Sari la conținut

Audio TUBE Amplifier - un alt proiect audio cu tuburi electronice din colectia Tehnium Azi

donpetru

Postări Recomandate

Donpetru,  cablajul a ieșit super, dar cred ca amplificatorul va fi prea lat. Mai lat de 19 inch, cele doua cablaje au aproximativ.  360 mm,  plus cablajul sursei... Se mai pot compacta puțin? 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 12 ore, donpetru a spus:

Am finalizat cablajul amplificatorului (vedeti imaginile de mai jos). Urmeaza cablajul sursei de alimentare si dupa aceea o sa postez aici fisierele pdf care se pot folosi la constructia cablajului prototip. Din pacate nu detin toate piesele ca sa testez acest amplificator inainte sa facem niste cablaje de fabrica si ca drept urmare acest pas de constructie si de validare a prototipului va trebui facut de voi. Dar pana atunci, doua imagini cu cablajul amplificatorului (soclurile tuburilor se vor amplasa pe partea bottom, asa cum s-a mentionat initial). Cablajul se poate realiza intr-un singur strat folosind doar 5 jumperi.

VD2018 - Tehnium Tube Audio Amplifier - TOP SIDE prototip v1.jpg

VD2018 - Tehnium Tube Audio Amplifier - BOTTOM SIDE prototip v1.jpg

O sugestie , mărește padurile unde se lipesc piesele , mai putin la socluri , aliajul de lipit nu prea are pe ce să stea . Softul cu care ai facut cablajul pare setat pentru paduri care se folosesc in ziua de azi pentru lipire in baie de aiaj , din pacate cu paduri mici există riscul de a aparea lipituri reci , cind se face economie de aliaj pentru lipit . 

Am pus ca exemplu o poză cu un cablaj imprimat , cam așa ar trebui să arate padurile .

IMG_20190126_081845o.jpg

FB_IMG_1548483251983.jpg

Link spre comentariu

Acum 10 ore, gadrianno a spus:

Donpetru,  cablajul a ieșit super, dar cred ca amplificatorul va fi prea lat. Mai lat de 19 inch, cele doua cablaje au aproximativ.  360 mm,  plus cablajul sursei... Se mai pot compacta puțin? 

Eu zic că este ok marimea cablajelor imprimate , nu trebuie să inghesui componentele prea tare pe cablaje si nici transformatoarele să stea inghesuite unu in altul .

Se poate reduce latimea carcasei dacă pentru sursă se face un cablaj imprimat care să se amplaseze sub transformatoare , eu sub trafuri montez partea de alimentare .

In poză sunt ultimele două amplificatoare ( au fost constituite șapte amplificatoare )  de 2X50W cu  2XEF86&2XECC82&4XKT88 , carcasa are 500mm lățime .

Amplificatoarele din imagine sunt aproape identice cu cel aflat în discuție aici , este ultraliniar , in loc de etajul SRPP are un etaj amplificator cu EF86 .

IMG_20190123_152436.jpg

IMG_20190123_145925.jpg

Editat de viobio
  • Thanks 1
Link spre comentariu

Dacă face cineva din București două cablaje imprimate ,le probez eu , le returnez cu piesele pe ele , fără nici o pretenție pentru componente , să nu înțelegeți că le returnez cu tuburi ! 

Link spre comentariu

Acum 22 ore, gadrianno a spus:

M-am gandit si la aspectul asta iar din acest motiv cablajul sursei as vrea sa nu fie mai lat de 8cm. S-ar putea sa fie mai lung de 146mm, nu stiu in acest moment, dar un lucru e cert, ma voi ocupa ca dispunerea celor trei cablaje dupa modelul atasat in una din postarile anterioare sa se incadreze intr-o carcasa de 19inch. Initial as fi vrut sa merg pe standardul de 42cm folosit in Home Hi-Fi dar se pare ca nu va fi posibil.

Acum 11 ore, viobio a spus:

O sugestie , mărește padurile unde se lipesc piesele , mai putin la socluri , aliajul de lipit nu prea are pe ce să stea . Softul cu care ai facut cablajul pare setat pentru paduri care se folosesc in ziua de azi pentru lipire in baie de aiaj , din pacate cu paduri mici există riscul de a aparea lipituri reci , cind se face economie de aliaj pentru lipit . 

In programul EAGLE eu am dezvoltat cu ani buni in urma o biblioteca TEHNIUM (neterminata din pacate) cu PCB footprint-uri de rezistoare de la zero creeate care tin cont si de dimensiunile PAD-urilor in raport cu cea a gaurilor (am observat inca de atunci aceasta problema a bibliotecilor programului EAGLE). Deci, in mare parte problema e rezolvata, as mai avea in acest sens de corectat pad-urile conectorilor X1, 2, 3 si pad-urile capacitoarelor de pe intrare. Dar o sa ma ocup de acest aspect in acest week-end.

Editare ulterioara: O asemenea biblioteca de piese custom o am dezvoltata si in programul Ultiboard, mult mai bogata in piese. Pe primul loc pentru mine a fost Ultiboard deoarece este unul din putinele programe proiectare PCB care lucreaza cu notiunea de layere de pad-uri, ceea ce Eagle sau Altium Designer nu pot. Spre exemplu, cei care au achizitionat cablaje FET400mk2 la tranzistoarele TO-126 o sa vada o anume forma de PAD-uri pe partea top (pentru a nu atinge radiatorul) si o alta forma pe partea bottom (pentru a facilita o lipitura de calitate, asta vis-a-vis de cele mentionate de viobio in acest sens).

Link spre comentariu

Recomandarea unui incepator, trasee minim 2mm, padurile la fel minim 3mm 3.5mm. Lampile pe partea opusa fata de restul componentelor si in acest fel placa se mai poate comprima putin 🙂

Editat de donpetru
Indepartare citat
Link spre comentariu

DANO, recititi postarea anterioara a mea.

Editare ulterioara: In acest context, sunt importante si latimile traseelor (comparativ cu amplificatoarele pe BJT-uri, in cazul celor cu tuburi curentii sunt mult mai mici), dar mult mai important este distanta intre trasee intre anumite puncte unde avem tensiuni destul de mari. Si aceste aspecte au fost tratate corespunzator.

• Like 1
Link spre comentariu

Dupa ce am pregatit ultimele detalii ale cablajului inainte de generarea fisierelor de executie, inclusiv spatiile de izolare, am revizuit putin tipul de conectori X1...X3 cat si spatiul de izolare intre traseele care duc la acesti conectori si traseele adiacente.

Conform standardului IPC9592 pentru suprafete neprotejate, la un nivel de tensiune de 450Vdc (am ales un maxim orientativ), daca se aplica formula: 0.6+Vpeak×0.00 rezulta o distanta minima de: 2,85mm fata de 2,54 mm cat rezulta din vechiul standard roman STAS-7155-83. Asta inseamna ca X1...X3 nu pot fi conectori (poate nu toti, nu am calculat in acest moment) cu distanta intre terminale de 5,08 mm !!! In plus, o mare parte din acesti conectori sunt proiectati pentru maxim 250V, deci va trebui, cu ajutorul vostru sa gasim o alternativa care sa nu ocupe un spatiu mare pe PCB, ci cel disponibil. Intre timp, o sa mai revizuiesc si eu cataloagele de piese electronice de la diversi producatori.

Daca, spre exemplu, distanta dintre pinii este frezata in PCB, se pot folosi asemenea conectori. Ultima oara am testat asta pe cablajele sursei SA100C iar 230Vrms nu au fost probleme. Deci, ca solutie de "avarie" putem merge pe niste conectori de 5,08, cu frezarea pe cablaj a spatiului dintre terminalele lor desi, avand in vedere ca se pot inregistra peste 400Vdc pe tensiunea anodica, nu as face asta.

Deci, ramane ca in seara asta sa caut pentru acea zona de PCB un conector care sa indeplineasca cerintele enumerate, adica sa functioneze la min. 500V si sa aiba o distanta intre terminale acceptabila (cat, ramane sa stabilim pe parcurs).

Asadar, astept vis-a-vis de cele spuse mai sus, recomandarile voastre.

Link spre comentariu

Am gasit pana la urma un conector cu spatiu intre terminale de 7,5mm si tensiune nominala admisa 500V care indeplineste criteriile de spatiu de izolare mai bine ca precedentul conector. E vorba de acest tip de conector:

https://www.tme.eu/ro/details/tb-7.5-p-2p-s/reglete-de-conexiuni-pentru-pcb/ptr-messtechnik/ak1102ds-75-vgrau/

Mai erau disponibile niste variante la tensiuni mai mari de 500V dar gabaritul lor nu era corespunzator. Asadar, prototipul o sa fie conceput cu acesti conectori (X1...3) iar inainte de validarea acestuia mai putem stabili alte variante de conectori daca va fi cazul.

In cazul conectorului X4, fiind vorba de tensiuni de filament reduse, se poate folosi versiunile standard cotate la 250V si spatiu intre terminale de 5,08mm, cum ar fi 2 bucati de acest tip (serie):

https://www.tme.eu/ro/details/282837-2/reglete-de-conexiuni-pentru-pcb/te-connectivity/

Link spre comentariu

On 1/22/2019 at 7:30 AM, viobio said:

Salut,

buna initiativa ai avut viobio dandu-i share acestui topic pe care il consider unul foarte bun. Impatimitii "DIY" sunt cu siguranta destui, trebuie doar sa ii facem mai multa publicitate.

Urmaream cu interes realizarile tale pe facebook de ceva vreme si ma gandeam oare o explicatie in detaliu al modului de proiectare ar fi bine venita. Aici acum se intampla acest lucru.

Keep up the good work.

PS: Multumim pentru topic donpetru.

Stima.

Editat de mducu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock