Sari la conținut

FET400MK2 - Amplificator Audio Hi-Fi MOSFET 400W

Postări Recomandate

citez: "nu ?i scade tensiunea ?n sarcina dec?t cu 2-3 vol?i"
La 1000W nu cred asa ceva. Vreau sa vad si eu sursa aia in comutatie, nestabilizata unde ai o cadere de 2-3V in sarcina.

Editat de vijelie02

Nu cred ca ?n audio vei trage vreodat? 1kw continuu din sursa. Nici ?n pasajele muzicale cu forte mult bas. ?i, da, dac? dimensionezi bine inductance de pe ie?ire, cea dintre diod ele redresoare ?i condensatorii de filtraj c?derea este de 2-3 vol?i simetrica . Inductance aia este un fel de transformator simetric ?i se calculeaz? pentru o varia?ie de curent. De curiozitate, m?soar? ?i un transformator ce c?dere de tensiune are ?n sarcina. De fapt, chiar ?i o baterie are o c?dere de tensiune ?n sarcina datorita rezistentei sale interne. Se pot face surse ?n comuta?ie stabilizate dar pentru un anumit curent consumat constant. ?n audio nu prea merge pentru ca stabilitatea bucle de reactie a sursei este problematica. Compensarea bucle de reac?ie a sursei mai precis.

Cum puteti sa afirmati ca aveti o cadere de 2-3V pe o sarcina variabila? Pe bune? Cum o masurati?

O sa fiti uimit ce cadere aveti in sarcina fixa la un traf de 1000W. Evident nu 100W sarcina, de ex 700W. Testati d-voastra acest aspect.

Sa ne intelegem, discutam de surse in comutatie stabilizate sau de surse in comutatie nestabilizate?

Daca sunt nestabilizate, atunci inductanta de pe iesire are alt rol acolo(poate fi si eliminata din circuit in anumite conditii) nu de stabilizare ca dor vorbim de surse nestabilizate.

Cu respect,

Nu pe o sarcina variabila ci sarcina fixa rezista. Din sursa de putere aproximativ 1kw am pus sarcina de 5 becuri de 150w, dar consumul nu a fost de 750 w ci de circa 400w. Becurile au 150w alimentate la 230 v. Cuplate la +-54 v au mai pu?in (cca 75w). Cuplate pe o ramura sau intre cele doua ramuri fiecare bara de alimentare a ajuns la 52. Inductance de ie?ire de 2x22uH. Bobine ta pe miez galben alb T 106 minus 26 2x16 spire bifilar cu sarma de 1,5 mm. Bobine ?n antifaza, la plus ?nceputul primei bobine, cealalt? invers. Da, ave?i dreptate, bobina aia are mai multe roluri: acumulator de energie (autoinductia deh); filtru de netezire (acolo avem redresare bialternanta deci apare o componenta cu frecventa dubla fata de cea de pe traf, ?n cazul meu frecvente pwm este de 100 kHz , pe traf 50 kHz, deci dup? diode o sa fie o componenta de 100 khz); egalizare c?derea de tensiune pe ambele ramuri (f?r? ea, la sc?derea unei ramuri, cealalt? ramura creste cu exact at??ia vol?i cu c?t a sc?zut cealalt?, pun?nd ?n pericol condensatorii de filtraj. Inductance mai protejeaz? ?i condensatorii low esr de defectarea prematura (umflare, uscare). Eu nu am prea v?zut SMPS, f?r? bobina aia. F?r? ea sc?derea ?n sarcina este de mult mai mul?i vol?i dec?t 2-3! ?nc? odat?, ?n audio nu prea se folosesc surse stabilizate ?n comuta?ie. Dac? ?ti?i vreun exemplu de amplificator industrial cu sursa stabilizata va rog sa ?l indica?i. Stabilizarea este valabila la un anumit consum, plus minus ceva. Sursele ?n comuta?ie stabilizate au nevoie de un consum minim permanent.

Sper ca nu am spus prea multe prostii.

Editat de gadrianno

Asa cum am mentionat si in conversatia privata deschisa despre cablaje FET400MK2, in acest moment au achitat toti utilizatori inscrisi cablaje in avans.

Voi lansa maine comanda. Am comandat cateva cablaje in plus care vor fi disponibile spre vanzare aici dupa ce intru in posesia lor in partea a doua a lunii viitoare.

• 2 weeks later...

Totusi, domnule donpetru, ar fi utila o comparatie intre amplificatoarele prezentate de d-voastra.

De ce m-as apuca sa realizez FET400MK2 cand am la dispozitie AV400V3.

Ar trebuie prezentate avantajele/dezavantajele fiecaruia.

Cu respect,

Nu stiu daca chiar mi se pare corect sa fac o asemenea comparatie, mai ales ca vorbim de topologii aparte fiecare cu avantajele si dezavantajele lor. Mai bine ar fi - si chiar recomand - ca fiecare sa construiasca ambele versiuni (cu ocazia asta isi maresc experienta tehnica in domeniu audio) si dupa aceea fiecare pot trage dupa auditie propriile concluzii.

Un lucru e cert, daca vreti puteti sa va convingeti, ambele versiuni de amplificatoare audio suna bine.

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock