Sari la conținut

FET400MK2 - Amplificator Audio Hi-Fi MOSFET 400W


donpetru

Postări Recomandate

Deschid acest topic in primul rand pentru ca doresc sa va aduc aminte de vechiul FET300, un amplificator compact, simplu de construit si a carui performante a multumit foarte multa lume. E vorba de binecunoscutul topic deschis aici:

http://www.tehnium-azi.ro/topic/1220-fet300-un-amplificator-audio-simplu-si-performant/

acum aproape 10 ani in urma.

Schema vechiului FET300 este un concept publicat prin diverse carti de specialitate audio de prin anii '80 fiind preluata si la noi in cartea "Practica Electronistului Amator" din 1984. Acolo s-a prezentat conceptul cu tranzistoare japoneze la vremea respectiva fiind o topologie destul de bine pusa la punct care a mai fost prelucrata si adaptata. De fapt, se pare ca initial topologia a avut la baza tranzistoare bipolare in etajul final, parmise clasicul etaj final cvasicomplementar. Vazusem pe undeva asa ceva, chiar o variatiune in fosta revista Tehnium, dar momentan nu o am la indemana ca as fi prezentat-o aici.

 

Bineinteles ca modul de atac a tranzistoarelor MOSFET direct cu ajutorul etajului amplificator in tensiune (VAS) are dezavantajele lui, ideea in sine, lucrul demonstrat inclusiv de acel FET300, a multumit auditiv foarte multi utilizatori si chiar a fost aplicat in etajele de amplificare profesionale, un exemplu fiind seria: LEM Pegasus Poseidon de la General Music S.p.A. Italia (o variatiune a vechiul AV400 din 1994).

 

Pe langa cele spuse mai sus si tinand cont de faptul ca FET300 este unul din amplificatoarele audio cele mai construite, mai ales in regim D.I.Y, in ultimii ani am considerat necesar sa storc ceva mai multa performanta din aceasta topologie, fara sa modific prea multe. Deci, din start am pornit pe premiza sa pastrez modul de atac a tranzistoarelor finale.

 

In limita timpului liber disponibil alocat acestui proiect, desfasurat in mare parte in ultimii doi ani, am incercat sa caut acest mic plus de performanta care in final a dus la marirea slewrate-ului cu cca 33 %, o stabilitate mai buna, un raspuns dinamic mai bun si chiar un factor de damping mai bun fata de FET300. Asa a rezultat FET400MK2 (nu l-am botezat 300 din cauza ca chiar si vechiul FET300, folosit cu perechea celebra de MOSFET-uri 240/9240, se putea denumi FET400). Aceste aspecte coroborate cu adaugarea unei protectii de limitare a curentului de scurtcircuit pe iesire a transformat vechiul FET300 in altceva. 

 

Dar haideti sa vedeti cum am dezvoltat prototipul FET400MK2. In acest sens postez mai jos cateva imaginii:

Dezvoltare prototip FET400MK2_01.jpg Dezvoltare prototip FET400MK2_02.jpg Dezvoltare prototip FET400MK2_03.jpg

Dezvoltare prototip FET400MK2_04.jpg Dezvoltare prototip FET400MK2_05.jpg Dezvoltare prototip FET400MK2_06.jpg

Precum observati, dezvoltarea am facut-o pe un cablaj imprimat test, folosind un asazis sistem modularizat unde oglinzile de curent se pot foarte usor inlocui. La capitolul asta am experimentat diverse topologii. Ca generator de curent constant pe intrare topologia ramasa ca definitiva a fost cea mai potrivita, lucru demonstrat practic nu numai de acest prototip ci evidentiat in mai multe carti de specialitate. Repet, nu am incercat sa complic schema vechiul FET300 foarte mult, am incercat cu adaosuri minime sa aduc acel minim de performanta demna de vechea topologie.

 

Aviz tuturor modul in care a fost dezvoltat prototipul FET400. Am vazut foarte multe subiecte in diverse discutii forumistice in care se porneste de la complex. Nu e bine. Intotdeauna se incepe de la simplu spre complex, asa cum am procedat si eu cu acest FET400MK2.

 

Bineinteles ca dupa prototipul din imaginile de mai sus a urmat un alt prototip, care continea si preul, si care l-am abandonat, urmand ca ulterior sa ajung la forma prototipului care o sa-l vedeti in clipul postat pe youtube aici:

In clipul de mai sus nu am mentionat faptul ca am folosit in circuit VAS, nu MJE340/350, ci perechea de tranzistoare (alternativa) mentionata in documentatie si anume: 2SD669A si 2SB649A.

 

Documentatia proiectului FET400MK2 o puteti descarca de mai jos, aceasta fiind gratis pentru toti utilizatori Tehnium Azi:

FET400 MK2 - Amplificator audio Hi-Fi 400W.pdf

 

Eventualele intrebari, imagini cu constructia acestui montaj se pot posta in acest topic, suportul tehnic fiind asigurat aici.

 

Daca ar fi sa realizez la comanda cateva cablaje FET400, va spun din start ca as dori sa urmez modelul clasic intr-un singur strat PCB (cablajul are doar zece jumperi). Un pret orientativ ar fi 21 lei/bucata cu conditia sa se adune si sa se plateasca in avans cel putin 25 bucati. Daca sunt utilizatori interesati, pot posta aici cantitatea dorita, ca si in celelalte subiecte cum s-a mai procedat.

 

Spor la mesterit!

 

Numai bine

  • Like 6
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Felicitari Donpetru,un proiect reusit Una cablaj redus ca marime.

 

Daca se realizeaza cablaje de fabrica eu ma abonez la 4 buc.

Ar merge,in functie de timpul dvs,realizate protectii,alimentare si un corector de ton,Un amplificator realizat  cap-coada.

 

Spor la mai multe realizari! Toate cele bune!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nice work.   :coolspeak:

 

Amplificatorul FET400mk2 este special pentru cei care au un buget redus si vor sa-si faca si niste boxe din difuzoare obisnuite (cum circula pe la noi). Pun pariu ca suna bine si pe boxe PRO dar cati dintre noi ne permitem sa cumparam difuzoare de calitate. Si cand te gandesti cata palavrageala e pe anumite forumuri (in special elforum) unde se pune accent pe nu stiu ce slewrate-uri si cine stie ce, cand 99% din utilizatori, nu o spun ca un repros, de abia au bani sa-si faca niste boxe cu difuzoare "Domotech". Eu nu zic ca nu e bine sa scoti dintr-un amplif cei mai bun, dar daca intr-un final l-ai conectat la niste boxe obosite, din start ai taiat cu flexul tot sporul asta de performanta din testari. Si apoi, ramai cu impresia ca are cine stie ce performante cand de fapt, pe boxele alea, suna la fel ca un FET400.

 

Felicitari, un proiect audio de 10, mentionez asta deoarece am testat vechiul FET300 si suna belea, FET400mk2 mai mult ca sigur la fel de bine, deci amplificatoarele astea sunt special pentru noi romani, mai stransi la buzunar si care vrem rezultate bune.  :first:  

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Pana in acest moment sunt 16 bucati comandate. Lista in continuoare deschisa pana la pragul de 25bucati, cel putin. 

 

Aici este o lista in XL a subiectelor publicate in colectia Tehnium de-a lungul timpului. Folositi functia de cautare.

attachicon.gifLista articolelor din colectia Tehnium.xls

Multumesc dl.Olaru. Lista parca o mai vazusem postata in forum si din cate imi aduc aminte amplificatorul avea 25W, fiind publicat si in edititia clasica inainte de revolutie si dupa, prin anii 2000.

 

Mi-a placut modul cum ati dezvoltat prototipul pe acel cablaj test. Aviz incepatorilor si nu numai lor!!

Felicitari pentru proiect. 

@prog, acest mod in care am dezvoltat prototipul, l-am aplicat si in cazul dezvoltarii mai multor topologii de amplificatoare audio, spre ex. microsound-100. Acest mod de elaborare a prototipului il recomand in toate situatiile si ar trebui sa fie un exemplu, in special celor care pornesc sa dezvolte amplificatoare audio direct din scheme audio complexe si care mai fac si greseala sa recomande acestor lucru "unor incepatori" (sper ca anumiti utilizatori plecati din forum sa priceapa aluzia asta sau la cine ma refer mai exact !!! deci, stiu ei prea bine la cine ma refer!!!).

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

.... Lista parca o mai vazusem postata in forum ..

 

Nu am nici un merit la intocmirea ei. Am atasat insa fisierul pentru cei carora le foloseste o asemenea lista.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am actualizat totalul la 20bucati. Lista deschisa in continuoare.

 

Ma gandesc sa repet testul prezentat in clipul video de mai sus, ba chiar sa-l completez cu niste masuratori mai detaliate, sa folosesc in etajul VAS MJE340-350, dar asta numai daca voi realiza cablaje de fabrica. Vom vedea. Pana in prezent nu s-au adunat un numar minim de comenzi care sa fie achitate in avans.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 month later...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock