Jump to content
Sign in to follow this  
Mihai3

Circuit de soft start pentru transformator

Recommended Posts

Ce modificari trebuie aduse schemei din link pentru a functiona cu un releu la 10V sau cu un releu la 12V ?

 

http://electronics-diy.com/soft-start-for-power-supply.php

 

Ma gandesc ca trebuie redusa tensiunea de pe bobina releului.

 

PS: se poate face alimentarea bobinei releului dintr-o sursa cu transformator de mica putere si cu secundarul de 12V, dupa care tensiunea sa fie redresata si filtrata iar apoi tensiunea sa fie aplicata bobinei releului ? 

Edited by Mihai3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multumesc pentru raspuns. Cred ca pe langa releu si sursa de alimentare a releului mai este nevoie si de un circuit care sa realizeze intarzierea, adica un circuit care sa actioneze releul dupa ce a trecut 1 sec de la conectarea la priza a transformatorului.

 

1. Care este puterea maxima a transformatorului pana la care nu este necesar circuitul de soft start ? Am gasit pe un site 300VA. Este necesara folosirea si la puteri mai mici decat 300VA ?

2. Ce se intampla daca, de exemplu, am un transformator de 500VA pe care il folosesc fara circuit de soft start ?

3. Ce se intampla in momentul in care introduc stecherul in priza ?  Se poate sa creasca tensiunea din secundar peste valoarea normala ?

 

PS: am citit ca daca folosesc transformatorul fara soft start, curentul care circula prin bobina primara este foarte mare in momentul in care o conectez la priza. Este adevarat ?

Edited by Mihai3

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Mihai3, eu va recomand sa experimentati practic punctele 1...3 de mai sus. Cred ca e cel mai bine asa.

 

In ceea ce priveste circuitul de la elektor de softstart, nu prea inteleg de ce v-ati oprit asupra acestuia cand un circuit testat in proiectul TA1000PSv2 era mult mai la indemana. Mi-aduc aminte acu cativa ani in urma am ajuns la concluzia ca acel circuit de softstart de la elektor functioneaza cel mai bine cu releu cu bobina la 24V pentru ca si pierderile sunt mai mici. Va recomand sa mergeti tot pe acest exemplu asa cum am procedat si eu cu exemplul din proiectul TA1000PSv2.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Schema din Elektor prezinta mai multe neajunsuri, cea mai importanta fiind inchiderea lenta a contactelor de lucru ale releului, ceea ce va duce la scoaterea prematura din functionare a acestuia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

De ce ai dori s? folose?ti un circuit soft start pentru un traf de 500w ? Ai cumva filtraj de 100000 microF ?

Ce alimentezi din acel transformator ?

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pentru o informare mai detaliata, puteti studia postarile de la #122 in sus

de pe Tehnium-Azi si de ce nu tot topicul.

  http://www.tehnium-azi.ro/topic/5482-ta1000ps-sursa-de-alimentare-cu-softstart-si-protectii-pentru-amplificatoare-audio/page-9

Se arata ce este supracurentul de pornire al unui transformator de putere (inrush current),curent ce tine de magnetizarea tranzitorie

 a miezului magnetic la pornire si metodele de micsorare. Sunt postari interesante ale userilor @donpetru, @smilex si @gsabac.

Bineinteles ca si marimea condensatorilor de filtraj conteaza, vedeti in topic.

 

@gsabac

Edited by gsabac

Share this post


Link to post
Share on other sites

Domnul gsbac , stiu despre ce este vorba , mai ales ca lucrez curent cu transformatoare de 400...500VA , numai ca un soft start este ceva mult prea pretentios pentru aceast? putere , curentul ?la de pornire se poate " domoli " cu o " componenta negra,galbena, portocalie " care costa un leu , se numeste _T_ , nu ?

Acea componenta este figurata in schema postat? aici http://www.tehnium-azi.ro/topic/6718-proiectul-nr51/?do=findComment&comment=73815, in primarul transformatorului de alimentare .

Edited by viobio

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poate gresesc, dar tema aceasta cu soft-start mi se pare ca este abordata cam exagerat.

Dupa opinia mea, pentru filtraj cu capacitati pana la 5000uF, nu este necesar sa fie utilizat un astfel de montaj, iar la valori mai mari, montajul respectiv eu l-as plasa pe circuitul de incarcare al condensatorilor de filtraj, acestia din urma fiind singurul consumator suplimentar la pornire.

Edited by miron1947

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cam dificil cu functionarea in curent continuu al contactelor releelor, mai ales la diferente mai mari de potential. Este mult mai bine ca limitarea de curent la pornire sa se faca in primarul transformatorului.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eu nu cred ca este asa dificil, eu vad rezolvarea cam asa, incarcarea condensatorilor prin rezistente de limitare si daca se alege un timp suficient pentru temporizare, in momentul in care releul sunteaza grupul rezistentei/lor, condensatori sunt aproape sau chiar integral incarcati, deci curentul la cuplare pe contactele lui este mic.

P.S.

Releele auto sustin si 50A pe contacte.

Incarcarea unui condensator de 10.000uF la 80V printr-o rezistenta de 800 ohmi(0,1A), dureaza cca.8 sec. conform calculelor.

Edited by miron1947

Share this post


Link to post
Share on other sites

Formula

T( sec.) = R(ohm) X C(farazi). pentru o incarcare de cca.63%, pentru una totala cca. X 5.

Edited by miron1947

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ce modificari trebuie aduse schemei din link pentru a functiona cu un releu la 10V sau cu un releu la 12V ? ...

 

Utilizarea unui transformator de adaptare a tensiunii pentru releu este contra-productiva, fiind scump si avand dimensiuni importante. In ceea ce priveste adaptarea schemei la un releu de 12 V in locul unuia de 24 V, aceasta se va face prin recalcularea valorii condensatorului C1 de 330 nF si eventual a rezistentei R3 de 220 ohm. Ca baza pentru calcul se ia curentul de anclansare al releului si tensiunea nominala a acestuia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

post-25519-0-78155600-1524084375.png

 

_cam asa se calculeaza_foloseste la calcul tensiunea pe care o gasesti pe "plusul" puntii redresoare (exemplu : 25V , 28V  etc.)

Edited by spark

Share this post


Link to post
Share on other sites

post-2167-0-42646800-1524125405.jpg

 

e suficienta o rezistenta de 360 ohmi,cu 550 s-ar putea sa nu mai anclaseze

Edited by nel65

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We use cookies and related technologies to improve your experience on this website to give you personalized content and ads, and to analyze the traffic and audience of your website. Before continuing to browse www.tehnium-azi.ro, please agree to: Terms of Use.