Sari la conținut

DP0345 - Corector de ton stereo si filtru activ pentru subwoofer (cu preuri incluse)


donpetru

Postări Recomandate

Acesta este un nou proiect nascut la initiativa utilizatorului @niksound si care l-am structurat pornind de la schema unui manual de service Omnitronic A1500. La inceput s-a dorit a fi o clona a partii care se ocupa cu corectia de ton si cea a filtrului activ necesare pentru a ataca amplificarea unui subwoofer, dar cred ca incetul cu incetul, pe masura ce voi testa prototipul se va transforma intr-un kit electronic destul de apreciat. Vom vedea asta pe parcusul acestui topic. 

DP0345 va fi un proiect open source si ca drept urmare am postat mai jos prima versiune a schemei prototip a acestui proiect. De asemenea, am atasat si un posibil panou frontal folosind potentiometre cu cursa liniara si un volum master de tip rotativ.

Una din provocarile proiectului este folosirea unui potentiometru din patru sectiuni pentru controlul frecventei de taiere a joaselor aplicate etajului de amplificare a subwoofer-ului. Initial ma gandeam la un potentiometru cu miscare liniara dar inca nu am gasit in comert o solutie fezabila in acest sens.

Asadar, acesta fiind un proiect la inceput orice idee a utilizatorilor e binevenita, urmand ca dupa aceea sa trec la elaborarea primului cablaj prototip. Ma gandesc chiar sa adaug, privind schema de service si partea de limitare cu optorezistoare dar asta voi stabili pe parcurs, in functie si de reactia utilizatorilor.

DP0345 - Schematic Audio System 2.1 with Stereo Audio Ton Controller - vers.1.0.1 prototip.pdf

Panou frontal corector- varianta 1.jpg

Schema de service de la care am pornit acest proiect este urmatoarea:

820-SERVICE-0.00-de.pdf

Se pare ca, conform spuselor lui @niksound care a testat aceasta schema folosind produsul original, este o schema electronica cu niste corectii de ton foarte bune si chiar merita aprofundata la nivel D.I.Y. As dori sa ajungem si la niste cablaje de fabrica! In zilele urmatoare o sa intru si eu in posesia cablajului care se ocupa cu partea de corectie de ton din produsul original Omnitronic, urmand ca dupa trasarea schemei finale sa trec la realizarea primei versiuni a cablajului prototip.

  • Like 2
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Interesant corector de ton pe medii, joase si inalte! Plus filtru activ pentru subwoofer pentru reglarea frecventei. Daca veti folosi si partea de limitare - nu stiu unde am putea gasi LDR-ul ! - cred ca iese ceva super ca lumea. Si chiar sta bine cu potentiometre de alea drepte sau cum le spune! :walkman:

  • Like 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Imi place proiectul, e super fain, dar si schema amplificatorului nu e rea deloc !!! Gresesc eu sau schema amp-ului e o clasa G ? Daca se ajunge la cablaje de fabrica treceti-ma pe lista. Si poate va ganditi sa faceti o clona si din etajul de amplificare! Succese maxime!

  • Like 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 5 ore, baldovica a spus:

Nu stiu cat ar costa un potentiometru cu 4 sectiuni, dar un AD5204 si un arduino, l-ar putea inlocui cu success.

Iese mai scump si mai bine folosesti un DSP care sa-ti prelucreze digital semnalul si ai rezolvat toata problema. Dar nu cred ca asta e tinta topicului! Plus ca potentiometrele digitale au propriul lor zgomot iar audiofili stiu de ce le evita. Deci nu e chiar asa simplu de rezolvat problema si poate ca din start admin-ul si-a propus sa pastreze nota clasica a proiectului care asa cum este, are avantajele lui, iar... audiofilii stiu de ce! :smoke:

  • Like 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

La 24.11.2018 la 8:50, donpetru a spus:

pentru a reduce costurile ma gandesc si la un optorezistor mai accesibil ca pret. Din ce am observat NSL-32 se gaseste cam numai la farnell

Eventual, se poate realiza un group buy de la Farnell, astfel încât să scadă apreciabil prețul unitar.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Intre timp am intrat in posesia cablajului original de corector de ton. Am inceput deja sa compar schema electronica a placi cu cea a manualului de service si surprizele nu contenesc sa apara. Pe partea de corector de ton mici modificari la valorile pieselor (in special rezistoare), pinii + si - de la niste amplificatoare operationale de pe partea de corectie de ton mentionati pe dos in schema de service, LED-ul bicolor din schema de service este de tipul anod comun iar in realitate este de tip catod comun s.a.m.d. Oricum, nu am terminat de comparat placa cu schema de service dar iata ca este a nu stiu cata ora cand un manual de service nu bate cu produsul original - lucru semnalat de mine cu foarte multi ani in urma si la alte produse electronice.

Deci va urma o actualizare a schemei prototip cat de curand.

DP0345_01.jpgDP0345_02.jpg

 

  • Like 1
  • Thanks 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acu am vazut cum arata in realitatea placa asta - super, pentru D.I.Y ar fi o abordare interesanta!

Vorba utilizatorului remus, la final nu ar fi rau un group-buy de piese electronice. Totusi, ar trebui sa stabilit daca kitul va fi construit cu anumite tipuri de potentiometre! Si daca da, de care?

Succes la mesterit!

Editat de prog
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 weeks later...

Dupa cateva saptamani in care am comparat placa cu schema de service, am gasit alte asazis "neconcordante", unele destul de notabile asa cum o sa vedeti in versiunea 2.2.1 a prototipului la care am ajuns si care am atasat-o mai jos. Deci, daca veti compara manualul de service cu pdf-ul de mai jos, in afara de partea cu optocuploare si relee care reprezinta contributia mea personala la acest viitor proiect, veti vedea diferente destul de grosolane. Dupa acest asazis maraton tind sa cred ca schema de service care circula pe net foarte probabil resprezinta versiunea alfa sau beta a dezvoltarii acestui produs Omnitronic, deci nu e schema finala.

Urmeaza sa trasez un cablaj prototip schemei de mai jos. Foarte probabil o sa fiu nevoit sa impart schema pe mai multe PCB-uri. Voi vedea la momentul potrivit cum. Urmeaza un alt proiect personal o clona dupa schema de amplificare a acestui amplificator - dar intai sa vad cum functioneaza. Oricum, intentionez sa elaborez si o versiune cu mai multe tranzistoare finale in paralel. Deci partea de amplificare va face obiectul unui alt proiect.

Ceea ce as dori sa mai stabilim la proiectul de fata, inca nu sunt 100% sa merg pe potentiometre rotative ca la schema originala sau sa folosim si potentiometre cu cursa liniara. Cred ca intr-o prima faza, deoarece e foarte greu de gasit un potentiometru cu cursa liniara cu patru sectiuni, o sa abordez prototipul cu potentiometre rotative: logaritmice si liniare, dupa caz.

20181216_212154.jpg

DP0345 - Schematic Audio System 2.1 with Stereo Audio Ton Controller - vers.2.2.1 prototip.pdf

  • Like 2
  • Thanks 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Uau! :hi:Si cand ma gandesc cat m-am chinuit acum cativa ani in urma sa repar un alt amplificator audio pe baza unei scheme de service din categoria "BAU". Nici producatori astia nu sunt prosti, mai strecoara cat o greseala, doua..., intentionat! 

De abia astept sa vad cablajul.

P.S. dl.donpetru, sa stiti ca am inceput sa urmaresc tehnium-azi.ro, in special postarile dvs., mai ceva ca stirile PROTV de la ora 19:00. Nu glumesc cand spun asta. Succese maxime!

Editat de ionut90
  • Like 1
  • Haha 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Cand o sa ajung dau comanda de PCB-uri, o sa puteti sa va inscrieti atunci. Dar momentan sa definitivez prototipul. Zilele astea am trasat partea schemei de amplificare care va face obiectul unul alt proiect Tehnium Azi de amplificator audio. Urmariti tehnium-azi.ro deoarece in urmatoarele 24 de ore o sa deschid si topicul cu partea de amplificare.

  • Like 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 year later...

Astazi a venit randul acestui proiect sa-l ansamblez si dupa ce voi mai face rost de ceva piese in zilele urmatoare, o sa testez circuitul si o sa trag concluziile finale de rigoare. Dupa acest test voi prezenta si documentatia finala a proiectului DP0345. Iata si cateva imaginii:

DP0345_1.jpg

DP0345_2.jpg

  • Like 1
  • Thanks 2
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock