Sari la conținut

Kituri de amplificatoare audio


Postări Recomandate

Intentionez sa lansez in vara acestui an o serie de kituri amplificatoare audio de putere, Hi-Fi, PRO, destinate sonorizarii spatiilor inchise. In acest scop, pentru producerea unui anumit model este necesar sa avem cel putin 10 clienti, pentru ca produsul sa iasa mai ieftin si sa fie cat de cat accesibil ca pret.

 

Amplificatoarele audio se vor prezenta in mai multe variante:

- o varianta constructiva avand in etajul final tranzistoare MOS-FET;

- o varianta constructiva avand in etajul final tranzistoare bipolare.

Gama de puteri pentru ambele variante constructive va fi: 200W, 400W si 800W.

Kiturile de amplificatoare audio vor contine:

- etaj preamplificator audio cu posibilitatea de preselectare a intrarii: balansata sau nebalansata (kitul va contine standard un amplificator operational NE5532 sau MC33078. Optional, pot include pe kit pentru cei mai pretentiosi alte tipuri de AO-uri, cu majorarea nesemnificativa a pretului de vanzare, ca de exemplu AO: OPA2134).

- circuit de protectie la suprasarcina si scurtcircuit accidental pe iesire.

- circuit de softstart pe iesirea amplificatorului;

- circuit de protectie la componenta continua pe iesirea amplificatorului;

- circuit de protectie la supratemperatura, circuit care va contine posibilitatea comandarii turatiei ventilatorului in functie de temperatura radiatorului pe care se afla finali (ventilatorul nu este inclus in pret, deci va trebui sa-l achizitionati);

- un vumetru indicator a puterii de iesire din 5LED-uri.

Circuitele de protectie: DC si temp vor avea LED-uri de semnalizare aferente incluse.

 

Kiturile prezinta principalele caracteristici tehnice:

- puterii de iesire (pe 4 Ohmi): 200W (alim. la +/-50Vcc); 400W (alim. +/-70Vcc); 800W (alim. +/-95Vcc).

- numarul de tranzistoare finale: 4, 8, 14 (12 la bipolari).

- factorul de distorsiuni armonice la puterea maxima: THD=0,02%;

- distorsiuni armonice de intermodulatie:

- viteza de creste a tensiuni: Slew rate: 30... 50V/us.

- raportul semnal zgomot: > 120dB.

- banda de frecventa reprodusa: 10...100kHz (-3dB).

 

Schemele de amplificatoare audio reprezinta peste 50% o conceptie personala si ca drept urmare pana intr-un viitor apropiat nu le voi aduce publicitatii.

Kiturile le voi realiza la c-da, iar intr-un viitor apropiat voi lansa, pentru cei interesati seria de amplificatoare audio in clasa G de mare putere destinate sonorizarii in special a spatiilor deschise precum si adaptarea proiectelor pentru a putea fi integrate in solutii de incinte active de inalta fidelitate.

Acest program, dedicat elaborarii acestor kituri si scoaterii pe piata a acestora , nu se va putea pune in aplicare fara aportul membrilor acestui forum. De aceea, doresc ca in acest topic, care il voi lasa deschis pana la vara, sa va exprimati dorinta, parerea voastra legata de aceasta actiune.

 

Totodata, mai mentionez ca acest proiect a inceput din data de 01-10-2007 si se va finaliza cel tarziu la sfarsitul lunii iulie (s-ar putea mai devreme dar...!). Acum sunt la testarea propriu zisa si stabilirea parametrilor fiabilistici a prototipurilor.

In realizarea acestor kituri doresc sa folosesc numai componente electronice de buna calitate, in special rezistente cu pelicula metalica 1%, o imperechere drastica a tuturor tranzistoarelor din schema etc.

 

In scop informativ, pentru a vedea stadiu acestui proiect, prezint mai jos 3D varianta amplificatorului audio de 800W, pe mosfet-uri:

MB800.JPG

 

Eventuale intrebari le puteti adresa aici cat si intentia de achizitionare a unui anumit model.

Link spre comentariu
Se pot difuza niste preturi orientative?

Momentan pot "difuza" preturi orientative doar la varianta pe MOSFET-uri cu conditia sa avem peste 10 cumparatori per model.

200W - 120 sau 130lei bucata;

400W - 160 sau 170lei bucata;

800W - 220 sau 230lei bucata.

 

Repet, preturile sunt doar orientative. Spre exemplu, daca ar fi peste 100 de cumparatori per model, preturile ar putea fi si cu 20-25% mai ieftine decat cele mai sus mentionate.

Deci, mai multi cumparatori, mai ieftin bucata. :a3:

 

P.S. Din punct de vedere al performantelor, kiturile se situeaza la nivelul modulelor de amplificare realizate in regim industrial si integrate in amplificatoare audio PRO de peste 1000USD bucata.

  • Like 1
Link spre comentariu
As dori sa stiu daca intentionezi sa produci si o carcasa pentru aceste amplificatoare audio ? Si daca da, cam la ce pret o sa fie si cum o sa arate ?

Realizarea unei "carcase" pentru cele trei variante ale kiturilor de amplificare nu este chiar asa usor de facut, mai ales la preturi acceptabile. Daca tot ai adresat aceasta intrebare vreau sa va spun ca momentan ma intereseaza un radiator potrivit "carcasei", lucru care este mai greu de facut decat gasirea unei solutii de realizare a carcasei amplificatorului.

De aceea, as dori ca useri care cunosc eventuale surse sau metode de realizare a carcasei sa ne spuna in acest topic. Totodata, doresc ca prin acest proiect sa realizez atat varianta ansamblata cat si dezansamblata a amplificatorului.

Link spre comentariu
De aceea, as dori ca useri care cunosc eventuale surse sau metode de realizare a carcasei sa ne spuna in acest topic.

Cantul carcasei poate fi facut din profilul "U" folosit la montarile placilor rigips.

Dupa trasare la lungimea si latimea dorita ptr.amplif.,se taie doar din aripile "U"-ului si se indoaie latura dupa latura,formandu-se cantul dreptunghiular necesar.

Profilele "U" sunt din tabla simpla,poate chiar zincata.

Deci mai ramane de gandit partea de jos, si cea de sus,care se aplica pe cantul deja format. scratchchin.gif

 

Later edit:

Atasez si o schita care poate fi mai usor de inteles:

post-5-1203737620_thumb.jpg

Sau,s-ar' mai putea folosi carcase de calculator.Acestea au prevazute si ventilatoare,au si conector ptr. cablu alimentare si design, habitatul este putin mai mare,decat al unui amplificator standard.

post-5-1203738255_thumb.jpg

Link spre comentariu

SIG, carcase de calculator!!!!! scratchchin.gif I don't think so!

Am putea spre exemplu sa utilizam carcase de astea (cam ... scumpe):

http://uk.farnell.com/1171725/electrical/p...OSURES-32180022

 

Sau mai bine de astea (am auzit ca sunt mai ieftine, cam 150-180lei bucata, cea de 2U, adancime de 360mm, dar trebuie verificat):

http://www.boss-enclosures.co.uk/prodtype....PageHistory=cat

Link spre comentariu
Sau mai bine de astea (am auzit ca sunt mai ieftine, cam 150-180lei bucata, cea de 2U, adancime de 360mm, dar trebuie verificat):

http://www.boss-enclosures.co.uk/prodtype....PageHistory=cat

Aceasta firma se pare ca ofera si solutii de "customizare" a produsului. Ma gandesc sa facem carcasa de tip 2U, adancime 360mm, cu tot cu gauri si silkscreen. S-ar potrivi la toate cele trei modele de amplificatoare chiar daca pentru varianta de 800W s-ar potrivi mai bine varianta de carcasa de inaltime 3U. Dar vom vedea, pana la vara mai este. Principala problema o reprezinta "pretul" carcasei. Stiu ca englezii au preturi destul de piperate, ramane de vazut raspunsul pe care il voi primi. Deci carcasa doresc sa o "personalizam", cu "scris si gauri". Eventuale variante (imagini) de dispunere a potentiometrelor (canal A si B), a ledurilor, comutatorul On-OFF, mufele de intrare si iesire, puteti sa le prezentati in acest topic.

Precum am spus intr-un post precedent, ramane sa gasesc radiatorul potrivit (pentru un singur modul). In acest sens am contact cateva firme, un model potrivit fiind acesta dar de lungime mai mare (dar sa vedem si pretul):

forced.jpg

Link spre comentariu

Misto radiatorul. Problema e ca cei care fac radiatoare nu fac o bucata iar daca fac te usuca la buzunar. La fel si la carcase.

Eu propun (sa vedem ce spune adminul) ca in acest topic sa vedem ce doritori sunt, care vor sau nu aceste kituri si daca se aduna un numar de X bucati de abia atunci sa demarezi operatiunea de realizare a lor. Altfel mi se pare cam riscant, parerea mea.

 

Spre ex., cam cat ajunge un amplificator ansamblat? Daca ajunge cat unul nou de doi lei, gen PHONIC, Beringer sau mai stiu eu cum, foarte putini donpetru o sa se inghesuie sa cumpere. Iar ca sa scoti pe piata kituri in maxim 50lei bucata, nu stiu cat este de profitabil deoarece ca sa ajungi la un pret acceptabil cum spui tu iti trebuie sa faci multe bucati (multi bani, de care trebuie sa dispui), care le poti vinde in "Y" luni sau anii. Deci profitul e minimal iar actiunea nu este sa faci bani ci mai degraba sa faci o afacere din pasiuni cu un profit minimal.

 

In electronica, cu cat bagi bani mai multi cu atat e mai rentabil, cu conditia sa ai si o piata de desfacere.

Link spre comentariu

releu, pretul variantei ansamblate inca nu l-am calculat deoarece nu cunosc momentan pretul carcasei si pretul radiatoarelor. Mentionez ca realizarea acestora se va face doar daca exista o comanda din partea userilor acestui forum. Idem pentru kituri. Ma gandeam la un moment dat, vazand si spusele Dl. SIG, sa realizam carcasa cu ajutorul unor profile si tabla de aluminiu, apeland la un atelier mecanic pentru finisare, taiere si gaurire. Ar fi varianta cea mai ieftina care ar duce carcasa la un pret usor peste 100lei (asta pentru ca este aluminiu). O alta solutie ar fi realizarea carcasei din tabla din otel de 1mm grosime, debitata corespunzator si vopsita electrostatic. Dar si aceasta solutie este relativ scumpa. Doar o comanda de cel putin 50-70 carcase poate aduce pretul in jurul valorii de 100lei/bucata daca nu mai mult.

 

In ceea ce priveste In electronica, cu cat bagi bani mai multi cu atat e mai rentabil, cu conditia sa ai si o piata de desfacere, este foarte adevarat. De fapt scopul acestei actiuni precum vezi este la limita profitabilitati, telul principal fiind acela de a veni in sprijinul electronistul DIY cu o solutie de amplificare moderna, performanta si completa care sa inlocuiasca cu succes alte solutii de 2 sau 3 trei ori mai scumpe, care nu sunt deloc la nivelul buzunarului romanului. Poate ca nici preturile de mai sus pentru multi nu sunt "acceptabile" dar cand dorim ceva de calitate mai trebuie sa si platim.

Link spre comentariu
Ventilatorul este inclus?

Cred ca da, numai ca suprafata nu este suficienta. Radiatorul cu ventilator este format din doua radiatoare, fiecare avand dimens. 140x40x20 mm. Pentru amplificatorul de 200W, dimens. minim. a unui radiator cu ventilatie fortata trebuie sa fie 250x75x25mm, pentru cel de 400W, 320x80x25mm iar pentru cel de 800W, 400x100x25mm. Deci pentru un sigur modul de amplificare sunt necesare doua astfel de radiatoare asezate dupa modelul prezentat de PSC si cu ventilatie fortata.

O alta optiune ar fi sa apelam la modelul nr.1 de radiator prezenta in post#12. Dar si in acest caz sunt necesare doua radiatoare pe modul dar de dimensiuni mai mari.

 

LATER EDIT: Prezint mai jos versiunile de 200W si 400W a amplificatoarelor audio cu finali MOSFET.

MX200.JPG MX400.JPG

Link spre comentariu

Foarte misto donpetru, te-ai gandit cumva si la o vers. a cablajelor dubla fata cu SMD-uri ? Cred ca daca realizezi vers. asta o sa incapa pe cablaj, cam tot de aceleasi dimensiuni, si un crossover. Sau poate rezulta cablajele mai mici.

 

Pana la urma, carcasa unde si cine o va face ? Am vazut ca SIG a postat ceva dar cred ca firma in cauza discuta de la 20 bucati in sus si mai cred ca un user undeva pe un forum ne poate da mai multe detalii....sa-mi aduca aminte cine!!!! :a5:

Dar radiatoarele? Cele de la PSC par fine dar trebuie sa fie mai mari. Are cineva idee unde se pot gasi, nu de alta dar cumpar si eu doua module si chiar imi trebuie. :e7:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock