Sari la conținut

Help zgomot

ionioni2000

Postări Recomandate

Sunt in etapa de finalizare a unui Leach Amp. Pentru ca ma disperasera potentiometrii din nenumaratele corectoare/mixere/preampuri facute de-a lungul timpului, mi-am zis sa-i pun preamp-corector cu control in Dc. Zis si facut. Am gasit in Romanica niste kituri facute de chinezi cu LM4610. Am cautat datashetul, l-am comparat cu ce facusera aia, aprox Ok si da-i inainte. Stiam ca pentru distors mici, LM n-ar trebui sa dea mai mult de 300mv pe iesire, asa ca mi-am incropit si un preamp liniac care ridica cei 300mv la approx. 1.5Vef cat vrea Leach-ul. Problema e ca daca las doar etajele finale alimentate=n-am zgomot de loc. Daca alimentez si preampul ridicator de mai sus(300mv=> 1.5Vef) apare un pic de zgomot, dar e slab de tot. Daca leg zdreanta de corector apare un brum de innebunesti, ca sa nu mai spun ca la actionarea poturilor (desi au 0.22u la cursor-dar am probat si cu 0.68uf-la fel) apare DC spre Leach si protectia decupleaza. Pai ce mama naibii, pun DC control ca sa n-am zgomot de potentiometri si am zgomot brum si componenta DC spre etajele finale? Ce-mi recomandati? Deja ma bate gandul sa fac un corector clasic pe BJT, cu poturi conventionale, ca din alea am mai facut si pot sa le depanez. Am incercat si cu varianta cu TCA730/TCA740 (ma rog cu IC DDRiste A273D/A274D) si alea baremi au nivel de iesire mare, pot ataca direct finalii, dar tot au brum...Voi ce-ati face?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

1. Topicul se potriveste mai bine la sectiunea "Accesorii audio" decat la "Amplificatoare" si ca drept urmare in maxim 2 ore il voi muta acolo.

2. Referitor la C.I. LM4610, acesta nu este un circuit integrat prea stralucit, de fapt cam toate circuitele integrate cu corectie de ton in tensiune inrautatesc perfomantele lantului audio (mai ales integratele "no name/no number"). Fiecare electronist amator, la inceput este tentat sa-si construiasca sistemul audio cat mai "complex" dar constata dupa un anumit timp ca "complexitatea este inutila". Foarte rar, dar foarte rar o sa vedeti corectii de ton in tensiune cu integrate specializate in sisteme audio cu caracteristici 100% Hi-Fi si dedicate domeniului professional. Sunt cateva solutii de acestea dar nu la indemana electronistului amator.

Ce-mi recomandati?

3. Sa renuntati la circuitul LM4610 si sa setati corespunzator valoarea amplificarii in tensiune a etajului de preamplificare. Utilizati niste corectoare de ton (active) cu potentiometre si amplificatoare operationale de buna calitate iar rezultatul calitativ va fi mai mult decat sadisfacator.

Link spre comentariu

1. Topicul se potriveste mai bine la sectiunea "Accesorii audio" decat la "Amplificatoare" si ca drept urmare in maxim 2 ore il voi muta acolo.

2. Referitor la C.I. LM4610, acesta nu este un circuit integrat prea stralucit, de fapt cam toate circuitele integrate cu corectie de ton in tensiune inrautatesc perfomantele lantului audio (mai ales integratele "no name/no number"). Fiecare electronist amator, la inceput este tentat sa-si construiasca sistemul audio cat mai "complex" dar constata dupa un anumit timp ca "complexitatea este inutila". Foarte rar, dar foarte rar o sa vedeti corectii de ton in tensiune cu integrate specializate in sisteme audio cu caracteristici 100% Hi-Fi si dedicate domeniului professional. Sunt cateva solutii de acestea dar nu la indemana electronistului amator.

3. Sa renuntati la circuitul LM4610 si sa setati corespunzator valoarea amplificarii in tensiune a etajului de preamplificare. Utilizati niste corectoare de ton (active) cu potentiometre si amplificatoare operationale de buna calitate iar rezultatul calitativ va fi mai mult decat sadisfacator.

Scuze pentru postare aiurea! :b7: (Desi, ca o parere, poate, rubrica "amplificatoare audio" se refera si la corectoarele de ton, altfel s-ar fi numit "Etaje finale", nu-i asa??)

Daca la corectia de ton sunt perfect de acord cu 3., m-ar fi incantat faptul ca volumul si balansul )by far cele mai folosite uzual( sa fie DC controlled. In ce priveste experienta mea cu IC specializate de buna calitate, nu este prea stralucita. Cer o proiectare foarte ingrijita, nu sunt la fel de robuste ca si BJTurile, ce mai... ce-am facut cu IC in zona de preamplificare nu mi=a iesit. :d8: Chiar glumeam cu un prieten ca pe cat de usor si bine mi-au iesit de-a lungul timpului etajele finale(cateva zeci, diferite!) pe-atat de pagubos am fost cu ICurile. Chiar n-am nici o sansa cu un corector preamp facut cu BJTuri de zgomot mic? Am refacut de curand corectorul la un AS2050, cu pasive de calitate si MPSA18 si mi-a placut cum suna! Daca ar fi avut si loudness precum cel de la AS350 era chiar meserias!

Link spre comentariu

Chiar n-am nici o sansa cu un corector preamp facut cu BJTuri de zgomot mic?

Din intrebarea dvs. sa inteleg ca doriti o schema de preamplificator audio cu componente discrete, respectiv "BJTuri de zgomot mic"?? Astfel de scheme exista, o varianta a fost publicata intr-un numar din revista Tehnium din anul 1999. Alimentarea preamplificatorului se alimenta la +/-33Vcc. Daca cautati o varianta de corector de ton, cea mai buna optiune este tandemul amplificatoare operationale plus potentiometre de calitate. Eventuale exemple le puteti usor descoperi utilizand cu incredere Google. Daca ne spuneti exact ceea ce cautati poate gasim sau gasesc prin biblioteca cateva exemple de circuite corectoare de ton cu BJT-uri sau AO-uri "de buna calitate".

Succes. :o4:

Link spre comentariu

Din intrebarea dvs. sa inteleg ca doriti o schema de preamplificator audio cu componente discrete, respectiv "BJTuri de zgomot mic"?? Astfel de scheme exista, o varianta a fost publicata intr-un numar din revista Tehnium din anul 1999. Alimentarea preamplificatorului se alimenta la +/-33Vcc. Daca cautati o varianta de corector de ton, cea mai buna optiune este tandemul amplificatoare operationale plus potentiometre de calitate. Eventuale exemple le puteti usor descoperi utilizand cu incredere Google. Daca ne spuneti exact ceea ce cautati poate gasim sau gasesc prin biblioteca cateva exemple de circuite corectoare de ton cu BJT-uri sau AO-uri "de buna calitate".

Succes. :o4:

Da, BJTuri de zgomot mic, adica cu tens de zgomot proprie mica, low noise, ex. BC413, 2N930, MPSA18, etc.

Am deja cateva zeci din fiecare. Nu m-as risca cu nustiu ce OPAxxx, de costa jde roni, adus pe comanda din afara, si cu comanda minima de 100 de roni la ...trafo. Plus ca, neavand experienta cu proiectarea corecta a cablajului pentru asa ceva si eventual alte mici "smecherii" pe care cei cu experienta in lucrul cu IC le stiu, iar eu nu, m-as trezi sigur cu oscilatii, sau brum sau mai rau cu integratul de mai sus ars.

Pe vremea studentiei mele (84-88) am ascultat multe ampuri AS350, si corectorul de la ele-schema aia mai complicata, cu 8 tranzistori-si care avea si loudness, mi s-a parut ca suna super=meserias. N-am ascultat eu DENON sau Harman-Kardon, sau JBL, n-am bani de asa ceva, desi mi-as dori, asa ca...

Revin deci:

Help!

Link spre comentariu

ionion, eu zic ca e mai bine sa cumperi un amplificator operational de calitate buna, gen OPA (max. 10-15lei bucata) decat sa cauti niste BJT-uri. Sa nu uiti ca BJT-urile trebuie sa le si imperechezi iar ca sa faci un preamplf corector de calitate iti trebuie o schema destul de stufoasa care necesita un cablaj imprimat pe masura. Deci in final cam tot aceleasi costuri numai ca la varianta cu BJT-uri ai mai multe lipituri. Cum lipitura este principala cauza a fiabilitatii circuitelor electronice in rest iti dai si tu seama care varianta de circuit este mai rentabil a se realiza.

P.S. Apropo, poti sa postezi schema de la AS350 sa vad si eu corectorul ala cu tranzistori de care zici, please! :a8:

Link spre comentariu

ionion, eu zic ca e mai bine sa cumperi un amplificator operational de calitate buna, gen OPA (max. 10-15lei bucata) decat sa cauti niste BJT-uri. Sa nu uiti ca BJT-urile trebuie sa le si imperechezi iar ca sa faci un preamplf corector de calitate iti trebuie o schema destul de stufoasa care necesita un cablaj imprimat pe masura. Deci in final cam tot aceleasi costuri numai ca la varianta cu BJT-uri ai mai multe lipituri. Cum lipitura este principala cauza a fiabilitatii circuitelor electronice in rest iti dai si tu seama care varianta de circuit este mai rentabil a se realiza.

P.S. Apropo, poti sa postezi schema de la AS350 sa vad si eu corectorul ala cu tranzistori de care zici, please! :a8:

Ampliful este IEI 2x35W din anii 80-90. Fac mea culpa, schema are 7 si nu 8 BJTuri pe canal, cum scrisesem eu mai sus.

Imi place la ea simetria si, ascultand-o in nenumarate amplifuri, pot spune ca performantele sunt consistente si repetabile. Facusem rost in studentie si de negativul cablajului si gasisem si "rara avis" potul de 100k cu priza mediana pentru loudness. Am facut preampul respectiv pe care l-am pus intr-o clona de AS350 facuta DIY pentru mine acasa. A mers superbine multi ani, pana cand n-am mai scapat de un prieten si i-am vandut-o lui. Merge si acum, la el acasa, nu nunti sau discoteci, doar utilizare domestica, desi poturile au inceput sa faca zgomot.

De aia intreb, n-ar merge si la LeachAMP?

post-645-1204265959_thumb.jpg

Link spre comentariu

Am facut preampul respectiv pe care l-am pus intr-o clona de AS350 facuta DIY pentru mine acasa. A mers superbine multi ani, pana cand n-am mai scapat de un prieten si i-am vandut-o lui. Merge si acum, la el acasa, nu nunti sau discoteci, doar utilizare domestica, desi poturile au inceput sa faca zgomot.

Dl. ionioni2000, ati incercat sa faceti o comparatie intre schema interna a unui amplificator operational (gen NE5532, TL072 sau OPA2132) si schema preamplificatorului din schema de service a amplificatorului IEI ? Daca o sa faci comparatie o sa vedeti ca performatele A.O.-urilor sunt in mare parte rezultate dintr-o schema "mai complexa" decat preamplificatorul AS350 si ca drept urmare nu isi are rostul realizarea sa. Daca doriti neaparat sa-l realizati atunci il puteti atasa pe intrarea oricarui amplificator audio, inclusiv LeachAMP., asta daca performantele sunt multumitoare.

Link spre comentariu

Dl. ionioni2000, ati incercat sa faceti o comparatie intre schema interna a unui amplificator operational (gen NE5532, TL072 sau OPA2132) si schema preamplificatorului din schema de service a amplificatorului IEI ? Daca o sa faci comparatie o sa vedeti ca performatele A.O.-urilor sunt in mare parte rezultate dintr-o schema "mai complexa" decat preamplificatorul AS350 si ca drept urmare nu isi are rostul realizarea sa. Daca doriti neaparat sa-l realizati atunci il puteti atasa pe intrarea oricarui amplificator audio, inclusiv LeachAMP., asta daca performantele sunt multumitoare.

Am inteles, toata lumea mai priceputa decat mine ma indeamna sa fac cu operationale dedicate. Daca macar aici s-a intrunit consensul, am sa incerc sa gasesc o schema de preamp-corector (ton volum balans) cu intrare la 250mv/22Ko si sa-mi scoata 1.5Vef pentru Leach. Stie cineva asa ceva? Nu ma trimiteti la datashet sau sa-mi dati schema generica! Dupa cum am tot spus anterior NU am experienta cu integrate!(mai bine zis am una dezastruoasa!)

Mi-ar trebui ceva gen "mura-n gura", caci daca ceva nu merge OK nu voi sti ce sa-i fac ca s-o dreg si voi adauga inca o experienta nasoala la celelate, basca banii dati pe integrate!

Cu respect, II.

Link spre comentariu

• 1 year later...

Cablaj la corectorul-preu din schema de mai sus nu am realizat in format electronic, foarte multe din cablajele realizate de-a lungul anilor fiind pe hartie milimetrica.

Incercati sa realizati cablajul intr-un program simplu, gen Expres PCB, TCI etc. Dupa realizare puteti sa-l postati aici pentru cateva indicatii sau verificare. Aceasta metoda va fi utila si pe viitor contribuind la cresterea experientei dvs. in acest domeniu.

Numai Bine

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock