Sari la conținut

Sfaturi pentru constructia unui aparat de sudura in puncte


elco

Postări Recomandate

Mi-aratat nepotu ca pe facebook circula niste clipuri cu niste constructii de aparate de sudura in puncte folosind un transformator electric din recuperarii. Pana aici totul suna promitator, dar nu stiu sau nu am gasit exact un raspuns la urmatoarele intrebari:

 

1. De care transformator sa caut ? Ce putere sa aiba ? Eu as vrea sa folosesc aparatul la suduri mici, gen o tabla subtire de 0.2 de terminalul unei baterii, deci treburi de astea usoare. 

 

2. Dupa ce aleg transformatorul cum se calculeaza numarul de spire din secundar ?

 

3. E posibil ca un transformat obisnuit din comert sa functioneze in scurt in punte? Nu se arde? Nu sare siguranta de pe 220V ?

 

4. Exista un proiect complet testat de un asemenea aparat de sudura in puncte ? 

Link spre comentariu

Un model este si pe forum: http://www.tehnium-azi.ro/page/articole_articles/_/articles/diy/aparat-de-sudura-prin-puncte-cu-trei-utilizari-traducere-si-adaptare-r37

Un videoclip lamuritor:   https://youtu.be/hTaGa93lOGU

In videoclip se vede ca se utilizeaza un transformator de la un cuptor cu microunde, se inlatura infasurarea de inalta tensiune

 si se bobineaza citeva spire cu sirma groasa. Este si un model de cleste de sudura foarte simplu.

In legatura cu sudura pe baterii, aceasta se face cu un cleste cu doi electrozi in acelas plan, care apasa pe noua tablita ce trebuie sudata,

 adica cei doi electrozi nu au contact cu polii bateriei.

 

 

 

@gsabac

 

 

post-24607-0-65642600-1524897931.jpg

Link spre comentariu

Tensiunea secundarului pentru sudura in puncte, trebuie sa fie de aproximativ 3,5 V, in gol. Primarul se bobineaza de regula pe o carcasa separata, avand inaltimea maxima de jumatate din inaltimea coloanei transformatorului. Secundarul se bobineaza pe o alta carcasa. Inaltimea acesteia se ia astfel incat cele doua carcase puse una peste cealalta, sa lase disponibil un spatiu de 5... 6 mm pe inaltimea coloanei, astfel incat sa existe posibilitatea reglarii caracteristicii cazatoare necesare. Aceasta caracteristica s-a reglat in mod corect, atunci cand in plina sarcina se poate masura cel mult 1 V intre bornele secundarului si cel putin 2000 A curentul prin circuit, in functie de aplicatie. Curentul in primar corespunzator utilizarii in plina sarcina, nu trebuie sa depaseasca 12... 15 A. Pe circuitul unde se alimenteaza aparatul de sudura, se va inlocui la tabloul de protectie, siguranta de 10 A, cu una de 16 A calibrata. Nu se va folosi in nici un caz o siguranta improvizata supradimensionata. Transformatorul avand caracter inductiv, da nastere la socuri mari de curent.  Este preferabil sa se arda siguranta in timpul lucrului (in mod accidental) decat sa se supra-solicite instalatia electrica. Indiferent cat de bine dimensionat este transformatorul realizat, este bine ca el sa fie protejat de o protectie termica specifica, dintre acelea care se monteaza in contact cu bobinajul. Ea se va amplasa sub bobinajul primar. Se va bobina peste ea, astfel incat sa ramana disponibile in exterior bornele de conectare ale acestui releu termic. Se va alege o protectie termica care comuta la temperatura maxima de 80 grade si care sa aiba un histerezis de cel putin 35 de grade. Un transformator scos din functiune de catre releul termic, se va deconecta de la priza, ca protectie suplimentara, cu ajutorul unui intrerupator de cel putin 16 A, astfel incat la recuplarea protectiei termice sa nu functioneze in gol, in lipsa utilizatorului.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu

Multumesc pentru raspunsurile date. 

 

Priveam clipul de pe youtube iar transformatoarele E+I de acolo mie mi se par de vreo 200...300W. E posibil ca un asemenea transformator, din cauza regimului de scurtcircuit, sa inregistreze in primar curenti foarte mari. Daca este asa, nu exista riscul sa ardem infasurarea primara?

Editat de elco
Link spre comentariu

Cele  din clipul Youtoube, realizate pe baza transformatoarelor de la cuptoarele cu microunde sunt mai mult niste jucarii. Acel traf din clip nu are mai mult de 400 VA dupa aprecierea mea. Cele 2 spire puse in secundar nu pot determina o tensiune mai mare de 0,5 V (in gol) iar curentul masurat in direct cu acel clampmetru, de putin peste 400 A, este de ordinul celui dezvoltat de un letcon pistol. De altfel, se si vede ce se poate suda cu el. Cateva crampeie de tabla de conserve, nu mai groasa de 0,25... 0,3 mm. In plus, desi domnul gsabac apreciaza "simplitatea" dispozitivului de presiune pentru electrozi, asa ceva (iconstruit din lemn) este impotriva regulilor tehnice in general si in orice caz impotriva regulilor de securitate in munca. Acei electrozi se incing in timpul functionarii la temperaturi de 400... 500 de grade. Lemnul, se aprinde la temperaturi mai mici.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu

Mi-aratat nepotu ca pe facebook circula niste clipuri cu niste constructii de aparate de sudura in puncte folosind un transformator electric din recuperarii. Pana aici totul suna promitator, dar nu stiu sau nu am gasit exact un raspuns la urmatoarele intrebari:

 

1. De care transformator sa caut ? Ce putere sa aiba ? Eu as vrea sa folosesc aparatul la suduri mici, gen o tabla subtire de 0.2 de terminalul unei baterii, deci treburi de astea usoare. 

 

2. Dupa ce aleg transformatorul cum se calculeaza numarul de spire din secundar ?

 

3. E posibil ca un transformat obisnuit din comert sa functioneze in scurt in punte? Nu se arde? Nu sare siguranta de pe 220V ?

 

4. Exista un proiect complet testat de un asemenea aparat de sudura in puncte ? 

Deoarece timpul de actionare este foarte scurt, transformatorul nu se incalzeste si curentul maxim de 15A din retea se poate tatona din

 diametrul sirmei din secundar, sau lungimea terminalelor de la transformator pina la punctele de sudura.

Problema cea mai mare consta in curatirea perfecta a suprafetelor si la aplicarea unei forte mari si constante (dar reglabile) pe electrozii de sudura.

O abordare care asigura fiablitatea sudurilor, consta in utilizarea unui temporizator reglabil cu releu sau triac in primarul transformatorului.

 

@gsabac

Link spre comentariu

La adresa indicata de @em2007, se vede explicit cum se construieste, cum se calculeaza si cum se comanda un astfel de transformator. 

Si pe alt forum s-a discutat realizarea practica a unui asemenea aparat si transformator:

 https://www.elforum.info/topic/128581-aparat-sudura-in-puncte/

Este multa "gargara" dar si unele incercari si probe practice cu transformator de cuptor cu microunde, pentru table pina la circa 0,6mm, 

 dar nimeni nu a pus vreo poza sau schema.

Se poate folosi un transformator de sudura existent, pe care se bobineaza un numar de spire corespunzator (1, 2, 3 spire). Sirma folosita cu sectiune mare

 se poate face din teava de cupru pentru instalatii, aplatisata si decalita, sau din cablu flexibil cu sectiune mare,

 de exemplu MFY35 cu sectiune de 35 mm patrati, sau chiar MFY50.

Pentru protectia instalatiei electrice se poate folosi o siguranta rapida de 15A.

 

@gsabac

Editat de gsabac
  • Like 1
Link spre comentariu
  • 1 year later...

Transformatorul de cuptor de microunde este foarte fiabil, destul de ieftin si aparatul de sudura poate fi realizat chiar si de catre un elev de liceu.

Cu un transformator de cuptor de microunde, bobinat cu 2 spire in secundar, date de pe internet, se obtin 2,4V in gol si circa 700A la lipire. Am numarat spirele din primar la un traf pentru cuptor de microunde, circa 168 de spire, deci 230V/168sp=1,37V/spira in primar. In secundar s-ar obtine circa 2,6V in gol, iar rezistenta interna a transformatorului ar fi de circa 2mOhmi si puterea disponibila la un asemenea transformator este de circa 1000W in secundar.

Dupa cele expuse anterior, un convertor de peste 1000W in sarcina, in primar(200Vpp) cu circa 38 spire si secundar cu o spira, prevazut cu protectie la curentul de peste 1000A in secundar, ar putea fi utilizat pentru sudura in puncte, bineinteles la frecventa convertorului, care poate fi de exemplu intre 400Hz si 50KHz.

@gsabac

Link spre comentariu
La 29.04.2018 la 7:50, gsabac a spus:

... Este multa "gargara" dar si unele incercari si probe practice cu transformator de cuptor cu microunde, pentru table pina la circa 0,6mm, 

 dar nimeni nu a pus vreo poza sau schema...

Aici am tradus un foarte vechi si cunoscut articol american. Daca cineva este curios sa-l citeasca, poate trage concluzii interesante. Articolul contine inclusiv schema de baza a dispozitivului de sudat in puncte.

Link spre comentariu

Reparatia sau reconditionarea acumulatorilor din scule, biciclete, trotinete sau scutere electrice, etc. este si va fi una din meseriile de succes, asa ca e de inteles de ce atita interes pentru sudura conexiunilor la acumulatori, se pot castiga bani frumosi.

Un exemplu tipic de servicii ale unui atelier matur:

Vand/repar/reconditionez orice acumulatori, baterii reincarcabile de la scule electrice, biciclete, aspiratoare, aparatura medicala etc., etc.
Suntem specializati pe Makita Li 18V si 14.4 V
Folosim celule noi, de buna calitate, (celule individuale 1,2 V Ni-cd, NiMh si 3,6 V Li-ion)
pentru scule electrice profesionale, BOSCH, MAKITA, DEWALT, ETC, ETC.
Reparam, reconditionam profesional, sau inlocuim toate celulele la acumulatorul dvs - diagnoza CADEX - leader mondial in domeniu
Reparam orice tip de baterie reincarcabila inclusiv modele atipice.
Garantie 1 an la acumulatorii la care s-au inlocuit toate celulele.
Seriozitate - se ofera garantie scrisa,- iar pentru firme factura si chitanta.
Vindem si celule individuale
PRETURI celule NI-CD , 1.2V 10 ron /buc – capacitate 2000 mAh SC
PRETURI celule Ni-Mh , 1,2 V 14 ron /buc – capacitate 3000 mAh SC
PRETURI celule Litiu-ion 3.6 V tip 18650 16 ron/buc - 1500 sau 2200 mAh
Cele de 1500 mAh sunt de putere, (high discharge) iar cele de 2200 sunt low discharge.
 
Consideratii tehnice, pentru un lucru eficient si de calitate.
Desigur pentru aceasta este nevoie de experienta si de aparate de sudura performante, deoarece din ce am studiat, modelele artizanale de sudura prin puncte au neajunsuri mari si anume:
- dupa cateva suduri electrozii se innegresc si trebuiesc curatati, deoarece nu mai sudeaza bine;
- electrozii se scurteaza;
- electrozii si suportul lor se supraancalzeste, aparatele profesionale au electrozi speciali raciti cu apa;
- transformatorul de cuptor se supraancalzeste;
- dispozitivul de sudura nu are protectie pentru mainile si ochii operatorului.
Ideal ar fi ca la un SRL de reparatii obiecte electrocasnice sa se adauge si acest tip de servicii de viitor.
 
@gsabac
 
 
  • Like 1
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock