Jump to content
Sign in to follow this  
donpetru

DP0345 - Corector de ton stereo si filtru activ pentru subwoofer (cu preuri incluse)

Recommended Posts

Acesta este un nou proiect nascut la initiativa utilizatorului @niksound si care l-am structurat pornind de la schema unui manual de service Omnitronic A1500. La inceput s-a dorit a fi o clona a partii care se ocupa cu corectia de ton si cea a filtrului activ necesare pentru a ataca amplificarea unui subwoofer, dar cred ca incetul cu incetul, pe masura ce voi testa prototipul se va transforma intr-un kit electronic destul de apreciat. Vom vedea asta pe parcusul acestui topic. 

DP0345 va fi un proiect open source si ca drept urmare am postat mai jos prima versiune a schemei prototip a acestui proiect. De asemenea, am atasat si un posibil panou frontal folosind potentiometre cu cursa liniara si un volum master de tip rotativ.

Una din provocarile proiectului este folosirea unui potentiometru din patru sectiuni pentru controlul frecventei de taiere a joaselor aplicate etajului de amplificare a subwoofer-ului. Initial ma gandeam la un potentiometru cu miscare liniara dar inca nu am gasit in comert o solutie fezabila in acest sens.

Asadar, acesta fiind un proiect la inceput orice idee a utilizatorilor e binevenita, urmand ca dupa aceea sa trec la elaborarea primului cablaj prototip. Ma gandesc chiar sa adaug, privind schema de service si partea de limitare cu optorezistoare dar asta voi stabili pe parcurs, in functie si de reactia utilizatorilor.

DP0345 - Schematic Audio System 2.1 with Stereo Audio Ton Controller - vers.1.0.1 prototip.pdf

Panou frontal corector- varianta 1.jpg

Schema de service de la care am pornit acest proiect este urmatoarea:

820-SERVICE-0.00-de.pdf

Se pare ca, conform spuselor lui @niksound care a testat aceasta schema folosind produsul original, este o schema electronica cu niste corectii de ton foarte bune si chiar merita aprofundata la nivel D.I.Y. As dori sa ajungem si la niste cablaje de fabrica! In zilele urmatoare o sa intru si eu in posesia cablajului care se ocupa cu partea de corectie de ton din produsul original Omnitronic, urmand ca dupa trasarea schemei finale sa trec la realizarea primei versiuni a cablajului prototip.

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Interesant corector de ton pe medii, joase si inalte! Plus filtru activ pentru subwoofer pentru reglarea frecventei. Daca veti folosi si partea de limitare - nu stiu unde am putea gasi LDR-ul ! - cred ca iese ceva super ca lumea. Si chiar sta bine cu potentiometre de alea drepte sau cum le spune! :walkman:

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 hours ago, ionut90 said:

nu stiu unde am putea gasi LDR-ul

Se gaseste NSL-32 la Farnell.

 • Like 1
 • Thanks 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mersi. Totusi, pentru a reduce costurile ma gandesc si la un optorezistor mai accesibil ca pret. Din ce am observat NSL-32 se gaseste cam numai la farnell si ceva mai scump pe la niste magazine de la noi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Imi place proiectul, e super fain, dar si schema amplificatorului nu e rea deloc !!! Gresesc eu sau schema amp-ului e o clasa G ? Daca se ajunge la cablaje de fabrica treceti-ma pe lista. Si poate va ganditi sa faceti o clona si din etajul de amplificare! Succese maxime!

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu stiu cat ar costa un potentiometru cu 4 sectiuni, dar un AD5204 si un arduino, l-ar putea inlocui cu success.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Acum 5 ore, baldovica a spus:

Nu stiu cat ar costa un potentiometru cu 4 sectiuni, dar un AD5204 si un arduino, l-ar putea inlocui cu success.

Iese mai scump si mai bine folosesti un DSP care sa-ti prelucreze digital semnalul si ai rezolvat toata problema. Dar nu cred ca asta e tinta topicului! Plus ca potentiometrele digitale au propriul lor zgomot iar audiofili stiu de ce le evita. Deci nu e chiar asa simplu de rezolvat problema si poate ca din start admin-ul si-a propus sa pastreze nota clasica a proiectului care asa cum este, are avantajele lui, iar... audiofilii stiu de ce! :smoke:

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
La 24.11.2018 la 8:50, donpetru a spus:

pentru a reduce costurile ma gandesc si la un optorezistor mai accesibil ca pret. Din ce am observat NSL-32 se gaseste cam numai la farnell

Eventual, se poate realiza un group buy de la Farnell, astfel încât să scadă apreciabil prețul unitar.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Intre timp am intrat in posesia cablajului original de corector de ton. Am inceput deja sa compar schema electronica a placi cu cea a manualului de service si surprizele nu contenesc sa apara. Pe partea de corector de ton mici modificari la valorile pieselor (in special rezistoare), pinii + si - de la niste amplificatoare operationale de pe partea de corectie de ton mentionati pe dos in schema de service, LED-ul bicolor din schema de service este de tipul anod comun iar in realitate este de tip catod comun s.a.m.d. Oricum, nu am terminat de comparat placa cu schema de service dar iata ca este a nu stiu cata ora cand un manual de service nu bate cu produsul original - lucru semnalat de mine cu foarte multi ani in urma si la alte produse electronice.

Deci va urma o actualizare a schemei prototip cat de curand.

DP0345_01.jpgDP0345_02.jpg

 

 • Like 1
 • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Acu am vazut cum arata in realitatea placa asta - super, pentru D.I.Y ar fi o abordare interesanta!

Vorba utilizatorului remus, la final nu ar fi rau un group-buy de piese electronice. Totusi, ar trebui sa stabilit daca kitul va fi construit cu anumite tipuri de potentiometre! Si daca da, de care?

Succes la mesterit!

Edited by prog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dupa cateva saptamani in care am comparat placa cu schema de service, am gasit alte asazis "neconcordante", unele destul de notabile asa cum o sa vedeti in versiunea 2.2.1 a prototipului la care am ajuns si care am atasat-o mai jos. Deci, daca veti compara manualul de service cu pdf-ul de mai jos, in afara de partea cu optocuploare si relee care reprezinta contributia mea personala la acest viitor proiect, veti vedea diferente destul de grosolane. Dupa acest asazis maraton tind sa cred ca schema de service care circula pe net foarte probabil resprezinta versiunea alfa sau beta a dezvoltarii acestui produs Omnitronic, deci nu e schema finala.

Urmeaza sa trasez un cablaj prototip schemei de mai jos. Foarte probabil o sa fiu nevoit sa impart schema pe mai multe PCB-uri. Voi vedea la momentul potrivit cum. Urmeaza un alt proiect personal o clona dupa schema de amplificare a acestui amplificator - dar intai sa vad cum functioneaza. Oricum, intentionez sa elaborez si o versiune cu mai multe tranzistoare finale in paralel. Deci partea de amplificare va face obiectul unui alt proiect.

Ceea ce as dori sa mai stabilim la proiectul de fata, inca nu sunt 100% sa merg pe potentiometre rotative ca la schema originala sau sa folosim si potentiometre cu cursa liniara. Cred ca intr-o prima faza, deoarece e foarte greu de gasit un potentiometru cu cursa liniara cu patru sectiuni, o sa abordez prototipul cu potentiometre rotative: logaritmice si liniare, dupa caz.

20181216_212154.jpg

DP0345 - Schematic Audio System 2.1 with Stereo Audio Ton Controller - vers.2.2.1 prototip.pdf

 • Like 2
 • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uau! :hi:Si cand ma gandesc cat m-am chinuit acum cativa ani in urma sa repar un alt amplificator audio pe baza unei scheme de service din categoria "BAU". Nici producatori astia nu sunt prosti, mai strecoara cat o greseala, doua..., intentionat! 

De abia astept sa vad cablajul.

P.S. dl.donpetru, sa stiti ca am inceput sa urmaresc tehnium-azi.ro, in special postarile dvs., mai ceva ca stirile PROTV de la ora 19:00. Nu glumesc cand spun asta. Succese maxime!

Edited by ionut90
 • Like 1
 • Haha 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dl. Donpetru ma treceți pe lista pt cablaj, un proiect extraordinar, va mulțumesc pt tot ce faceti

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cand o sa ajung dau comanda de PCB-uri, o sa puteti sa va inscrieti atunci. Dar momentan sa definitivez prototipul. Zilele astea am trasat partea schemei de amplificare care va face obiectul unul alt proiect Tehnium Azi de amplificator audio. Urmariti tehnium-azi.ro deoarece in urmatoarele 24 de ore o sa deschid si topicul cu partea de amplificare.

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Astazi a venit randul acestui proiect sa-l ansamblez si dupa ce voi mai face rost de ceva piese in zilele urmatoare, o sa testez circuitul si o sa trag concluziile finale de rigoare. Dupa acest test voi prezenta si documentatia finala a proiectului DP0345. Iata si cateva imaginii:

DP0345_1.jpg

DP0345_2.jpg

 • Like 1
 • Thanks 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...

Important Information

We use cookies and related technologies to improve your experience on this website to give you personalized content and ads, and to analyze the traffic and audience of your website. Before continuing to browse www.tehnium-azi.ro, please agree to: Terms of Use.