Sari la conținut

Constructie alimentator radio vechi

Postări Recomandate

Vad ca ati postat de doua ori schema unui simplu stabilizator cu greseli mari,

care o fac sa nu fie functionala  si mai mult ca sigur, la alimentare,

componentele se vor distruge instantaneu.

De aceea, cred ca ar fi cazul sa faceti corectiile necesare.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

@gsabac, din nou aveti dreptate.Nu am fost foarte atent la desenul colegului ion carabas si nu am observat ca in acest dssen colectorul tranzistorului este legat la secundarul trafo in loc de borna + a puntii redresoare si lipsa condensatorului de filtraj a tensiunii redresate.....Asa ca secundarul trafo la bornele de ca. ale puntii,minusul puntii la masa iar plusul puntii la colectorul trz. intre +si- cond de filtraj, intre colector si baza rezistorul inseriat cu diodele zenner.

Totusi eu tind sa cred ca @ion carabas nu a aplicat exact schema pe care a desenat-o ci a vrut sa ne-o arate doar ca idee.

Link spre comentariu

Va cer scuze dar din graba am facut greseli in desenul montajului incercat de mine. Anexez schita montajului corecat de mine . Din formulele trimise de Dvs am dedus ca valoarea rezistentei  a fost prea mica 200 ohm

iar din calculele facute acum valoarea rezistentei trebuia sa fie minim 560 ohm avind in vedere ca dioda zener 10DZ100 are Iz =90ma.. Mai am o intrebare ce ar trebui sa fac ca stabilizatorul sa fie protejat atunci cind 

functioneaza in gol lucru perfect posibil?.

https://ibb.co/mwwWrU

Link spre comentariu

Nu prea este pericol de asa ceva insa cel mai simplu mod de a nu ramane montajul in gol este conectarea permananta a unui rezistor la iesire (i se mai spune bleeder) care sa asigure un minim de consum. De exemplu un rezistor de 22k la 2,5...5W asigura la iesire un consum de 10mA (adica 0,01A).

Link spre comentariu

Orice schema veti folosi, trebuie completata cu un circuit care realizeaza deparazitarea

puntii redresoare, care prin modulatia parazita a oscilatorului local, poate baga brum pe posturile radio receptionate.

Se folosesc 4 condensatori ceramici de 2,2nF la 1000V in paralel cu fiecare dioda din puntea redresoare.

Deasemenea trebuie un radiator de minimum 7cm x 10cm cu aripioare care va raci tranzistorul, care disipa  cam 16W.

@gsabac

Link spre comentariu

Va multumesc pentru sfaturi ,iar cind radioul va fi functional am sa postez foto cu el. Mai am totusi o intrebare: Cele trei diode de tipul 10DZ .... trebuiesc montate  fiecare pe cite un radiator

si cit de mare ar trebui sa fie ? Cu multumiri !

Link spre comentariu

Dl C?r?ba? , acum am vazut topicul , dac? dori?i va ajut eu cu repunerea in functiune a aparatului .

M? cunosc cu dl C?r?ba? , de mul?i ani , ?i eu am o colectie de aparate radio cu tuburi .

Editat de viobio
  • Like 2
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock