Sari la conținut

Recapping amplificator vintage


vigu34

Postări Recomandate

Buna ziua!

As vrea sa ma apuc de restaurarea (recapping)  unui amplificator pe germaniu. Are o vechime de peste 50 ani. Vreau sa schimb in primul rand condensatorii electrolitici, deoarece sunt uscati. Practic izolatia de cauciuc este crapata si se vede folia de aluminiu la multi dintre ei. Deci, nu e de amorul artei, ci chiar este necesar. ESTE FUNCTIONAL! As dori un sfat in ceea ce priveste achizitia condensatorilor. Vreau sa-i cumpar pe cei mai buni pe care mi-i permit. M-ar interesa in primul rand pentru filtrare si condensatorii de iesire/cuplare boxe. Sunt niste parametri despre care nu cunosc prea multe. Am cautat informatii pe net, dar probabil nu unde trebuia.

Astfel:

1) Ripple Current: cred mai mare e mai bine

2) Leakage Current: cred ca mai mic e mai bine

3) Dissipation Factor DF: cred ca mai mic e mai bine

Pentru ceilalti ma voi orienta spre gama audio caci nu sunt exagerat de scumpi. Ma orientez catre Mouser, DigiKey, Farnell sau TME, adica unde ii vor avea toate valorile necesare.

Deasemeni as dori sa schimb si puntea redresoare de seleniu, dar aici trebuie sa mai sap pe google. Stiu ca pe seleniu caderea de tensiune este semnificativ mai mare decat pe siliciu.

Multumiri!!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Despre capacitoare sunt foarte multe de spus si chiar recomandari cu caracteristici apropiate si chiar preturi diferite. 

 

O alegere ar fi sa va orientati catre niste magazine care sunt specializate in comercializarea de "capacitoare audio" iar un exemplu pe care il asteptati, de genul, in locul lui X capacitor ce alt capacitor ati putea folosi, e un exemplu destul de greu de formulat pana nu insirati o schema si o lista de piese.

 

Vorbind la modul general, producatorul WIMA de capacitoare nepolarizate ar fi un start-up bun (stiu ca au ceva bun si pentru audio) iar pe partea de electrolitice in ultima perioada am folosit Nichicon pentru audio cu rezultate foarte bune, chiar si cele produse de ELNA sunt foarte OK.

 

Ceea ce trebuie sa retineti e faptul ca alegerea acestor capacitoare se face in primul rand in functie de schema (topologia amplificatorului) si facand o comparatie cu cea a folosit producatorul initial. Dupa aceea trebuie alocat destul de mult timp pentru studierea diverselor foi de catalog si alegerea unor anume exemplare.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Faceti o analogie intre schema si partea practica, respectiv intocmiti o lista de piese (in MS Excel de preferat, unde pe o coloana sa aveti piesele vechi si in coloana adiacenta sa alegeti piesele noi).

Dupa aceea puteti parcurge - e doar un exemplu - website-ul urmator:

https://www.hificollective.co.uk/components/capacitors.html

 

Retineti ca anumite tipuri de capacitoare se aleg si in functie de gabaritul lor. Adica, nu are rost sa alegeti un capacitor care are un marketing cu 10% mai bun decat altul chiar daca nu incape sau nu se potriveste in layout.

 

De fapt, ceea ce vreti dvs. sa faceti se numeste "RK" si tinand cont ca piesele moderne au gabarite mult mai mici ca cele vechi, de multe ori alegerea unei piese poate sa jongleze intre mai multe optiuni, chiar din acelasi catalog.

E o munca care se poate desfasura pe parcursul catorva zile si cred ca ramane tot in atributiile dvs., urmand ca utilizatorii ulterior sa mai corecteze alegerile facute.

Succes.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Inainte de dezlipirea condensatorilor de pe circuitul imprimat, faceti o proba daca pistele nu se exfoliaza

 iar daca terminalele sunt indoite, este preferabil sa taiati terminalele componentelor si sa le scoateti pe partea cu lipiturile.

Deasemenea nu folositi un letcon pistol cu ansa ci unul termostatat reglat corespunzator pentru tipul de cositor folosit in aparat.

 

@gsabac

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Recapping nu inseamna reconditionare, ci resapare, reacoperire, etc. Pentru reconditionare in limba engleza exista variantele: reconditioning, refurbishment si reconstruction. Dincolo de faptul ca s-a folosit un termen incorect, s-a produs si o neregularitate. Din cate stiu eu este interzisa (cel putin in titlu) utilizarea termenilor proveniti dintr-o alta limba.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Domnul @gsabac folosesc un letcon termostatat (nu de mari pretentii) dar ceea ce este cel mai important, m-am obisnuit cu el :smile: . Folosesc pompa de cositor si pasta flux din aceea pt reflow. Folosesc metoda cu taierea terminalelor cand este necesar pt ca urasc sa distrug lucrurile in care "imi bag nasul" ca sa zic asa, iar cand simt ca-mi "prind urechile" ma opresc si las pe altul. Desi amplificatorul este destul de mic ca dimensiuni spatiul liber este extrem de generos astfel ca s-ar putea monta si condensatori cu volum triplu fata de cei actuali, care oricum sunt foarte voluminosi. Deasemeni accesul la componente este foarte facil. Va multumesc!

 

Domnul @ola_nicolas termenul "recap/recapping" este folosit in mod uzual chiar si de vorbitorii de engleza nativi, pentru operatiunea de schimbare a condensatorilor. Daca ei gresesc, iertat sa-mi fie.....

Si in limba romana au aparut in timp termeni noi (blugi, adidasi, ciunga, reballing, reflowing, etc). Sunt temeni consacrati, imposibil de tradus direct si carora toata lumea interesata le intelege sensul. Imi insusesc insa criticile dumneavoastra si rog un moderator sa ne ajute cu remedierea acestei neconfomitati daca se considera necesar. Totusi folosirea unor termeni in engleza face ca acest forum sa fie vizitat si de catre useri din afara tarii. Dau criteriul de cautare care ii intereseaza, ajung aici si ...google translator. Va multumesc!

 

Am si eu o mare rugaminte pentru cine are rabdare sa explice macar pe scurt:

1) Ripple Current: cred mai mare e mai bine

2) Leakage Current: cred ca mai mic e mai bine

3) Dissipation Factor DF: cred ca mai mic e mai bine

  • Like 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am si eu o mare rugaminte pentru cine are rabdare sa explice macar pe scurt:

1) Ripple Current: cred mai mare e mai bine

2) Leakage Current: cred ca mai mic e mai bine

3) Dissipation Factor DF: cred ca mai mic e mai bine

 1, 2, 3 - corect asa cum e mentionat. Succes la reccaping!

  • Like 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Multam fain @remus68 :smile: ! Acum am cel putin o baza de pornire ! Voi cauta cel mai bun raport calitate/pret (good value).

Ma uit la Nichicon, Vishay si Panasonic. Ideea este ca multe valori sunt atipice si as vrea sa respect pe cat posibil configuratia originala, deci putin amestecat.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Probabil condensatoarele electrolitice vechi au valori de genul 20uF, 50uF, etc, (asa cum aveau si cele romanesti sau sovietice produse pana la inceputul anilor '80) dar asta nu inseamna ca nu pot fi inlocuite cu 22uF, 47uF, etc.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Condensatoarele fabricate in jurul anilor '80 aveau tolerante destul de mari, daca va uitati veti gasi +40% -20%, asa ca nu cred ca veti avea problema cu valori.

La filtraje incercati cele produse de Mundorf, sunt dintre cele mai adecvate.

Nichicon Muse KZ, Elna Silmic si Cerafine, Rubycon Black Gate (pacat ca nu se mai fabrica...) deasemenea daca sunt folosite unde trebuie dau rezultate bune.

La cele nepolarizate incercati cele cu polipropylena, la valori mai mici Wima FKP2, Amtrans AMCH ....

 

Mult succes!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

@vigu34: Limba romana a acceptat de-a lungul timpului multe neologisme (apropos, se spune ciungam si nu "ciunga"). Sper sa nu deranjeze prea mult offtopicul meu, dar povestea pentru termenul recapping, ar fi cam de genul urmator. Nu stiu care a aparut mai intai, frantuzescul rechapage, sau englezescul recapping, dar este clar ca unul l-a copiat pe celalalt. Atat unul, cat si celalalt utilizeaza prefixul re (cu sensul de inceput de ciclu nou) In franceza rechapage, ar fi o operatiune de reconditionare in scopul reutilizarii a unui obiect de tip mesa / infasuratoare / etc, motiv pentru care s-a utilizat dupa prefixul re un termen sugestiv provenind de la chapeau = palarie / sapca. Asadar in franceza rechapage indica o reconditionare a unui obiect similar cu cel al unei palarii. Pe de alta parte englezii au inventat cuvantul in mod similar, dar utilizand dupa prefixul re cuvantul capping, care provine de la cuvantul cap = sapca. Consoana p s-a dublat apoi in conformitate cu regulile scrierii in aceasta limba. Limba romana a preluat in secolele 19... 20 termenul frantuzesc, dar cu regulile de scriere romanesti. Se pare ca in secolul 21 se forteaza si introducerea termenului similar din engleza. Trecand la subiect, nu stiu de ce se utilizeaza in legatura cu condensatoarele electrolitice termenul englezesc de recapping, dar stiu sigur ca daca vrei sa reconditionezi un aparat de genul unui amplificator, atunci foarte probabil ai mai mult de facut decat sa schimbi niste condensatoare electrolitice. Asadar termenul nu defineste complet ceea ce ti-ai propus si in plus, cred ca ar fi mult mai bine pentru toata lumea daca am incerca sa ne descurcam cu termenii tehnici deja consacrati in limba romana.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock