Sari la conținut

Audio TUBE Amplifier - un alt proiect audio cu tuburi electronice din colectia Tehnium Azi

donpetru

Postări Recomandate

Am finalizat PCB-ul sursei de alimentare dar pe ultima suta de metri a trebui sa fac un update la radiatorul pe care intentionam initial sa-l folosesc. Deci, am schimbat radiatorul, am recalculat puterea necesara pe iesirea LM317 si am considerat necesar ca este mult mai econom si util sa ma limitez la un singur tranzistor TIP42C. De asemenea, cu acest prilej, am ales si un radiator mai ieftin care se gaseste la distribuitori la cca. 3...4 Euro/bucata. In ceea ce priveste puterea disipata de puntile redresoare, din cele trei punti, una sau doua ar necesita musai un radiator. Dar cum placa se prinde de sasiul de Aluminiu, cele doua punti redresoare se pot atasa pe partea bottom prinse direct de suportul pe care va fi asezata placa sursei de alimentare.

Cu modificarile efectuate mai sus, am incercat sa abordez un layout de asezare a placilor in carcasa amplificatorului atat dupa varianta nr.1 propusa de mine initial cu doua postari in urma cat si dupa varianta nr.2, unde placa de alimentare se va amplasa sub transformatorul de alimentare, respectiv cele doua transformatoare de iesire. Avand in vedere inaltimea pieselor si a radiatorului, un maxim 50mm cred ca este suficient.

Precum o sa observati nu am folosit PCB footprint-uri cu capacitoare SNAP-in desi din punct de vedere a gabaritului, din ceea ce am verificat, sunt compatibili. Ar mai ramane sa actualizez PCB footprint-ul capacitoarelor si cu ceilalalti pini care se gasesc la capacitoare SNAP-in dar asta dupa ce o sa validam forma actuala a cablajului. Totusi, e posibil ca pinii adiacenti de la un capacitor SNAP-in in anumite cazuri sa incurce cerintele de rutare PCB dar voi stii cu certitudine asta de abia dupa ce voi pune in aplicare aceasta modificare.

Cu schema electronica am ajuns la o asazisa revizie nr.7, deci pe viitor as dori sa ne raportam la aceasta schema care are si numerotarea corectata. In ceea ce priveste PCB-ul, a iesit de 269 x 89 mm.

PSU Schematic TUBE TEHNIUM Amplifier rev.7.png

PCB PSU - prototip 1 - 06.02.2018.jpg

• Like 1
  • Thanks 2
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Foarte frumos realizat proiectul sursei de alimentare. Observatii majore nu am vazut decat rezistorul de 220k-3W amplasat intre cele 4 capacitoare de 470uF de 250V. Dar rezistorul asta disipa vreo 0,11W, deci nu frige sa puna in pericol capacitoarele alea. Deci, eu zic ca merge asa. Radiatorul LM317 si TIP destul de finut, frumos amplasat, deci per asamblu... OK.

Link spre comentariu

Intre timp, utilizatorul @niksound a realizat practic placile de amplificare si urmeaza cat de curand si placa de alimentare prezentata mai sus. Dupa acest pas, placile vor intra in posesia utilizatorului @viobio pentru testarea practica a prototipului.

Pana la testarea prototipului o sa incerc sa realizez o lista de piese pentru ambele placi. Mai trebuie sa ma ocup si de alte proiecte, inclusiv cablajului sursei SMPS.

Ar mai ramane de stabilit, dar dupa testarea prototipului, modul de cablare sau de alimentare a placilor de amplificare (doua la numar). Eu am prevazut pe placa de alimentare iesiri pentru tensiunile UAA, Ug1 si Ua atat pentru plus cat si pentru GND. Ramane de vazut practic care solutie este mai buna deoarece plecarile torsadate la placile de amplificare ar trebui sa se termine tot intre un plus si un GND - sau asa cum este acum - la un GND comun pe fiecare placa de amplificare.

Tot in acest timp as dori sa stabilim exact ce capacitoare vor fi de tip SNAP-IN - ma gandeam doar cele de tensiuni mari dar sunt niste cerinte pe PCB care vor fi afectate care ne pot forta sa marim suprafata PCB. Acest lucru ar trebui sa ne faca sa cantarim mai bine acest aspect.

O alta mica problema este tensiunea nominala a sigurantei F2 de pe infasurarea de 300Vac. Am ales o solutie constructiva (dimensiuni 6 x 32) cotata la 500Vac dar daca aveti alte idei sunt binevenite.

Link spre comentariu

1 oră în urmă, donpetru a spus:

Intre timp, utilizatorul @niksound a realizat practic placile de amplificare si urmeaza cat de curand si placa de alimentare prezentata mai sus. Dupa acest pas, placile vor intra in posesia utilizatorului @viobio pentru testarea practica a prototipului.

Pana la testarea prototipului o sa incerc sa realizez o lista de piese pentru ambele placi. Mai trebuie sa ma ocup si de alte proiecte, inclusiv cablajului sursei SMPS.

Ar mai ramane de stabilit, dar dupa testarea prototipului, modul de cablare sau de alimentare a placilor de amplificare (doua la numar). Eu am prevazut pe placa de alimentare iesiri pentru tensiunile UAA, Ug1 si Ua atat pentru plus cat si pentru GND. Ramane de vazut practic care solutie este mai buna deoarece plecarile torsadate la placile de amplificare ar trebui sa se termine tot intre un plus si un GND - sau asa cum este acum - la un GND comun pe fiecare placa de amplificare.

Tot in acest timp as dori sa stabilim exact ce capacitoare vor fi de tip SNAP-IN - ma gandeam doar cele de tensiuni mari dar sunt niste cerinte pe PCB care vor fi afectate care ne pot forta sa marim suprafata PCB. Acest lucru ar trebui sa ne faca sa cantarim mai bine acest aspect.

O alta mica problema este tensiunea nominala a sigurantei F2 de pe infasurarea de 300Vac. Am ales o solutie constructiva (dimensiuni 6 x 32) cotata la 500Vac dar daca aveti alte idei sunt binevenite.

Placa de amplificare este la mine, de săptămâna trecută, am fost într-o mică vacanta, am avut de terminat un amp, în scurt timp o să mă apuc de echiparea plăcii. 

Este ok siguranța F2. 

Link spre comentariu

Am plantat sursa , este configurată pentru un  PP clasă AB , negativare fixă , cu  4X6P3C&2X6H1P-EV&2X6H2P-EV .

Mai am nevoie de doi condensatori de 220....470microF/350V  și de radiator pentru stabizatorul care alimentează filamentele tuburilor " mici " 

Amplificatorul va avea Ua 400V , Ug2 300V , partea de atac ( Uaa ) 365V .

Din grabă , pe o placă am montat soclurile pe patrea cu piese .....

IMG_20190212_183759.jpg

IMG_20190212_183821.jpg

IMG_20190212_183834.jpg

• Thanks 4
Link spre comentariu

Dupa ultimele discutii in privat cu viobio, am corectat cablajul sursei de alimentare la forma prezentata mai jos (inainte de rutare PCB):

PCB PSU TOP v2.jpg

Ar mai ramane de vazut daca cablajul partii de amplificare este 100% corespunzator (si dupa teste). Spun asta deoarece ma gandesc sa modific putin cablajul amplificatorului astfel incat fiecare terminal de alimentare UAA, UA, Ug2 sa aiba pe placa amplificatorului si pinul GND aferent. Adaugarea acestui GND pentru fiecare punct de alimentare va facilita - cred - lipirea celor doua conductoare torsadate care vin de la PCB-ul sursei de alimentare. Deci, de la sursa vor pleaca un plus si minus pentru fiecare tensiune mentionata si ar trebui ca pe placa amplificatorului sa ajunga si minusul de la fiecare, nu cum este acum intr-un punct comun. De fapt, voi incerca sa adaug pe placa amplificatorului cateva puncte GND in plus tocmai pentru a veni in sprijinul rezolvarii acestei solutii.

• Thanks 1
Link spre comentariu

24 minutes ago, donpetru said:

Adaugarea acestui GND pentru fiecare punct de alimentare va facilita - cred - lipirea celor doua conductoare torsadate care vin de la PCB-ul sursei de alimentare.

Buna remarca.

Link spre comentariu

Acum 11 ore, donpetru a spus:

Dupa ultimele discutii in privat cu viobio, am corectat cablajul sursei de alimentare la forma prezentata mai jos (inainte de rutare PCB):

PCB PSU TOP v2.jpg

Ar mai ramane de vazut daca cablajul partii de amplificare este 100% corespunzator (si dupa teste). Spun asta deoarece ma gandesc sa modific putin cablajul amplificatorului astfel incat fiecare terminal de alimentare UAA, UA, Ug2 sa aiba pe placa amplificatorului si pinul GND aferent. Adaugarea acestui GND pentru fiecare punct de alimentare va facilita - cred - lipirea celor doua conductoare torsadate care vin de la PCB-ul sursei de alimentare. Deci, de la sursa vor pleaca un plus si minus pentru fiecare tensiune mentionata si ar trebui ca pe placa amplificatorului sa ajunga si minusul de la fiecare, nu cum este acum intr-un punct comun. De fapt, voi incerca sa adaug pe placa amplificatorului cateva puncte GND in plus tocmai pentru a veni in sprijinul rezolvarii acestei solutii.

Din sursă catre placile de amplificare se vine cu un singur fir de masa ( - , GND ) , nu are nici un rost să vii cu trei mase/GND pentru fiecare tensiune , fiind curent continuu nu trebuie să torsadezi firele . Dacă vii cu mai multe mase .... riști să faci bucle de masă ..... știi la ce duc buclele de masă .......

Firul gri este masa/- , este singurul fir de masă care face legatura intre sursa de alimetare si partea de amplificare . Amplificatorul nu are pic de zgomot.

Noul cablaj imprimat arată bine .

IMG_20190205_163443e.jpg

Editat de viobio
  • Thanks 1
Link spre comentariu

Ok, initial ma gandeam la o alta dispunere a traseului de masa pe cablajul amplificatorului tocmai pentru a evita acele bucle de masa, dar daca spui ca e o complicatie inutila deoarece cablajul initial si modul propus de cablare initial este perfect, atunci cred ca ar mai trebui sa folosesc terminale fast-on de 6.3 si pe placa sursei de alimentare (plecarile tensiunilor Uaa, Ua, Ug) ca sa fie in concordanta cu cele de pe cablajul amplificatorului !!! 

Link spre comentariu

Am finalizat de rutat ultima versiune a placii de alimentare. De asemenea, am refacut numerotarea deoarece a trebuit sa aleg 2 capacitoare de filtraj in loc de 4, cum era initial pe intrarea LM317. Ceea ce ar mai trebui de facut dar nu este obligatoriu, e sa aloc cate doi conectorii de iesire pentru fiecare tensiune UAA, UA, UG1, asa cum am procedat cu terminalele GND, pentru ca placa se va ocupa cu alimentarea a doua canale audio de amplificare.

Capacitoarele sunt de tip SNAP-in cu doua terminale. Am evitat versiunea cu patru terminale din considerente ce tin de cerintele de rutare PCB desi, asa cum se prezinta cablajul, unele dintre capacitoare, ma refer la cele de gabarit mare, diametru ext. 35mm, se pot alege de aceasta versiune.

Deci, in acest moment putem spune ca cele doua PCB-uri sunt finalizate in proportie de 99%. Restul de 1% ramane sa-l mai cizelam pe parcurs. Va urma, in functie de timpul meu liber disponibil o lista de piese pentru cele doua scheme electronice sau cablaje. Si bineinteles, restul documentatiei. Bineinteles, in paralel, nu acum, vom putea trece si la o comanda de cablaje de fabrica, dar asta la momentul potrivit. Pana atunci, as dori, daca mai sunt, alte observatii si pareri.

PSU Schematic TUBE TEHNIUM Amplifier rev.8.png

PCB VD2018 PSU - Top View v2 dupa rutare PCB.jpg

PCB VD2018 PSU - Bottom View v2 dupa rutare PCB.jpg

• Like 1
  • Thanks 4
Link spre comentariu

O intrebare, daca imi permiteti: de ce s-a folosit cate doua capacitoare de filtrare inseriate la UA, UAA si UG1 in loc de unul singur la tensiune mai mare?  Erau considerente de gabarit, sau pentru simplul fapt ca cele de tensiune mai mica se gasesc la un pret mai accesibil?

Link spre comentariu

@hixpp02, principalul motiv este tensiunea nominala vs. tensiunea capacitoarelor. Adica e mai bine doua conectate in serie de 250V decat unul de 450V care are pe terminale 400V. In plus, daca se folosesc doua capacitoare in serie putem alege valori ale capacitatilor mai mari, deci per ansamblu obtinem un C mai mare, care iar e benefic pentru amplificator

@viobio, o sa fac acea actualizare. Totusi, crezi ca nu e cazul sa fie dublati conectorii Uaa, Ua. -Un si Ug2, asemenea GND, pentru ca e mai usor de facut plecarile spre cele doua canale de amplificare !!!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock