Sari la conținut

Cat de atractive mai sunt profilele tehnice de la licee ?


Postări Recomandate

Am ramas de-a dreptul surprins ca sunt licee tehnice cu diverse specializari tehnice, gen automatizari, electronica, in general le numeri pe degetele de la o mana dar ceea ce este grav e faptul ca sunt din ce in ce mai putini tineri dornici sa practice asemenea meserii ? Ce credeti ca nu ii atrage spre directia asta ? Sa-i sperie matematica sau cine stie ce materii sau pur si simplu noua generatie a devenit total dezinteresata de asemenea meserii care iti solicita sa-ti pui capul la contributie !

Cum vedeti viitorul in privinta asta?  :scratchchin:

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6787-cat-de-atractive-mai-sunt-profilele-tehnice-de-la-licee/
Distribuie pe alte site-uri

Salutare tuturor!

Chiar asa putine sa fie liceele in care mai exista asemenea specializari?O cauza poate fi si lipsa banilor deoarece electronica practica nu se poate face fara bani.Este nevoie de ateliere/laboratoare dotate cu: aparate,scule,piese s.a.m.d. Apoi o alta problema mai poate fi lipsa de personal calificat,asta si din cauza salariilor care se platesc in invatamant.Normal ca multi prefera sa se angajeze in alte parti unde se ofera salarii mai mari.Cat despre interesul tinerilor pentru acest domeniu,n-as crede ca a disparut,deoarece pe Facebook se formeaza tot mai multe grupuri ale electronistilor si nu duc lipsa de membrii nici de activitate,iar acolo cu siguranta exista si multi tineri.Insa pentru unii electronica reprezinta doar un hobby si nimic mai mult,de aici rezultand (poate) ca nu doresc sa studieze acest domeniu la scoala ci doar ca si autodidacti.Totusi mai exista si cazuri fericite precum acesta. In ceea ce priveste viitorul,eu nu ma gandesc doar la invatamantul mediu ci si la cel superior care fara nicio indoiala starneste mai mult interes in randul tinerilor pasionati de electronica.Din cate stiu eu,facultatile de electronica nu duc lipsa de studenti dar multi dintre ei au studiat in liceu specializari precum mate-fizica sau mate-info.Parerea mea este ca cei care studiaza la liceu specializari precum electronica-automatizari,sunt mai avantajati daca intra la o facultate cu acelasi profil,motivul fiind binenteles cunostintele acumulate.Dar evident ca o facultate trebuie sa aiba o dotare mult peste cea a unui liceu iar de personalul calificat nici numai zic.Apoi  este foarte important ca in orasul unde se afla facultatea sau prin apropiere sa existe firme in domeniu unde studentii sa efectueze stagii de practica,deoarece in caz contrar exista sanse mari ca dupa terminarea facultatii sa se angajeze la o firma iar apoi sa constate ca ceea ce li se cere sa faca acolo,n-au invatat la facultate.Cred ca in Romania cea mai buna varianta pentru cei care doresc sa studieze electronica  si sa apoi sa profeseze in acest domeniu,este Timisoara.

 

Editat de Ciprian 81

Cea mai mare motivatie pe care o are orice tanar atunci cand isi alege profesia este salariul mediu pe care ar putea sa il obtina angajandu-se in acel domeniu. Totul depinde de aceasta, inclusiv asigurarea traiului zilnic al propriei familii. Dupa revolutie, aproape, toate domeniile de activitate au fost abandonate de cei responsabili, cu foarte putine exceptii. In acest fel, diferitele domenii de activitate au inceput sa "moara" unul dupa altul. Nemai avand posibilitatea de a-si asigura un viitor in tara lor, romanii au fost lasati, sau chiar indemnati sa emigreze. S-a ajuns la performanta greu de egalat in care diaspora romaneasca reprezinta cam 20 % din totalul romanilor. Foarte putine au fost domeniile unde romanii au fost incurajati sa isi concentreze activitatea. Un exemplu este industria IT. Se pare ca urmatorul domeniu care va beneficia de un viitor asemanator este cel medical. Fara nici o logica, meseriile direct productive (mecanica, electrotehnica, electronica, automatizarile, constructiile, etc) au fost lasate de izbeliste. In aceste domenii, salariile medii sunt foarte apropiate de cel minim pe economie. Cum sa mai fie tentat cineva sa aleaga aceste domenii?

Editat de ola_nicolas

 Foarte putine au fost domeniile unde romanii au fost incurajati sa isi concentreze activitatea. Un exemplu este industria IT. Fara nici o logica, meseriile direct productive (mecanica, electrotehnica, electronica, automatizarile, constructiile, etc) au fost lasate de izbeliste. In aceste domenii, salariile medii sunt foarte apropiate de cel minim pe economie. Cum sa mai fie tentat cineva sa aleaga aceste domenii.

Aveti partial dreptate dar sa nu uitam ca cei cu studii superioare (poate si cu studii medii daca sunt capabili) in electrotehnica,electronica sau automatizari se pot angaja foarte usor in domeniul IT.Apoi o alta optiune foarte buna pentru absolventii specializarilor respective mai este si domeniul automotive unde iar se plateste bine.Partea prosta este ca numai in anumite regiuni ale tarii exista firme de profil serioase,iar aici enumar Bucurestiu,Clujul si Timisoara care fara nicio  indoiala ocupa podiumul.Apoi vin din spate Iasiul,Brasovul si alte cateva orase.

Doi... trei angajatori in toata tara, reprezinta o palida compensatie, pentru meserii in care s-au format sute, sau mii de specialisti. Romania a produs tractoare. Uzina Tractorul Brasov a fost desfiintata in 2007. De vreo cativa ani exista investitori romani care incearca sa puna din nou in fabricatie traditionalele tractoare U650 modernizate si imbunatatite. Misiunea lor este insa foarte dificila. In cei 11 ani care au trecut, specialistii cu maxima experienta in domeniu au iesit la pensie. Unii chiar au murit. Cei cu experienta medie au emigrat in tari unde au avut posibilitatea sa isi continue activitatea, sau s-au reprofilat. Cei cu experienta mai mica, au uitat deja cam tot ceea ce au invatat pana in 2007 si s-au risipit prin tara, sau prin lume cautandu-si alte meserii. Sunt multe industrii romanesti care ar merita reinfiintate. Autoturismele de teren de tipul ARO, ar fi un singur exemplu. Misiunea celor doritori, este insa asa dupa cum spuneam foarte grea. Industrie constructoare de masini, nu se poate face doar din patriotism. Despre posibilitatea ca absolventii unei facultati (alta decat cea de Informatica, sau de Automatizari si Calculatoare) sa fie angajati in industria IT, este doar iluzorie. Eu stiu mai multe despre acest fenomen. Nu este insa locul sa il comentam. Patriotii romani, care in trecut au lucrat in mari intreprinderi romanesti constructoare de masini, sau cu profil electrotehnic / electronic, au la dispozitie in acest moment doar patriotsmul specialistilor din domeniu, care s-au pensionat, dar care ar putea prin voluntariat sa se reangajeze in domeniu fie full-time, fie part-time, deoarece absolventii formelor tehnice actuale de invatamant tehnic nu pot constitui decat o baza in formare pentru viitor. Doar asa vad eu reinfiintarea industriei romanesti. Ce sa mai discutam despre domenii de inalta tehnologicitate, de genul industriei de diamante sintetice, care s-a infiintat destul de tarziu la noi si pentru care presupun ca la ora actuala nu mai exista de loc specialisti, avand in vedere ca toata productia a durat o perioada scurta de timp - zece ani, sau foarte putin peste.

Editat de ola_nicolas

In ziua de azi prioritare sunt modul cum se fac banii, nu cat de mult inveti ca sa-i faci.

Eu, personal, am acumulat cunostiinte prin studiu individual pentru ca asa am vrut eu, pentru ca daca ma luam dupa tendita pietei ajungeam un notoriu zugrav sau instalator sau cine stie ce!!

dan_e: Nu cred ca are legatura cu subiectul. Eu cred ca initiatorul topicului a avut in vedere modul in care functioneaza invatamantul tehnic romanesc. Acest invatamant se adreseaza celor care vor sa invete o anumita meserie/profesie si nu celor care doresc sa devina investitori intr-un domeniu sau altul. Daca ne limitam numai la cat de repede si cat de usor se fac banii, atunci putem sa abordam o activitate de tip smenarie, sau camatarie, dupa ce am parcurs doar cateva clase primare, suficiente pentru a invata sa numaram.

Editat de ola_nicolas

Nu prea are legatura cu subiectul dar asta e realitatea, din Romania mai ales!

 

Profilele tehnice nu au cautare din cauza ca un post la finante sau in sanatate au ajuns sa fie mai bine platite, asta raportandu-ne la o calificare cu studii medii. Asta e realitatea. Nici un tanar absolvent de gimnaziu nu vrea mate ca il doare capul, ne transformam incetul cu incetul in ceea ce vroiam, spun batranii, pe la mijlocul anilor '90... adica sa tindem catre valorile americane. Bune, rele cum sunt, eu cred ca ar trebui sa constientizam ca Romania e Romania si nu SUA.

 

 

Nici un tanar absolvent de gimnaziu nu vrea mate ca il doare capul

E mult mai usor bacul daca nu-l dai din matematica,nu? :scratchchin: Eu am terminat liceul cu aproape 20 de ani in urma la profil real (tehnic).Nu s-a pus problema sa nu i-au nota de trecere la  matematica,dar aveam o ciuda pe cei de la profil uman... :frust:

Editat de Ciprian 81

In ziua de azi prioritare sunt modul cum se fac banii, nu cat de mult inveti ca sa-i faci ...

Nici un angajator nu te plateste daca nu te faci util. Util nu te poti face, daca nu stii meseria care se cere. Asadar, vrei nu vrei, trebuie sa urmezi niste cursuri de calificare, sau sa inveti acea calificare ucenicind. Ceea ce spui, se poate defini ca o tendinta a societatii de a refuza si dispretui unele ocupatii, ceea ce este real. Imi aduc aminte ca inainte de 1990, contabilii si economistii de orice fel erau foarte greu de gasit. Motivul era acela ca fiind foarte putine banci si institutii financiare, unui absolvent de ASE (spre exemplu) ii era foarte greu sa ajunga in fruntea ierarhiei. Astazi mai toate bancile importante (si sunt foarte multe) au cateva sucursale in marile orase, cel putin o sucursala in orasele mai mici, iar in unele cazuri, gasesti reprezentante chiar si in comunele mai importante. Asadar a devenit mult mai probabil sa poti ajunge un director de sucursala bancara, sau de centru de asigurari, decat sa poti ajunge directorul unei intreprinderi industriale. Sa mai observam ca cea mai mare parte a angajatorilor nu isi mai bat capul cu promovarea tinerilor care se dovedesc capabili in cadrul diferitelor intreprinderi, ci prefera sa angajeze pe posturile de conducere personal deja experimentat pe acele posturi, sau in cel mai bun caz personal care a avut atributiuni delegate in legatutra cu astfel de posturi. Asadar un tanar inginer (spre exemplu) nu isi va putea depasi conditia si ajunge intr-o pozitie de conducere, decat daca si-a asumat intr-o anumita etapa a carierei lui atributii pentru care nu era platit ca atare. Pentru a putea ajunge insa pe o asemenea pozitie, va trebui sa gaseasca un post disponibil la o alta intreprindere, nu la cea unde poate ca a lucrat foarte multi ani. In ultimul timp, unii patroni au tendinta de a solicita viitorilor salariati sa accepte si atributii pe care de obicei le au cei de pe pozitiile inferioare. In acest fel, a devenit aproape imposibil sa ai o cariera continua si de succes in profesia pe care ai invatat-o prin studiu in diferitele forme de invatamant. Este degradant astfel pentru un electrician (spre exemplu) sa accepte sa faca munci necalificate, pe motivul ca nevoile locului de munca nu acopera 100 % atributiunile pe care le are ca muncitor calificat in acea meserie. Atunci cand nu poti ca angajator sa acoperi complet cu atributiuni o anumita pozitie, este mai bine sa iti asiguri ocazional serviciile unui specialist in acel domeniu, sau sa ii oferi doar un job part-time.

  • 4 weeks later...

Imi aduc aminte ca examenul de capacitate a fost ceva "floare la ureche". Adevaratul examen de capacitate, a fost de fapt cel de admitere la liceu, foarte aplicat si avand o miza uriasa. Pe vremea cand il dadeam (1971) concurenta era la unele licee de 7... 8 candidati pe loc, uneori chiar mai mare. Asanumitul examen de capacitate, nu avea o miza deosebita, deoarece se dadea cu profesorii cu care s-a studiat si arareori se intampla sa nu fie promovat.

 

E mult mai usor bacul daca nu-l dai din matematica,nu? ...

 

Este o chestiune relativa. Eu am obtinut medii maxime sau aproape de maximum la probele de matematica, cam la toate examenele pe care le-am sustinut. Dimpotriva, materiile de sorginte umanista (atunci cand au existat la examene) mi-au scazut (uneori destul de mult media) Astfel, am obtinut media 8,78 la examenul de bacalaureat in 1975, desi la matematica si la fizica am obtinut note maxime. Cu toate acestea, a fost una dintre printre primele 10 medii, la examen participand in acel an aproximativ 180 de absolventi ai liceului respectiv. Prin comparatie, la examenul de admitere la facultate (unde am sustinut doar probe de matematica si fizica) am obtinut media 9,33, adica a treia pozitie in ordinea mediilor. Se poate spune deci ca in cazul bacalaureatului, examenele de limba romana dar mai ales cel de istorie, m-au tras in jos. Nota era cu atat mai subiectiva cu cat existau si probe orale, ceea ce nu era cazul la matematici si fizica, dar se practica pe vremuri la romana si istorie. Se stia si se vorbea mult ca probele orale erau special introduse pentru a mari sansele celor cu pile.

Editat de ola_nicolas
  • Like 1

 

 

Este o chestiune relativa. Eu am obtinut medii maxime sau aproape de maximum la probele de matematica, cam la toate examenele pe care le-am sustinut. Dimpotriva, materiile de sorginte umanista (atunci cand au existat la examene) mi-au scazut (uneori destul de mult media) Astfel, am obtinut media 8,78 la examenul de bacalaureat in 1975, desi la matematica si la fizica am obtinut note maxime. Cu toate acestea, a fost una dintre printre primele 10 medii, la examen participand in acel an aproximativ 180 de absolventi ai liceului respectiv. Prin comparatie, la examenul de admitere la facultate (unde am sustinut doar probe de matematica si fizica) am obtinut media 9,33, adica a treia pozitie in ordinea mediilor. Se poate spune deci ca in cazul bacalaureatului, examenele de limba romana dar mai ales cel de istorie, m-au tras in jos. Nota era cu atat mai subiectiva cu cat existau si probe orale, ceea ce nu era cazul la matematici si fizica, dar se practica pe vremuri la romana si istorie. Se stia si se vorbea mult ca probele orale erau special introduse pentru a mari sansele celor cu pile.

Pai dvs. ati ajuns inginer,iar atunci evident ca v-ati descurcat la matematica si fizica.Eu ma refeream in general la examenul de bacalaureat si tot timpul voi considera ca este mai usor daca n-ai de a face cu stiintele exacte.

Putin offtopic dar de ce trebuie un absolvent de liceu sa stie la perfectie calculul integralelor,derivatelor si a tot ce consta in constructie si logica?De ex in programare se foloseste pentru jocuri sau programe software avansate dar eu nu inteleg de ce trebuie sa acumulezi atata.Nu sunt foarte pasionat de calculatoare dar cand vad ca la anumite facultati exista astfel de cursuri ma intreb de ce nu aleg altceva decat asta.La web developeri de gen:front-end,back-end si full-stack nu ai nevoie de matematica avansata asa ca de ce trebuie sa te chinui 1 an sau jumatate de an pentru asa ceva?

Sa zicem ca pentru inginer e obligatoriu asa ceva dar pentru cineva care nu e interesat foarte mult in c++ atunci nu ar avea rost sa ii impui anumite materii inutile ca analiza sau geometrie analitica.Cei care vor sa lucreze in domeniul acesta ii felicit.

Pana si combinatorica are rolul ei in poker sau in alte jocuri similare dar asta nu are nicio legatura cu calculul integralelor,derivatelor ca sa stii asa ceva.

Editat de alex77

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock