Sari la conținut

Postări Recomandate

Caut inginer electronist in Satu Mare care sa ma ajute sa fac sa functioneze corect sursa cu LM317 si tranzistoare PNP.

Problema pe care am intampinat-o este ca uneori tensiunea de iesire scade de la 19.87 la 17.87V fara sa rotesc potentiometrul. Apoi isi revine fie fara sa fac nimic fie daca scutur pcb-ul. Alteori, tensiunea scade de la 26.1v la 24.3v fara niciun motiv si revine la 26.1 daca scutur de cablaj sau dupa un anumit timp. Ceea ce am descris mai sus se intamplat si cu sarcina (1.5A) dar si fara sarcina. Am folosit un pot de 2k si 2w, multitur.

Am incercat prin lipirea firelor de la potentiometru direct la pcb, dar fara rezultat. Apoi am incercat alt potentiometru si de data asta nu s-a mai repetat problema. Apoi am mai construit inca un pcb cu acelasi fel de componente (acelasi part number) dupa  care am testat si am observat ca functoneaza corect atat cu potentiometrul considerat bun cat si cu cel considerat prost.

Totusi, vreau sa aflu de ce mi-a scazut tensiunea, pentru ca din  ce am aflat pana acum ar putea fi de vina oscilatiile. Si eu nu imi doresc o sursa care sa oscileze deoarece am avut una si stiu cat e de nasol. Nu am reusit sa pun sonda de la osciloscop pe iesire atunci cand tensiune scadea.

lm317_modified_schematic.PNG.bf922a4860c13f196501aec40432be93.PNG

Editat de Mihai3
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6884-caut-inginer-electronist-in-satu-mare/
Distribuie pe alte site-uri

1. Schema prezentata mai sus nu are cum sa oscileze.
2. PCB-ul prezentat de d-voastra in alte postari nu este corect realizat. Traseele de forta sunt foarte inguste. Traseele de alimentare trebuie sa fie cat mai late mai ales cel de masa. La curenti mari aceste trasee trebuie incarcate cu fludor, aspect pe care vi l-am mai spus dar nu m-ati bagat in seama.
3. Cum este legat LM317 la montaj? e lipit direct pe placa sau aveti fire de conexiune pentru el? Cat de groase sunt si cat de lungi?

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6884-caut-inginer-electronist-in-satu-mare/#findComment-76492

1 hour ago, vijelie02 said:

1. Schema prezentata mai sus nu are cum sa oscileze.
2. PCB-ul prezentat de d-voastra in alte postari nu este corect realizat. Traseele de forta sunt foarte inguste. Traseele de alimentare trebuie sa fie cat mai late mai ales cel de masa. La curenti mari aceste trasee trebuie incarcate cu fludor, aspect pe care vi l-am mai spus dar nu m-ati bagat in seama.
3. Cum este legat LM317 la montaj? e lipit direct pe placa sau aveti fire de conexiune pentru el? Cat de groase sunt si cat de lungi?

2. Am un cablaj realizat la mine acasa pe care il voi folosi. In cazul pcb-urilor realizate in China, traseele de forta au 4.5mm latime iar cuprul are o grosime de 35um.

3. LM317 e lipit de niste fire de lungime 15-20cm la un capat iar la celalalt capat e prins de pcb intr-un conector cu 3 pozitii cu surub.

Pe mine ma ingrijoreaza cel mai mult scaderea tensiunii la iesire.. in momentul in care tensiunea scadea, pe rezistenta de 100R aveam 1.25V in timp ce pe potentiometru, tensiunea era mai mica decat atunci cand la iesire tensiunea era normala.

Editat de Mihai3
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6884-caut-inginer-electronist-in-satu-mare/#findComment-76493

1. Traseele de forta (cele de 4.5mm) au fost ingrosate cu fludor? O varianta mai buna ar fi sa lipiti un conductor de cupru peste acel traseu.
2. 15-20 cm e foarte mult pentru conexiunea LM-ului. Incercati fire cat mai scurte posibil.
3. In orice conditii, pe rezistenta dintre pinii 1 si 2 ai LM-ului trebuie sa regasiti 1.25V. Este o conditie pentru o functionare corecta a acestui integrat.
4. Evitati conectorii cu surub mai ales la conexiunea LM-ului. Puteti pune conectori cu surub la intrare pe placa, eventual la iesire dar sa va asigurati de contacte ferme si solide, conductoare litate, cositorite si care sa aiba sectiune generoasa.
5. Puneti un link sau o poza a potentiometrului folosit. Ce cod are acest potentiometru?
6. Ce radiator folositi pentru acest LM317?

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6884-caut-inginer-electronist-in-satu-mare/#findComment-76494

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock