Sari la conținut

Audio TUBE Amplifier - un alt proiect audio cu tuburi electronice din colectia Tehnium Azi

donpetru

Postări Recomandate

Salutare,

am incercat eu sa desenez ceva de fapt am pus niste valori din datasheet care am crezut ca e ceea ce se cere, poate e bine poate nu 🙂

nu ma judecati prea aspru daca am gresit 🙂    sunt incepator cu ale tuburilor 😄 

schem.jpg.f7aded6bf1b2c8c753034c929606d3f9.jpg

schemdata.thumb.jpg.a32530c4efe8b940d0b4b97f2c509aac.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

La 01.01.2019 la 5:49, viobio a spus:

In limita timpului o să postez variante de amplificatoare folosind diferite configurații ale schemei si diferite tipuri de tuburi .

E foarte bine asa. Din pacate, am amanat putin elaborarea unui BOM list la acest proiect din cauza ca deja am inceput cablajul la proiectul PRO audio de care va spuneam anul trecut - era inceput inaintea acestui topic ca si cablajul proiectului nou SMPS care a ramas blocat din cauza ca am vrut sa nu fac o placuta verticala pentru comanda SMPS si sa includ totul pe acelas cablaj. In fine, au fost ceva complicatii pe care deja am inceput sa le remediez cate putin la proiectele mentionate si pana nu le definitivez saptamana asta-saptamana viitoare, nu pot sa incep proiectul PCB la amplificatorul cu tuburi. Deci, aceasta lipsa de participare a mea la acest topic pana in acest moment nu a fost ca nu am putut. Pe masura ce viobio va posta lista de piese pe diverse tipuri de tuburi si/sau configuratii, dupa aceea am sa revin si eu cu completarile in soft de rigoare.

Link spre comentariu

Acum 12 ore, DANO a spus:

Salutare,

am incercat eu sa desenez ceva de fapt

nu ma judecati prea aspru daca am gresit 🙂    sunt incepator cu ale tuburilor 😄 

schem.jpg.f7aded6bf1b2c8c753034c929606d3f9.jpg

schemdata.thumb.jpg.a32530c4efe8b940d0b4b97f2c509aac.jpg

R11L,R11R ce valori au ? 10K sau 100K ? 

Ia0  cit este ? 35 sau 55 mA ? 

am incercat eu sa desenez ceva de fapt am pus niste valori din datasheet care am crezut ca e ceea ce se cere, poate e bine poate nu 🙂

Trebuie să fii clar , nu " am crezut " ....sau la ghicite , la nimereală . 

Poți atașa alt desen cu ce ești convins tu că este bine ? 

Editat de viobio
Link spre comentariu

Acum 2 ore, viobio a spus:

R11L,R11R ce valori au ? 10K sau 100K ? 

Ia0  cit este ? 35 sau 55 mA ? 

am incercat eu sa desenez ceva de fapt am pus niste valori din datasheet care am crezut ca e ceea ce se cere, poate e bine poate nu 🙂

Trebuie să fii clar , nu " am crezut " ....sau la ghicite , la nimereală . 

Poți atașa alt desen cu ce ești convins tu că este bine ? 

Ia0=35mA, pt clasa ab1 poate crește pana la 70% zic eu

R11 au amândoi max 100k conform cu datasheetul pt bias fix

Link spre comentariu

• 3 weeks later...

Am inceput sa lucrez la PCB-ul acestui amplificator si inainte de a merge mai departe as dori sa stabilim exact:

1. tipul conectorilor - ma gandeam sa folosim pe alimentarea filamentelor conectori de acest tip (stiu ca @viobio a spus ca se complica cablajul, dar avand in vedere ca va fi un cablaj dublu strat, accept aceasta provocare de a-l realiza in aceasta forma):

https://www.digikey.com/product-detail/en/phoenix-contact/1729131/277-1248-ND/260616

iar pentru celelalte sectiuni, avand in vedere tensiunile inalte, astept cateva exemple din partea tuturor utilizatorilor implicati.

2. Ma gandesc sa elaborez un PCB mono cu cele doua tuburi finale amplasate in partea de sus a cablajului si celelalte doua tuburi in partea de jos. Dinstanta intre tuburile finale sa fie de 125mm, cred ca e suficient! Daca se doreste un amplificator stereo, se vor folosi doua placi dispuse pe un sasiu (carcasa) in partea dreapta si stanga iar in partea de mijloc cablajul sursei de alimentare. As dori sa stabilim aceste detalii de pe acum. Intrarea audio va veni la un potentiometru stereo amplasat de regula la mijlocul carcasei de unde vor pleca cabluri de semnal la intrarile celor doua placi. Cum vi se pare aceasta abordare ? Astept pareri in acest sens si chiar alte modalitati de cablare... daca aveti!

3. Apropo, parca s-a mai raspuns, parca nu, la cat se estimeaza consumul pentru filamente in cazul unui cablaj (mono). Deci, avem 4 tuburi, ar rezulta groso-modo un max. 8A per total, practic cred ca vreo 5..6A. E ok asa ? Am atasat mai jos schema de amplificator actualizata cu partea de alimentare a filamentelor si optional, daca se vor folosi tuburi rusesti, pinul 9 va fi conectat la masa. De asemenea, voi avea in vedere ca la soclurile tuburilor finale, conform recomandarii lui @viobio sa unesc pinii 1 si 8 !!! De asemenea, as dori sa trasam exact modul de alimentare a tuburilor cu filament dublu.

4. Daca aveti vreo idee sa folosim anumite tipuri de rezistoare / capacitoare, acum e momentul sa precizam si aspectul asta, ca sa stabiliesc de la bun inceput pe ce tipuri de PCB footprint-uri voi merge.

Schematic AMP Tehnium TUBE Audio Amplifier - vers. 1.4.0.pdf

Link spre comentariu

Acum 7 minute, donpetru a spus:

2. Ma gandesc sa elaborez un PCB mono cu cele doua tuburi finale amplasate in partea de sus a cablajului si celelalte doua tuburi in partea de jos.

Cred ca ar fi foarte rau ca amplificatorul de tensiune si defazorul (VT1 si VT2) sa fie montate in interiorul carcasei amplificatorului, radiind caldura spre componente sensibile (condensatoare electrolitice).

Link spre comentariu

Soclurile tuburilor (implicit tuburile) vor fi amplasate pe partea bottom, deci nu vor radia caldura spre piesele electronice.

Am facut rapid un desen ilustrativ cu dispunerea placilor (tuburilor) pe sasiul amplificatorului (e doar o propunere de amplasare a placilor, alte idei sunt binevenite):

Dispune placi amplificator tuburi VD2018.jpg

Link spre comentariu

Acum 9 ore, donpetru a spus:

Am inceput sa lucrez la PCB-ul acestui amplificator si inainte de a merge mai departe as dori sa stabilim exact:

1. tipul conectorilor - ma gandeam sa folosim pe alimentarea filamentelor conectori de acest tip (stiu ca @viobio a spus ca se complica cablajul, dar avand in vedere ca va fi un cablaj dublu strat, accept aceasta provocare de a-l realiza in aceasta forma):

https://www.digikey.com/product-detail/en/phoenix-contact/1729131/277-1248-ND/260616

iar pentru celelalte sectiuni, avand in vedere tensiunile inalte, astept cateva exemple din partea tuturor utilizatorilor implicati.

2. Ma gandesc sa elaborez un PCB mono cu cele doua tuburi finale amplasate in partea de sus a cablajului si celelalte doua tuburi in partea de jos. Dinstanta intre tuburile finale sa fie de 125mm, cred ca e suficient! Daca se doreste un amplificator stereo, se vor folosi doua placi dispuse pe un sasiu (carcasa) in partea dreapta si stanga iar in partea de mijloc cablajul sursei de alimentare. As dori sa stabilim aceste detalii de pe acum. Intrarea audio va veni la un potentiometru stereo amplasat de regula la mijlocul carcasei de unde vor pleca cabluri de semnal la intrarile celor doua placi. Cum vi se pare aceasta abordare ? Astept pareri in acest sens si chiar alte modalitati de cablare... daca aveti!

3. Apropo, parca s-a mai raspuns, parca nu, la cat se estimeaza consumul pentru filamente in cazul unui cablaj (mono). Deci, avem 4 tuburi, ar rezulta groso-modo un max. 8A per total, practic cred ca vreo 5..6A. E ok asa ? Am atasat mai jos schema de amplificator actualizata cu partea de alimentare a filamentelor si optional, daca se vor folosi tuburi rusesti, pinul 9 va fi conectat la masa. De asemenea, voi avea in vedere ca la soclurile tuburilor finale, conform recomandarii lui @viobio sa unesc pinii 1 si 8 !!! De asemenea, as dori sa trasam exact modul de alimentare a tuburilor cu filament dublu.

4. Daca aveti vreo idee sa folosim anumite tipuri de rezistoare / capacitoare, acum e momentul sa precizam si aspectul asta, ca sa stabiliesc de la bun inceput pe ce tipuri de PCB footprint-uri voi merge.

Schematic AMP Tehnium TUBE Audio Amplifier - vers. 1.4.0.pdf

1 sunt ok acei conectori , cu toate că nu sunt fan conectori , cine vrea ii pune ...cine nu ...nu , eu prefer firele lipite.

2  este bine cum ai gândit amplasamentul 

3 tuburile cu filament dublu zic să fie alimentate tot la pinii 4 / 5 , adică cu 12,6V , că să nu se complice cablajul imprimat . Pentru tuburile finale nu as recomanda trasee de filamente pe cablajul imprimat , te plimbi cu trasee in CA pe cablaj si riști să introduci humm in montaj , mai bine să se folosească fire torsadare , se lipesc direct pe pinii tuburilor , pe partea placată , din tub in tub .

3 pentru condensatorii de cuplaj ar fi bine să se proiecteze cablajul astfel incit să se poată folosi condensatori de cuplaj intre etaje de mai multe tipuri , de exemplu gen Wima sau unii tubulari in genul celor de pe aici https://www.tube-town.net/ttstore/Capacitors:::31.html . Cu rezistențele nu este stres , majoritatea marcilor au cam aceleași dimensiuni .

• Thanks 1
Link spre comentariu

La ce "FAN Conectori" te-ai gandit mai exact ?

Atunci filamentele la tuburile finale se vor alimenta prin cabluri torsadate.

E bine ca ai promovat si pe facebook acest proiect. Mersi.

Am ales niste capacitoare WIMA corespunzatoare de pe tme.eu/ro, deci PCB footprint-urile sunt compatibile cu acele capacitoare, pe care le voi specifica in lista de piese. O sa incerc sa creez niste PCB footprint-uri personalizate pentru capacitoare "custom" dar asta dupa ce stabilesc cat de cat unde si cum vor fi amplasate piesele.

Am stabilit initial terminale FastOn de 6,3mm pentru celelalte puncte de conexiuni. Se pot atasa terminale PCB dar se pot lipi direct si conductoarele pe PCB footprint-ul acestor terminale.

Am inceput proiectarea PCB. Va dura cateva zile, mai ales ca lucrez la PCB seara dupa ce sosesc de la servici.

• Thanks 1
Link spre comentariu

Ok, initial vazand cuvantul FAN care in limba engleza are o cu totul alta conotatie, ma gandeam ca te referi la un anume tip de conector care se foloseste si la alimentarea ventilatoarelor, dar acum am inteles.

Ma gandesc sa folosesc in locul lui C9 si C10 urmatorul tip de capacitor:

https://www.tme.eu/ro/details/mkp10-0.68u_600/condensatoare-cu-polipropilena-audio/miflex/mkp10h468g-c/

Am analizat si componentele comercializate pe: https://www.tube-town.net/ttstore/Capacitors:::31.html dar din pacate acolo nu se mentioneaza nimic despre dimensiunile pieselor !!!

Link spre comentariu

Acum 15 ore, donpetru a spus:

Ok, initial vazand cuvantul FAN care in limba engleza are o cu totul alta conotatie, ma gandeam ca te referi la un anume tip de conector care se foloseste si la alimentarea ventilatoarelor, dar acum am inteles.

Ma gandesc sa folosesc in locul lui C9 si C10 urmatorul tip de capacitor:

https://www.tme.eu/ro/details/mkp10-0.68u_600/condensatoare-cu-polipropilena-audio/miflex/mkp10h468g-c/

Am analizat si componentele comercializate pe: https://www.tube-town.net/ttstore/Capacitors:::31.html dar din pacate acolo nu se mentioneaza nimic despre dimensiunile pieselor !!!

Sunt ok Miflex , poți pune peste tot acest tip sau poți lăsa spatiu astfel încît să se poată folosi Wima sau Miflex .

Link spre comentariu

Am finalizat cablajul amplificatorului (vedeti imaginile de mai jos). Urmeaza cablajul sursei de alimentare si dupa aceea o sa postez aici fisierele pdf care se pot folosi la constructia cablajului prototip. Din pacate nu detin toate piesele ca sa testez acest amplificator inainte sa facem niste cablaje de fabrica si ca drept urmare acest pas de constructie si de validare a prototipului va trebui facut de voi. Dar pana atunci, doua imagini cu cablajul amplificatorului (soclurile tuburilor se vor amplasa pe partea bottom, asa cum s-a mentionat initial). Cablajul se poate realiza intr-un singur strat folosind doar 5 jumperi.

VD2018 - Tehnium Tube Audio Amplifier - TOP SIDE prototip v1.jpg

VD2018 - Tehnium Tube Audio Amplifier - BOTTOM SIDE prototip v1.jpg

• Like 1
  • Thanks 1
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock