Sari la conținut

Audio TUBE Amplifier - un alt proiect audio cu tuburi electronice din colectia Tehnium Azi

donpetru

Postări Recomandate

Acum 2 ore, donpetru a spus:

Am inteles punctul tau de vedere dar avand in vedere ca aceasta documentatie va fi descarcata de utilizatori cu mai putina experienta in constructia montajelor cu tuburi electronice, uni poate chiar deloc, e bine sa spunem clar, spre exemplu, daca se folosesc tuburi EL34 se obtine o putere de X W daca se foloseste un transformator pe iesire bobinat asa si asa, sau cumparat unul de "aici". Deci, ideea e ca la inceput trebuie sa ne axam pe cateva tuburi, cele mai uzuale, indiferent de etajul folosit si sa faci / facem un calcul complet astfel incat sa nu se treaza nu stiu care user ca ia functionat amplificatorul o ora si a picat un tub!!! Deci, eu te inteleg ca un asemenea proiect inseamna niste detalii care trebuiesc trecute pe hartie si ca necesita timp, dar incearca sa faci asta in timpul liber disponibil si daca reusesti anul asta sa conturezi aceste aspecte cat mai concis, dupa aceea, pe masura ce voi elabora documentatia si PCB-ul, le vom mai corecta din mers.

De asemenea, rog utilizatori care au placerea sa faca niste simulari electronice a schemei cu diverse tuburi, sa ne prezinta rezultatele lor - ma refer in special la utilizatori: gsabac si ola_nicolas.

Pai am zis ieri că o să desenez părțile finale in functie de fiecare tub final folosit in parte si clase de functionare , cablajul rămâne același pentru toate tuburile folosite .

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 10 ore, flomar60 a spus:

Personal , as vedea 3 variante:

1) varianta ieftina - SRPP  -> 6H2P ; defazor -> 6H1P ; finale 6P3C

2) varianta medie - SRPP -> ECC83 ; defazor -> ECC82 ; finale EL34 sau 6P3C-E

3) varianta scumpa  - SRPP -> 12AX7 ; defazor -> 12AU7 ; finale KT88 sau KT90

De asemenea consider ca ar trebui scheme dedicate fiecarei variante...daca se poate concepe un PCB unic este perfect!

Cu scuze de interventie, ma consider incepator in domeniu si poate mai lansez cate o 'perla'...

@flomar, cu siguranta se poate organiza lista de piese a documentatiei si dupa cele trei criteri expuse mai sus, comparativ cu cele enuntate de mine initial si care vizau puterea de iesire obtinuta. Nu am comparat soclurile tuburilor pentru cele trei variante ca sa vad daca sunt 100% compatibile!!! Ati facut cumva asta ? Intreb acest aspect deoarece s-ar putea sa fie imposibil de facut un PCB footprint comun pe care sa fie montat un tub cu x pini si unul cu y pini. Intervin aici si probleme legate de izolatia intre pinii / trasee PCB. Aspectul asta il voi detalia la momentul potrivit dar daca doriti sa-l stabilim de la bun inceput cu atat mai bine.

@viobio, ok, atunci astept, cand puteti, sa reveniti si cu celelalte detalii necesare.

Link spre comentariu

Acum 2 ore, flomar60 a spus:

Personal , as vedea 3 variante: ...

... ma consider incepator in domeniu ...

Ar mai fi si a 4-a varianta - cea de compozitie. Eu personal nu sunt incepator intr-ale tuburilor, insa am o pauza destul de lunga - peste 20 de ani in acest domeniu. Intre timp am avut alte preocupari tehnice. Am procurat relativ recent (in anii '90) 4 pentode finale EL95, si as vrea sa le utilizez. Am atat ECC83, cat si 6H2P. Am de asemenea atat ECC82, cat si 6H1P. Probleme vor fi indeosebi la realizarea sasiului si a transformatoarelor. Niu mai am rabdarea pe care o aveam la inceput. Probabil transformatorul de alimentare am sa il realizez singur. Cel de iesire, depinde de ce materiale vor fi necesare. Am doua trafuri de iesire facute acum aproape 40 de ani pentru un amplificator stereo. Poate fac din amandoua unul singur. Toate materialele sunt refolosibile. Restul ar putea fi chestiuni de studiu conjunctural.

Acum 2 ore, viobio a spus:

rog utilizatori care au placerea sa faca niste simulari electronice a schemei cu diverse tuburi, sa ne prezinta rezultatele lor - ma refer in special la utilizatori: gsabac si ola_nicolas.

Domnul Sabac are abilitati mai bune ca mine in simulare. Eu as putea totusi realiza unele modele P-Spice pentru diferite tuburi, daca este strict necesar.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu

Acum 11 ore, viobio a spus:

Toate tuburile novale alese pentru acest proiect au aceași dispunere a pinilor , la fel si cele octale .

viobio, ok, e un lucru bun. Acum ramane sa revii cu restul detaliilor, partile finale in functie de tub etc.

ola_nicolas, gsabac, multumesc pentru implicare. Pe masura timpului liber disponibil pentru asa ceva, va rog sa va ocupati si de simulare. Dupa ce o sa revina viobio cu completarile necesare o sa trec sa reproduc schema in soft urmand ca pe parcus sa facem observatiile necesare asupra ei, pana la PCB layout. 

Link spre comentariu

Lista componentelor , pentru rezistențe trec doar puterea .

C1 220nF /63...100V 

C2 22...100pf /63...100V , este optional 

C3 220 microF/ 25V

C4 470nF/450...650V 

C5,7 100nF/450...650V

C6,8 47...100microF/450V

C9,10 470...680nF/450...650V 

De preferat că condensatorii de cuplaj să fie polipropilenă

R1 0,6..1w

R2 0,6..1w

R3 0,6..1w

R4 0,6..1w

R5 1w

R6 1w

R7 1w 

R8 2..3w

R9,10 2...3w

R11 2..3w

Rkl,Rkr 5w , cite două rezistențe de 5w in serie pentru fiecare tub final .

R11l,R11r 1w

R12l,R12r 1w

R13l,R13r 1w

R14l'R14r 0,6...1w

SM1 semireglabil multitură 0,5...1w

SM1,SM3L,SM3R semireglabili multitură 0,5w .

Cx optional .

Pentru tuburile novale rusești pinul 9 trebuie conectat la masă , pentru tuburile americane sau europene , pinul 9 nu se conectează la masă !!! Se poate pune un strap intre terminalul 9 si masă , se montează sau nu , în funcție de ce tuburi se folosesc .

Pe cablajul imprimat să nu se facă trasee pentru filamente , se montează fire de conexiune din tub in tub , dacă se fac trasee de filamente pe cablaj se complică rau cablajul imprimat .

Editat de viobio
Link spre comentariu

Acum 16 ore, flomar60 a spus:

Personal , as vedea 3 variante:

1) varianta ieftina - SRPP  -> 6H2P ; defazor -> 6H1P ; finale 6P3C

2) varianta medie - SRPP -> ECC83 ; defazor -> ECC82 ; finale EL34 sau 6P3C-E

3) varianta scumpa  - SRPP -> 12AX7 ; defazor -> 12AU7 ; finale KT88 sau KT90

De asemenea consider ca ar trebui scheme dedicate fiecarei variante...daca se poate concepe un PCB unic este perfect!

Cu scuze de interventie, ma consider incepator in domeniu si poate mai lansez cate o 'perla'...

Trei variante cu tuburi finale 6P3C și 6H2P&6H1P 

Ua 400V

Ug2 300V

UAA 380V 

R9,10 47K

R8 33K 

R11 100K

SM1 20K

SM2 100K

R4 1K

R3 220 

R1 1M

R2 1K

R5 2K7

R6 1K

R7 1M 

Pentru negativare automata se obtine o putere de 25w .

Pentru negativare fixă se obtine o putere de 30w 

IMG_20181211_102223.jpg

IMG_20181211_102243.jpg

Amplificarea T.jpg

Link spre comentariu

Datele pentru 6L6GC , se pot folosi si pentru 6P3C-E , 5881  , nu pentru 6P3C ! 

Aceste date sunt utile pentru alegerea Ua ,Uag2 ,Ia0, Rk ,Raa .

Atentie ! Cind se alege negativare fixă rezistența de descarcare a grilei la masă trebuie să fie de maxim 100k , este rezistența care vine montată in cursorul semireglabilul de negativare , pentru negativare automată această rezistență are valoarea de 390...470K .

6L6GC-GE_1.jpg

6L6GC-GE_2.jpg

Link spre comentariu

Acum 6 ore, viobio a spus:

Lista componentelor , pentru rezistențe trec doar puterea .

C1 220nF /63...100V 

C2 22...100pf /63...100V , este optional 

C3 220 microF/ 25V

C4 470nF/450...650V 

C5,7 100nF/450...650V

C6,8 47...100microF/450V

C9,10 470...680nF/450...650V 

De preferat că condensatorii de cuplaj să fie polipropilenă

R1 0,6..1w

R2 0,6..1w

R3 0,6..1w

R4 0,6..1w

R5 1w

R6 1w

R7 1w 

R8 2..3w

R9,10 2...3w

R11 2..3w

Rkl,Rkr 5w , cite două rezistențe de 5w in serie pentru fiecare tub final .

R11l,R11r 1w

R12l,R12r 1w

R13l,R13r 1w

R14l'R14r 0,6...1w

SM1 semireglabil multitură 0,5...1w

SM1,SM3L,SM3R semireglabili multitură 0,5w .

Cx optional .

Pentru tuburile novale rusești pinul 9 trebuie conectat la masă , pentru tuburile americane sau europene , pinul 9 nu se conectează la masă !!! Se poate pune un strap intre terminalul 9 si masă , se montează sau nu , în funcție de ce tuburi se folosesc .

Pe cablajul imprimat să nu se facă trasee pentru filamente , se montează fire de conexiune din tub in tub , dacă se fac trasee de filamente pe cablaj se complică rau cablajul imprimat .

RGL,RGR 3W

Uitasem să le trec .....

Link spre comentariu

Am inceput sa trasez schema in soft dar ca lucrurile sa mearga mai repede rog un utilizator sa posteze datasheet-urile tuburilor electronice care au fost mentionate in cadrul acestui topic si care urmeaza sa fie folosite in noua schema de amplificator audio pe tuburi.

Pe masura ce inaintez cu trasarea schemei, daca mai sunt neclaritati, o sa revin cu un alt mesaj.

Link spre comentariu

Am reusit sa trasez schema de amplificare. Maine o sa trec la redactarea pagini sursei de alimentare dar pana atunci va rog sa verificati schema atasata mai jos. Ceea ce nu s-a precizat este o valoare optima a potentiometrului de volum de pe intrarea amplificatorului, tipurile constructive a tuturor semireglabililor folositi (versiunile capabile sa disipe 1W nu sunt foarte ieftine!) si bineinteles daca ar mai fi ceva de adaugat.

Tot dupa finalizarea schemei sursei de alimentare o sa incerc sa fac o schita de amplasare a tuburilor pe viitoare placa PCB, pentru ca vor trebui respectate niste distante minime intre tuburi asa cum a precizat viobio in una din postarile acestui topic. Tot atunci vom vedea solutia optima de amplasare a conectorilor figurati in schema atasata mai jos. 

De asemenea, va rog ca observatiile care vor mai fi sa se faca direct pe schema redactata de mine.

Intre timp am botezat / codificat succint numele acestui proiect ca fiind: VD2018 - nu este un nume definitiv, orice sugestia a voastra fiind binevenita.

Schematic Tehnium TUBE Audio Amplifier - vers.1.0.0..pdf

• Like 1
Link spre comentariu

Acum 10 ore, donpetru a spus:

Am reusit sa trasez schema de amplificare. Maine o sa trec la redactarea pagini sursei de alimentare dar pana atunci va rog sa verificati schema atasata mai jos. Ceea ce nu s-a precizat este o valoare optima a potentiometrului de volum de pe intrarea amplificatorului, tipurile constructive a tuturor semireglabililor folositi (versiunile capabile sa disipe 1W nu sunt foarte ieftine!) si bineinteles daca ar mai fi ceva de adaugat.

Tot dupa finalizarea schemei sursei de alimentare o sa incerc sa fac o schita de amplasare a tuburilor pe viitoare placa PCB, pentru ca vor trebui respectate niste distante minime intre tuburi asa cum a precizat viobio in una din postarile acestui topic. Tot atunci vom vedea solutia optima de amplasare a conectorilor figurati in schema atasata mai jos. 

De asemenea, va rog ca observatiile care vor mai fi sa se faca direct pe schema redactata de mine.

Intre timp am botezat / codificat succint numele acestui proiect ca fiind: VD2018 - nu este un nume definitiv, orice sugestia a voastra fiind binevenita.

Schematic Tehnium TUBE Audio Amplifier - vers.1.0.0..pdf

https://www.tme.eu/ro/details/1028g-20k/trimere-tht-cu-o-singura-tura/sr-passives/ pentru SM1 se poate folosi cel din link  de 0,5w , curentul acolo este mic , eu am pus 1w supradimensionat sau cele negre formatul mare , cred că știi despre ce vorbesc , am uitat marca lor .

Sau de 1w , nu este musai să fie multitură , nu costă o avere https://www.tme.eu/ro/details/cn-15.1-22k/trimere-tht-cu-o-singura-tura/telpod/

Am pus două desene cu ce trebuie să mai desenezi pe schemă 

1 siguranță intre catodul fiecărei finale , mai bine se arde o siguranță decit tot ce este in catodul tubului .....in cazul cind tubul ajunge in iadul lampilor .

2 Conexiune pentru G2 tuburi finale cind G2 nu se alimentează din Ua sau OT 

Capetele E de la SM3L/R se conectează la masă , C11 nu există pe schemă , probabil te-a indus in eroare desenul meu .

Pe cablaj pinii 1 și 8 de la tuburile finale trebuiesc uniți , pentru pentode octale pinul 1 este G3 care trebuie conectat la pinul 8 , pinul 8 fiind catodul , EL34 are G3 la pinul 1 . Tetrodele nu au nimic conectat la pinul 1 .

Potentiometrul de volum este de 100K logaritmic .

IMG_20181212_102428.jpg

Editat de viobio
Link spre comentariu

Dovada că eu folosesc pentru SM3 semireglabili de 0,5w , in acest amplificator folosesc acelasi defazor ca in schema aflată in discuție , am pus poza pentru cei mai sperioși , este un amplificator aflat in lucru .

IMG_20181211_182242.jpg

• Thanks 1
Link spre comentariu

Foarte frumos lucrat amplificatorul ca si schema electronica care este in discutie. 

Cu siguranta un cablaj imprimat va scurta timpul necesar pentru asamblarea unui amplificator cu tuburi. Solutia cu cablaj este actualmente destul de folosita in amplificatoarele cu tuburi cu mari pretenti, deoarece pe cablaj se poate gestiona mult mai elegant si eficient zgomotul de fond, plus se pot limita printr-un ecran dispus corect eventuale cuplaje/pertubati EMI care se agata mai usor de tensiuni inalte de functionare (idem frecvente) decat de montaje care functioneaza la tensiuni/frecvente mai mici.

Va fi un proiect Tehnium Azi foarte apreciat in lumea D.I.Y., mai ales in lumea lamparilor - prevad lucrul asta - iar contributia utilizatorului viobio e de nota 10. Felicitari. O sa urmaresc cu mare interes acest subiect.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock