Sari la conținut

Reostat


alex77

Postări Recomandate

Reostatul este o componenta care variaza?De ex daca am 2 rezistori asta inseamna ca nu pot avea aceasi valoare?Am citit undeva ca valorile sunt diferite dar nu stiu daca este adevarat sau nu asa ca va intreb pe toti utilizatori experti.

Imi amintesc ca am incercat sa rezolv o problema de fizica dar nu am inteles de ce tensiunea si curentul nu este acelasi ca si la rezistenta.Imi poate explica cineva?Mi-ar fi foarte mult de folos ajutorul primit din partea voastra.

De ce R1?R2?Tatal meu mi-a explicat ca cele 2 rezistente pot fi egale dar eu nu am inteles cum este posibil asa ceva.

  Editat de alex77
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Pe forum sunt useri, fiecare cunoaste cite ceva sau ii intereseaza sa afle ceva. 

La nivelul dvs. de cunoastere stiti destul de multe despre electronica si electrotehnica si ma bucur ca sunteti interesat.

Reostatul este o rezistenta variabila, vedeti clipul, poate si altele.

  youtube.com/watch?v=4nc3N76Nod8

Pot fi de dimensiuni mici sau mari, rotunde sau lineare, de puteri mari sau mici, etc.

Aceeasi caracteristici le gasim la potentiometri.

Cu ajutorul lor se regleaza o anumita rezistenta dorita la borne sau montat intr-un circuit electric regleaza curentul si tensiunea,

 de curent continuu sau alternativ.

Curentul si tensiunea electrica sunt sunt marimi diferite si se masoara diferit.

Curentul electric in Wikipedia:    https://ro.wikipedia.org/wiki/Curent_electric

Tensiunea electrica:                   https://ro.wikipedia.org/wiki/Tensiune_electric%C4%83

Aceste trei marimi sunt legate prin legea lui Ohm numita si legea conductiei electrice:  https://ro.wikipedia.org/wiki/Legea_lui_Ohm

In legatura cu rezistente egale este o intreaga filozofie, deoarece in lumea noastra materiala nu exista doua marimi egale sau identice.

Sper ca nu va ginditi filozofic la constanta lui Plank ca cuantificare a energiei-timp sau la "Daca esti om cu mine sunt om cu tine"

Deci si rezistentele au valori diferite la masuratori de precizie,

O anumita valoare standard intr-o anumita clasa de precizie, de ex. 1000 ohmi 10% cuprinde orice valoare cuprinsa

  in intervalul 900 ohmi  si 1100 ohmi. Desi sunt inscriptionate cu aceesi valoare ele sunt diferite ca rezistenta electrica.

Daca doriti, cel mai usor va veti familiariza cu electricitatea, prin diverse experimente la care sa participati activ.  

 

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu ai primit nici un raspuns din cauza ca nu ai parcurs teoria cum trebuie. In plus un desen / schema ar fi fost mai buna ca sa explici clar ce doresti. Deci, ia reformuleaza matale problema !!!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

@prog i-am raspuns eu inainte cu citeva secunde, dar dvs. ati orientat mai corect directia de urmat. 

 Pe alt forum, tinarul se numeste @mouce si dasemenea este trimis la studiu.

 

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu ai primit nici un raspuns din cauza ca nu ai parcurs teoria cum trebuie. In plus un desen / schema ar fi fost mai buna ca sa explici clar ce doresti. Deci, ia reformuleaza matale problema !!!

Uite o schita.Doresc sa cunosc daca reostatul poate avea 2 valori asemanatoare de genul R1=R2=6 ohmi.

post-35866-0-07428300-1530297554.png

Editat de alex77
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Uite o schita.Doresc sa cunosc daca reostatul poate avea 2 valori asemanatoare de genul R1=R2=6 ohmi.

Da poate avea doua valori aproape egale la reglaje diferite dar masurate cu aparate de precizie se obtin diverse valori la fiecare reglaj. 

Acesta deoarece contactul pe zona rezistiva are abateri mecanice.

 

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Pai si ce alte formule cunoasteti domnule @gsabac la indicatia volmetrului,ampermetrului?(referitoare la reostat).Am incercat sa rezolv o problema de fizica insa domnul profesor nu ne-a predat asa ceva.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Daca se cunoaste rezistenta voltmetrului Rv se pune in paralel cu rezistenta R si rezulta RRv, apoi se scrie legea lui ohm pentru intregul circuit

 si se afla curentul masurat de ampermetru. Tensiunea la bornele rezistentei RRv se afla inmultind-o cu curentul si iese valoarea in volti indicata de voltmetru.

Formulele le puteti scrie destul de usor, ca si rezolvarea problemei. 

Ce mai cunosc eu, caci am uitat destule si care v-ar fi utile mai tirziu: legle lui Kirchoff, teoremele Thevenin si Norton, teoria potentialelor la noduri,

 si teoria curentilor ciclici in retelele electrice complexe. De mare ajutor pot fi si formulele de transformare stea-triunghi, formulele de calcul

 pentru mai multe rezistente in serie sau paralel.

 

Succes!

 

@gsabac

Editat de gsabac
  • Like 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Daca am inteles eu bine, problema era daca dintre doua sau mai multe rezistente, reostate, potentiometre...etc.exista posibilitatea ca valorile lor ohmice sa fie egale?! raspunsul este foarte greu de dat. Iata de ce si cat de importanta este matematica in viata de toate zilele - apropos de un alt topic in care vorbeam despre matematica. Modul de imprastiere (repartizare aleatorie) a diferitelor marimi fizice caracteristice diferitelor obiecte a fost studiat de matematicianul, fizicianul si astronomul german Carl Friederich Gauss. Aceasta teorie este ilustrata cel mai des in zilele noastre de asa-numitul clopot al lui Gauss, care materializeaza o relatie matematica care determina probabilitatea ca valoarea reala a unei anumite caracteristici sa fie exact cea asteptata. In mod practic (lucru pe care il demonstreaza si aceasta teorema) este cvasi-imposibil ca doua obiecte diferite sa fie identice din punctul de vedere al oricarei caracteristici pe care am putea sa o studiem in legatura cu ele. Identitatea de 100 % nu este exclusa, insa avand in vedere ca un interval de valori oricat de mic contine o infinitate de puncte, practic existenta a doua obiecte absolut identice din punctul de vedere al unei caracteristici date este imposibila. Pentru a intelege mai bine, putem lua cazul a doua obiecte din fier cu latura de 1 cm realizate printr-un procedeu mecanic si sa studiem masa acestora. Un cm3 de fier, contine cu aproximatie 8,4x1022 atomi de fier. Intrebarea care se poate pune este - cat de precisa ar trebui sa fie tehnologia prin care se fabrica aceste doua cuburi, astfel incat ele sa contina exact acelasi numar de atomi, comparabil cu infinitul in perceptia noastra?!

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock