Sari la conținut

Impedanta, rezistenta si modul dioda in masuratori!

George Carlin

Postări Recomandate

Va salut domnilor!
Precum spune titlul, doresc si eu sa obtin o clarificare cu privire la treaba asta pt. ca am intalnit foarte multe situatii
cand unii spuneau altora sa "masoare o valoare a rezistentei pe un punct x in modul dioda fata de GND."
Pur si simplu vreau sa cunosc asa ceva ca sa nu comit si eu la randul meu greseli de exprimare. Sa continuu:
1 - rezistenta este o valoare specifica unei singure componente; e corect sau e gresit?
2 - in modul dioda are loc de fapt o cadere de tensiune intre cele 2 puncte si cand obtin valoarea 0.5433 (Fluke 289),
cum se apreciaza acea masuratoare? In toate situatiile s-a spus ca sunt 543 ohmi dar daca e vorba de cadere de tensiune
(Fluke-ul meu 289 chiar asa si arata in modul dioda ca da afara 5Vdc) corect nu este sa se aprecieze acea valoare de 0.5433
ca si 543mV?
3 - impedanta este o valoare specifica semnalelor alternante; e corect astfel?
tot la punctul 3 am urmatoarea dilema: daca rezistenta este o valoare specifica unei singure componente, in momentul in
care eu efectuez o masuratoare intre 2 puncte dintr-un circuit ce are in componenta, diode, condensatori, bobine, rezistori, iar semnalul
multimetrului trece prin toate acestea, in cazul asta e vorba de rezistenta masurata sau de impedanta? (multimetrul e setat pe rezistenta).

De ce doresc o astfel de clarificare?
Pur si simplu am obs. eu ca atunci cand efectuez fata de GND o masuratoare in modul dioda pe un punct X de pe placa, am valori de
0.5433 pe un sens si 1.100 pe celalalt sens. Cand pun pe scala de rezistenta, deja se schimba radical acele valori si pot obtine valoare de
7-800K pe un sens si de 1-8M pe celalalt sens.
Ei bine, astfel concluzionez ca in momentul in care spune cineva sa masor in modul dioda rezistenta fata de GND (plus conectat la gnd)
pe Condensatorul Cxxxx ori bobina Lyyyy, este o exprimare total gresita. E corect astfel?

Asta doresc sa-mi explicati si mie domnilor.
Va multumesc foarte frumos!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

1. 0fera, te rog, mai multe detalii.

2. Da, acolo se masoara diferenta de potential dintre doua puncte (avand ca unitate de masura Volt-ul), dar, atentie, masuratoarea nu se efectueaza in timp de componenta respectiva este in functiune in circit. Pentru asta, componenta este demontata de pe pcb, sau montajul este nealimentat, cu condensatoarele electrolitice de filtraj descarcate. De ce? Pentru ca in circuitul de masura din aparat, sursa de tensiune (bateria) este inseriata cu o rezistenta (la cele mai simple AVO-metre) sau cu un generator de curent constant (la AVO-metre performante), iar cu ajutorul conductoarelor de testare, in circuitul respectiv este inseriata si componenta de masurat/testat. Are semnul de "dioda" deoarece acolo se testeaza jonciunile semiconductoarelor.

3. Despre impedanta (notata Z si are ca unitate de masura Ohm-ul) se poate discuta numai in cazul unui circuit alimentat cu tensiune alternativa.

• Like 1
Link spre comentariu

Acum 16 ore, George Carlin a spus:

Va salut domnilor!
Precum spune titlul, doresc si eu sa obtin o clarificare cu privire la treaba asta pt. ca am intalnit foarte multe situatii
cand unii spuneau altora sa "masoare o valoare a rezistentei pe un punct x in modul dioda fata de GND."

Asa se fac verificari sau reparatii rapide, atunci cind nu ai suficient timp, cunostinte, experienta. Cu aceasta metoda se pot rezolva rapid unele defecte, mai ales daca exita si un aparat bun pentru comparatie, sau te bazezi pe experienta prietenilor.

Modul "Dioda" este un mod special in care se masoara o tensiune, pentru un curent fix generat de multimetru si valoarea indicata este in mV, asa cum ati aratat.

@gsabac

• Like 1
Link spre comentariu

Am fost la zapada, a trecut ora si cind am revenit nu am mai putut sa completez postarea, care ar fi fost completata astfel;

Impedanta este o marime mai generala si cuprinde in definitia ei si rezistenta electrica asa ca nu vad de ce ar fi o exprimare gresita folosirea termenului impedanta si in curent continuu, mai ales cind se subintelege ca acea rezistenta va functiona si in curent alternativ. Si invers ar fi o exprimare valabila, se poate defini ca impedanta de intrare, iesire sau din circuit este o rezistenta, mai ales acolo unde componentele reactive, condensatori, bobine, tranzistori nu influenteaza functionarea circuitului.

@gsabac

• Like 1
Link spre comentariu

3. ... Citeste singur si formeaza-ti o parere... s-ar putea ca in multitudinea de informatii primite sa se fi strecurat anumite erori...

https://ro.wikipedia.org/wiki/Impedanță_electrică

http://iota.ee.tuiasi.ro/~evremera/6_1.pdf

Ce e mai important, este faptul ca TU sa intelegi ca:

- atunci cand setezi multimetrul pe domeniul marcat cu "dioda", masori caderea de tensiune intre doua puncte (exprimata in Volt).

- atunci cand setezi multimetrul pe domeniul in care masori rezistentele, pe ecranul (sau scala) acestuia vei citi valoarea rezistentei (exprimata in Ohm).

Atunci cand compari cele doua valori care (normal!) sunt diferite, de fapt compari cai cu magari si probabil te astepti la un rezultat in catâri...

• Like 3
  • Thanks 1
Link spre comentariu

Multumesc foarte frumos pt. raspunsuri domnilor. Ia uitati, va rog frumos, ce am gasit:

{"Impedance extends the concept of resistance to AC circuits,
and possesses both magnitude and phase, unlike resistance,
which has only magnitude. When a circuit is driven with direct
current (DC), there is no distinction between impedance and
resistance; the latter can be thought of as impedance with zero
phase angle."}

Articolul complet care este un pdf se afla aici:
http://bmia.bmt.tue.nl/people/BRomeny/Courses/8C120/pdf/ElectricalImpedance.pdf

E corect ce este prezentat in acel pdf mai sus postat?
Va multumesc!

Editat de George Carlin
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock