Sari la conținut

Orga de lumini

miron1947

Postări Recomandate

Schema este a unei orgi de lumini Poloneza din `80 care este interesanta prin numarul redus de piese.Pentru trnsformatorul de intrare,poate fi folosit tr.driver din S631T.

5y0pzes.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Misto schema. Totusi nu am inteles prea bine asta:

Pentru trnsformatorul de intrare,poate fi folosit tr.driver din S631T.

Puteti sa-mi explicati ? Sau daca aveti vreo idee cum l-as putea realiza (transformatorul) ?

Link spre comentariu

Puteti sa-mi explicati ? Sau daca aveti vreo idee cum l-as putea realiza (transformatorul) ?

Un miez de ferita E+E,bobinat dupa indicatiile din schema.S531T=Radioul portabil Zefir,facut de Electronica,la vremea respectiva finalii erau comandati prin transformator de defazare,o infasurare in primar si doua in secundar.

Link spre comentariu

Un miez de ferita E+E,bobinat dupa indicatiile din schema.S531T=Radioul portabil Zefir,facut de Electronica

Va rog frumos, pentru ca totusi nu am schema de care vorbiti, nu puteti sa o postati aici ?

Link spre comentariu

Va rog frumos, pentru ca totusi nu am schema de care vorbiti, nu puteti sa o postati aici ?

Pentru ce va trebuie schema de la Zefir?Trebuie sa caut si dureaza,nu stiu daca am si unde o am.Puteti lua miezul si de la un bec economic scos din uz.

Acum imi dau seama ca aici am spus o prostie,cele din becuri sunt cu ferita,iar cel despre care vorbim era fier/siliciu.

Link spre comentariu

Pentru ce va trebuie schema de la Zefir?Trebuie sa caut si dureaza,nu stiu daca am si unde o am.Puteti lua miezul si de la un bec economic scos din uz.

De la un bec economic ??? Dar nu am desfacut in viata mea. 102))

P.S. Ma gandeam ca in schema de la Zefir gasesc ceva detalii constructive la transformatorul ala dupa cum ati spus aici:

Un miez de ferita E+E,bobinat dupa indicatiile din schema.S531T=Radioul portabil Zefir,facut de Electronica
Link spre comentariu

Multumesc. Am inteles bine, sectiunea miezului transformatorului este de 1 cm patrat ?

Da,cu tole de fier/siliciu,era cel de la S631T.

Daca il fac pe un tor de ferita merge ?

Nu stiu,torul nu raspunde la fel cu miezul E+I,oricum original nu este cu ferita.Este aceasi diferenta ca la transformatorele de retea,cu tole E+I si cele toroidale.

Link spre comentariu

Sper sa nu ma intelegeti gresit, dar eu nu m-as axa pe aceasta schema din urmatoarele motive:

--Trafoul de intrare este destul de greu de rebobinat la nivel de amator, sa bobinezi doua infasurari de cate 225 de spire pe miezul acela de 1cm2 nu este prea usor.

--Trafoul respectiv o sa fie destul de greu de desfacut, tolele nu sunt ca si trafourile clasice, se sfarama foarte usor (am incercat).

--Daca nu faci bobinajul la mare arta s-ar putea sa nu incapa spirele.

--Sunt metode mai bune de protejare a caii de semnal dacat acel trafo. Tot asa cum acum nu se mai foloseste in finalul aparatelor radio aceasta metoda, se poate ceva mai bun. Nu stiu exact schema de la Zefir, dar acolo sunt doua asemenea trafouri. Daca te hotaresti sa faci totusi schema, pot sa gasesti trafo-ul in (aproape) orice aparat radio cu tranzistori finali cu germaniu (EFT).

--Nu vad ce tranzistori foloseste, dar fiind o schema din anii '80 sunt foarte mari sanse sa fie cu germaniu. Daca nu folosesti acest tip, ci cu siliciu, trebuie recalculat circuitul de polarizare a bazei.

Link spre comentariu

--Sunt metode mai bune de protejare a caii de semnal dacat acel trafo.

Transformatorul,nu are numai rolul de separare gavlanica, este componenta (L) in filtrele din baza tranzistoarelor.

Nu vad ce tranzistori foloseste,

Este omisiunea mea,imi cer scuze,sunt BC107.

Link spre comentariu

Daca sunt cu siliciu sunt BC177, BC107 sunt npn.

.

Transformatorul,nu are numai rolul de separare gavlanica, este componenta (L) in filtrele din baza tranzistoarelor

Da, intr-adevar, greseala mea... Alte doua scheme:

http://wolfstone.halloweenhost.com/ColorOr...olorOrgans.html

Din cate am vazut are un prgramel de calcul al filtrelor.

http://wolfstone.halloweenhost.com/ColorOr...olorOrgans.html

Aici se vede trafoul buclucas, ii ceva de genul celui din poza

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock