Sari la conținut

articole din care as putea sa invat lucruri despre electronica


Postări Recomandate

Imi poate recomanda si mie cineva niste articole din care as putea sa invat lucruri despre electronica ?

Ma intereseaza lucrurile de baza + lucruri mai avansate.

Doresc ca in articole explicatiile sa fie cat mai simplu de inteles.

Pana acum am citit articole referitore la jonctiunea PN, tranzistorul bipolar si MOS, amplificatorul operational.

 

PS: sa fie in limba romana...

Editat de Mihai3

In postare nr.17 am atasat un link de unde se pot descarca mai multe carti si cursuri despre electronica in limba romana dar si in limba engleza.Acolo cred ca veti gasi cam tot ce va intereseaza.Pentru a putea descarca trebuie sa va  faceti cont dar este foarte simplu,introduceti adresa de mail si o parola din cel putin 8 caractere.

Stiu din surse sigure ca un absolvent de Electronica si Telecomunicatii poate lucra pe partea de programare.E foarte posibil sa se poata si invers mai ales daca ne referim la electronica digitala care se bazeaza foarte mult pe programare.

Editat de Ciprian 81

Nu cunosc cursuri online ?n limba rom?na. Asa ca, pe l?nga MIT open courseware si Middlebrook propun Kuphaldt si Marshall Leach.

Un absolvent de Automatica si Informatica Aplicata, poate sa lucreze ca inginer pe partea de electronica ? (Inginer electronist)

La ce nivel?

Ma intereseaza la toate nivelele, incepand de la cel mai "de jos" nivel si pana la cel mai inalt nivel.

Revin cu o corectie, poate nu am reusit sa ma fac inteles. Ma intereseaza daca un absolvent de automatica si informatica aplicata poate fi inginer electronist la oricare dintre nivele. Adica daca poate fi la nivelul de jos, la cel mediu sau la cel mai inalt.

 

@donpetru Multumesc.

Editat de Mihai3

@Mihai, va recomand sa incepeti sa studiati cartea respectiva si altele asemenea, sa experimentati practic diverse circuite electronice si veti ajunge si la nivelul cel mai inalt. Dar pana atunci, va doresc sa reveniti in forum cu montaje electronice realizate prin propriile puteri si eventuale intrebari legate de teoria studiata. 

 

Eu cred ca ce s-a spus in acest topic e suficient. 

Multumesc pentru sfaturi. 

Cartea sugerata de Donpetru si Ciprian 81 este foarte utila si usor de inteles. 

Ramane intrebarea initiala: un inginer automatist, poate lucra ca si inginer electronist, indiferent de nivel ? 

Editat de Mihai3

Una este specializarea de la facultate, alta este profesia practicata. Da, un inginer automatist poate lucra ca si inginer electronist daca se cizeleaza spre directia asta prin forte proprii, asa cum am facut si eu, eu avand la baza diploma de inginer electromecanic. 

 

Mi-aduc aminte, cand urmam cursurile de master, profesorul care ne predase materia "Tehnici de inteligenta artificiala" (prof. Emil Ceanga din cadrul Universitatii "Dunarea de Jos", Facultatea de Inginerie Electrica si Electronica, catedra Automatica pe vremea aia, inceputul anilor 2000), ne spusese ca a terminat Facultatea de Electronica si Telecomunicatii din Bucuresti in anul 1961 si din '56 pana in '61 facuse 3 semestre de Mecanica, cand acum daca se preda un semestru. Un alt profesor de la facultate care ne predase Senzori si Traductoare, prin anul 4 sau 5 (dar cred ca 4) terminase profil Electromecanic dar cunostea electronica mai ceva ca un electronist absolvent. Deci, precum vedeti, ca si in cazul meu, nu conteaza daca e vorba de Electromecanica, Automatica, Actionari Electrice sau Electrotehnica, conteaza foarte mult studiul individual si sa faceti ceea ce va place cel mai mult intr-un domeniu tehnic pentru ca cand veti ajunge sa lucrati undeva, la resurse umane nu exista notiunea de automatist (din ce stiu, dar pot sa ma interesez mai exact), ci doar inginer electromecanic, inginer la modul general si mai erau cateva titulaturi (denumirile exact nu le cunosc pe de rost dar se pot afla apeland la legis).

 

Asadar, orientati-va catre un domeniu care va place sa-l studiati. Spre exemplu, daca va place sa cochetati cu proiectarea motoarelor electrice (un domeniu care a tot hibernat cativa ani dar acum a devenit foarte cautat de producatori de automobile Eco si nu numai), mergeti pe o specializare de Electromecanica, daca va place sa programati roboti industriali, alegeti Automatica, daca va plac diverse actionari electrice de tot felul... alegeti o specializare de Actionari Electrice etc. etc.

 

Dar, inainte de toate, nu uitati studiul individual. E foarte important in toata ecuatia asta.

  • Like 1

 

 

ne spusese ca a terminat Facultatea de Electronica si Telecomunicatii din Bucuresti in anul 1961 si din '56 pana in '61 facuse 3 semestre de Mecanica, cand acum daca se preda un semestru.

 

 

Pe vremea cand facultatea de inginerie dura 5 ani,se studia un nr. semnificativ de discipline din cadrul facultatilor conexe cu cea in cadrul careia erai student.Dupa ce s-a trecut la sistemul Bologna,adica doar 4 ani,au cam fost scoase acele discipline.

Nu as spune chiar asta, deoarece si eu am urmat inginerie pe 5 ani si in cazul specializari care am urmat-o am studiat doar 1 semestru Mecanica si 1 semestru Rezistenta Materialelor.

 

Ideea este ca acum tehnologia a evoluat si chiar banala Mecanica are nevoie de electronica ca sa functioneze eficient, de aici si proportia intre materiile studiate.

Va cred,dar destul de recent am vazut ce discipline se studiau la Facultatea de Electronica si Telecomunicatii atat in cadrul sistemului cu 5 ani cat si a celui cu 4 ani.Ei bine la sistemul cu 5 ani exista un nr. semnificativ de discipline din cadrul Facultatilor de Electrotehnica si Electroenergetica respectiv Automatica si Calculatoare care au disparut in mare parte dupa trecerea la sistemul cu 4 ani.

Editat de Ciprian 81

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock