Sari la conținut

Matrite di injectie mase plastice


V. Bogdan

Postări Recomandate

Salutare tuturor!

Am un proiect de matrita de injectie pentru o piesa f. mare-cam 1000x800mm.

Rog pe cei care au facut asa ceva sa-mi spuna si mie cum ar trebui facuta alimentarea cu material la o piesa atat de mare-eu as incerca cu o retea de alimentare intr-un plan secundar si deschidere in 2 planuri-asta pentru ca as vrea sa evit alimentarea cu duza calda.

Multumesc!


Scuze pentru greseala din tiltu-MATRITE DE INJECTIE MASE PLASTICE!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu cred ca pe forum vei gasi specialisti in asa ceva. In anii '90 industria nu producea inca constructii mari din plastic prin injectie la cald. Aceasta tehnologie a inceput sa se dezvolte incepand cu anii 2000. Primele constructii din plastic  produse prin ijjectie de dimensiuni relativ mari au fost carcasele calculatoarelor si a televizoarelor moderne, care in tarile dezvoltate se produceau inca de prin 1995. Abia mai tarziu (dupa cate stiu eu dupa anul 2005) au inceput sa apara pe piata produse de mari dimensiuni realizate din plastic prin injectie la cald, cum ar fi spre exemplu tomberoanele pentru depozitarea deseurilor, sau fosele septice vidanjabile. Vreau sa spun, ca probabil la noi aceasta tehnologie este cvasi-necunoscuta si ca atare nu cred sa existe vreun specialist, in afara de situatia (teoretic probabila) in care vreun roman a lucrat in strainatate intr-o intreprindere care producea asa ceva.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

... produse prin ijjectie de dimensiuni relativ mari au fost carcasele calculatoarelor si a televizoarelor moderne, care in tarile dezvoltate se produceau inca de prin 1995. 

 

1995 ?? Vazusem un catalog Philips in '85 cu ce aparuse la noi imediat dupa revolutie. Uite, un TV cu carcasa de plastic din '87:

2289946a1b8baa9d275ec7406ec43a90--tv-set

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ok! Si cam cat costa atunci un astfel de televizor?! Eu imi amintesc de preturile enorme de dupa revolutie, pe care nu ni le puteam permite. Un televizor ajungea in 1990 la 45... 50 de mii de lei vechi (bani editati inainte de revolutie) adica 12... 15 salarii medii pe economie. O mare parte din pret se datora acestor carcase compacte din plastic cu injectie la cald. Cine are o oarecare experienta in industrie, isi mai aminteste ca industria romaneasca nu producea in 1990 tehnologie pentru injectia maselor plastice. Intr-una dintre intreprinderile in care am lucrat, existau doua masini de injectat mase plastice produse in anglia. Cu greu se putea acoperi insa productivitatea necesara producerii unor capace de protectie si a altor elemente auxiliare necesare productiei curente. Aceste masini aveau formatul de aproximativ 2 m x 1,5 m x 1.5 m. Doar matrita de injectie necesara unei carcase Tv moderne are un format comparabil. Asadar, se pot trage concluzii cam cat de mari ar trebui sa fie masinile de injectat mase plastice de inalta productivitate destinate acestor carcase. Ce sa mai vorbim despre gheene sau fose vidanjabile din plastic?!

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

La Tehnometal Timisoara se faceau matrite de injectat plastic (complexe, cu compartimente de incalzire cu abur si racire cu apa, etc) de la inceputul anilor '80... industria realiza o gramada de repere din plastic extrudat/injectat/etc (de exemplu, ceea ce vedeti acum ca tamplarie din plastic - pereti, usi, ferestre, etc, respectiv conducte si profile extrudate din PVC se realizau la Teraplast Bistrita din ... 1978). Deci... aveam...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Apropo de televizoare, industria noastra de profil in anii '80 inca lucra cu proiecte / patente straine din anii 60...'70, de asta noi in anii '80 inca produceam tv-uri alb-negru si color cu carcasa din lemn. Eram in urma. Daca comunistii, in speta dictatorul prea iubit s-ar fi autosesizat si ar fi ascultat de sfaturile oamenilor cu cap inca de dupa cutremurul din '77, importam si noi licente noi de productie (ex. video recordere) si faceam niste televizoare cu carcasa de plastic moderne. Dar anii '80 la noi au fost ocupati cu alte investitii (gen. Palatul Parlamentului).

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

@Remus: A nu se confunda matritarea la cald a foilor, sau altor semifabricate din plastic, cu turnarea prin injectie la cald a plasticului in stare topita. Pentru aceasta din urma tehnologie, se folosesc pompe de transfer ale plasticului topit cu angrenaje melcate. Aceste pompe au doi melci speciali din inox, foarte greu de realizat prin prelucrari mecanice speciale. Intreaga pompa lucreaza la temperatura de transfer a plasticului topit si este incalzita in permanenta in acest scop. O masina de injectat material plastic, se pune la incalzit cel putin cu o ora inainte de inceperea lucrului. De altfel intregul traseu de aductiune al plasticului de la rezervorul de plastic topit, pana la matrita (inclusiv matrita) sunt incalzite la aceasta temperatura. Imediat dupa injectie se raceste semimatrita inferioara, pentru a se stabiliza forma piesei si a se putea descarca. Pompele cu angrenaje melcate au foarte bune caracteristici de presiune si pot astfel realiza injectia masei de plastic topit in conditiile de presiune necesare. Debitele unor astfel de pompe sunt insa mici sau foarte mici si in acest fel productivitatea este limitata. De regula o operatie elementara de turnare dureaza din acest motiv cel putin 1... 2 minute, in functie de volumul de plastic turnat si de timpul necesar racirii si reincalzirii semi-matritei inferioare. Din acest motiv, la piesele de mici dimensiuni se fac matrite multi-cuib, turnandu-se intre 3 si 30 piese simultan in functie de volum si simplitatea piesei. Carcasele Tv, precum si celelalte obiecte voluminoase nu pot fi turnate in matrite cu mai multe cuiburi. In plus, avand un volum mare de plastic inclus, transferul plasticului dureaza mai mult timp si astfel timpii de realizare a unui singur produs de mari dimensiuni este destul de mare. Pentru productivitate marita, intreprinderile specializate (spre exemplu cele care produc bidoane si recipienti din plastic) utilizeaza un numar mare de masini de injectat mase plastice, pentru a spori productivitatea. Datorita specificului, tehnologiile de injectare a maselor plastice sunt printre cele mai energofage tehnologii existente actualmente. Din acest motiv si preturile produselor specifice sunt foarte piperate. Spre exemplu, pentru bidoanele rotunde din plastic de mari dimensiuni, preturile sunt de regula de cel putin un leu pe litrul de capacitate al bidonului. Spre exemplu, in zona in care locuiesc eu, se puteau cumpara pana de curand recipiente paralelipipedice din plastic, cu capacitatea de 1000 L, la pretul de 300 lei. O fosa vidanjabila de cel mult 2 m3 se vindea la Dedeman, acum 2... 3 ani, cu suma de 2200 lei.

@politehnica: Romanii produceau televizoare incasetate in lemn, din doua motive importante. In primul rand, asa dupa cum spuneam, tehnologia de injectare a plasticului nu se producea in romania. In al doilea rand, in anii '80, o caseta din elemente de lemn era mai ieftina decat una din plastic produsa prin injectie. Din cate imi amintesc eu, in ultimii ani dinainte de revolutie, televizoarele sport, erau incasetate in carcase din plastic. De asemenea in anul 1990, eu insumi am cumparat un monitor pentru Home-Computerele produse la intreprinderea de calculatoare Bucuresti, in caseta de plastic. Pretul era insa "imposibil". Am luat un monitor cu o defectiune de fabricatie, la pretul de 3900 lei (adica cam 1,3 salarii de-ale mele in acele timpuri) L-am cumparat de la sediul intreprinderii din Pipera, mai ieftin decat daca l-as fi cumparat nou din magazin. Un televizor Sport incasetat in lemn era in magazine cam 3000 lei.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Aceste pompe au doi melci speciali din inox, foarte greu de realizat prin prelucrari mecanice speciale. Intreaga pompa lucreaza la temperatura de transfer a plasticului topit si este incalzita in permanenta in acest scop. 

 

...am lucrat cu extrudere in urma cu mai bine de 20 de ani, la Timisoara. Pe vremea aia, o matrita de injectare se fabrica la Tehnometal cu aproximativ 40.000 marci germane.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Inainte de revolutie, marea majoritate a intreprinderilor industriale aveau scularii si isi produceau singure stantele si matritele necesare. Dupa revolutie intreprinderile industriale au inceput sa simplifice activitatea si au desfiintat in primul rand sculariile si atelierele mecanice pentru productia de tip unicat, care erau (si au ramas si acum) sectoare cu productivitate si rentabilitate scazuta. Ici-colo au mai fost infiintate scularii si ateliere mecanice specializate pe reparatii de matrite, dar care au practicat preturi foarte mari. Asa ca ideie, un kilogram de matrita se produce actualmente cu preturi variind intre 100 si 1000 de euro. In cazul reparatiilor preturile sunt mai mici, insa depasesc preturile produselor generale realizate in aceleasi conditii de dotare si calificare a personalului. Spre exemplu Ruian Radu, pe care il cunosti probabil de pe ElForum sub nick-nameul de Radu cnc, a renuntat cu timpul la calitatea de salariat al unei mari unitati industriale din Lugoj (unde ca tehnician era platit cu 10 lei/ora) si cu atelierul mecanic pe care si l-a dotat la inceput dintr-o pasiune de amator, a abordat o activitate privata in domeniul reparatiilor de matrite, unde este platit cel putin la nivelul de 50 lei pe ora, in functie de gradul de complexitate al lucrarilor, precum si in functie de alte conditii concrete de executie. Eu am intalnit in practica acum cativa ani un caz in care uzinele DACIA din Mioveni au platit 50.000 lei pentru lucrarile de reparatii ale unui dispozitiv hidraulic cam de 10... 15 kg, masa totala. Am aflat aceste amanunte, deoarece eu am realizat releveul acelui dispozitiv.

 

Imi pare rau ca nu pot sa ajut si in acest caz, insa asa dupa cum spuneam, experienta mea in legatura cu matritele de injectie a maselor plastice se reduce la matrite de mici dimensiuni care realizau turnarea in cuiburi a pieselor cantarind cel mult cateva zeci de grame. Asa dupa cum spuneam anterior, tehnologia de injectie din materile plastice a pieselor de mari dimensiuni s-a dezvoltat ulterior anului 1995. Actualmente intalnim la tot pasul obiecte din plastic de mari dimensiuni, insa la noi nu stiu daca se realizeaza obiecte mai mari decat bidoanele de plastic de cel mult 300 de litri. Poate ca da, poate ca nu, insa tehnologia fiind recenta, opinia mea este ca nu prea se gasesc in romania proiectanti specializati in asemenea matrite. Daca totusi exista cativa, este putin probabil sa ii intalnim pe forumuri.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Mi-am aruncat ochii pe legaturile postate de domnul gsabac. Primul link nu se deschide. Cel de-al doilea link pare cel mai reprezentativ dintre toate ca informatie utila. Este vorba despre compartimentul Stante si Matrite al intreprinderii Electromagnetica, care imi era cunoscut ca proiecteaza si realizeaza stante si matrite de toate tipurile. In conformitate cu ceea ce am putut citi acolo, cea mai mare matrita pe care o poate realiza are formatul 1500x1000x1000 si poate incadra o piesa utila cu dimensiuni maxime de gabarit de 800x600x500. Greutatea maxima a unei semi-matrite este de 5 tone. Asadar, pentru a traduce datele tehnice, o piesa din plastic cu dimensiunile  de 800x600x500, necesita o matrita cu dimensiuni  de 1500x1000x1000, cantarind cu aproximatie 10 tone. Tot din link-ul Electromagnetica deducem ca cea mai grea piesa turnata prin injectie la cald cu mijloacele tehnice ale intreprinderii, poate cantari 3,6 kg, adica este o piesa asemanatoare (poate ceva mai mare) decat carcasele televizoarelor moderne, despre care am discutat mai sus. De altfel, cea mai reprezentativa matrita adusa ca exemplu in acest linc este una cu care se toarna un cheder de parbriz pentru autoturisme. Tot din link-ul Electromagnetica aflam ca numarul specialistilor in proiectarea matritelor, lucrand in cadrul compartimentului este 12 (doisprezece) adica foatrte mic, asa dupa cum prognozam si eu mai sus. Ca fapt divers, cu doi dintre acesti specialisti am discutat si eu cu prilejul vizitarii expozitiei TIB 2008 - ultima pe care am avut prilejul sa o vad. Al 3-lea link, pare fara aplicabilitate in acest caz, fiind vorba doar despre matrite pentru prelucrari metalice. Al 4-lea link este un link reclama, asemanator cu linkul Electromagnetica, dar care da mult mai putine sperante initiatorului acestui subiect. Dimensiunile si masele maxime ale matritelor care pot fi proiectate si construite, sunt mai mici decat cele specificate de link-ul Electromagnetica. Linkul al 5-lea este un exemplu de matrita pentru turnarea unui pahar din plastic, adica fara aplicabilitate in acest caz. Link-ul 6, nu stiu cat de util ar putea fi, deoarece este vorba despre un proiect de curs studentesc. Pentru a putea aprecia utilitatea acestuia, trebuie sa se plateasca o taxa pe saitul scribd.ro, sau sa se uploadeze un alt fisier de tip carte electronica pentru a putea fi descarcat. Documentatia postata de domnul gsabac, a relevat asadar ceea ce presupuneam si eu mai sus si anume faptul ca in romania nu se toarna prin injectie piese de dimensiuni si gabarite mai mari decat binecunoscutele bidoane din plastic, cunoscute inca dinainte de revolutie si in care gospodinele pun iarna muraturi.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Apropo de bidoanele de plastic, eu stiam ca nu se toarna plasticul pe matrita ci ele vin sub forma unor tuburi mici si apoi sub presiune la cald sunt suflate sa ia forma matritei, nu!!!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

@prog. Da este posibil. Probabil ca bidoanele rotunde cu simetrie in doua axe se pot realiza si in acest mod. Presupun ca de fapt asta se si produce la Tehnometal Timisoara - exemplul dat de remus68. Pe de alta parte recipientii cu o alta forma decat cea cilindrica, nu cred ca ar putea fi realizati in acest fel. Depinde foarte mult de tipul materialului plastic. De altfel, ma gandesc ca este posibil ca cele doua tehnologii sa poata fi combinate, astfel incat anumite parti sa se realizeze prin expandarea la cald a unui material plastic fara "memorie" la racire, in timp ce zonele cu geometrie mai elaborata, sa fie realizate prin injectarea de material plastic.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 months later...

Matrita nu permite injectie directa, ca de exemplu la o masa de plastic (care este mai mare de 1000x800mm)? Sau in functie de forma piesei, se poate utiliza injectie-film.

Daca este o piesa tehnica si nu vizibila catre utilizator, sau aspectul sau nu este critic (pentru ca este probabil ca vor fi probleme de aspect), ar trebui sa poata fi injectata fara probleme.

 

Daca poti sa imi dai un model 3D al piesei, iti pot face o recomandare privind injectia.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock