahat , cunosc destui care imediat după terminarea facultății au ajuns să aibe joburi bine plătite .

• Like 1
  • Thanks 1

ARO a fost "realizat" tovărășește pe baza studierii mecanicii Jeep Wagoneer 1967,  au fost cumpărate 110 bucăți pentru CC și secretarii de județe, în urma vizitei lui Nixon la București, iar cei de la Jeep au modificat ulterior proiectul  Jeep Wagoneer 1968 (nu mai avea suspensiile independente pe care le regăsim copiate la ARO) ci punte comună, ca să fie mai ieftin.

Rusii au murit de ciudă că nu am luat licența la GAZ ( IMS ).

JW1967 fost mașina preferată a lui Silviu Brucan, că doar atât a făcut bine cât a stat prin SUA: Jeep Wagoneer 1967 ( ARO ) și Texas Instruments ( IPRS ),  că la faza cu importurile de șproturi am ieșit în pierdere.

Scuze că nu m-am referit la electronică!

Mai oameni buni,
OBSERV numai ura, invidie si mistocareala in exprimarile voastre. Nu e nicio diferenta
intre forum-ul asta si elforum (sau piz*forum cum i se mai zice tot din cauza unora care
posteaza in aceiasi maniera ca si aici).
In loc sa veniti cu idei, sugestii si comentarii dpdv constructiv care sa faca pe fiecare sa
inteleaga situatia actuala, dar si trecuta, a industriei electronice romanesti voi ce faceti?
Stati si vorbiti ca babele despre Brucan, despre pana mea orice altceva care e total offtopic.
Facea gura mare pe aici domnul @Ovidiu ca asta e "forum de electronica" dar din aceasta
exprimare a dumnealui: ":clap::clap::clap: Ura, ura, uraaa!!!" nu inteleg ce reprezinta dpdv "electronic sau industrial".
Nea Ovidiu, nu ar fi fost mult mai indicat, ca in loc de mistocareala asta pe care mi-ati adresat-o,
ca sa va exprimati un punct de vedere cu argumente pro si contra? Intreb si eu.

@viobio,
puteti sa-mi explicati si mie cum de s-a ajuns la concluzia ca eu imi doresc sa fie "moț" intr-un anume domeniu tara?
Este atat de greu in a se pastra cursul de discutie asupra unui subiect fara divagari si mistificari
cat mai ales de atribuiri de "comportament si mentalitate" altor persoane carora le sunt improprii acestea?

Pana acum singurii care au raspuns la subiect au fost domnii @ola_nicolas, @donpetru si @gsabac
care au explicat destul de frumos si coerent cu argumentari pro si contra dpdv al industriei
electronice romanesti. Considerati ca a fost greu pt. dumnealor sa se exprime?

Chiar in halul asta s-a ajuns aici incat si-a creat cineva cont nou cu username-ul "un_alt_prost" ??
Bineinteles ca sunt constient de faptul ca acel utilizator facea aluzie de fapt la mine dar
in orice societate exista pleava si uscaturi si cel mai OK e sa NU li se dea importanta.

Sa aveti in continuare o sapt. placuta plina de realizari domnilor!

• Like 1

George,

lasand la o parte gluma, ce ai vrut sa spui cu  "independenta dpdv electronic".

lucrez in industria de electronica de 32 de ani si as putea sa-ti dau un raspuns avizat.

RR

Editat de roadrunner

@roadrunner,
multumesc frumos dar nu era nicio gluma cand am intrebat.
Cum vad eu situatia de "independenta electronica":
-institut de cercetare, proiectare si dezvoltare in Romania;
-fabrici unde sa se produca asa ceva;
-cand ma refer la cele mentionate mai sus, merg pe ideea ca trebuie sa fie cel putin
3-4 astfel de institute pt. ca astfel concurenta devine acerba dar si ofertele si
inovatiile sunt multiple.
Ma refer pe ideea generala de a se produce componente si echipamente electronice
in tara nemaifiind nevoie de a se importa absolut orice din n tari de ex.
Daca s-ar merge si s-ar investi in industria electronica, automat si alte ramuri ale
industriei s-ar dezvolta pe de alta parte.
Altele ar fi veniturile in industrie daca s-ar produce adhoc echipament de telecomunicatii
in loc sa vina zte-ul si huawei-ul sa "modernizeze" operatorii de telecomunicatii din Ro.
Pe langa acea "modernizare" sunt introduse si multe alte solutii de spionare si cel mai
concludent ex. e scandalul in care Huawei e implicat cu privire la "spionarile" acestora.
La astea ma refer cand spun "independenta electronica" si este oarecum gresit pt. ca
automat implica dezvoltarea mai multor ramuri.
Va multumesc!

Acum 46 minute, George Carlin a spus:

@roadrunner,
multumesc frumos dar nu era nicio gluma cand am intrebat.
Cum vad eu situatia de "independenta electronica":
-institut de cercetare, proiectare si dezvoltare in Romania;
-fabrici unde sa se produca asa ceva;
-cand ma refer la cele mentionate mai sus, merg pe ideea ca trebuie sa fie cel putin
3-4 astfel de institute pt. ca astfel concurenta devine acerba dar si ofertele si
inovatiile sunt multiple.
Ma refer pe ideea generala de a se produce componente si echipamente electronice
in tara nemaifiind nevoie de a se importa absolut orice din n tari de ex.
Daca s-ar merge si s-ar investi in industria electronica, automat si alte ramuri ale
industriei s-ar dezvolta pe de alta parte.
Altele ar fi veniturile in industrie daca s-ar produce adhoc echipament de telecomunicatii
in loc sa vina zte-ul si huawei-ul sa "modernizeze" operatorii de telecomunicatii din Ro.
Pe langa acea "modernizare" sunt introduse si multe alte solutii de spionare si cel mai
concludent ex. e scandalul in care Huawei e implicat cu privire la "spionarile" acestora.
La astea ma refer cand spun "independenta electronica" si este oarecum gresit pt. ca
automat implica dezvoltarea mai multor ramuri.
Va multumesc!

De ce să facă alții ? Adică de ce să nu investiți dv ..?? Să  relansați industria electronică  românească .  Ca fapt divers .....echipamente 5G se pot construi pe masa din  bucătărie , nu îți trebuie mare tehnologie , in balcon se pot lua la pilă procesoare pentru calculatoare si placi de cablaj imprimat cu 10 straturi ......simplu .

Scandalul Huawei poate fi creat artificial , le fug altora miliardele din buzunare , adică Nokia si Motorola  ar avea de suferit .

Acum să vorbim si serios , cine credeți că este prost să vândă tehnologie , in capitalism trebuie să ai cat mai puțini concurenți , ne apucăm să inventăm ce au inventat altii acum 30..40 ani ?

Editat de viobio

George

Incerc sa raspund si incep cu o mica introducere.

Nu cred ca exista o tara in lume independenta cand e vorba de electronica (doar unele mai dezvoltate decat altele). USA cu toate ca detine o mare parte din patentele din industrie (pentru ca inoveaza in continuu) nici ei americanii nu mai sunt independenti tot depind de alte tari/produse/utilaje. La fel cum China depinde de semiconductori care sunt proiectati in USA. (orice producator de MCU de telefon care are core de ARM are de platit royalties 0.5$ la ARM indiferent ca-l face Samsung, Xilinx, Atmel, SnapDragon sau Winbond) - Ca sa fie lucrurile si mai complicate multinationalele nu mai apartin unei tari anume (concluzie se desprinde din nume - multinationale) deci nu mai e un proprietar dintr-o regiune geografica sau alta.

Concluzia e ca industria de electronica este foarte interconectata si nu mai are granite geografice. Sunt ingineri romani in Romania care lucreaza pentru Intel sau IBM si ei fac parte din industria de electronica (globala) la fel cum sunt ingineri romani care lucreaza la Intel in Irlanda sau la Microsoft in Seattle.

Acum revin la intrebarea initiala.

Industria aia veche de electronica din Ro era locala (pentru nevoi interne si ceva popoare de acelasi nivel cu noi,  putine si de prin jur) si deservea industria noastra autohtona care suferea si ea de acelasi probleme (enumerate mai sus de Dl. Olaru , Sabac si altii nu le mai repet)

Industria asta schiopa chioara si vai de capul ei parea de varf ca nu aveam termene de referinta iar propaganda de spunea ca suntem grozavi (o mare minciuna) - asa de mult ne-am felicitat pe noi insine ca am reusit sa credem minciuna asta. (impreuna cu recoltele record la hectar cand painea era pe cartela)

Realitatea era ca produceam niste vechituri, mult mai proaste decat au fost ele pe vremea cand au fost de actualitate (pe principiul trebuie sa avem si noi) Cand lumea trecuse pe 16 biti (x86/88 x186, x286) noi ne laudam ca facem Z80 si I8080 la Microelectronica (de fapt eram varza)

pe scurt pe noi ne-a prins revolutia cu pantalonii in vine.

Dupa ce a disparut industria intre 1989 si 2000 (toata in ansamblul ei - Ilici cu accelerarea privatizarii) a disparut si nevoia de componente si de ingineri  - asta fiind si perioada in care cei care lucrau in industria asta si stiau meserie s-au carat cu tot cu firme prin West (Canada, USA, Europa) - cazul meu fiind similar, altii s-au reprofilat s-au angajat pe la privati s-au pensionat etc.

Industriile nu se mai nasc din dorinte patriotice sau de partid (adica de la centru) ci prin antreprenori (Start-up -uri) sau investitii mari

aici ma refer la multinationale, care sunt atrase de diverse lucruri cum ar fi forta de munca bine calificata, regim de taxe avantajos, stabilitate la nivel politic si social etc.

Mie imi plac realitatile astea de acum ca se cerne amatorismul si rahatii ies la suprafata. Daca esti inginer ori stii meserie ori ajungi sa vinzi cafele intr-o cafenea, ca e mult mai greu cu "smecheria" in inginerie. (n-o sa vezi multe printzese si cocalari in industria asta)

RR

PS - Nu stiu daca e permis (incerc totusi) - atasez doua poze cu doua produse pe care le proiectaseram si le produceam/vindeam la industria Brasoveana, la firma care o detineam in RO inainte sa emigrez acum 18 ani. Asta era nivelul (adica de grupa mica - sectia Mickey Mouse) la care lucram noi ca firma 2 oameni (eu si o fata care se ocupa de administratie/contabilitate) in anul 2000-2001 made in Romania

Avem placile astea intr-o vitrina la firma din Irlanda si le aratam clientilor actuali cand ne intreaba de unde ne tragem.

Daca cineva e interesat in explicatii pot sa dau mai multe. - placile din imagini au inplinit 18 ani (majorat)

-

IMG-0483.JPG

Editat de roadrunner
  • Like 2
  • Thanks 1

si a doua placa, - daca cineva e intresat vin cu detalii (ma duc sa la pun inapoi in vitrina)

ceva ce merita precizat e ca PCB-urile (placile goale) sunt fabricate in Romania! prima la o firma privata din Timisoara cu care am colaborat in decursul anilor (EE si nu mai stiu cum) iar placa din poza de jos e facuta la ICE (Felix) Bucuresti intreprindere de stat. - ambele asamblate manual.

RRIMG-0482.thumb.JPG.254f1c73387a97ec8e0dde3a82467adc.JPG

Editat de roadrunner
  • Like 2

@roadrunner, iti multumesc pentru ultimele doua postari de mai sus, foarte reale, constructive si utile. E foarte interesant si cablajul imprimat in jurul acelui microcontroler AT89S8252, de fapt as putea spune si nu cred ca gresesc, un PLC cu un microcontroler pe 8 biti, o adevarata capodopera acum cca.20 de ani in urma. Cea de a doua placa, mai ales conectorul din partea dreapta, imi aduce aminte de instalatiile actuale de telemecanica care mai sunt in functiune pentru comanda separatoarelor de 35kV aflate in componenta instalatiilor fixe de tractiune electrica feroviara. Si cand ma gandesc ca inca mai functioneaza asemenea instalatii construite in dulapuri, modularizat, pe placi care au un asemenea conector!!!

Donpetru,

o chestie faina, placa de sus (prima) care e un PLC 16/16 in/out cum bine ai intuit, are o placa verticala cu un conector RJ. Pe placa aia mai e un 2051 (MCU de 2K) care il programa pe cel de jos. Deci puteai sa arzi softul in PLC direct din PC (echivalentul unui Bootloader) - dupa 7 ani au aparut primele placi arduino care aveau aceasi solutie. (normal ca am zambit pe sub mustata)

Partea tare la produsul ala e am facut un compilator care lua ca input programele de la automatele programabile romanesti (care nu se mai fabricau si erau pe moarte) si transforma codul ala in code ASM (assembler) care il facea cod masina de 8052. In timp ce eu faceam astea am repetat un an de facultate pentru ca m-a picat profa de programare (din cauza ca i-am zis ca examenul de programare e pentru militieni)

rahat, am mai facut un an in plus si ea tot proasta a ramas.

Placa a doua (cea de jos) e unitatea de control - placa CPU de la un automat programabil  512/512 in/out care avea un back-plane unde se conectau cardurile de intrari si iesiri. Produsul asta l-am folosit si ca lucrare practica la examenul de licenta la absolvirea facultatii. (am luat nota 8  - ca seful comisiei era amantul proastei de la materia programare, bad fuckin karma)

RR

Editat de roadrunner
  • Like 2

@audiopower1000,
te rog sa-mi explici si mie ce inseamna asta:
"Ești în vârful cunoașterii, din punctul tau de vedere!

Se vede că ești cunoscător 🙂 !

Felicitări.".

@viobio,
"De ce să facă alții ? Adică de ce să nu investiți dv ..?? Să relansați industria electronică românească".
Alta mistocareala de doi lei pt. ca NU urmareste ce am intrebat eu. Ati luat-o personal ca si @audiopower1000.
"Scandalul Huawei poate fi creat artificial". ---NU e creatie ci e realitate. Ceva asemanator a fost si cu iPad-urile.

@roadrunner,
multumesc frumos pt. explicatii si in acelasi timp imi prezint si scuzele daca prin exprimarea mea am lasat loc de
interpretari precum "independenta electronica dpdv patriotic". Nu asta intentionam desi eram condus candva de
un puternic sentiment national si patriotic.
Din ce observ aveti ani de profesie si cercetare aproape cat anii mei de viata (35) ;)
Am emigrat si eu in Germania din mai multe motive iar unele se observa din exprimarile unor useri de pe aici.
Ca NU cunosc eu electronica asa cum ar fi trebuit e alta treaba insa de 16 ani si ceva m-a ajutat enorm atat cat
stiu si puteti vedea si pe contul meu de instagram. Ca idee: am fost primul din Ro anul trecut care a reparat un
iPhone X pt. recuperare de date. Fusese deja la alte 3 "service-uri" si aia nici nu stiau cum sa-l desfaca. Se mai poate
observa si cam ce scule utilizez in depanarea de zi cu zi ca CPU reball etc si care nu-s chiar simplu de efectuat.
https://www.instagram.com/gvieri/
NU-mi fac reclama si nici n-as avea cum mai ales unde locuiesc, insa in tara cei care pot face asa ceva pot fi
numarati pe degetele de la o singura mana si nimic mai mult. Ce mi-a placut de cand sunt in DE este faptul
ca sunt respectat si admirat pt. ceea ce stiu sa fac pe cand in Ro am avut parte doar de invidie si culmea este
ca venea tot din partea alora care apelau la mine.
Probabil ca prea curand astfel de mentalitati in Ro nu se vor schimba.
Multumesc inca o data pt. explicatii @roadrunner dar de asemenea si tuturor celor implicati in discutii pt. ca totusi
s-a si "socializat" oarecum si fiecare a avut de invatat cate ceva. Chiar sunt binevenite si galcevele astea pt. ca
psihologic vorbind, nu e bine ca tot timpul sa fie numai lapte si miere.
Toate cele bune!

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock