Sari la conținut

Restaurare radio Grundig 3397

lucinik

Postări Recomandate

@miron1947: Daca nu ati inteles de ce am spus ca estimarea dumneavoastra din postarea #27 nu este "tocmai reala", atunci cititi frazele care urmeaza dupa cele 3 semne de intrebare puse de dv pe citatul din postarea mea #30. In opinia mea mirarea dumneavoastra de la #31 nu are obiect. Tranzistorul s-a inventat in 1947, iar circuitul integrat in anii '50. In Romania se produceau deja tranzistorii cu germaniu inca din anii '60. Discutii pe aceeasi tema am mai avut cu dv pe acest forum. Ultimele radioreceptoare si televizoare cu tuburi din import, s-au construit la Electronica in 1976. Impresia ca in Romania tuburile au constituit baza, s-a impamantenit doar datorita faptului ca piata a fost invadata de televizoare si aparate de radio straine imediat dupa razboi, la care s-au adaugat licentele fabricate la Electronica cu tuburi din import. Oamenii au cumparat asemenea aparatura in cantitati mari, datorita boom-ului economic de dupa razboi. Datorita firii preponderent conservatoare a romanilor, aparatura electronica cu tuburi s-a pastrat pana dupa anul 1990. Acesta este adevaratul motiv pentru care tuburile "au ramas" in magazine pana in acei ani. Asadar anul 1976 este an de cotitura in industria electronica romaneasca. Incepand de atunci incoace s-au fabricat numai aparate de radio complet tranzistorizate si televizoare cu tranzistori si circuite integrate. In acest sens ar fi trebuit sa cititi afirmatia mea ca estimarea dumneavoastra din postarea #27, nu este "tocmai reala".

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

[...]

Deoarece @lucinik vrea restaurare, este posibil ca si inlocuirea tuburilor ECL86  cu unele noi sa nu dea rezultate, bani cheltuiti degeaba,

de aceea daca nu s-au facut masuratori, propun o serie de teste si experimente:

1 - o idee simpla pentru revigorarea temporara a emisiei catodice pentru tubul final ECL86,  in scopul verificarii auditiei, ar putea fi conectarea in serie cu filamentul tubului a unei baterii AA normala, de 1,5V. Aceasta poate debita 660mA timp indelungat, pentru probe. Eventual trebuie verificat daca nu se supraincalzeste.

2 - masurarea tensiunii din catozii finalelor si de vazut daca se modifica in timp, pot fi constanti, circa +7V, scadea pentru catozi uzati sau creste la alte defecte;

3 - masurarea tensiunii din grilele tuburilor finale trebuie sa dea valoarea de 0V si daca aceasta tensiune devine pozitiva, tuburile au scurt partial intre catod si grila.

4- masurarea curentilor anodici ar trebui sa dea circa 36mA si de vazut cum se modifica.

5 - masurarea tensiunii anodice si observat cum se modifica in timp.

Pentru masuratori se poate utiliza un multimetru obisnuit cu impedanta de 1Mohm.

Dupa aceste masuratori si teste se poate trage o concluzie justa daca tuburile sunt bune sau amplificatorul este bun.

PS. Amplificatorul trebuie masurat cu o sursa de semnal alta decit partea de radio interna care poate prezenta defectiuni.

@gsabac

Editat de donpetru
Stergere continut OFFTOPIC
Link spre comentariu

Aveti perfecta dreptate in privinta lampilor,ECL 86 este trioda pentoda si este atacata cu o trioda.Din cite am citit pina acum ambele se preteaza foarte bine la montajele audio. Voi cumpara cele doua ECL-uri chiar daca pretul este putin mai mare decit am dat eu pe acest aparat radio.

?nlocuie?te ?nt?i condensatorii de cuplaj din etajul final si cel din catozii pentodelor finalelor , apoi cump?ra tuburi noi ECL86 , poate cele din aparat au ?nc? emisie .

Oricum ...nu mai chinui tuburile f?r? sa schimbi acei condensatori , ar fi bine sa ii schimbi si pe cei din corectorul de ton .

Completez cu eventualul defect al condensatorilor din catozii finalelor si cu schema

de modificari pentru teste.

@gsabac

Poate explodeaza bateria ! A?i observat ca filamentul este alimentat in curent alternativ ?

Supravoltarea filamentului nu este o solutie , daca catodul este " terminat " nu ai cum sa-l mai reinvii . Pe vremuri supravoltam si eu filamentele tuburilor cinescop alb negru , degeaba ...ori se " albea " imaginea , ori tubul mai functiona citeva luni si sucomba subit .

Am mai intilnit cazuri cind unii incercau ceva mai " tehnic " mic?oreaz? rezisten?a din catodul tubului final " s? dea curent prin tub " , pai b?i nene ce curent mai dai cind catodul este " termenat " si nu mai emite electroni ???

Editat de viobio
Link spre comentariu

Buna dimineata

[...]

Va multumesc pentru sfaturi si pentru schemele primite prin email. Am inceput, asa cum m-ati sfatuit sa schimb condensatorii de cuplaj, voi schimba si condensatorii din corectorul de ton, sunt cam 12 buc,cu volum si intrari inca 4. Cu anozii am terminat usor.Filtrajul tensiunii era deja rezolvat si m-a scapat de brum.Tensiunile masurate sunt conform schemei, de curenti nu m-am ocupat inca, stiu ca sunt importanti si o voi face. Am verificat conexiunile la transformatoarele de iesire, unde s-a umblat si este bine si acolo.

Ma tot gindesc cum naiba defectul sa fie identic pe ambele canale si oricum am schimbat tuburile intre ele sau doar cu cite unul singur tot distorsioneaza.

Editat de donpetru
Stergere continut OFFTOPIC
Link spre comentariu

Nu este vorba despre reinvierea sau refacerea catodului ci despre supraincalzirea sa temporara citeva minute,

ca sa ii creasca emisia pentru probe.

Din punct de vedere energetic conectarea surselor de curent alternativ si continuu este permisa.

Se aduna valoarea efectiva a tensiunii alternative cu tensiunea continua si rezulta valoarea efectiva de lucru.

Dupa cum ati citit, ati vazut ca am pus o atentionare pentru incalzirea bateriei, totusi pentru a rezolva aceasta

mai bine, se poate monta un condensator de 4700uF/6V in paralel cu bateria.

Desigur cea mai buna solutie este alimentarea dintr-un transformator separat asa cum a aratat @miron47,

sau un redresor stabilizat reglabil.

Un alt defect posibil este intreruperea unei sectiuni din transformator sau conexiunea unui anod, sau un tub "mort",

fapt care induce un curent anodic mult mai mare la tubul valid, saturarea transformatorului si de aici distorsiunile.

@gsabac

Link spre comentariu

[...]
O sa incerc ideea cu revigorare tuburilor dar dupa ce termin de schimbat condensatorii, asa cum am fost sfatuit. Inainte de a cumpara alte tuburi, daca nu vor fi rezultate cu condensatorii, incerc reinvierea si daca nici asa vor ave aparte de vesnica pomenire.

Editat de donpetru
Stergere continut offtopic
Link spre comentariu

Din punctul meu de vedere, inceperea depanarii as face-o prin delimitarea blocului defect, aparatul are o mufa DIN de unde se poate prelua semnal si unde se poate introduce semnal.
Daca se dispune de un alt amplificator se preia semnal de acolo si se poate aprecia daca partea de radio functioneaza fara distorsiuni(preferabil verificate toate gamele).
Daca nu exista un amplificator pentru testul de mai sus, se poate introduce semnal de la PC/Laptop, care este foarte posibil sa existe(daca nu intra de pe telefon) in dotarea d-lui, deoarece scrie pe forum.
Cand incep distosiunile, anodul/anozii de la ECL86 se inrosesc?
Daca da, eu as incepe prin inlocuirea C76(50 uF)C74 si C75(10nF).
P.S.
Daca defectul este localizat in modulul audio si nu dispuneti de un condensator pentru inlocuirea lui C47, se poate renunta la el pana il achizitionati, rolul lui este de decuplare a reactiei negative in CA, deci va fi afectata doar reproducerea frecventelor joase(nivel de redare mai redus) pana la inlocuire.

pe casti?!

Nu are iesire de casti, doar pentru difuzoare exterioare.

• Like 1
Link spre comentariu

Dl.Miron, am incercat cu introducerea de semnal si efectul este acelasi. Distorsiunile incep dupa aprox. 4-5 min anozii sunt putin rosii,cred ca un tub se incalzeste mai tare decit ar trebui oricum mai tare decit celalalt. Dupa 4-5 min nivelul sonor scade de la aprox.70% la 30%. La un nivel de 10-15% nu distorsioneaza. Efectul este acelasi pe ambele canale indiferent de unde am semnalul.

Sincer sa fiu nu am incercat pe difuzoare auxiliare.

Link spre comentariu

Daca extrageti C47(fara inlocuire), ce efect are?

Daca anozii se inrosesc presupune curent excesiv prin ei, aceasta se poate intampla din cauza scaparilor mari prin C47(suntarea rezistentei R77 si catodul practic pus la masa), sau curent excesiv de comanda a grilei prin defectarea C45 si C46, dar mai putin probabil ca acestia sa aiba scapari asa mari si toti 4 in acelasi timp pe ambele canale.

Cei electrolitici sun foarte sensibili in timp(se usuca) la functionarea in proximitatea surselor de caldura cum sunt tuburile.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Daca schema este cea din mesajul #4, atunci are jackuri pentru casti, care se conecteaza direct pe catozii triodelor de atac si intrerup difuzoarele. Daca nici cu casti nu functioneaza, atunci problema nu este la amplificatorul audio.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu

Nu am incercat, acum sunt la serviciu si nu am cum sa fac asta dar diseara cind ajung o sa-l scot ,verific si pun altul .

Are mufe DIN cu intrerupator

Schema este postata prin amabilitatea d-lui gsadac. Multumesc din nou cu aceasta ocazie.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock