Sari la conținut

Transformator in carcasa


Mihai3

Postări Recomandate

Buna seara. Am realizat un circuit care are rolul de a aprinde pe timpul noptii cateva led-uri. Consumul circuitului si al led-urilor este de aprox. 190mA. Acest circuit, impreuna cu transformatorul de alimentare le-am introdus intr-o carcasa de plastic cu protectie la umiditate IP55. Am observat ca dupa o noapte de functionare, transformatorul ajunge la aproximativ 50C (la o temperatura a mediului ambiant de 22C si cu capacul cutiei montat), cu toate ca este de 2x12V si 2A. Am incercat si cu un transformator de 12V si 500mA si am obtinut acelasi rezultat.

Apoi am facut cateva gauri cu un burghiu de 4mm in partea de sus a cutiei (in capac) si cateva gauri pe fundul cutiei, dar si de data aceasta s-a incalzit la fel de mult.

 

Unde gresesc ? Ce ar trebui sa fac ca sa reduc temperatura transformatorului ? 

 

Acest proiect vreau sa il folosesc pentru a aprinde cateva led-uri pe terasa, pe timpul noptii.

 

Poze: https://imgur.com/a/ufGvf

night_activated_switch.pdf

Editat de Mihai3
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Calitatea constructiei transformatorului influenteaza temperatura de functionare a lui. Daca ati incerca sa folositi un transformator de la un producator mai serios, chiar si unul romanesc produs de Necom Iasi (e doar un exemplu), cu siguranta lucrurilor vor sta cu totul altfel in ceea ce priveste temperatura de functionare a lui.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

... Unde gresesc ? Ce ar trebui sa fac ca sa reduc temperatura transformatorului ? ...

 

Nu ai gresit si nu trebuie sa faci nimic. Diferenta (normala) dintre temperatura in functionare a transformatorului si temperatura mediului ambiant se stabilizeaza in jurul valorii de 35 oC , la transformatoarele economice. Asadar, daca temperatura mediului este de 30 oC, atunci o temperatura a ansamblului transformator de 65 oC este considerata normala. Incasetarea transformatorului, nu modifica prea mult temperaturile de functionare, ci doar timpul de stabilizare a temperaturii, deoarece caseta nu are aport de caldura asupra ansamblului. Asadar intre o caseta lisa si una prevazuta cu gauri de evacuare a caldurii nu se vor inregistra diferente semnificative de temperatura in timpul functionarii. La transformatoarele bobinate la limita riscului, diferenta maximum acceptabila intre temperatura mediului si ansamblul transformator este de 50 oC, adica se poate masura o temperatura stabilizata a ansamblului de aproximativ 80 oC la functionarea continua in aceleasi conditii de mai sus. Pentru transformatoarele cu functionare continua, bobinate in afara limitei standardului de risc, se utilizeaza ventilarea, sau racirea fortata prin alte procedee.

 

Condensul este un fenomen care apare numai la corpurile cu o temperatura situata sub temperatura mediului ambiant, aflate in tranzitie catre aceasta temperatura. Asadar in conditii normale, in interiorul casetei nu ar trebui sa apara condens. Ca exemplu tipic de aparitie a condensului se poate da fenomenul de roua. El se manifesta la prima ora a diminetilor, cand temperatura vegetatiei este scazuta pana la minima noptii, in timp ce aerul se incalzeste rapid cu aport de caldura de la soare. El dureaza 2... 3 ore, pana ce vegetatia ajunge la aceeasi temperatura cu cea a aerului.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock