Jump to content
siliconchip

Depanare AS15201

Recommended Posts

Salut, am si eu un amplificator AS15201 2x 15W a avut finali arsi iam inlocuit dar acum functioneaza doar un canal si din cate am inteles trebuie reglat biasul dar nu reusesc sa gasesc informatii cum as putea regla acest bias si mai exact ce operatii am de facut, electonica nu cunosc foarte multa dar sunt foarte pasionat.

Daca are cineva timp sa imi explice si mie cum se face reglajul de bias va rog mult.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Asa... ai inlocuit cativa tranzistori... ce masuratori ai facut inainte? Dar dupa inlocuire? Amplificatorul nu functioneaza pentru ca in continuare este defect.

Share this post


Link to post
Share on other sites

In primul rand ar trebui sa apelati la schema electronica de mai jos:

AS15201.jpg

Conform schemei curentul de mers in gol (englezeste vorbind: "bias-ul") se regleaza cu ajutor semireglabililor R125 si R225 (unul pt. un canal si celalalt pentru un alt canal audio).

Daca tranzistoarele finale (2n3055) le-ati inlocuit de curand si au fost imperecheate dupa beta bine (beta fiind factorul de amplificare in curent) atunci se poate alege un bias de 20...50mA masurat prin rezistoarele R135, R136, respectiv R235, R236. Cu alte cuvinte, pe acele rezistoare de 0,47 Ohm va trebui sa masurati o cadere de tensiune avand volumul amplificatorului la minim si fara semnal audio pe intrarile lui de circa 10...15 mV. Asta e varianta fara osciloscop. Bineinteles ca ar fi util si un test pe osciloscop pentru a vedea daca sunt sau nu prezente distorsiunile de racordare.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We use cookies and related technologies to improve your experience on this website to give you personalized content and ads, and to analyze the traffic and audience of your website. Before continuing to browse www.tehnium-azi.ro, please agree to: Terms of Use.