Sari la conținut

Constructie alimentator radio vechi

Postări Recomandate

Dragi colegi ! am nevoie de ajutorul vostru. posed un aparat de radio din 1930 care functiona la 220 curent coontinu. incerc de mai mult timp sa construiesc un alimentator  avind ca sursa 220 volti curent alternativ si care sa scoata 220v curent continu STABILIZAT !  Aparatul de radio consuma 50 w . Am bobinat un transformator  in al carui secundar obtin o tensiune  pe care o redresez printr o punte obtinind in final o tesiune de 272 v curent continu. De aici incepe marele meu semn de intrebare ,Cum

obtin un curent stabilizat de 220v . Poate cineva sa ma ajute ? Mi ar prinde bine o schema simpla . cu multumiri !

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

In primul rand am creeat un topic nou cu problema descrisa. Pe viiitor va rog sa procedati la fel.

In ceea ce priveste subiectul adus in discutie, sa inteleg ca acest aparat radio nu are in componenta sa nici un transformator electric si se alimenteaza / functioneaza direct la 230VAC ???

Link spre comentariu

Salutare!

Eu as vedea rezolvarea problemei ca la televizoarele cu lampi, hibride (H1, H2) sau chiar cu circuite integrate romanesti, care consumau circa 60W..Acestea aveau un cond. in serie cu reteaua , o dioda pentru redresarea monoalternanta si un filtraj, din cate tin minte, 200 micro. La aceste aparate fara transformator, filamentele tuburilor sunt legate in serie, si cu rezistoare de balast. Spor!

Link spre comentariu

Dragi colegi ! am nevoie de ajutorul vostru. posed un aparat de radio din 1930 care functiona la 220 curent coontinu. incerc de mai mult timp sa construiesc un alimentator  avind ca sursa 220 volti curent alternativ si care sa scoata 220v curent continu STABILIZAT !  Aparatul de radio consuma 50 w . Am bobinat un transformator  in al carui secundar obtin o tensiune  pe care o redresez printr o punte obtinind in final o tesiune de 272 v curent continu. De aici incepe marele meu semn de intrebare ,Cum

obtin un curent stabilizat de 220v . Poate cineva sa ma ajute ? Mi ar prinde bine o schema simpla . cu multumiri !

Nu ai nevoie de stabilizare pentru acea alimentare. Mai scoate din spirele acelui transformator pana obtii ,dupa punte, 220vcc.

Asta ar insemna cca. 157vca in secundarul trafului. Este cea mai simpla metoda.

Link spre comentariu

O metoda simpla este utilizarea unui filtru C-R-C sau C-Drosel-C, iar caderea de tensiune pe rezistenta R sau drosel, sa duca la 220V tensiune continua. 

Este interesant consumul pe alimentare I = 50W : 220V = 227mA, un curent foarte mare pentru un aparat de radio, de aceea ma intreb

daca aveti o schema sau documentatie, din care rezulta acei 50W. De fapt, ce tip este aparatul si daca aveti o schema, va rog sa o postati pe forum.

La circa 50V cadere de tensiune, rezistenta sau rezistenta droselului ar trebui sa fie cam de 220 ohmi si s-ar disipa cam 12W. O alta problema

este deparazitarea puntii redresoare, care poate baga brum pe posturile radio receptionate.

Cred ca doriti un redresor stabilizat, deoarece este posibil sa nu functioneze corect (brum) cu filtraj simplu sau cu drosel. 

Este dificil de realizat un redresor stabilizat la 220V si circa 230mA, cu tuburi sau cu tranzistoare.

In varianta cu tuburi, va trebuie o lampa buna, care sa duca acel curent si sa disipe anodic cam  16W, adica un tub de genul EL500/PL500 sau EL504/PL504

si o infasurare de filament pe transformator, neconectata la masa aparatului. 

In varanta cu tranzistori, un tranzistor final de linii de 80W si 600V sau un MOSFET de 80W si 600V ar fi suficient.

Schemele sunt foarte simple si daca va aratati disponibilitatea putem sa trecem la o schema fezabila. Este de analizat daca aceste module

incap in carcasa aparatului.

@gsabac

Link spre comentariu

Este posibil si ca aparatul fiind din acele vremuri sa aiba difuzorul cu electromagnet, a carui bobina asigura un filtraj eficient al tensiunii redresate. Valoarea calculata pentru intensitatea curentului se potriveste cu valoarea curentului de filament al tuburilor. Sigur ca ar fi extrem de utila o schema a aparatului , sau macar numele sau. Poate mai exista colegi care detin ceva documentatie pentru aparate  vechi cu lampi.

Link spre comentariu

Retele de curent alternativ sunt generalizate inca de pe vremea lui Tesla, Edison si Westinghouse, anii 1890

si primele statii de radio au aparut prin 1920.

Cred ca aparatul de radio la care face referire @ion carabas s-a alimentat din acumulatoare stationare sau auto.

Prin anul 1967 am reparat un astfel de aparat (Philco) si avea un convertor de la bateria masinii la circa 150V, care functiona

la frecventa de 400Hz. Comutatia era asigurata de un releu autovibrator cu contacte, transformator mic si redresor.

Prin anii 1947 se construiau aparate de radio alimentate direct din reteaua de curent alternativ 115-125V 60Hz sau 50Hz,

dar mergeau si direct la tensiune continua, ca in schemele din atasament. Filamentele sunt legate in serie si stabilizate

cu niste becuri speciale stabilizatoare de curent, numite baretor. Click pentru marire.

@gsabac

post-24607-0-53730700-1534003286.jpg

post-24607-0-24827600-1534003302.jpg

post-24607-0-09018700-1534003318.gif

post-24607-0-78948000-1534003837.jpg

Editat de gsabac
  • Like 1
Link spre comentariu

Interesant.

Poate revine initiatorul topicului cu detalii privitoare la aparatul in cauza, altfel ,mai greu sa-l poata ajuta cineva in mod obiectiv.

Link spre comentariu

va multumesc pentru raspunsurile Dvs prompte . Am uitat sa va spun ca nu am pregatire electronica  la nivel profesionist., dar sunt un colectoinar inrait de aparate de radio vechi. 

Am 80 ani si am strins pina acum aproape 200 de vechi radiouri. Astazi voi pregatii schema aparatului Telefunchen 231g  precum si alte informatii Cu multumiri !

• Like 1
Link spre comentariu

Transformatorul pe care l-am bobinat are in secundar urmatoarele prize:162v,179v,189v,195v,si 200v. Dupa redresare obtin tensiunile de mai sus multiplicate cu 1,4

Am incercat sa stabilizez tensiunea de 220v folosind schema anexata dar nestiind cum sa  dimensionez rezistenta de balast am ars diodele. Schema aparatului o anexez, cele trei lampi au tensiunea de filament 20v si curentul 0,18A . Rezistenta in serie cu filamentele are 780 ohm (vezi foto) .

Difuzorul este cu paleta libera si nu poate fi folosit in circuitul de alimentare a radioului.

In Bucuresti pe strada Linariui era Uzina Electrica care prin anii 1925 -30 livra curent 220cc . Astazi intreaga instalatie se afla la Muzeul Tehnic  D. Leonida situat pe aceiasib strada .

Dece imi doresc un stabilizator ? Lampile le-am cumparat noi din Germania  si arderea lor ar fi o catastrofa. Cu multumiri !

Editat de ion carabas
Link spre comentariu

Salutare tuturor!

Daca mai doriti sa incercati schema de stabilizare cu tranzistor dar sa nu mai ardeti diodele (Bine ca nu a patit ceva aparatul!)  printr-o valoare prea mica a rezistorului din serie cu ele, puteti calcula valoarea lui R dupa relatiile din pozapost-32596-0-55707000-1534174891.jpg. Mai sunt si alte posibilitati fara a se distruge nimic. De exemplu, tensiunea de 162V a secundarului transformatorului dvs.conduce la 226-227Vcc in gol. La consumul cerut de filamente de 0,18A aceasta tensiune va scadea sub 220Vcc iar aparatul nu va fi in pericol. Desigur alti colegi pot avea sfaturi mai competente.

Spor! Toata stima pentru pasiunea dvs. la varsta pe care o aveti!!

Editat de aureliann
Link spre comentariu

Salutare!

Trebuie sa ma corectez putin in privinta formulelor  din imagine, si anume fiind vorba de un stabilizator serie, curentul prin diode trebuie sa nu fie mai mare decat curentul maxim suportat de acestea, deci Iout trebuie inlocuita cu curentul maxim din datele de catalog ale diodelor, nefiind necesare zenere de puteri foarte mari.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock