Sari la conținut

Audio TUBE Amplifier - un alt proiect audio cu tuburi electronice din colectia Tehnium Azi

donpetru

Postări Recomandate

Acum 8 ore, gadrianno a spus:

R 5 e o sarcina permanenta a stabilizatorul.  Cu valoarea de 10 k ar trebui R 7 de circa 100 k. Vio are dreptate, valoarea R 5 e prea mica acolo. Stabilizatorul nu are nevoie de sarcina permanenta. Are filamentele tuburilor conectate. Faceți R 5 măcar 47 k și R 7 de 390 k.

R5 nu este sarcină permanentă a stabilizatorului care asigură tensiunea filamentelor , R5 este conectat intre + 6,3/12,6V și masa circuitului de alimentare care asigură tensiunea anodică . 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

La 30.01.2019 la 13:00, viobio a spus:

R5,R7 se aleg in functie de Uaa , astfel incit pe circuitul de filamente să ai 50..60V cand se folosesc pentru atac tuburi ECCXXX sau peste 100V cind se folosesc tuburi rusesti ,R5 10k este prea mică ca valoare .

Nu vreau să par nu știu cum , mulți mă judecă nefondat , eu am spus că un amplificator poate fi construit de cei care au oarece  cunoștințe , să zicem peste medie , " lipitorii de piese " pe cablajul imprimat nu se descurcă , fără suparare dar ăsta este adevarul .

Cine are lacune mă poate intreba , in functie de ce vrea să construiască .

Valoarea condensatorilor din sursa de alimentare anodică se aleg in functie de clasa de functionare a amplificatorului si puterea care se dorește la iesire , cu cât puterea este mai mare si consumul  mai mare cu atât capacitatea trebuie să crească . Ca exempu , pentru un PP clasă AB cu EL34 , 2X50w , filtrajul CRC pentru partea de putere trebuie să fie de minim2X150microF (atentie ! Condensatorii sunt in serie , deci doi de 300...330...350 microF in serie pentru fiecare celulă de filtraj ) cu valori mici de filtraj ......se obtine un sunet castrat .... fără bas sau cu compresie cand o bucată muzicală are dinamică mare .

R11,R12 nu au cum să aibă 0,47ohmi , sunt sârme , valoarea lor se tatonează , pentru R11 in general se folosesc 56...120ohmi , ca primul filtru CRC să netezească curentul .

Am intrebat deoarece vroiam sa alegem o valoare (de capacitor / rezistor) care corespunde unui gabarit maxim pe suprafata PCB. Adica nu am vrut sa urmez strict calea de proiectare care, spre exemplu, ne poate impune pe prototip un capacitor cu diametru de 25mm cand in realitate e necesar capacitoare electrolitice cu diametru de 30mm. Deci, prin intrebarile adresate in acest topic nu am vrut altceva decat sa stabilim de la bun inceput un prototip care sa nu necesite prea multe retusuri pana la forma finala.

Acel LM317 pentru a functiona corect are nevoie de un curent minim (tipic 5...10mA) care ar trebui asigurat de acel rezistor R5 stabilit de mine initial de 10k (stabilit ochiometric, nu am facut nici un calcul in acest sens). Sa nu uitam totusi ca sursa se testeaza si la functionarea in gol si trebuie sa masuram la iesirile ei o tensiune corespunzatoare in acest regim de functionare. Avand in vedere valoarea tensiunii Uaa, R5 si R7 reprezinta un divizor rezistiv controlat de tensiunea de iesire a LM-ului. Cum Uaa precum a spus viobio nu va depasi 450V, in calcul voi considera Uaa = 380Vdc.

Daca R5 e dat de curentul minim a LM317, adica U0/Imin = 6,3/0,005 = R5min = 1K2, aplicand teorema divizorului de tensiune rezulta: 

R7min = R5min x [(Uaa - U0)/U0] = 1200 x [(380 - 6,3)/6,3] = 71180 Ohm

R7max = R5max x [(Uaa - U0)/U0] = 2520 x [(380 - 12,6)/12,6] = 73480 Ohm

R7 =  (71180 + 73480)/2 = 72330 Ohm =~ 75KOhm 

Puterea disipata de PR7 = (380-6,3)2 / 75000 = 1,86W

Rezulta un raport R7/R5 = 75K/1K2 = 62,5. Spre exemplu, un compromis bun privind puterea disipata de rezistorul R7 este sa alegem R5 = 2,4 KOhm, de unde rezulta un R7 = 150K cu o putere disipata de maxim un watt ceea ce permite sa folosim trei rezistoare in serie de 47K - 1W sau 6 rezistoare serie paralel de 0,5W de 100K.

O alta problema va fi gabaritul destul de mare a capacitoarelor de filtraj din bateriile de capacitoare care dau tensiunile Ua, Uaa si Ug1. Ma gandesc sa aleg 450V decat doua in serie de 400V tot din considerente de spatiu !!!! In acest caz, am corectat schema:

PSU Schematic TUBE TEHNIUM Amplifier rev.5.png

Link spre comentariu

Întradevăr 317/338 au nevoie de o sarcină care consumă 10mA că să stabilizeze , eu pe prima ciornă nu am mai figurat o rezistență pusă pe iesirea stabilizatorului ,pentru că avea că sarcina filamentele tubutilor , cine vrea ...poate monta RX 560 ohmi pentru 6,3V sau 1,2K pentru 12,6V , că să poată regla tensiunea fara a avea cuplate filamentele că sarcină .

donpetru , faci o confuzie , R5 si R7 nu sunt sarcina stabilizatorului , priveste mai atent schena .Am pus un desen doar ca exempu , cind se dorește ridicarea potentialului filamentelor cu 50V .

Condensatorii de filtraj pe sursa anodică sunt mult prea mari ca valoare , cite doi de 470micoF montati in paralel . 

Eu lucrez la un amp acum , am pus schema sursei care o folosesc fiecare etaj final consumă aproximativ 140mA , după cum observi după punte am un un cond ce 200microF ( doi de 100 in paralel ) apoi cite un grup RC pentru fiecare parte finală 100ohmi/10W cu 330microF .

Pentru amplificatoare de 2X50 folisesc filtraje de 165 ...330microF , nu știu dacă a intrat cineva pe la sectiunea retro cu tuburi , acolo am pus o multime de scheme , se pot folosi ca inspiratie .

Că să nu mai batem pasul pe loc , in sursa anodică pune pe cablaj conzi de 330...470microF ( sunt in serie ! ) 

IMG_20190131_211053o.jpg

1684532894_PSUSchematicTUBETEHNIUMAmplifier.png.db5c3dadb059b47e3fe8ab108956df4a.png

IMG_20190129_153500.jpg

S65.jpg

Link spre comentariu

Acum 10 ore, viobio a spus:

donpetru , faci o confuzie , R5 si R7 nu sunt sarcina stabilizatorului , priveste mai atent schena .Am pus un desen doar ca exempu , cind se dorește ridicarea potentialului filamentelor cu 50V .

Că să nu mai batem pasul pe loc , in sursa anodică pune pe cablaj conzi de 330...470microF ( sunt in serie ! ) 

Ma refeream strict la R5, nu si la R7. De fapt, din calcule curentul minim rezulta din R5.

Am analizat si varianta cu 470uF in serie dar din punct de vedere a gabaritului, ca sa obtin 470uF e cam tot pe acolo. Dar daca spui ca 470uF e suficient, atunci ne intoarcem la doua capacitoare de acest tip in serie la 250V. Cred ca din punct de vedere a tensiuni e mai Safe decat versiunea simpla la 450V.

Editare ulterioara: Daca aplic o formula matematica mai veche de calcul a capacitoarelor de filtraj stiind ca un etaj final consuma maxim 0,15A rezulta:

C= 0,04 x In / Uo = 0,04 x 0,15A / 400Vdc = 15uF /canal... deci, vorba ta, si un 100uF ar fi suficient sau un minim de 2 buc. de 220uF in serie.

Link spre comentariu

Acum 43 minute, donpetru a spus:

Ma refeream strict la R5, nu si la R7. De fapt, din calcule curentul minim rezulta din R5.

Am analizat si varianta cu 470uF in serie dar din punct de vedere a gabaritului, ca sa obtin 470uF e cam tot pe acolo. Dar daca spui ca 470uF e suficient, atunci ne intoarcem la doua capacitoare de acest tip in serie la 250V. Cred ca din punct de vedere a tensiuni e mai Safe decat versiunea simpla la 450V.

Editare ulterioara: Daca aplic o formula matematica mai veche de calcul a capacitoarelor de filtraj stiind ca un etaj final consuma maxim 0,15A rezulta:

C= 0,04 x In / Uo = 0,04 x 0,15A / 400Vdc = 15uF /canal... deci, vorba ta, si un 100uF ar fi suficient sau un minim de 2 buc. de 220uF in serie.

R5 nu este sarcina stabilizatorului .

Link spre comentariu

Sursa de alimentare se complica din ce în ce mai mult. Vedeți ca Vio a postat schema amplificatorului Xindak MT-3 care este supersimpla.  Și amplificatorul ăla are ceva Mușchi! 2x37 w ieșire în mod pentoda si circa 2x20w în mod trioda. Partea de filament merge adoptata cea a lui Pete Millet.

filreg_sch.pdf

Link spre comentariu

Acum 10 ore, donpetru a spus:

Scuze, nu vroiam sa spun R5 ci noul R8 din schema urmatoare. M-am incurcat in diversele numerotari refacute de la o revizie de schema la alta. Mai jos este ultima schema si cred ca ramane asta.

PSU Schematic TUBE TEHNIUM Amplifier rev.6.png

R11 2X5w  in serie 

R12 2X5w in serie 

R13 1x5w 

R5,R10 se modifică in functie de tensiunea necesară ridicării potentialului filamentelor față de catod , eu am dat doar un exemplu cu Uaa 380V si Upfk 50V .

Valorile se tatonează  în funcție de necesități .

Editat de viobio
Link spre comentariu

Am deschis topicul urmator:

care se poate folosi la orice intrebare legate de functionarea montajelor electronice cu tuburi, fie ca este vorba de acest proiect aflat in dezvoltare, fie ca este vorba de alta schema sau tub. Daca aveti idee despre o alta denumire a acelui topic, va rog sa-mi spuneti si dupa aceea o sa corectez titlul.

Intre timp am inceput proiectarea PCB a sursei de alimentare. O sa revin cat de curand posibil cu primul 3D view.

• Like 1
Link spre comentariu

Asa cum mentionam cu cateva postari in urma, as vrea ca cele doua placi de amplificare si placa sursei sa se incadreze intr-o carcasa de 19inch. Ba mai mult, ma gandesc sa trasez sasiul carcasei - sa vad in ce soft - astfel incat de sasiu sa se prinda cele trei PCB-uri. Iata o imagine (schita) la cum m-am gandit:

Carcasa amplificator TEHNIUM TUBE.jpg

Deci placa sursei ma gandesc sa fie amplasata pe urmatorul tip de radiator:

https://www.tme.eu/ro/details/sk42_100_sa/radiatoare/fischer-elektronik/

• Like 1
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock