Jump to content
donpetru

DP0148 - Professional Power Audio Amplifier

Recommended Posts

Ca si in cazul corectorului de ton a amplificatorului Omnitronic A1500 si in cazul partii de amplificare, dupa comparatia: "realitate - manual de service", am gasit o gramada de inadvertente, cum ar fi: valori de piese si/sau lipsa piese in manualul de service.

Schema am atasat-o mai jos. In schema nu am folosit finalii originali ci o alternativa care intentionez sa o folosesc in forma finala a proiectului DP0148.

Omnitronic A1500 - Power Audio Amplifier.pdf

NOU - SCHEMA ACTUALIZATA: 

Omnitronic A1500 - Power Audio Amplifier - update 13-01-2019.pdf

Urmeaza ca in perioada urmatoare sa elaborez forma prototip a proiectului DP0148 care se va ocupa doar de partea de amplificare. Intr-o prima faza proiectul nu va fi cu doua tensiuni simetrice de alimentare ci doar cu o tensiune simetrica care va permite etajului de amplificare sa functioneze pana la tensiuni de +/-100Vcc. O sa pastrez si partea de DC Servo care nu este chiar foarte bine optimizata practic (aici ar mai fi cateva lucruri de spus). De fapt, partea de DC Servo eu am s-o prevad optional, ea fiind activata cu ajutorul a doi jumperi. De asemenea, un lucru foarte interesant de remarcat este partea de detectie a suprasarcinii pe iesirea amplificatorului, un asazis circuit de detectie a impedantelor mai mici decat impedanta nominala la care a fost proiectat amplificatorul. In cadrul testarii prototipului o sa verific si aceasta parte. Cred ca o sa merg cu 6 perechi de finali.

Iata si cateva imagini cu placa electronica de unde am extras schema prezentata mai sus. Placa contine doua canale audio care pot functiona in regim stereo sau un punte.

A1500 Omnitronic_001.jpg

A1500 Omnitronic_002.jpg

A1500 Omnitronic_003.jpg

A1500 Omnitronic_004.jpg

  • Like 1
  • Thanks 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trebuie sa recunoastem cu toti ca placa Omnitronic nu este cea mai tare placa audio de amplificare vazuta dar pentru domeniul D.I.Y este de o complexitate acceptabila. Are cate putin din toate in etajul de amplificare si lucru asta, coroborat cu performantele care se pot obtine, va face proiectul destul de cautat si interesant deopotriva. Spre exemplu, etajul diferential de intrare in foarte multe scheme electronice il vedem alimentat prin niste diode Zener de 15V lucru care presupune o pierdere destul de mare de putere de rezistoarele de balast a diodelor. Schema omnitronic vine cu un artificiu foarte bun, divizor rezistiv cu acele rezistoare de 68kOhm, care inlatura dezavantajul mentionat anterior. Etajul amplificator in tensiune (VAS) conceput sa lucreze complementar la tensiune redusa este ceva foarte uzual, fara prea mari pretentii, desi personal as incerca sa folosesc un dublet acolo, pe plus si minus alternate. Circuitul DC Servo, nu stiu ce sa spun, incercati sa implementati si un reglaj manual offset pentru ca solutia asta este mult mai agreeata in lumea audio D.I.Y.

Sarbatori cu bine tuturor! 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

In schema din prima postare, D5 si D11 sunt dispuse gresit. Asa cum este acolo, HV-ul nu ajunge la barele de alimentare ale etajului final de amplificare.

Share this post


Link to post
Share on other sites

remus68, am observat si eu cand am trasat schema dupa cablaj, dar asa este in realitate. Iata mai jos cateva imagini cu cablajul unde se poate observa ca alimentarea LOW pe plus si minus duce in pinul din mijloc a capsulelor, una care contine doua diode in configuratie anod comun, respectiv cealalta cu doua diode catod comun.

A1500 Omnitronic_005.jpgA1500 Omnitronic_006.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

In acest caz, diodele din amplificator ar trebui sa aiba alta dispunere a terminalelor. Daca ar fi asa cum este desenat in schema, atunci niciodata etajul final nu va fi alimentat de la HV.

Edited by remus68

Share this post


Link to post
Share on other sites

E foarte probabil ca cele doua segmente de alimentare care pornesc din emitoarele tranzistoarelor de pe HIGH si fac legatura cu diodele duble alimentate din ramurile LOW sa fie conectate la iesire audio dar asta nu reiese din placa electronica pe care am avut-o la dispozitie. E posibil ca aceasta legatura la masa sa se faca prin placa de alimentare a amplificatorului ! E posibil. Din pacate nu am tot amplificatorul audio la dispozitie ca sa-mi formez o opinie clara in aceasta privinta desi logic sau tehnic vorbind, cam asa ar fi normal, ca sa se "imite" functionarea schemei electronice QSC 3200 unde colectoarele nu lucreaza la masa, ci ar fi ceva pe dos, cu emitoarele pe iesire!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Se gaseste cumva solutia de alimentare a etajului final cu HV.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Astazi am revizuit din nou placa electronica, deoarece am vrut sa ma conving daca nu este totusi o greseala la modul de evidentiere a diodelor D5 si D11 si bineinteles ca ceva ceva era. Asa s-a nascut versiunea de schema actualizata in prima postare a acestui topic.

Share this post


Link to post
Share on other sites

In schema originala, diferentialele din intrare si etajul pilot se alimenteaza de la o tensiune stabilizata care e putin mai mare decat HV. Cum se preconizeaza a se alimenta schema updatata din prima postare?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am notat alimentarea circuitului de intrare cu +HV si -HV, care nu este acelasi lucru cu +HVCC si -HVCC. Sunt terminale diferite. Din pacate nu detin placa de alimentare ca sa confirm ca +HV si -HV sunt generate la fel ca in manualul de service.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Seara buna,o sa fac eu precizarile necesare,asupra tensiunilor,masurate din placa de alimentare.

-   +HV si -HV rezulta din+HVCC si -HVCC ca in schema de service. +/-HVCC=94,4V si dupa stabilizare +/-HV =87,5V.

-   +/-LVCC=47,6V

-   tensiunile secundare folosite sunt +/-15V pentru preu si 24V pentru ventilatoare.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

De abia astazi, dupa aproximativ o luna de proiectare PCB, am reusit sa definitivez cablajul prototip la acest proiect. Am fost nevoit sa creez o placa secundara care se va monta vertical prin intermediul a trei conectori de placa principala. Dupa ultimele masuratori in carcasa se pare ca voi fi nevoit sa modific cablajul prototip si al sursei SMPS, dar asta sper sa reusesc sa o fac luna asta. Dupa aceea ma voi ocupa si de cablajul amplificatorului pe tuburi.

DP0148 3D - prototip.jpg

 

 EDITARE ULTERIOARA: Prototipul nu a fost validat deoarece nu a functionat conform asteptarilor. Lucrez la o varianta simplificata pe care as dori sa o prezint in cursul anului 2019. Deci, urmariti tehnium-azi.ro

Edited by donpetru
  • Like 2
  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

congrats sir very nice perfect layout 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

This forum accepts comments only in Romanian. As a result, the post above will delete it as soon as possible. Thank you for the appreciations.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We use cookies and related technologies to improve your experience on this website to give you personalized content and ads, and to analyze the traffic and audience of your website. Before continuing to browse www.tehnium-azi.ro, please agree to: Terms of Use.