Sari la conținut

PP 2x50w

viobio

Postări Recomandate

Amplificatorul din acest topic este un PP, clas? AB , ultraliniar .

Pina acum doua luni a fost amplificatorul pe care ascultam eu muzic? acasa , acum este in posesia altcuiva , l-am vindut pentru ca vreau sa-mi fac unu cu 8XKT150 .

Transformatoarele de iesire sunt Hammond 1650R .

Tuburi folosite :

2XEF806S Telefunken ( se pot folosi si EF86 ,EF804,6J32P , fara modific?ri in schem? )

2XE80CC Philips ( se pot folosi si ECC82,12AU7 )

4XKT88 Electroharmonix

Aici este un clip facut de noul proprietar https://youtu.be/8qkvUrW4g-M

Am pus si o poza de la intilnirea " lamparilor " , cind am prezentat acest amp .

post-30046-0-88430200-1517134164.jpg

post-30046-0-48214000-1517134183.jpg

post-30046-0-99274000-1517134204.jpg

post-30046-0-83234200-1517134216.jpg

post-30046-0-64019700-1517134307.jpg

post-30046-0-19182100-1517134350.jpg

post-30046-0-68091200-1517134394.jpg

• Like 4
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

O schema clasica, simpla, ce o poate aborda orice amator nostalgic,

inrait sau pasionat de tuburi.

La realizarea acestui amplificator de putere, se vede clar ca abordarea

montajului clasic este cea mai buna.

Traseele sunt optimale, disiparea de caldura nu afecteaza componentele

si desigur pentru piesele mari s-au folosit elemente mecanice adaptate pentru fixare.

Si aici @viobio are pusa amprenta personala, doua diode in fiecare anod

si reactie negativa care afecteaza si punctual static de functionare al defazorului.

Am mai observat o potrivire a modelului Hammond 1560R cu impedanta Rp(a-a)=9K

a cite 2 tuburi KT88 in paralel.

Sunt interesat de rezultatele obtinute la masuratorile pe sarcina rezistiva si in special

daca frecventa de jos a coborit spre 10Hz si cea de sus ajunge spre 30KHz. 

Frumoasa realizare, felicitari.

@gsabac 

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Banda de frecventa reprodus? de amplificator te condi?ionat? de transformatoarele de iesire , pentru cel folosit de mine Hammond 1650R producatorul declara -/+ 1dB in banda 40Hz...30khz , traf de calitate foarte buna si la un pre? accesibil

https://www.tube-town.net/ttstore/Transformer/Outputtransformer/Audio-PP/Hammond-1650R::254.html

Link spre comentariu

Asa este, dar s-ar potrivi cite doua in paralel pentru circa Ra(a-a)=5K cit are traful, nu-i asa

si bineinteles pentru putere aproape dubla.

@gsabac

Studia?i foaia de catalog a tubului KT88 ! Legat de Raa .

Cu 2XKT88 se pot ob?ine 100w , dar se scurteaz? mult via?a lor .

Editat de viobio
Link spre comentariu

Asa este, in catalog sunt si recomandarile pentru 100W, si impedanta necesara a-a de circa 4,5K,

atit la montajul normal cit si ultralinear.

@gsabac

Link spre comentariu

Asa este, in catalog sunt si recomandarile pentru 100W, si impedanta necesara a-a de circa 4,5K,

atit la montajul normal cit si ultralinear.

@gsabac

Eu am obtinut 64W cu distorsiuni mici , la 50W distorsiunile sunt si mai mici in special IMD .
Link spre comentariu

Costurile realizarii unui amplificator audio de 2x50W in varianta cu transformator de firma

cu manopera proprie, se apropie de 3000 lei. Este o suma care face pe orice amator

nostalgic, doar sa viseze la asa ceva si pe mine doar sa studiez performantele pe simulator.

Stiu ca @viobio are citeva dulapuri pline cu lampi, de aceea il rog sa ne povesteasca

cum reuseste sa imperecheze tuburile, cite mai sunt perfecte, au luat aer sau si-au

micsorat emisia catodica. 

@gsabac

Link spre comentariu

Costurile realizarii unui amplificator audio de 2x50W in varianta cu transformator de firma

cu manopera proprie, se apropie de 3000 lei. Este o suma care face pe orice amator

nostalgic, doar sa viseze la asa ceva si pe mine doar sa studiez performantele pe simulator.

Stiu ca @viobio are citeva dulapuri pline cu lampi, de aceea il rog sa ne povesteasca

cum reuseste sa imperecheze tuburile, cite mai sunt perfecte, au luat aer sau si-au

micsorat emisia catodica.

@gsabac

" Depozitul " meu de tuburi contine in propor?ie de 90% numai tuburi noi nou?e , am si tuburi folosite , in special antichit??i pentru aparate de radio din anii 30..40 dar cu emisie . Cele care au emisia sub 60% ajung la tomberon fara nici un regret , nu le pastrez nici macar pentru colectie pentru ca nu colectionez tuburi , cele care au luat aer au acea?i soarta , tomberonul.

Legat de imperechere , dac? construiesc un amp clasa A sau AB negativare automat? , caut doua sau patru tuburi cu caracteristicile cit mai apropiate , le testez pe catometru emisia catodic? dupa datele de catalog .Sonic daca sunt diferente de 10..15% intre tuburi , nu se observ? auditiv .

Dac? fac un amp PP clasa B , AB , negativare fixa ,aleg patru tuburi cu caracteristicile apropiate apoi fac " biasul " pentru fiecare tub in parte , eu intotdeauna folosesc reglaj de bias pentru fiecare tub final .

In ultimii noua ani am lucrat aproape exclusiv cu tuburi , am depanat n ampuri cu tuburi ( cele mai multe de instrument , m? ocup de mentenan?a sculelor unor cluburi din Bucure?ti si a unor trupe ) am facut un studiu legat de imperecherea , balansul tuburilor ( mai ales la duble triode ) , concluzia dupa citeva mii de tuburi schimbate , faza cu tuburi perechi sau balansate este o duma de marketing pentru creduli, ?tiu c? " da bine " cind scrii ca vinzi tuburi imperecheate sau balansate .

Acum sa spun si de ce este duma , eu am catometru , masor patru finale , fac un bias perfect ( difetenta de 1..3mA intre curentii prin patru EL34 , de exemplu ) , dup? o perioad? ..... s? zicem ?ase luni , chem ampul la revizie ( amp cintat la greu ) cind masor curentul prin tuburile finale ..... surpriza ! Nu mai gasesc acela?i bias perfect facut in urma cu sase luni , concluzia ....tuburile nu se uzeaz? la fel in timp , este si normal , catodul si filamentul nu se uzeaza la fel .

Dup? panta nu imi bat capul s? le ?mperechez , ce rost are cind in montaj ai componente pasive cu 10...20% toleran?e.

O alta " problema " , la re?ea tensiunea de 230V nu este ba? , variaz? mult , degeaba fac eu un bias cu 230V la retea si ampul ajunge in retele de 210V sau 243V , se d? totul peste cap .

Legat de pretul amplificatoarelor cu tuburi , a?a este sunt scumpe , prohibitive pentru multi , aici ar fi de spus c? cei care ??i doresc a?a ceva nu se uit? la bani , eu ?tiu ca sunt n discu?ii despre tub vs siliciu , oamenii isi doresc tuburi din varii motive , pina la urma fiecare face ce dore?te cu banii lui ?i amplific? muzica cu ce dore?te.

Multe amplificatoare cost? mult si datorit? tuburilor folosite , unele tuburi sunt foarte scumpe , in special cele NOS , am vindut amplificator cu 2000 euro , amp echipat cu tuburi Philips , Telefunken , Amperex , numai tuburile au costat cam 700euro .

Ampul descris in acest topic a costat 1800 euro .

Eu sunt convins ca mul?i care vad o schema cu tuburi au impresia ca o si pot face sa cinte corect , din pacate nu este a?a , este cale lung? de la un desen pina la un sunet bun , primul hop al celor care se ?nh?ma la a construi ceva cu tuburi , humm de mas? sau filamente , ?sta este cel mai mare si intilnit " dezastru " de care se lovesc cei care vor sa construiasc? ceva cu tuburi , apoi urmeaz? altele ?i altele .....

Editat de viobio
  • Like 1
Link spre comentariu

Protejeaz? primarul transformatorului de iesire la supratensiuni.

Permiteti-mi sa va corectez: protejeaza tuburile de tensiunile de autoinductie generate de infasurarea primara a transformatorului.  :smile:

Editat de politehnica
Link spre comentariu

Buna ziua

Va multumesc pentru raspuns,nu mi-a trecut prin cap,am presupus ca montajul functionind in PP ,cele doua infasurari primare sunt identice,fluxul magnetic din miezul transformatorului este produs intr-o semiperioada de primul tub si cealalta semiperioada de tubul doi. Rezulta fluxuri de sensuri contrare si probabil asa apare autoinductia dar nu m-am gindit daca nu imi spuneati. Sper sa nu fi gresit. Ideea cu diodele o sa o folosesc si eu(chiar daca sunt incepator,meseria se fura) daca nu este cu suparare mai ales ca nu nu am vazut scheme cu diode montate in anodul lampilor.

Link spre comentariu

In link sunt prezentate diverse metode de protectie si imbunatatire a performantelor

unui amplificator audio de putere. Poate fi vorba despre o supraexcitatie cu semnal,

lipsa sarcinii sau scurtcircuitarea ei accidentala, care pot determina supratensiuni.

http://education.lenardaudio.com/en/13_guitar_amps_4.html

Este prezentata si protectia cu diode si se explica modul de functionare si printre

tuburile prezentate este si KT88.

@gsabac

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock